SZÜLŐI KÉRDŐÍV 2010. Az intézményi minőségfejlesztési keretében 2010.10.09. - 2010.10.12. között kitöltött szülői kérdőívek kiértékelése (A kérdőív kitöltésére.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A helyi közszolgáltatások versenyképességet szolgáló modernizálása Bodor Ákos – Grünhut Zoltán MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete ÁROP
Advertisements

Kutatási eredmények Az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár ügyfelei között végzett telefonos közvéleménykutatásról 2008 Április.
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
A sportiskolába járó tanulók szüleinek válaszai a kérdőíves felmérésre (1245 válaszadó)
Gyere velem! Sétáljuk végig együtt az iskolámat!
SZÜLŐI IGÉNY- ÉS ELÉGEDETTSÉG-MÉRÉS
ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÓ PROGRAMOK HATÁSVIZSGÁLATA
Játékváros (Ditzingen játékvárosainak példái alapján) Időpont: június vége- július eleje Helyszín: GYAKI-5.Sz. Általános Iskola és Sportiskola Játékváros.
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
Pályaválasztás 2014/15.
Palánczné Németh Zsuzsanna igazgató Újbudai Speciális Szakiskola
A tanári munka értékelése
A dunaújvárosi fiatalok szabadidő eltöltési szokásai
2003. január Tanulói munkaterhek. A kutatás módszere  Válaszadók: 2700 tanuló és szüleik (elsősorban az édesanya)  Kérdezés módja: személyes interjúk.
Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja, aki tanítani sem tudja…
TÉT Platform Egyesület 1132 Budapest, Borbély u Tel.: Csontos Csaba TÉT Platform Közgyűlés.
a szülői elégedettségmérés legfontosabb eredményeiről
Az ökoiskola kritériumrendszer megújítása Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója Budapest 2009 OKM OFI Szontagh Pál.
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
11 Az interakció azokat a folyamatokat foglalja magában, amelyekben minden résztvevő kész arra, hogy megváltozzon és ennek a beállítottságnak az alapján.
10 RÓZSA SZÁMODRA. Ha ezt az üzenetet megkapod … az azért van, mert különleges ember vagy!
Copyright © 1998 Child Evangelism Fellowship. All rights reserved. G y ermekek E vangéliumi T anítása - 2.
A Gazdaságfejlesztési Operatív Program értékelése GOP konstrukció és KMOP tükörkonstrukció.
Szükséges és hiányzó tanári kompetenciák a szakiskolai tanulók képzésében. Nemzetközi összehasonlítás VIII. Országos Neveléstudományi Konferencia 2008.
Szülői értekezlet és 5. évfolyam. Téma Hogyan halad iskolánkban a „Korszerű oktatást Mándokon” című projekt megvalósítása? (beszámoló,
Kérdőív a fizika érettségiről Horányi Gábor Kép helye.
Tiltják? Tűrik? Támogatják? Hogyan viszonyulnak a szülők gyermekük internethasználatához?
Kik a gésák ? A háziasszonyt helyettesítik a férfi vendégek szórakoztatásánál Magában egyesíti a női ideállal szembeni összes követelményt Szép Szellemes.
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
ÁRVÁK A szülőktől kapott „uticsomag” tartalma: A biztonság érzése
Számít, hogy 0,61 m2 ? A pedagógusok élet-, és munkakörülményei, a pedagógus életpálya teljességének tükrében Sági Matild Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
„Mércénk az ember”. A partneri elégedettségi felmérés célja: hogy lássuk a kiértékelt adatok alapján, mely területeken kell javítanunk az együttműködést.
Készítette: Horváth Zoltán (2012)
Évzáró értekezlet 2006 Minőségbiztosítás Önértékelés 2006 mérés.
INTEGRÁCIÓ A FEJEKBEN? A romákkal kapcsolatos lakossági attitűdök Magyarországon Bernát Anikó TARKI Társadalomkutatási Intézet október 25.
Nevelés és nevelői attitűdök
A kutatás munkafolyamata és munkaeszközei © Turóczyné Veszteg Rozália Felnőttképzési szakértő Szolnok
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 BÁTAAPÁTI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC. TETT.
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
TANULÓI KÉRDŐÍV Az intézményi minőségfejlesztés keretében án kitöltött tanulói kérdőívek kiértékelése.
Városközponti Főigazgatóság Kossuth Lajos Általános Iskola Tájékoztató az „Önkéntes segítő gyakorlat” tárgyhoz augusztus 23.
Egészséglelkesek az iskolákban Az egészségfejlesztés helyzete az általános iskolákban.
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék.
Nyitott Kapuk 2010 Beiskolázási kérdőívek értékelése.
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
Tanulói elégedettségvizsgálat ismertetése HJK
A szociális képességek fejlesztése módszertana
Alapiskola A szentpéteri iskolákról, illetőleg keletkezésükről néhány adat áll csak rendelkezésünkre ig csupán egy tanteremből állt az iskola. A.
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Dunaújváros2014. szeptember 15. Projekt eredményeinek disszeminációja – 9. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban.
Továbbtanulás 2013/2014..
Pedagógusképzést segítő hálózatok fejlesztése a Dél-Dunántúlon Pécsi Tudományegyetem TAMOP 4.1.2B.2-13/ projektje Pécs, november 25. Janovics.
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
Korreláció-számítás.
A tanulás segítése – a tanulás tanítása a napköziben
Internet a családban Székely Levente –
A 2014/2015 iskolai év pszichológusi tevékenységének beszámolója.
SZOCIÁLIS HELYZET ÉRMIHÁLYFALVA TELEPÜLÉSEN. MUNKANÉLÜLISÉGI RÁTA -10% SZOCIÁLIS TÉMOGATÁSBAN RÉSZESÜL: -99 CSALÁD, 214- SZEMÉLY FOGYATÉKKAL ÉLŐ SZEMÉLYEK.
Tovább együtt eredményesen … A FELSŐ TAGOZAT ÍGY.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
A SZÜLŐI KOMPETENCIA TÁMOGATÁSA A KAPOSVÁRI EGYETEM GYAKORLÓ ÓVODÁJÁBAN Budapest augusztus 31.
Tankönyvpiaci körkép 2016 „Az oktatás nem az edény megtöltése, hanem a láng őrzése.” Szókratész.
A probléma forrása! általános iskola
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
A évi kompetenciamérés eredményeinek elemzése 2016
Változó szakma-változó értékek?
Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója
Jézuskától - Jézus Krisztusig
Előadás másolata:

