ÉLELMISZERBIZTONSÁG Készítette: Deák Ferenc

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
Advertisements

G M P Dr. Hetényi László.
Kidolgozta: Heinz-Werner Engel (ABECE) 1997 Használják: Belgium, Németország, Kanada, Nagy-Britannia, Olaszország, Tunézia, Magyarország, Ausztria Magyar.
 2001/95/EK (általános termékbiztonságról szóló) irányelv 12.cikke hozta létre a RAPEX-et  Az irányelv 11. cikke tartalmazta az értesítési eljárásra.
Szavatosság, jótállás, termékfelelősség
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
Tárgyi eszközök Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP / azonosítószámú.
178/2002/EK rendelet január 1-től
Szakterületek: • Állategészségügy és állatvédelem • Állategészségügyi diagnosztika • Állatgyógyászati termékek • Állattenyésztés • Borászat és Alkoholos.
NÖVÉNY- ÉS TALAJVÉDELMI AKTUALITÁSOK Jordán László elnökhelyettes január 31.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről, s az igénybevehető szolgáltatásokról Tisza.
ADR szabályok a kártevő-mentesítésben
Termesztő berendezések alatti növényvédelmi munkák.
ATEVSZOLG Zrt. tevékenységének bemutatása
Validálás & verifikálás
Dr. Kollár Gábor vezető auditor Det Norske Veritas Magyarország
HACCP az élelmiszer-higiéniában
Előnyök és alkalmazási területek
Dr. Szilágyi János Ede ME-ÁJK december 2.
Származás, minőség- és eredetvédelem. Földrajzi árujelzők kialakulása.
Az állattartó telepek nyilvántartásainak szabályos vezetése
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről Kistermelő: az 1. § (1) bekezdésében meghatározott.
Falusi szállásadók képzése Budapest, április 19.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
2010. március 03. Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I. és II. intézkedéscsoportjához kapcsolódó.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről és az igénybevehető szolgáltatásokról Pataki.
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI.
NVT AKG kötelező képzés 2006 FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet 1.Modul: 1.Modul: Általános kérdések, jogszabályok, eljárásrend Lukács-Lőrincz Rita.
A szakképzési jogcím rendelet (139/2008. (X. 22.) FVM r.) módosítása (2010. okt. 1.) Készítette: Wayda Imre vez. főtanácsos vez. főtanácsos Földművelésügyi.
NVT AKG kötelező képzés 2006 FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet Gazdálkodási Napló (2.modul) Várszegi Gábor Dr. Lucskai Attila Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Az FVM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet megbízásából készült KÖLCSÖNÖS MEGFELELTETÉS Készítette:Almási István.
Dr. Kozári József egyetemi docens, igazgató Szent István Egyetem Közép-Magyarországi Regionális Szaktanácsadási Központ V. Országos Tanácsadási Konferencia.
Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben.
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
GAZDA – ÁLLATTARTÁS II. 10. ISMERTESSE A FEJÉSI RENDSZEREKET, A SZAKSZERŰ, HIGIÉNIKUS FEJÉST ÉS A TEJKEZELÉS GÉPEIT.
A BIZOTTSÁG 2075/2005/EK RENDELETE (2005. december 5
Helyes Higiéniai Gyakorlat Útmutatók
ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK
Pályázati feltételek LEADER felkészítő fórum „vállalkozási alapú fejlesztés" jogcímre pályázók részére.
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
Az ÚJ UNIÓS jelölésI RENDelettel kapcsolatos főbb változások
Az élelmiszer-biztonság helyzete Magyarországon és az Európai Unióban
1169/2011/EU jelölési rendelet
A kémiai biztonságról közérthetően
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Táplálkozástudományi kutatások – PhD konferencia Budapest, január 28.
Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
Automatikus EKÁER bejelentő program. EKÁER  AZ ELEKTRONIKUS KÖZÚTI ÁRUFORGALMI ELLENŐRZŐ RENDSZER MŰKÖDÉSÉRŐL (EKÁER) szóló, a Nemzetgazdasági Miniszter.
A magyar mezőgazdaság szerkezete
Dr. Helik Ferenc Kiemelt Ügyek Igazgatósága. Szakterületek: Állategészségügy és állatvédelem Állategészségügyi diagnosztika Állatgyógyászati termékek.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság hazai jogforrási és ellenőrző szervei.
Vacha Ferenc fejlesztési koordinátor Az elektronikus ügyintézés törvényi háttere és gyakorlata.
Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara július 05. Dr. Koren János igazgató főállatorvos Dr. Szűcs Antal Élelmiszerlánc-felügyeleti Osztály Az élelmiszerlánc-felügyeleti.
Agrár-környezetgazdálkodás Állattenyésztés környezeti hatásai.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Hulladékvizek veszélyei – lehetséges katasztrófa helyzetek
ADR 2017.
Bogos Csaba GAZEK Safety Expert Ügyvezető - Tulajdonos
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály.
Fogyasztóvédelem Vevőszolgálati előadás 2017 Előadó: Lehotkai Péter.
ADR: kit érint, kinek kell foglalkoztatnia biztonsági tanácsadót?
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Dr. Zsilinszky László Ez az előadás megtekinthető az Interneten is:
MUNKAVÉDELMI ELLENŐRZÉS ZÖKKENŐMENTESEN? munkabiztonsági szakmérnök
Erdészeti/csemetekert növényvédelem hatósági vonatkozásai
Edelény, 2017 november 27 Kőváriné dr. Bartha Ágnes Kislépték , MAKE
Előadás másolata:

