Mindennapi testmozgás és egészség

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„XXI. S ZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Kerettanterv – helyi tanterv.
Advertisements

EURÓPA MAGYARORSZÁG.
Tehetséggondozás a testnevelés órán
Móricz Zsigmond Alapiskola és Óvoda
Középszíntü testnevelés érettségi vizsga témakörei
A siker kulcsa: egészség az iskolában
Mindennapos testnevelés a köznevelési törvény tükrében
Változások az iskola pedagógiai programjában (2013/14-től): 1.Nem lesz es rendszer (azaz NYEK-be nem jelentkezhetnek a mostani 5-8. osztályos tanulók)
"Tabletek, kispolski, miegymás - Mi is az a Bűvösvölgy?” Média animátor – H95 Bűvösvölgy szeptember Legeza Katalin.
A köznevelés fejlesztési irányai és eredményei KPSZTI február 12. Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkárság MTI Fotó.
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
az általános iskolákban
A Bálint Márton Általános és Középiskola
„SZAKMÁK VONZÁSÁBAN” – A szakképzés jelene és jövője Szakmai konferencia május 10.
Integráció a sportiskolai és a művészeti nevelés segítségével A Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola pályázatáról Integráció sporttal és zenével.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
A Nemzeti Iskolagyümölcs-Program megvalósításának tapasztalatai a KLIK Debreceni Tankerületében Pappné Gyulai Katalin tankerületi igazgató Dr. Pakurár.
2013/2014-es tanév változásai az új NAT és kerettanterv tükrében
Az iskolai egészségfejlesztési normatíva terve A Népegészségügyi Tárcaközi Bizottság május 22-i és november 11-i határozata értelmében Dr. Somhegyi.
A Megyei Pedagógiai Intézet szolgáltatásai a 2013/2014-es tanévben
Sportolás hatása szervezetünkre
Egészséges táplálkozás
Értékelés a pedagógiában
Arany János Általános Iskola Kisújszállás, Kálvin u. 3.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
Az iskola tanulóinak egészségmagatartása Mit tehetnek a szülők? Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium Készítette: Dr. Mezei Éva.
KAPOSVÁRI EGYETEM GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM
Az egyéni fejlesztési terv
A testnevelési tanterv.
Az ellenőrzés, értékelés szerepe, módszerei A teljesítménymérés
Nevelés és érték Dr. Molnár Béla Ph.D. főiskolai docens
Szeretet, türelem, tolerancia
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A „segítő tanár” rendszer működése az Új Buda Alma Mater-ben Turányi Zsófia Budapest február.
Német nyelvtanárok a pedagógiai minősítés küszöbén;
A gyerek nem az életre készül, hanem él
„A három-ötperces eseményeknek különös varázsa van az életünkben” Bródy János.
Schulek Frigyes Két tanítási nyelvű Építőipari Szakközépiskola
Az ember futhat, de nem menekülhet a megmérettetés elől. Az egyetlen gyerek se maradjon ki a mérésből jelszavát hangoztató korban az oktatásban dolgozóknak.
A testnevelésre vonatkozó sportiskolai kerettanterv ismerete.
Kompetensek lettünk? június 27..
A pedagógiai-szakmai szolgáltatások rendszere
Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kinek áll érdekében? - KERETRENDSZER az egész napos iskola nevelési-oktatási.
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
Mozgásszervi betegségek elsődleges és másodlagos megelőzése
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
A tanárképzés szerkezete
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
Tartalmi szabályozók változásai a közoktatásban
A sport pozitív testi és lelki hatásairól szóló tájékoztató előadás megtartása Előadó: Kelemen Mária A sport pozitív testi és lelki hatásairól szóló tájékoztató.
Iskolai közösségi szolgálat
A Magyar Tehetséggondozó Társaság tehetségfejlesztést segítő tevékenysége a gyakorlati programokban Debrecen, szept Dr. Polonkai Mária a.
Az Egressy Béni Kéttannyelvű Általános Iskola bemutatkozik Gyöngyös
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
A PEDAGÓGUS KÖTELESSÉGEI ÉS JOGAI
Készítette: Kovács Ferencné
A tanárképzés filozófiája és gyakorlata. Hogyan készíti fel a tanárképzés a jelölteket a NAT nevelési feladataira?
Az eredményesség mérése és szakmai ellenőrzés Összeállította: Barcziné Horváth Márta iskolaigazgató, IPR szakértő Kocsis Gáborné IPR szakértő.
 testi-térbeli biztonság  idő- és ritmusérzék  beszéd tisztasága  élményen keresztül történő megértés  kommunikáció, kooperáció, kreativitás 
National Center for Spinal Disorders, Budapest A teljeskörű iskolai egészségfejlesztés rendszerszintű megvalósítása: ki segítheti és hogyan?
Gyakorlás – gyakorlat – gyakornok Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni:
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
Csökkentsük a túlterheltséget, tanítsuk többet a diákokat! Varga Attila február 4.
A SZAKTANÁCSADÁS INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS TANFELÜGYELET MINŐSÍTÉS KAPCSOLÓDÁSA.
Barcsák Marianna - KPSZTI
TÁMOP E-13/1/KONV „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
Kulcs a kezünkben egyéni utak a zavartalan iskolakezdéshez Szabó Erika-tanító Páduai Szent Antal Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
Túl a tanórán Művészetek és a fejlődő, kibontakozó ember
EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD 1.
Előadás másolata:

Mindennapi testmozgás és egészség Dr. Somhegyi Annamária Ph.D. Országos Gerincgyógyászati Központ www.gerinces.hu

Örömmel végzett testmozgás

Hatások a lelki egészségre Agyban kémiai anyagok felszabadulása megelégedettség önmagunkkal, helyes önértékelés, eredményes tanulás Társas kapcsolatok fejlődése együttműködés, nemes versengés, szabálytisztelet, társak értékelése, siker és kudarc feldolgozása, nehézségek leküzdése Iskoláskorban: a testnevelés mindezen nevelési hatások kimagasló eszköze (még: Kodály módszere, azaz közös intenzív zenélés; egyéb művészetek élményei) az elméleti órák túlnyomóan: egyéni teljesítmény stresszfeldolgozás nehézségei, önértékelés hibái, sikertelenség érzése, a lelki egyensúly hiánya (=érett, autonóm személyiség nem alakul ki)

Hatások a keringési rendszerre Érfal és a szív izmainak megfelelő fejlődése (ereje és rugalmassága) Gyermekkorban: kifejlődik vagy nem Felnőttkorban: megmarad vagy eltűnik Stressz, anyagcsere, testsúly, mozgásszervek

Hatások a mozgásszervekre Csontok mész-tartalma Gyermekkorban alakul ki Felnőttkorban már csak szinten tartható vagy csökken Gerinc és ízületek egészsége Izmok ereje, nyújthatósága, izomrostok mennyisége, porcok, ízületi szalagok és tokok terhelhetősége „keménykötésű”, „összeszedett”

Heti 5 testnevelés óra minden évfolyam részére /27.§.(11)/ Mindennapi testnevelés a nemzeti köznevelésről szóló, 2011. évi CXC. törvényben Heti 5 testnevelés óra minden évfolyam részére /27.§.(11)/ Felmenő rendszerben kezdődik 2012. szeptemberben az 1. 5. és 9. évfolyamon /97.§.(6)/ Testnevelő tartja (3. melléklet) Szakmai ellenőrzés 5 évente /87.§./

Mindennapi testnevelés egészségfejlesztési kritériumai A jó testnevelés = a pedagógia művészete minden nap minden tanuló részt vesz benne (felmentések!) minden alkalommal megfelelő keringési- és légzőrendszeri terhelés (fiz. jelei!) minden alkalommal siker- és örömélmény: jól végzett munka + játék „művészi” pedagógiai módszerek! megfelelő mozgás az eltérő testi adottságú gyermekeknek is túlsúlyos, ügyetlen, alulfejlett + ügyes, izmos gyerekek egy osztályban minden testnevelés órán gimnasztika, benne megfelelő tartásjavító torna (izomérzések, testtudat), lábizomerősítés, légzéstechnika tánc (néptánc és társastánc), relaxáció életmód sportok elsajátítása, diáksport, sporttörténet egészség-ismeretek hatékony átadása értékelés módja a részvételre serkent

Mindennapi testnevelés egészségfejlesztési kritériumai A jó testnevelés = a pedagógia művészete minden nap minden tanuló részt vesz benne (felmentések!) minden alkalommal megfelelő keringési- és légzőrendszeri terhelés (fiz. jelei!) minden alkalommal siker- és örömélmény: jól végzett munka + játék „művészi” pedagógiai módszerek! megfelelő mozgás az eltérő testi adottságú gyermekeknek is túlsúlyos, ügyetlen, alulfejlett + ügyes, izmos gyerekek egy osztályban minden testnevelés órán gimnasztika, benne megfelelő tartásjavító torna (izomérzések, testtudat), lábizomerősítés, légzéstechnika tánc (néptánc és társastánc), relaxáció életmód sportok elsajátítása, diáksport, sporttörténet egészség-ismeretek hatékony átadása értékelés módja a részvételre serkent

Tárgyi és személyi feltételek Tornaterem-építésre szükség van, de a mindennapi testnevelés hiánya nagyobb baj, mint a tornateremé Testnevelő pedagógusok képzése és továbbképzése Nemzeti Alaptanterv, kerettanterv: megfelel az egfejl. kritériumoknak Tantárgygondozás: most építik fel Tanfelügyelet : most építik fel (1985-ben szűnt meg!)

A mozgás=gyógyszer Bármikor elkezdhetjük! Lelki egészséget, szívet-ereket, testsúlyt, anyagcserét, mozgásszerveket mindig javítja A hét (lehetőleg) minden napján fél-1 óra mérsékelt intenzitású testmozgás (séta, lépcső, bicikli, tánc, úszás, „asszonytorna”, jóga, stb.) Gyerekeknek, fiataloknak: különösen fontos Felmentések visszaszorítása Szülői tájékoztató fórum-sorozat (www.eduvital.net és www.gerinces.hu)

Kér(d)és Hogyan érhető el, hogy minden helyszínen bőségesen (újság, helyi TV, helyi rádió) adjon hírt az ottani média? Országos média? Így sokszorozhatnánk a szülőkre gyakorolt hatást

Sok sikert a tudományos újságíróknak, a testnevelőknek, a szülőknek!