SZÜLŐI KÉRDŐÍV 2010. Az intézményi minőségfejlesztési keretében 2010.10.09. - 2010.10.12. között kitöltött szülői kérdőívek kiértékelése (A kérdőív kitöltésére 1. 4. 8. évfolyamos tanulók szülei közül kértünk fel véletlenszerűen kiválasztott 71 főt.)

A legmotiváltabb a 4. évfolyam volt (100%-os visszaküldési arány), utánuk az 1. évfolyam (86,67%) és a legkevésbé motivált a 8. évfolyam (83,33%-kal).

Évfolyamonként megvizsgálva, az egyházi jelleg a 4 Évfolyamonként megvizsgálva, az egyházi jelleg a 4. évfolyamon a legkevésbé meghatározó. A másik két évfolyamon közel azonos.

(Több állítást is be lehetett jelölni, így 313 db az összes válaszok száma) Egyértelműen a szakmai munkát, az ehhez szorosan kapcsolódó fegyelme és a kulturált környezetet preferálják. Azokat a tényezőket, amelyek befolyásolhatják, hogy a gyerek hogyan érzi magát az iskolában- kevésbé tartják fontosnak. Az egyéb válaszokban nevelési, erkölcsi nevelési elvárásaik vannak. A osztálytársak tekintetében elfogadóak. Elgondolkodtató, hogy nem tartják fontosnak a barátok jelenlétét, pedig ebben a korosztályban a gyereknek ez nagyon fontos. Mindezekből úgy tűnik, hogy tanuljon keményen a gyerek, mással ne törődjön. Így szeretetet a gyerek a társaitól nem sokat kaphat, ezt a tanároktól kaphatják meg és várják el a szülők?

Szakmailag hozzáértők a tanárok 68 fő Versenyképes tudást ad 59 fő Mit tart egy jó iskola jellemzőinek? (A 4. kérdésben hányan választották az egyes állításokat. Több választ is be lehetett jelölni.) Szakmailag hozzáértők a tanárok 68 fő Versenyképes tudást ad 59 fő Megkövetelik a fegyelmet 49 fő Szép, tiszta az iskola 47 fő Barátokra talál a gyerek 28 fő Van rendezett, játékra alkalmas udvar 26 fő Sok tanuláson kívüli program van 17 fő Azonos társadalmi rétegből kerülnek ki a gyerekek 10 fő Egyéb 9 fő

Az előfordult legkisebb érték a 4, a legnagyobb a 7 volt. Az átlag 5,73.