ÉLELMISZERBIZTONSÁG Készítette: Deák Ferenc Az FVM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet megbízásából készült ÉLELMISZERBIZTONSÁG Készítette: Deák Ferenc

Cross compliance 10. Élelmiszer-biztonság Deák Ferenc Élelmiszerbiztonsági osztályvezető Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium

Jogi háttér Az Európai Parlament és a Tanács 178/2002/EK rendelete az élelmiszerjog általános elveiről és követelményeiről, amely 2005. 01. 01-én lépett hatályba. Ez a rendelet az alapja az európai élelmiszerjognak, így az élelmiszer-biztonság alapjait is jelenti. Kimondja, hogy minden élelmiszeripari vállalkozás felelős termékeinek biztonságáért. Az elsődleges termelő aki élelmiszer vagy takarmány alapanyagot állít elő is élelmiszeripari vállalkozónak számít, és így vonatkozik rá ez a rendelet.

Jogi háttér A keresztmegfelelés szempontjából a 178/2002/EK rendeletének csak néhány cikke fontos: 14. cikk („biztonságos élelmiszerek”): az élelmiszereknek biztonságosnak kell lenniük. 15. cikk („biztonságos takarmányok”): a takarmányoknak biztonságosnak kell lenniük. 17. cikk, 1. bek. („egyéni felelősség”): az élelmiszer- és takarmányipari vállalkozók gondoskodnak arról, hogy az élelmiszerek vagy takarmányok megfeleljenek az élelmiszerjogi követelményeknek. 18. cikk („nyomonkövethetőség”): az élelmiszereknek és takarmányoknak nyomonkövethetőnek kell lenniük. 19. + 20. cikk („a vállalkozó felelőssége”) Mit kell tenni válsághelyzetben?

Jogi háttér Egyes Európai Bizottsági útmutatók a „Higiéniai Csomag” jogszabályainak egyes követelményeit is azok közé sorolják, amelyek be nem tartása közvetlen támogatások csökkentésével járhatnak. Ezeknek az útmutatóknak kötelező jogi erejük nincs! Ebbe a csoportba tartozó követelményeket csak tájékoztató jelleggel közlöm!

Az érvényesség köre Csak az elsődleges termelés! beleértve az elsődleges termelő által végzett szállítást, (pl. a szántóföldről haza,) a tárolást, válogatást is.

Az érvényesség köre A keresztmegfelelésben foglalt élelmiszer- és takarmánybiztonság nem érinti az alábbiakat:  a kistermelői feldolgozás (közvetlen értékesítés) a saját célra termelt élelmiszerek, élelmiszer alapanyagok, vetőmag előállítás, nem emberi vagy állati fogyasztásra készült termékek (pl. energianyerésre alkalmas vagy textilnövények).

Ellenőrzések Egyéni felelősség területei az „általános tisztaság”, az „(optikailag) tiszta ill. alkalmas víz” használata, a „kártevők elleni védekezés” és a „személyi egészség”.

Ellenőrzések, Növényi termékek Csak azokat a berendezéseket, felszereléseket, tartályokat stb. ellenőrzik, amelyeket az elsődleges termelésben használnak pl. arató-cséplőgép, szállító jármű, pótkocsi, silók, síktárolók, gyümölcs- és zöldségtároló ládák stb., és az ellenőrzés időpontjában éppen használatban vannak.

Ellenőrzések, Növényi termékek „Nem tiszta” kifogással illetik például a kenőanyagokkal vagy üzemanyaggal szennyeződött gépeket és készülékeket, ha azok növényi eredetű élelmiszerekkel érintkezhetnek. Tárolóedények/-helyiségek esetében nem fordulhat elő veszélyes anyagoktól és hulladékoktól (példák: fáradt olaj, növényvédőszer, trágya stb.) származó szennyeződés.

Ellenőrzések, Növényi termékek Még „tisztának” számít: a föld minden olyan termék esetében, amely a földből származik (burgonya, cukorrépa, zöldség stb.); „rendes por”; elrothadt/megpenészedett termékek, ha válogatási/tisztítási/feldolgozási folyamat kapcsolódik hozzá, tehát még ezt elvégzik.

Ellenőrzések, Növényi termékek A kártevők okozta szennyeződések miatt csak akkor emelnek kifogást, ha azok az élelmiszerről (nem takarmányról) nem távolíthatók el az elkövetkező válogatási/tisztítási/feldolgozási folyamatok során.

