-dihidrogén-monoxid, -hidrogén-hidroxid, -aqua (latin)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A LEVEGŐ.
Advertisements

„…Kotyog a patak, hallgatom,
Készítette: Major Márk
Kémia 6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia
A víz,a levegő, az anyagok és tulajdonságai
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Moduláris oktatás a 8. évfolyam kémia tantárgyból
Kémia Hornyák Anett Neptun-kód: XIGGLI
Természet-és környezetvédelmi találkozó diákoknak
Az anyag és tulajdonságai
Halmazállapotok Részecskék közti kölcsönhatások
Hő- és Áramlástan I. - Kontinuumok mechanikája
Halmazállapot-változások
A víz a Földön.
A Víz Világnapja Március 22..
Az anyag és néhány fontos tulajdonsága
A víz világnapja Március 22..
Hidrogén (H2).
A Víz Világnapja március 22. „Tiszta vizet az egészséges világért!”
AZ OXIGÉN (oxygenium, oxygen, kiseonik, кислород)
Egy anyag 3 halmazállapot.
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
A víz mint őselem.
Készítette: Seres Dávid
,,Az élet forrása”.
Halmazállapotok, Halmazállapot-változások
A víz jelentősége az életben!
A VÍZ.
Az Oxigén.
SZÉN-MONOXID.
A Víz Világnapja Március 22..
Építőanyagok tulajdonságai-1. Kiskunlacháza 2010 Horák György
Hidrológiai monitoringrendszerek
HŐÁTVITELI (KALORIKUS) MŰVELETEK Bevezető
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
KÉSZÍTETTE: SZELI MÁRK
Farkas Péter Víz-, gáz-, fűtésszerelő
A forrás. A forráspont Var. Bod varu.
Olvadás Topenie.
Janik Dóra és Vámos Csenge
A VI. főcsoport elemei (kalkogének – kőképzők) és vegyületei – O2
Halmazállapot-változások
A nitrogén és oxidjai 8. osztály.
KÉMIA 8. évfolyam Téma: A VÍZ.
Földgáz és Kőolaj Szücs Tamás 10.c.
A VÍZ HIDROGÉN-OXID KÉMIAI JEL: H2O.
HIDROGÉN Hydrogenium = „vízképző”.
A víz aqua.
Mi az élet, miért fontos a víz az élővilágban
A víz 9. Nyelvi osztály/ fiúk csapata.
Tanár: Kaszás Botos Zsófia
HŐTAN 3. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
A víz A milétoszi iskolához tartozó Thalész a vizet tartotta arkhénak (őselemnek) Katt a képre!
Állandóság és változás környezetünkben
A forrás- és az olvadáspont meghatározása
HALMAZÁLLAPOTOK SZILÁRD:
ANYAGI HALMAZOK Sok kémiai részecskét tartalmaznak (nagy számú atomból, ionból, molekulából állnak)
1 Kémia Atomi halmazok Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
Vizes oldatok alkotórészeinek szétválasztási módszerei.
Melyik két anyag tulajdonságait hasonlítottuk össze a múlt órán? Soroljátok fel a legfontosabb fizikai tulajdonságaikat! Mi történik a két anyaggal melegítés.
Halmazállapot-változások
Környezetünk gázkeverékeinek tulajdonságai és szétválasztása.
Jég – víz – gőz A víz három halmazállapota.  Élő szervezet nagy része (felnőtt: 60%, csecsemő 75%, idősek 55%)  Táplálkozás  Energiatermelés Az élőlények.
A tengervíz összetétele
GÁZOK, FOLYADÉKOK, SZILÁRD ANYAGOK
"Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy."
Készítette: Torma Bendegúz
Atmoszféra - A Földünk légköre
Kovalenskötés II. Vegyületet molekulák.
Az Univerzumban jelen tudomány szerint ritka és egyedülálló az élet megjelenése a Föld nevű bolygón. Amit az emberi faj önpusztító tevékenysége folytán.
Előadás másolata:

-dihidrogén-monoxid, -hidrogén-hidroxid, -aqua (latin) 3 arcú elem Víz (H2O) IUPAC név: -víz -oxidán Más nevek: -dihidrogén-monoxid, -hidrogén-hidroxid, -aqua (latin)

A Víz A víz a hidrogén és az oxigén vegyülete, kémiai képlete H2O (dihidrogén-monoxid). Olvadáspontja: 0 °C, forráspontja: 100 °C, 101,3 kPa nyomáson. A „víz” megnevezés általában a szobahőmérsékleten folyékony állapotra vonatkozik, szilárdhalmazállapotban jégnek, légnemű halmazállapotban gőznek nevezik. Dipólusmolekula.