Az első helyre a szeretet került, ami teljes mértékben emberi tényező Az első helyre a szeretet került, ami teljes mértékben emberi tényező. Ezt követi a hittanóra és a hétkezdő istentisztelet, amik kötelező iskolai elfoglaltságok. Az iskolalelkész szintén jelentős pozíciót foglal el, és csak őt követi a tanárok vallásossága. Az igazgató, mint lelkész talán azért került ilyen hátra, mert a gyerekeknek kevés vele a személyes kapcsolata. A szülők saját vallásosságukat nem tartják fontosnak az iskola egyházi jellegénél. Ez egyrészt jelentheti azt, hogy ők nem vallásosak de szeretnék, ha a gyerekük az lenne. Szomorú, hogy a templomba járást nem tartják meghatározónak. A nevelés ezen részéhez ők nem akarnak semmit hozzátenni.

Nagy a szórás. 1 és 7 között minden érték előfordult. Az 1. osztályosok tartják a leggyengébbnek az egyházi jelleget. Az átlag 5,21.

Nagy a szórás. 1 és 7 között minden érték előfordult. Az egyházi jellegből adódó elvárások teljesítése az 1. évfolyamon jelent legkevésbé gondot, és 8. évfolyamon leginkább.

Megnyugtató, hogy a szülők megfelelőnek találják a szabadidős programok számát. A javaslatok a következő tanévben megfontolásra kerülnek. Sok gyerek már így is túlterhelt, a szülők még tovább akarják terhelni őket.

A szülők az 5-ös skálán 4,93 átlaggal mondták, hogy fontos, hogy az iskolában jól érezzék magukat a gyerekek. Itt a szórás nagyon kicsi, csupán 1. Az ebben az iskolában sokat kel tanulni kijelentés megosztotta a szülőket. 1-5 között minden érték előfordult. A szép környezetben jobban megy a tanulás kijelentéssel 4,58-as átlaggal értettek egyet. A szórás 3 volt. A tanárok korszerű módszerekkel tanítanak kijelentés esetében a leggyakoribb elem a 4 volt. A nevelés elsődleges színtere a család volt a második leginkább elfogadott kijelentés. 4,6-os átlagot ért el. A legtöbben az 5-ös értékkel jellemezték. Az iskola jól felszerelt kijelentés esetében a 4-es volt a leggyakoribb elem. 5-től 3-ig szóródtak az értékek. A néhány szülővel nehéz kijönni kijelentés csupán 2,69-es átlagot ért el. A leggyakoribb érték a 3-as volt. Szóródtak az értékek 5-től 1-ig. Ez a kérdés osztotta meg leginkább a szülőket. A relatív szórás itt volt a legnagyobb, 53,62%. A vallásos nevelés az iskola dolga 2,58-as átlagot ért el. A leggyakoribb elem a 3-as volt, ami egy óvatos közép. Nagy volt a szóródás (1-5), ami azt jelenti, hogy a szülők nagyon eltérően gondolkoznak erről a kérdésről. A relatív szórás 39,71% A tanárok teljesíthetetlen elvárásokat támasztanak átlaga csupán 1,46 volt. A leggyakoribb elem az 1. A szórás terjedelme itt a legnagyobb 58,65%. A vallásos nevelés az iskola dolga 2,58-as átlagot ért el. A leggyakoribb elem a 3-as volt,. Nagy volt a szóródás (1-5), ami azt jelenti, hogy a szülők nagyon eltérően gondolkoznak erről a kérdésről. A nevelés elsődleges színtere a család volt a második leginkább elfogadott kijelentés. 4,6-os átlagot ért el. A legtöbben az 5-ös értékkel jellemezték. "Fontos, hogy az iskolában a gyerekek jól érezzék magukat" kijelentéssel leginkáb a 8. osztályosok szülei értettek egyet. Ebben az iskolában sokat kell tanulni kijelentésse leginkább az 1. évfolyamos szülők értettek egyet. A tanárok korszerű módszerekkel tanítanak mondják leginkább az elsős szülők. Az iskola jól felszerelt- kis eltéréssel, de leginkáb az elsősök szülei értenek egyet. Néhány szülővel nehéz kijönni- ezzel leginkáb az egymást már jobban ismerő 8-os szülők állíják- de ez az érték sem magas. A vallásos nevelés az iskola dolga- kis szórással az 1. évfolyam ért ezzel egyet leginkább. A tanárok teljesíhetetlen elvárásokat teljesítenek kijelentéssel nagyon kis mértékben értettek egyet de leginkább a 4. évfolyam. Ennek oka lehet, hogy elsőben még kicsik az elvárások, 8.-ban pedig már keveset érzékel ebből a szülő, mert a gyerekek önállóan intézik (vagy nem intézik) a dolgaikat.