Ellenőrzések, Növényi termékek A hulladékok és veszélyes anyagok okozta szennyeződéseket elkülönített tárolással, zárt tárolóedényekkel, a csomagolások megfelelő megjelölésével stb. kell megakadályozni.

Ellenőrzések, Növényi termékek A mosóvíznek, amit azoknál a zöldségeknél használnak, amelyeket leszedés után megmosnak, mint pl. saláta, retek stb., (optikailag) tisztának kell lennie. A föld eltávolítására használt mosóvíz optikailag piszkos lehet.

Ellenőrzések, Állattartás Csak azokat az istállóépületeket ill. szállító pótkocsikat és szállítóládákat ellenőrzik, amelyek éppen használatban vannak. Az állatokat akkor sorolják a „tisztátlan” kategóriába, ha pl. gennyes sebek vagy fekélyek veszélyeztetik az élelmiszer-biztonságot; az istállókban az elpusztult (rothadó) állatokra figyelnek (pl. egy tojótyúkokat tartó gazdaságban).

Ellenőrzések, Állattartás Ha az istállókban patkányok vagy egerek okozta szennyeződések vannak, az ellen intézkedéseket kell hozni. Ez történhet például csapdák/csalétek kihelyezésével, vagy egy macska segítségével. A meglévő építészeti megoldásokat, mint pl. rács a hígtrágya-/lefolyóterületen, ugyancsak elfogadják.

Ellenőrzések, Állattartás A hulladékok és veszélyes anyagok állatgyógyszer(maradékok), különböző vegyszerek)) okozta szennyeződések megakadályozása céljából célszerű elkülönített tárolást (állatok számára elérhetetlen), zárt tárolóedényeket és/vagy megfelelő jelölést alkalmazni.

Ellenőrzések, Állattartás Személyi egészség: az állattartásban a legfontosabb emberi betegség, ami átterjed az állatokra és veszélyeztetheti azok egészségét: a TBC. Meg kell említeni a különféle parazitózisokat és a Salmonellát is.

Ellenőrzések, Állattartás A tejgazdaságokban ellenőrzik azoknak a felületeknek a tisztaságát is, amelyek a tejjel érintkeznek: ezeket tisztán és kifogástalan állapotban kell tartani, a karbantartásukról gondoskodni kell.

Ellenőrzések, Állattartás A tej megfelelő hűtési hőmérsékletét 6 °C kétnaponta, 8 °C naponta történő elvitel esetén) a rendelkezésre álló hőmérővel, és megfelelő lehűlési idő elteltével (nem közvetlenül fejés után) ellenőrzik. (853/2004/EK IX. szakasz)

Ellenőrzések, Állattartás A tisztításra használt víznek a tejtermelésben is alkalmasnak ill. (optikailag) tisztának kell lennie. „Nem tisztának” számít a barna/barnás/rozsdás vagy rossz szagú víz. Kétséges esetben az elszállított tej minősége számít

Ellenőrzések, Állattartás A tojásoknak nem szabad beszennyeződniük a tojótyúkokat tartó gazdaság tároló- vagy szállítóeszközeitől (a válogatásig, de válogató berendezés nélkül – akkor is, ha a mezőgazdasági üzem egyben rakodóhely is). Az idegen szagokat (istállószag, oldószer stb.) kerülni kell, a kártékony rágcsálók bejutását pedig vagy építészeti megoldásokkal (ajtók, ablakok, rácsok stb.) kell megakadályozni, vagy csapdákat/csalétket kell kihelyezni.

Nyomonkövethetőség Ellenőrzik az árubevételről/-kiadásról szóló írásos dokumentációt (az elektronikus formában megtalálható dokumentumok egyenértékűek, ha ki lehet nyomtatni őket). Rögzítendő paraméterek: termék neve, mennyisége, időpont, átvevő/szállító.

Nyomonkövethetőség Nincsenek formai előírások, így használhatók a meglévő számlák, szállítólevelek, tejpénzelszámolás, mázsajegyek stb.; a saját bizonylatok ugyancsak elfogadhatók. Állattartóknál az állományjegyzéket is elismerik.

Nyomonkövethetőség Az árubeérkezésnél csak az állatok (borjú, tojótyúk, húsmalac, tenyészállatok stb.) és a takarmány vásárlását ellenőrzik. A trágyák, növényvédőszerek, állatgyógyszerek és vetőmag vásárlása a nyomonkövethetőségre nézve nem dokumentációköteles.

Nyomonkövethetőség Árukiadás esetén bizonyítani kell, hogy mit adott el a mezőgazdasági üzem és kinek. Fontos: a végfelhasználónak történő eladást (közvetlen értékesítés) nem kell bizonyítani a keresztmegfeleléshez. A hiányzó bizonylatok utólag is benyújthatók, amennyiben máshol van róluk másolat.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!