A felnőttkori tanulás motivációi

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
A sportiskolába járó tanulók szüleinek válaszai a kérdőíves felmérésre (1245 válaszadó)
A kölcsönös befolyásolás
SZÜLŐI IGÉNY- ÉS ELÉGEDETTSÉG-MÉRÉS
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Jó gyakorlatok a norvég foglalkozási rehabilitációban Kihívások és válaszok konferencia Szombathely Støren- Váczy Blanka szociálpolitikus.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A tanári munka értékelése
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
Iskolai teljesítmény pszichológiai determinánsai
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
2003. január Tanulói munkaterhek. A kutatás módszere  Válaszadók: 2700 tanuló és szüleik (elsősorban az édesanya)  Kérdezés módja: személyes interjúk.
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
“Hány pontot kapunk érte?” Milotta Lászlóné – asszisztens (Vasútegészségügyi NKK Kft – Pécs) Zsoldiné Turi Edit – fiziotherápiás asszisztens (Egyesített.
MATEMATIKA Év eleji felmérés 3. évfolyam
Tanfolyam megszervezése Képzés módszerei SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet 2009/2010. I. félév Szeged.
Baranya Megyei Munkaügyi Központ Állami Foglalkoztatási Szolgálat Pécs, Király u. 46.
TANULÁS-TUDÁS-MINŐSÉG Farkas Katalin címzetes főiskolai tanár, SZTE Tanárképző Főiskolai tanár Budapest, november 29.
VILÁGJÁRÓ NAP TANULMÁNYUTAK A SEMMELWEIS EGYETEMEN EOK Budapest, 2012.március 21. Dr. Lőrincz M. Ákos Semmelweis Közösség – Semmelweis Világ TÁMOP-4.1.1/A-10/2/KMR
SZÜLŐI KÉRDŐÍV Az intézményi minőségfejlesztési keretében között kitöltött szülői kérdőívek kiértékelése (A kérdőív kitöltésére.
Edzők válaszai a kérdőíves felmérésre (325 válaszadó)
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
E-learning és a multimédia
A tételek eljuttatása az iskolákba
TÁMOP B program Képzési kompetenciaprofilok bemutatása
Készítette: Bónisné Fürjesi Magdolna
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
Az ellenőrzés, értékelés szerepe, módszerei A teljesítménymérés
A közép- és emelt szintű vizsga tanári értékelése
szakmérnök hallgatók számára
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
Külső instruktorok felkészítése Érintett területek A hátrányos helyzetűekkel történő foglalkozás kérdései Minőségbiztosítási elvárások, előírások.
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
FELNŐTTKÉPZŐ SZERVEZETEK… Borsi Árpád főtitkárFVSZ Budapest, 2008.augusztus 27.
1 NÉHÁNY GONDOLAT AZ (INTÉZMÉNY) AKKREDITÁCIÓ MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSSAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEIRŐL Dr. Veress Gábor egyetemi tanár MAB, január 22.
7. Házi feladat megoldása
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ÁLTALÁNOS ÉS SPECIFIKUS JELLEMZŐI HOGYAN TANÍTSUNK EREDMÉNYESEBBEN? TANÉVNYITÓ SZOLNOK, VIII.
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
A kutatás munkafolyamata és munkaeszközei © Turóczyné Veszteg Rozália Felnőttképzési szakértő Szolnok
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
1 Válság a fejekben is Nem látják át és nem veszik igénybe a fogyasztóvédelmi intézményrendszert a magyarok - Gulyás Emese - Tudatos Vásárlók Egyesülete.
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
Egészséglelkesek az iskolákban Az egészségfejlesztés helyzete az általános iskolákban.
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Nyitott Kapuk 2010 Beiskolázási kérdőívek értékelése.
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
New View Beszámoló a tanárokkal történt interjúról.
Tanulói elégedettségvizsgálat ismertetése HJK
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
> aspnet_regiis -i 8 9 TIPP: Az „Alap” telepítés gyors, nem kérdez, de később korlátozhat.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 2. konferencia.
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
TÁMOP – A- 12/1. ALAPVETŐ CÉL  HH és HHH tanulókat nevelő iskolák kapcsolatfelvétele, programkínálatuknak bővítése  testvériskolai kapcsolat.
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
Az ÉMGK tagvállalatainak szakképzési igényei Miskolc, június. 09. Dr. Barkóczi István – ÉMGK elnök.
HOZZÁTARTOZÓ ÉS SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYEK ELFOGADÁS/EGYÜTTMŰKÖDÉS.
Kurtán Zsuzsa A felsőoktatásban folyó nyelvi és szaknyelvi képzések Helyzetkép és fejlesztési lehetőségek „A szaknyelvoktatás szerepe a foglalkoztathatóság.
PROCSEE projekt 1. Szakértői Fórum disszeminációs esemény Racsko Réka
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Előadás másolata:

A felnőttkori tanulás motivációi © Turóczyné Veszteg Rozália Szolnoki Főiskola Felnőttképzési szakértő 2009.

A kérdőíves felmérés ( 41. - 51 A kérdőíves felmérés ( 41.- 51. kérdés) és a fókuszcsoportos beszélgetés e témakörben, különböző formában feltett kérdéseire kapott válaszok alapján az eredmény az alábbiakban foglalható össze: Az iskolarendszeren kívüli - nem formális –képzésben való részvétel indítékai, miért tanul/tanulna?

I. Felnőtt fejjel is képesnek érzi magát új tanulási stílusok megtalálására, amennyiben az új iránti nyitottság, változtatni akarás jelen van életében 48,68% - jövedelmi és foglalkozási pozíciók II. Külső ösztönzők szerepe 43,77% - támogatott képzések III. Belső motiváció szerepe 39,02% – a tanulás öröme

Fókuszcsoportos beszélgetésen tett vallomások közül néhány : „Én is ember vagyok, bizonyítani akarok magamnak” Felemelt fejjel mehetek végig az utcán, büszke lehetek magamra” „Magabiztosságot ad, megoldást a problémáimra”

Motivációra negatívan ható tényezők: Anyagi helyzet (29,78(%) Életkörülmények(24,53%) A család és a munkahely melletti tanulási nehézségek(23,64%)

A felnőttkori tanulási szándékra és képességre vonatkozó kérdésekre kapott válaszok eredménye szerint: I. A felnőtt tanuló élethelyzeteire, élettapasztalataira és aktív részvételére alapozó oktatási módszerek alkalmazásával lehet segíteni a megfelelő tanulási motivációk kialakulását (47,92%) II. A tanárok oktatási módszerei segíthetik a megfelelő tanulási készségek, tanulási motiváció kialakulását, folyamatos fenntartását (47,17%)

III.A felnőtteknek külső segítségre van szükségük a megfelelő tanulási utak, módok megkeresésében, megválasztásában (43,94%). Következtetés: Az iskolarendszeren kívüli képzés hatékony fejlesztésének feltétele a képzés minősége, a felnőttoktatás módszertani kultúrája, a felnőttkori tanulás támogatási rendszere és a munkaerőpiac érdekeltsége

A minőségbe beletartozik: a tájékoztatás és a tanácsadás, az igények felmérése, a valós igényekhez és a kereslethez igazított releváns tartalom, a megvalósítás módja, a tanulás támogatása, az értékelési módok, a kompetenciák elismerése, jóváhagyása és oklevéllel való tanúsítása A tanulási folyamatban való részvétel akadályai közé tartozik a tájékoztatás, a pontos és időben rendelkezésre álló információk hiánya, a képzés hatékonysága és a munkaerőpiacon való érvényesülés lehetősége

