Állategészségügyi Államigazgatási feladatok Dr. Tóth Gábor igazgató főállatorvos Békés Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság
Az előadás témakörei Állattartás Fertőző állatbetegségek Állati hulladék Kóbor állatok, gyepmesteri telep A jegyző, mint állatvédelmi hatóság Az állategészségügyi hatóság közreműködése katasztrófahelyzetben
1. Állattartás Települési önkormányzat mérlegelési jogkörében szabályozott a) Településrendezési terv b) Állattartási rendelet 2. Állattartó kötelezettségei: 2008. Évi XLVI. Törvény ( Éltv.) 18.§ 41/1997.( V.28.) FM rendelet (Áeü. Szab.) 1. sz. melléklete 34.§ , 35.§, 36.§
2. Fertőző állatbetegségek Jegyző eljár : - Keleti marhavész (Áeü. Sz. 283.§) - Szarvasmarhák ragadós tüdőlobja (Áeü. Sz. 300.§) - Juhhimlő és kecskehimlő ( Áeü. Sz. 314.§) - Fertőző sertésbénulás(Áeü. Sz. 402.§) - Lépfene (Áeü. Sz. 555.§)
3. Állati Hulladék 1774/2002 EK rendelet (5. fejezet 24. cikk, VII. melléklet 1. fejezet A.,2. pont 71/2003. (VI.27.)FVM rendelet 5.§, 7.§, 9.§,12.§,17.§,2.sz. melléklet -I, II., III. fejezet Éltv. 19.§,34.§ (3) bek. Áeü. Sz. 2.§,37.§ 56/2008. (IV. 25.) FVM rendelet 241/2001.(XII.10.) Kr.
4.Kóbor állatok,, gyepmesteri telep A gyepmesteri telep létesítése és kialakítása Áeü. Sz. 5. sz. függelék 3.1 pontja A telep eszközei Áeü. Sz. 5. sz. függelék 3.3 pontja A gyepmester feladata Áeü. Sz. 5. sz. függelék 3.6 pontja
5. A jegyző, mint állatvédelmi hatóság 334/2006. ( XII.23.) Kr. Állatpanzió és Állatmenhely létesítése és üzemeltetése (2008. évi XXVIII. Tv. 41.§) Veszélyes eb és veszélyessé nyilvánított ebek nyilvántartása Veszélyes állatok tartása és engedélyezés 8/1999.(VIII.23.) KÖM-FVM-NKÖM-BM együttes rendelet
6. Az állategészségügyi hatóság közreműködése katasztrófahelyzetben Természeti katasztrófák (földrengés, nagy erejű vihar, árvíz, belvíz) Ipari katasztrófák (nukleáris, vegyi) Nagy területre kiterjedő zoonózis (gyors terjedés, sok ember érintett) Bioterrorizmus
Állandó készenlét: megyei központi ügyeleti telefonszám 20/475-9905 Kijelölt munkatárs a Marathon-Terra rendszer alkalmazásban Igazgató a Megyei Védelmi Bizottságban Helyi polgárvédelmi raj (2) Az érintett terület állattartási helyeinek meghatározása (JVM-GIS rendszer, ALI, a saját megyei nyilvántartások, katasztrófavédelemmel közös nyilvántartások)
A JVM-GIS rendszer 1.
A JVM-GIS rendszer 2.
Nyilvántartások: A megyében lévő állatszállítást végzők Az engedélyezett élőllatszállító járművek Az üresen álló élő állatok fogadására felhasználható telepek Vágóhidak Az állati tetemek kijelölt elföldelési helyei Az ártalmatlanítást végző üzemek Szükség esetén mindezeknek a közcélú igénybevételre kötelezése (Megyei Védelmi Bizottság!)