Előfordulása - A víz a Föld felületén megtalálható egyik leggyakoribb anyag -A Föld felületének 71%-át víz borítja, ennek kb. 2,5%-a édesvíz, a többi sós víz, melyek a tengerekben, illetve óceánokban helyezkednek el. Az édesvízkészlet gleccserek és állandó hótakaró formájában található részét nem számítva, az édesvíz 98%-a felszín alatti víz, ezért különösen fontos a felszín alatti vizek védelme. Magyarország ivóvízellátásának több mint 95%-a felszín alatti vizeken alapszik. - Kanada rendelkezik a legnagyobb édesvíz tartalékokkal, a források 25%-ával.

Élettani jelentősége - Biológiai jelentősége óriási, a földi élet elképzelhetetlen nélküle, a sejt- és testnedvek legnagyobb részét víz alkotja. A vér ozmózisnyomásának normál szinten tartásában is jelentős szerepe van. A víz rendkívül fontos szerepet betöltő kémiai anyag, a Föld vízburkát alkotja, kitölti a világ óceánjait és tengereit, az ásványok és kőzetek alkotórésze, a növényi és állati szervezetek pótolhatatlan része. Nélkülözhetetlen az iparban, a mezőgazdaságban, a háztartásokban, a laboratóriumokban stb.

Tulajdonságai A víz színtelen, szagtalan, íztelen folyadék. Az ivóvíz kellemes ízét a benne oldott anyagok okozzák. A víz az egyetlen olyan anyag a Földön, amely mindhárom halmazállapotában megtalálható. A víznek +4 C fokon a legnagyobb a sűrűsége. Télen a folyóknak és tavaknak csak a teteje fagy be, így a jég alatt megmarad az élővilág. A jégben a vízmolekulák kristályt alkotnak, ennek neve: molekularács. A víz jó oldószer. 1 liter vízből kb. 1750 liter gőz keletkezik. Nagy hőmérséklet hatására (Pl: olvadt fém), termikus bomlás (robbanás) következik be, ami annyit jelent, hogy alkotóelemeire bomlik. Lásd a durranógázt kémia tantárgyban.

A Jég A jég a víz 14 szilárd fázisának neve. A köznyelvben általában a hatszögletű kristályokból álló formát értik alatta (ez −200 °C-ig, illetve 0,2 GPa nyomásig stabil). A közönséges jégben a vízmolekulák rendezetlen állapotban vannak, míg nagy nyomáson a hetes jégnek nevezett állapotba kerül. Ilyen jégben a vízmolekulák rendezett, szabályos kristályrácsba rendeződnek.

A hetes jég csak ritkán fordul elő és csak is nehezen megközelíthető helyeken jön létre. Előfordulása a Naprendszerünkben a Jupiter Európa nevű holdjának óceánjában valószínűsíthető. A víz standard légköri nyomáson 0 °C-on fagy meg. Jég természetes környezetben nagy mennyiségben az Antarktiszon, Grönlandon, Izlandon és a magashegységekben található.

A Vízgőz A fizikai kémiában és a gépészetben gőzön elpárologtatott vizet értünk. Ez teljesen láthatatlan, színtelen gáz, melynek hőmérséklete atmoszférikus nyomáson 100 °C és mintegy 1600-szor nagyobb térfogatot igényel, mint a víz. Természsetesen a gőz sokkal forróbb lehet ennél a hőmérsékletnél, az ilyen gőzt általában túlhevített gőznek nevezik.

A víz felforralásához szükséges hőt forráshőnek vagy rejtett hőnek nevezik. A nyomás növelésével a rejtett hő nagysága csökken, a forrási hőmérséklet növekszik. Azt a nyomást, melyen a rejtett hő eltűnik, kritikus nyomásnak nevezik. E fölött a nyomás fölött gyakorlatilag nem lehet különbséget tenni a víz folyadék és gáz fázisa között. Ha a folyékony víz érintkezésbe kerül valamilyen más nagyon forró folyadékkal, mint amilyen a láva, vagy megolvadt fém, az elgőzölgés robbanásszerűen következik be, ezt a jelenséget gőzrobbanásnak hívják. Ez a robbanás volt feltehetően felelős a csernobili baleset során tapasztalt legtöbb rombolással, és a legtöbb öntödei baleset is ennek a jelenségnek tudható be.

Készítette: - Szabó Bence - Szabó Gábor - Toronyi Ákos