„Fontos az élettapasztalatra építeni” A tanulást segítő környezet, a felnőttek tanulási és tanítási elvárásai Kérdésünk azt taglalta, részt vennének e a megkérdezettek olyan képzésben, ahol a tanár bevonja a hallgatókat a tanulmányi munkába? A megítélés fokozatait is megadtuk: (1) Nagyon jó lenne -31,26% (2) Jó lenne - 40,69% (3) Nem biztos - 19,57% (4) Egyáltalán nem - 8,48%

Véleményezték a felnőtt-oktatóval szembeni elvárásokat az oktató személyes és szakmai kompetenciáinak sorrendbe állításával I. jól felkészült (61,02%) II. jól kommunikáló, jó stílusú (10,36 %), III. együttműködő (9,13%) Legkevésbé elvárás: a konfliktuskerülés (0,79%) és az ápoltság (2,37%)

Fókuszcsoportos interjúkon elhangzottak is a szakmaiságot és az oktatásmódszertan sokszínűségét, valamint az együttműködést emelték ki. „Csak az anyagról beszéljen adjon biztos tudást” ”Rugalmas, lényegre törő legyen, ne lexikális tudásra törekedjen, hanem gyakorlatias dolgot tanítson” „Vegye figyelembe, hogy munka mellett nem könnyű a tanulás. Ne nézzen gyereknek” „ Az a jó tanár, aki ösztönöz a tanulásra” „Ne a bőrünk színét nézze, jól tanítson. Ne tegyen különbséget roma-magyar között”

A tanulási lehetőség és színtereinek ismerete Mennyire ismertek a tanulási lehetőségek, van e tudomásuk a környezetükben lévő felnőttképzésről, tanfolyamról, önképzőkörről, tudnak-e róla és részt vesznek-e? Igen, tudok ilyenekről, de nem veszek részt 51,43% Nem, de szeretném, ha lenne ilyen 20,87% Igen, én is részt veszek ilyen képzésben 15,67% Nem, de nincs is szükségem rá 12,03%

Kitől várna információt, tanácsot, ha felnőttként szeretne valamilyen képzésben részt venni? I.A munkaügyi kirendeltségtől (37,00%), (munkanélküli státuszban lévők magas aránya 44 %) Fókuszcsoportos beszélgetésen elhangzott vélemények: „Szerintem a munkaügyön keresztül zajló képzéseknek nincs semmi értelme. Vagyis csak az, hogy addig nem segélyt, hanem képzési támogatást kap a tanuló”. ”Mindent magamnak kell megtalálni, nincs tudatos segítség”. „Kellene olyan segítség, ami közel van az emberekhez és a neki megfelelő képzést ajánlja!”

” Távol vagyunk a világtól, úgy hogy a tanulási lehetőségek is messze vannak” „Fontos lenne, hogy előre lehessen tudni, hogy melyik képzésen mit tanítanak. Ne csak a címét és a megszerezhető bizonyítványt, …értsd ismerjük . hanem legyenek minőségi garanciák arra, hogy tényleg hasznos lesz!” Következtetés: a felnőttképzéshez kapcsolódó szolgáltatások hiánya, amely a képzési tanácsadás hiányát, a hiteles tájékoztatást, a tanulni szándékozók információkhoz való jutásának mielőbbi gyakorlati megvalósítását sürgeti.

A tanulási környezet és eszközök szerepe Az otthoni (39,03%, és az iskolai (tantermi) tanulási (36,25%), helyszín választása közel kiegyenlíti egymást - így igazolva látszik a felnőttkori tanulásra jellemző önállóság éppúgy, mint az irányított, hatékony iskolai oktatás iránti igény is. Fókuszcsoporton elhangzottak: „A képzés helyszíne közel legyen az otthonhoz, ne kelljen sokat utazni.” „ Meleg legyen télen is, ne kelljen kabátban ülni”

Tanulást segítő eszközök: I. Tankönyv, jegyzet (53,59%) II. Szakkönyv (52,59%) III. Munkahelyi tapasztalat (52,04%) INTERNET használat, mint a tanulást segítő eszköz ( 26,40)

Köszönöm a figyelmet! turoczyr@szolf.hu