A csatorna ügye ma – Víziók és valóság Dr. Kákonyi Árpád www: knp.hu

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Ferenc tápcsatorna revitalizációja
Advertisements

A FOLYÓ, AMI ÖSSZEKÖT …. Gergely Erzsébet.
A Duna-Tisza közi hátság vízgazdálkodás-fejlesztése a fenntartható vízügyi politika alapelvei szerint Dr. Madarassy László c. docens BME Vízépítési és.
Természet Szerintem a természet nagyon jó dolog és igenis nagyon fontos .pl. mi lenne velünk növények nélkül? Vagy álatok nélkül ?Hát egyszerűen nem lennénk.
A tercier és a kvaterner szektor
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
Foktő – Kalocsai repülőtér önkormányzati fejlesztése
Budapest, 2008 Február 22. Helyi Vidékfejlesztési Stratégia – Hajt-A Csapat csoport Ad hoc térségi státuszjelentés A dokumentumban szereplő összes szellemi.
Készítette: Borák Andor, Hack Dóra, Kovács Nikoletta, Steiner Bettina
PannonRIS – Folyami Információs Szolgáltatások Magyarországon
A Duna-Tisza Csatorna jövője
A Hódmezővásárhelyi kistérség turisztikai potenciáljainak feltérképezése Paksi Pauletta.
Címalcím 1 Homokhátság – tervellátottság, tervezési szükségletek december 1. Kecskemét Duna-Tisza csatorna: víziók vagy valóság Czene Zsolt, tervező-elemző.
Megújuló energiaforrások.
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
A VINDORNYA-LÁP ÉLŐHELYÉNEK HELYREÁLLÍTÁSA, FEJLESZTÉSE (KEOP
Az öntözés hazai szerepe, jelentősége
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
Tatai Mezőgazdasági Zrt. tavainak helyzete és jövőképe
VÍZERŐMŰVEK Folyóvizes erőmű Tározós erőmű Szivattyús-tározós erőmű
Energia gazdálkodás Készítette:Kajtár Mónika
Környezetértékelési módszerek
TALAJSZENNYEZÉS és –PUSZTULÁS HULLADÁKGAZDÁLKODÁS
Megújuló energiaforrások Felkészítő tanár: Venyige Judit
AZ ÁTALAKULÓ ÉLELMISZER-GAZDASÁG FŐBB TERÜLETI, TÁRSADALMI, KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI Prof. Dr. Villányi László Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi.
Putarich Dr. Ivánszky Veronika ny. egyetemi tanár, Újvidéki Egyetem,
5. Kutatás Panama-csatorna, Szuezi-csatorna, Gibraltári-szoros
Rekreáció és turizmus a Duna mentén
CSŐVÉGI MEGOLDATLANSÁGOK A BUDAI ALSÓ RAKPART SZÉLESÍTÉSE KAPCSÁN Fleischer Tamás MTA Világgazdasági Kutatóintézet PÓDIUMBESZÉLGETÉS A VÉDEGYLET ÉS A MAGYAR.
A Duna-Tisza-csatorna szükségessége:
A Dunához kapcsolódó lehetőségek Budapest közlekedésfejlesztésében Dunai hivatásforgalmi vízi közlekedés kialakítása Budapesten nyitórendezvény december.
es RAT tervezés koncepciója Gila Gyöngyi Tervezési igazgató-helyettes.
Az AQUAPOL együttműködési hálózatot 2003-ban, az Európai Unió támogatásával hozták létre Hollandia, Belgium és Németország.
Sárréti TK.. Sárréti TK. A Nádor-csatorna kármentesítési programjának következményeként a mederben jelentősen javul a víz minősége. Ez lehetőséget.
A Duna-régió fejlesztése Dávid János. Vízlépcsők a Dunán.
Vízfelhasználás minőségi követelményei
A közlekedés környezetvédelme 2+0f2cr. földön, vizen, levegőben.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Néhány ökológiai szempont a tervezett Duna-Tisza csatorna kapcsán (A fő cél a csatorna vagy a vízpótlás?) Dr. Molnár Zsolt és Dr. Biró Marianna botanikus,
MTA Regionális Kutatások Központja A Duna – Tisza köze problémái és jövője „ A CSATORNA VÍZIÓJA” Csatári Bálint geográfus MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet.
Napenergia és felhasználása
RobotcSAPat 1. Árvíz és védekezés Köszönjük a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak és Kasza Anett sajtószóvivőnek.
Közlekedés Gőzmozdony és tutaj.
Mezőgazdasági vízszolgáltatási díj elszámolási lehetőségek a gyakorlatban Vízkárelhárítási Országos Konferencia május Miskolctapolca Orbán.
Magyarország természeti kincsei
A CIVAQUA program jelentősége, megvalósításának feltételei Nagyerdő Konferencia szeptember 16. Előadó: Orbán Ernő osztályvezető TIKÖVIZIG.
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
Sík- és dombvidéki vízrendezés
OPERÁCIÓKUTATÁS TÖBBCÉLÚ PROGRAMOZÁS. Operáció kutatás Több célú programozás A * x  b C T * x = max, ahol x  0. Alap összefüggés: C T 1 * x = max C.
VíZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI ÉS ÁRVÍZKOCKÁZAT-KEZELÉSI TERVEK összehangolása ORSZÁGOS FÓRUM A VGT2 és AZ ÁKKT1 ÖSSZEHANGOLÁSA Simonffy Zoltán.
Bevezetés a természet- és környezetvédelembe dr. Munkácsy Béla adjunktus Környezet- és Tájföldrajzi Tanszék I. emelet 419.
„Vízben utazunk” Tisza-tavi Regionális Marketing Igazgatóság
Európai Zöld Sziget Homokhátság hasznosítása önkormányzati kezdeményezéssel Zsana, Január 12. Előadó: Dr. Steier József.
A duna RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM hidromorfológiai problémák megoldása a vgt-BEN, az árvízvédelemmel és a ???
A TISZA RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VGT INTEGRÁCIÓS SZEREPÉNEK ÉRVÉNYESÍTÉSE ÁRVÍZVÉDELMI ÉS BELVÍZ-GAZDÁLKODÁSI.
Baranya István Bölcske polgármester
LNG lehetséges import beszerzési forrásai. A világ LNG piaca 2015-ben a globális nemzetközi LNG kereskedelem volumene elérte a 244,8 millió tonnás értéket,
1. ábra: Vízparti úti célok - spontán asszociációk Forrás: saját szerkesztés 10% 4% 2% 1% Első helyen említettEmlítések összesen 30% 20% 10% 1% Passzív.
A vízlépcsőrendszer célja Hajózás Energiatermelés Árvízmentesítés Egyéb: vízpótlás, ökológiai vízigény biztosítása, területfejlesztés, turizmus, üdülés,
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
A Tisza árvízi szabályozásának közgazdasági elemzése
Energia és környezet Szennyezőanyagok légköri terjedése Bevezető Dr. Gács Iván BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék
Megújuló energia a megújuló borsodi ártéren
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
1. A TÁRSADALMI FÖLDRAJZ TÁRGYA ÉS FELOSZTÁSA.
A RÁBA-HANSÁG Fórum (Győr,
24. AZ IPAR.
A vízkincs hasznosítása, ár-, és belvízvédelem
Magyarország infrastruktúrája
Előadás másolata:

A csatorna ügye ma – Víziók és valóság Dr. Kákonyi Árpád www: knp.hu

"Kéne egy a Tiszát a Dunával öszve kaptsoló ujj hajókázható Tsatorna" - írta Dillher báró 1715-ben

A csatorna hasznosítási lehetőségei, módozatai 1. Hajózócsatorna, kereskedelem, vízi közlekedés 2. Gazdasági célú vízpótlás öntözés, ipari vízellátás 3. Energiatermelés, gazdaságélénkítés 4. Árapasztás, tiszai oldal vízellátása 5. Ökológiai célú vízellátás, táj és természetvédelem 6. Turisztikai fejlesztés, horgászat

1. Hajózócsatorna, kereskedelem, vízi közlekedés? a hajózási, vízi szállítási potenciál ott és akkor sem kihasznált, ahol lehetne a hajózási, vízi szállítási potenciál ott és akkor sem kihasznált, ahol lehetne a vízi szállítás olcsó, ha a víziútlétesítés, karbantartás, hajók stb. költségét és az ökológiai károkat negligáljuk a vízi szállítás olcsó, ha a víziútlétesítés, karbantartás, hajók stb. költségét és az ökológiai károkat negligáljuk a hajózás, vízi teher- illetve személyszállítás most látható tendenciája nem kecsegtető a hajózás, vízi teher- illetve személyszállítás most látható tendenciája nem kecsegtető mély- vagy magasvezetésű hajózócsatorna készülne? mély- vagy magasvezetésű hajózócsatorna készülne? a folyami hajózásra is alkalmas kapacitású csatorna vállalhatatlan ökológiai következményekkel, természet- és tájrombolással, természeti területvesztéssel járna a folyami hajózásra is alkalmas kapacitású csatorna vállalhatatlan ökológiai következményekkel, természet- és tájrombolással, természeti területvesztéssel járna Lamp-Hollóssy (1947) „A többcélú csatorna nem elégíti ki a hajózás érdekeit.”

Költséghatékonysági kétségek, aggályok rentábilis-e ma olyan mezőgazdaság, amely elviseli a vízpótlás, öntözés igen magas üzemköltségeit? rentábilis-e ma olyan mezőgazdaság, amely elviseli a vízpótlás, öntözés igen magas üzemköltségeit? (az öntözött terület 1990 előtt ha, a privatizációt követően ha) remélhető jelentős energiatermelés, gazdaságélénkítés akár mély- akár magasvezetésű csatorna esetén? 0,1‰ remélhető jelentős energiatermelés, gazdaságélénkítés akár mély- akár magasvezetésű csatorna esetén? 0,1‰ (ökológiailag elviselhető lenne a csúcsra járatás?) várható hathatós árapasztás, tiszai oldal vízpótlás ésszerű csatornamérettől, -kapacitástól? Q cs <<Q f várható hathatós árapasztás, tiszai oldal vízpótlás ésszerű csatornamérettől, -kapacitástól? Q cs <<Q f

Agrárökológiai potenciál helyreállító cél Hátsági főcsatorna a vízválasztó közelében Hátsági főcsatorna a vízválasztó közelében 5 m 3 /s 24 órás üzemben évi 158 millió m 3 5 m 3 /s 24 órás üzemben évi 158 millió m 3 a főcsatorna építése jól ütemezhető, a megépített szakaszok rögtön üzembe helyezhetők a főcsatorna építése jól ütemezhető, a megépített szakaszok rögtön üzembe helyezhetők kapacitása igény szerint fejleszthető kapacitása igény szerint fejleszthető üzemelése a napi 20 csúcsmentes órára is tehető üzemelése a napi 20 csúcsmentes órára is tehető a turisztikai fejlesztéshez is jól kapcsolható a turisztikai fejlesztéshez is jól kapcsolható a horgászati hasznosítás lehetőségei kibővülnek a horgászati hasznosítás lehetőségei kibővülnek