Megfelelő, jól képzett szakember gárda Fertőtlenítő kocsi, berendezés Fertőtlenítőszer (raktáron) Állatleölő kocsik Járványvédelmi központ (szükség esetén a Helyi járványvédelmi Központ létrehozása) Laboratóriumi háttér Műszerek, eszközök (állatok rögzítése, megjelölése, mintavételi eszközök, tömegoltók)
Tornádó típusú leölőkocsi
Nagy területre kiterjedő zoonózis Már az első eset megállapításakor az ÁNTSZ értesítése !! Gyors terjedés-az adott terület lakosságának nagy része érintett A fertőzés elhurcolásának veszélye A Megyei Védelmi Bizottsággal közösen kidolgozott akcióterv végrehajtása
Bioterrorizmus
Élelmiszer-terrorizmus definíciója: Az élelmiszer és víz-ellátás (az élelmiszerlánc bármely pontjában történő) szándékos szennyezése, fogyasztásra alkalmatlanná tétele kémiai, biológiai vagy radionukleális ágensekkel, melynek célja a civil lakosság megbetegítése/ sérülés vagy halál okozása és/vagy a szociális, gazdasági, politikai stabilitás rombolása.
Az (élelmiszer) terrorizmus céljai: - Félelem keltése (élelmiszer- ellátás megsemmisítése- védtelenség) Kormányzat alkalmatlan színben való feltüntetése, politikai destabilizáció -Saját érdekeknek nagy nyilvánosság biztosítása -Bosszú, termék ellenesség, lejáratási szándék
Miért lehet az élelmiszer a célpont? A szennyezett élelmiszer rövid idő alatt a világ csaknem minden pontjára eljuthat -Sokféle termékbe bedolgozásra kerülhet -Képes tömegek megbetegítésére
Az élelmiszerlánc szennyeződésének potenciális következményei: -Akár tömeges megbetegedések, elhalálozások -Pánik, lázadás, káosz -Gazdaság és kereskedelem tönkretétele -Egészségügyi ellátó rendszer gyengítése -Fogyasztói bizalom gyengítése, elvesztése -Politikai destabilizáció
Az élelmiszer terrorizmus jellemzői Jól megtervezett, jól szervezett -Kezdetben akár természetes eseménynek, járványnak tűnhet az egészségügynél jelentkező probléma A globális élelmiszer kereskedelem következtében hatása megsokszorozódhat A szándékosság miatt irányított folyamatok, „életszerűtlen helyzetek” A media miatt nagy nyilvánosságot kap, ezért a média a terroristák akaratlan segítőjévé válik -A jó felügyeleti rendszer megnehezíti elterjedését
Veszélyhelyzet kezelés szervei Egészségügyi rendszer Rendőrség Tűzoltóság Katasztrófavédelem
Az élelmiszer ellátás és az élelmiszer biztonság kialakításának elemei 1. 1. Veszélytudatosság (gyenge pontok, felügyeleti rendszerek, hatásterületen működő létesítmények) 2. Általános védekezés (válságkezelési terv, szimulációs gyakorlat, kommunikációs stratégia, veszélyes anyagok számának minimalizálása, számítógépes biztonsági rendszerek)
Az élelmiszer ellátás és az élelmiszer biztonság kialakításának elemei 2. 3. Személyi feltételek (előélet, munkakör meghatározása, beléptető rendszerek alkalmazása, dolgozók oktatása) 4.Személy és járműforgalom (bejövő és kimenő személy és járműforgalom nyomonkövetése) – Betörés esetén nem csak az a kérdés mit vittek el a vállalkozástól, hanem az is mit hoztak !
Az élelmiszer ellátás és az élelmiszer biztonság kialakításának elemei 3. 5. Beszállítók (ismert beszállító, lepecsételt jármű, mennyiség egyeztetése, lerakás felügyelete, beavatkozás nyomai) 6. Alapanyagok és csomagolóanyagok (készletnyilvántartás, nyomonkövetés, selejtezés, megsemmisítés)
Az élelmiszer ellátás és az élelmiszer biztonság kialakításának elemei 4. 7. Működés (ismerni kell a technológia azon pontjait ahol nagy mennyiségű élelmiszer könnyen szennyezhető)
Az élelmiszer ellátás és az élelmiszer biztonság kialakításának elemei 5. 8. Késztermék felügyelete (szállítás ellenőrzése, hamisított áruk felbukkanása)
Köszönöm a figyelmet!