Legnagyobb a szórás az iskola vezetés felé irányuló kérések tekintetében. Vannak szülők, akik rögtön az igazgatóhoz fordulnak, míg mások betartják a "hivatali utat". Legnagyobb a szórás az iskola vezetés felé irányuló kérések tekintetében. Vannak szülők, akik rögtön az igazgatóhoz fordulnak, míg mások betartják a "hivatali utat".

A válaszok kereszttáblás lekérdezésével kapott összefüggések: Ebben az iskolában sokat kell tanulni úgy, hogy nem teljesíthetetlenek az elvárások- ezt mondja egyértelműen 16 szülő, és kis fenntartással 23 szülő. Szakmailag hozzáértők a tanárok- választották ezt 70-en, és ezek közül 15 fő adott 3-as, 26 fő 4-es és 26 fő 5-ös értéket arra, hogy nálunk a tanárok korszerű módszerekkel tanítanak. Jól látszik az összefüggés, hogy a sok tanulás és a versenyképes tudás között a szülő szerint egyértelmű összefüggés van. Az egyházi iskola legfontosabb jellemzőjének a szeretetteljes légkört 8 fő és 2. helyen álló legfontosabb jellemzőjének 7 fő tartotta. A 8 hely közül a 3. helyre is még 5 szülő tette. Ezen szülők nagyon fontosnak tartják, hogy a gyerekek jól érezzék magukat az iskolában. Akik nem tartották egy jó iskola jellemzőjének, hogy szép, tiszta, azok is úgy nyilatkoznak, hogy a szép környezetben jobban megy a tanulás kijelentéssel 5 majdnem teljesen, 15 fő teljes mértékben egyetért.

A válaszok kereszttáblás lekérdezésével kapott összefüggések: A szülők 43:28 arányban úgy gondolják, hogy nem fontos jellemzője a szeretetteljes légkörnek, hogy barátokra talál a gyerek, vagyis a szeretetteljes légkört nem a diáktársaktól, hanem a tanároktól várják? A válaszok a templomba járás és a szülők vallásossága kapcsán a sorrendben az utolsó helyekre soroltattak. Ugyanakkor a 71 főből 51 fő maximálisan egyetért azzal, hogy a nevelés elsődleges színtere a család. Az egyházi iskolában a szülők vallásosságának fontossága a 7. 8. helyre került. Az egyházi elvárások teljesítésének nehézsége 7-es skálán 6-os vagy zömében 7-es értéket kapott. Vagyis a szülők nem tartják fontosnak a saját vallásosságukat és nem is érzik, hogy e téren bármit is „teljesíteniük” kellene. Az egyházi iskola meghatározójaként, hogy van iskolalelkész, az előkelő 1. és 2. helyen is előfordul, és zömében a 3-4. helyen áll. Az iskolalelkész fontosságát mutatja, hogy 5-ös skálán 4-es 5-ős értéket kapott az az állítás, hogy az iskolalelkészhez is lehet fordulni. Vagyis fontos, hogy legyen az egyházi iskolában egy jó iskolalelkész, akihez a szülők is bizalommal fordulnak.

A válaszok kereszttáblás lekérdezésével kapott összefüggések: Az iskola dolgozóinak kedvességét 5-ös skálán 4-re vagy 5-re értékelte a 70-ből 64 fő. Az egyházi iskola jellemzőiben első-második helyre tette a szeretetet 45 fő. A szeretetet a szülők az iskola dolgozóitól is elvárják és úgy érzik, hogy meg is kapják. Az iskola dolgozói kedvesek, segítőkészek és a Hivatalos ügyeimet egyszerűen el tudom intézni állítások válaszai a 4-es és 5-ös értéknél találhatók, vagyis az iskola dolgozóinak megítélésekor fontos szempont az, hogy mennyire egyszerű az ügyintézés. Legnagyobb a szórás az iskola vezetés felé irányuló kérések tekintetében. Vannak szülők, akik rögtön az igazgatóhoz fordulnak, míg mások betartják a "hivatali utat".