A civil – vállati együttműködés előnyei avagy Nonprofit + “For profit” = 0 Potozky László Polgár Társ Alapítvány www.repf.ro.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„Tegyük Együtt!” Program az önkéntesség elterjesztéséért Pest megyében TÁMOP / A Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete és a NIOK.
Advertisements

ÁROP /C/A A leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásainak megerősítése.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Határmenti együttmûködés az EU-ban Mit jelentenek a Régiók? Klaus Klipp Fõtitkár Európai Régiók Gyûlése, Strasbourg.
Akció a civil-nonprofit szervezetek méltóságáért! SZÖVETSÉG a Közösségi Részvétel Fejlesztéséért november 27.
Gordos Márta Európai Együttműködési Programok Igazgatósága
Ma –mintegy erdélyi magyar számára vált lehetségessé az internetes kommunikáció –160 hozzáférési pontból álló hálózat –közvetlen kapcsolat jöhet.
Diákversenyek 15 éve, a kezdetektől napjainkig Diák Menedzsment Bajnokság, 15. születésnap.
Csináljunk üzletet! Avagy,
•online kommunikáció •branding, márkaépítés •kommunikációs stratégiák kitalálása, felépítése •Közösségi marketing •Szociális érzékenység, non-profit partnerek.
KLASZTER A FOGYATÉKOS EMBEREKÉRT Szakmai konferencia Pécs, szeptember
Vigyázz – Kész - Rajt (Az adományszervezés alapjai)‏ AMBRUS KIRY NOÉMI.
KÖZKÉZEN Felelősen a közösségért! Felelősen Fehérvárért! Farkas Tamás tanácsadó.
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
EMLA Környezeti Mangement és Jog Egyesület, BME Management Szakkollégium Támogatók: Phare Access 2003 micro alap Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Az adománygyűjtés kezdeti lépései a Magyar Természetvédők Szövetségénél Ladányi-Benedikt Ildikó kommunikációs munkatárs szeptember 20.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
MUNKAERŐ-PIACI PARTNERSÉG
 2002 október – december  Post szeptember 11-i kampány  Cél: bemutatni az amerikai muzulmánok boldog életét, meggyőzni a világot, hogy ne utálják az.
4. A nyilvánosság – a civil társadalom éltető kerete. Civilség és közhasznúság.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
Az EK Rendelet felülvizsgálatának magyar javaslatai és ETT jó gyakorlatok Előadó: Dr. Szabó Erika Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkár.
Jelentés a magyarországi kapitalizmus állapotáról Vándorgyűlés Magyar Közgazdasági Társaság szeptember 25. Szepesi Balázs Közjó és Kapitalizmus.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
A támogatásra jogosult terület
Hol a határ a pr és a valódi felelősségvállalás között?
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
NŐ az ESÉLY! Esélyegyenlőségi program Zala megyében A projekt az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával valósul meg.
Az NFT társadalmi egyeztetése civil szemszögből Civilek a Nemzeti Fejlesztési Terv Nyilvánosságáért - CNNy Pécs, március 23.
Europe Direct Hálózat Magyarország Vedd ki a részed! március 18. Vizsnyiczai Márta Békés Megyei EIP.
Kuti Éva Szociális gazdaság, nonprofit szektor, civil társadalom Versengő koncepciók és intézményi leképeződésük.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG LEADER Program a sikeres magyar vidékért Közösség, Összefogás, Tudás.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
1 Civil részvétel és szerepvállalás A helyi és térségi együttműködés lehetőségei és korlátai Rajnai Gábor Országos Területfejlesztési Civil Egyeztető Fórum.
A Múzeumok és Látogatók Alapítvány felnőttképzési és konferencia programjai Országos Múzeumandragógia Konferencia május Széphalom.
Strukturális és Kohéziós Alapok
A Pannon Gazdasági Kezdeményezés (PGK) tevékenységei Kocsondi Tamás Sopron, február Sopron, Csatkai E. u. 6. Tel.: 99/ Szombathely,
2009. február 24. Holcim, mint felelős munkáltató.
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
„Sombereki Caritas Központ kialakítása” elnevezésű ROP mintaprojekt zárókonferenciája Somberek, június 12. Marketing szemlélet nonprofit szervezeteknél.
Ilyés Szabolcs, Félixfürdő, 2007 Európai Alapok 2007 után Új lehetőségek vagy bürokratikus buktatók?
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Kulturális tevékenységet folytató civil szervezetek képzése a Dél-dunántúli régióban AZ ÉLETHOSSZIG TARTÓ TANULÁS NÉPSZERŰSÍTÉSE - AZ EU ELVÁRÁSOK MEGISMERÉSE.
Nemzetközi Bankárképző Központ Rt. 1 SWOT- analízis a programkidolgozásban Öcsi Béla témavezető Nemzetközi Bankárképző Központ.
Határon átnyúló civil együttműködések Kulcsár Mária, Fórum Információs Központ, Somorja.
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
A természeti környezet védelmének ösztönzése a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával.
Fejlesztes.emagyar.net farkas andrás. fejlesztes.emagyar.net mi ez? A Magyar-magyar Platform – bár még maga is új kezdeményezés – állandó fejlesztést,
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
A vállalati önkéntesség népszerűsítése Eger, június.
CSR ISMERETTÉRKÉP. Munkahely Közösség Környezetvédelem Piaci környezet Üzleti Etika Vállalatok Társadalmi Felelősségvállalása.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SzKA). Első Közösségi Alapítvány Romániában (2007 december) Helyi projektek, helyi forrásokból Politikamentesség.
Nemzetközi civil pályázati lehetőségek
Gergely László Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet
9. Partnerség, érdekérvényesítés, kormányzati-közösségi kapcsolatok.
Az NFT tervezési folyamatának nyomon követésére alakult civil munkacsoport Budapest, április 15.
Eredmények és kihívások az Önkéntesség Európai Éve kapcsán Önkéntesség a kultúrában, a közművelődésben november 18.
EGT és Norvég Alapok Polgár Tamás Norvég Királyi Nagykövetség
A Közösségi Alapítványokról Lekeny Hajnal Kárpátok Nemzetközi Alapítvány
Turisztikai klaszter Háromszéken (Székelyföldön) Szabó Tibor, elnök Háromszéki Panziók Egyesülete Sepsiszentgyörgy, december 10.
NONPROFIT SZERVEZETEK, CIVIL SZEKTOR
Előadás másolata:

A civil – vállati együttműködés előnyei avagy Nonprofit + “For profit” = 0 Potozky László Polgár Társ Alapítvány

Forrásszerzés (fundraising) Civil támogatási helyzetkép: Forrásgyűjtési lehetőségek megváltozása Alapítványi tőke (endowment), tartalékalapok hiánya Hagyományos amerikai és nyugati adományozók kivonulása EU-s előcsatlakozási (Phare,stb.) programok lezárása Civil szervezetek: Új helyzet  Új kihívások  Új stratégiákat igényel

Melyek a lehetőségek? EU strukturális alapok Közösségi FR (beleértve 2%) Cégek

Vállalati társadalmi fellelősgvállalás (CSR) egy esély. Milton Friedman: -A vállalati társadalmi fellelőségvállalást diverziónak tartja, a szerinte valós társadalmi szereppel, a profitszerzéssel szemben Branding Guru : Az a BRAND mely nem lesz képes egy zöld címkét csatolni Mások: -Morális kérdésként értékelik, a nyereség egy részének kötelező visszaosztásának eszközeként Civil nézőpont szerint: -Egy jelentős forrás amely által elérhetjük céljainkat.

De! Hazai környezetben még mindig kevés a sikeres együttműködés a két szféra között Miért? -Nem ismerik egymást -Nem ismerik egymás nyelvét -Sok az előítélet -Negatív kép a múltból -Hiányzó áttekinthetőség -Hiányos civil PR és marketing

Az a fontos hogy a civil szervezet legyen komoly és megbízható. Ha nem ismerős a szervezet akkor a célok megfogalmazása a kérés aprolékossága a mérvadó, mert ez bizonyítja hogy jól átgondolt projektről van-e szó? (Lafarge) A hatékony partnerség jól kigondolt, közosségeket és más célcsoportokat megcélzó, eredményorientált projektek kapcsán alakúl ki. (Energy Holding) Cégek véleménye a nonprofit – for profit kapcsolatról

Az adakozó cég 2 fajta: a.Az önzetlen adakozó: - valós társadalmi felelőségérzet - közérdek fontossága - nyitott, civil barát, igazi partner - érti a civil világot - nem kér egyebet cserébe, csak a projekt sikeres életbeültetését - kitűnő partner b. A pragmatikus adakozó - nagyon versenyképes - mindent a profitért - világos célokkal lép együttmüködésre a civilekkel - a civil szervezetektől is “korporatív” megközelítést igényel - cserébe maximális népszerűsítést, marketinget igényel - nehezebb vele együtt dolgozni, de nem lehetetlen

Egy pár tipp – a válalatokkal való együttműködéshez (1) Ne játszodjunk alárendelt szerepet – nem alamizsnát kérünk Világos könnyen érthető célra kérjünk Részletes leírás a kért támogatás céljairól várható eredményeiről Mutassuk be eddigi sikeres projektjeinket melyeket vállalati támogatásból valósítottunk meg Saját forrást is mutassunk fel ha lehetséges Vázoljuk fel a vállalat adományozásnak köszönhető potenciális nyereségét

Egy pár tipp – a válalatokkal való együttműködéshez (2) Biztosítsuk és bizonyítsuk szervezetünk gazdálkodásának átláthatóságát (nyilvánosság, éves jelentés) Ápoljuk a kapcsolatot a projekt lefutása idején is Ne engedjük, hogy a cég marketing ügynökké változtasson Tegyük papírra a támogatásról szoló kommunikáció szabályait Vonjuk be a támogatót a projektbe amennyire csak lehet Visszajelzés a kért összeg felhasználásáról

Lehetséges !! A Polgár Társ Alapítvány vállalati forrásokból származó bevételeinek alakulása: : a költségvetés 0% származott vállalati forrásokból 2006 : 5-6% $ 2007: - 33% $ 2008: - 30% $ 2009: - 33% $

EGYÜTTMŰKÖDÉS A KÖRNYEZETÉRT Közös programok nagyvállatokkal: - Újabb együttműködések véglegesítése folyamatban

Partnerség a környezetért program Alapítványunk legrégibb adományi programja   környezet + közösségek Több mint 200 projekt $ 2007 óta-új partnerünk a Tusnádi Ásványvíz Rt. A program prioritásai: Biológia sokféleség megörzése Ökoturizmus Fenntartható vidékfejlesztés Vízgazdálkodás es időszak: RON - a Tusnádi Ásványvíz Rt. támogatása

ZÖLDÖVEZET PROGRAM 3 éves együttműködés 59 támogatott projekt – RON, Iskolák + civilek – résztvevő, önkéntes m2 (119 ha) zöldfelület m2 (7,2 ha) erdő fa és bokor virág + dísznövény 2009-ra 2 program: Zöldövezet, Védett teületek RON ( Euro) értékben

ZÖLDUTAK Olyan kezdeményezés mely a régiók természeti és kulturális örökségét próbálja értékesíteni a fenntartható fejlõdés elvei alapján 3 éven át támogatta a:

Következtetések: Előnyös mindkét fél számára: mindekettőnek van amit nyújtson !!!! Civilek- támogatási forrásaik kiszélesítése  pragmatizmus tanulható Cégek – valós vállalati társadalmi fellelősgvállalás (CSR)  aktív részvétel - nemcsak PR tevékenység Egymás nyelvének megtanulása  épitő jellegű párbeszéd  a győztes – az ágazat melyben működünk (környezet, szociális,stb.)

Köszönöm a figyelmüket.