Németh Tibor Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
LEADER  LEADER (francia betűszó: Liaison Entre Actions pour le Developpement de l’Economie Rurale) = Közösségi kezdeményezés a vidéki gazdaság fejlesztéséért.
Advertisements

ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Turisztikai tevékenységek ösztönzése az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból között Búsi Lajos Vidékfejlesztésért felelős helyettes.
Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Vidékfejlesztési Minisztérium
A Helyi LEADER Akciócsoportok szerepe a vidék turizmusában
Budapest, március 5. Az MNVH és a NAKVI szerepe az IKSZT program lebonyolításában Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid főigazgató.
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program Budapest, február 9.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Helyi Vidékfejlesztési Stratégia Felülvizsgálata 2011.
DÉL-MÁTRA Helyi Közösség Stratégiai Vázlat Debrei Attila.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről, s az igénybevehető szolgáltatásokról Tisza.
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
„Jövőképek, realitások” Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Dr. Maácz Miklós főovh. FVM.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP)
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrárfejlesztési Főosztály december 13.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM ÉVES JELENTÉS 2008.
2009. évi éves előrehaladási jelentés
Önkormányzatok turisztikai feladatai
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Alsó-Tisza Menti PritavitCa Akciócsoport Előadó: Forgó Henrik polgármester polgármester.
ÚMVP III-IV.tengely Budapest, Dr. Horváth Zita Agrár-vidékfejlesztési Főosztály.
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
DIT-ÚMVP III. és IV. tengelyét, illetve a TS intézkedést érintő programmódosítási javaslatok Dr. Maácz Miklós főosztályvezető Vidékf ejlesztési Főosztály.
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Integrált közösségi szolgáltató terek
A Dél-Dunántúli régió gazdaságában rejlő potenciál – a KKV-k szerepe a gazdaságfejlesztésben.
Agrár- és vidékfejlesztési támogatások 2004 I. félévében 1. SAPARD 2. NFT, Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program Intézkedései.
B örzsöny- D una- I poly V idékfejlesztési E gyesület Nemzetközi együttműködés Miért jó vidéken élni?
Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület. Új Magyarország Vidékfejlesztési Program IV. tengely – Leader program  A pályázati időszak október.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Szarvas, április 4.. HVS FELÜLVIZSGÁLAT 2013.
Mátrai Balázs vidékfejlesztési szakértő Magyarországi LEADER Központ
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
A Rábaköz agrárgazdaságának fejlesztési lehetőségei Hutflesz Mihály ügyvezető Régiófókusz Nonprofit Kft Csorna, december 17.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
1 Kézfogás a Magyar Vidék fejlődéséért : Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH)
„ A megújuló energia helye a Somogy megyei fejlesztési elképzelésekben” Budapest, március 30.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
KAP reform, az agrártámogatások új rendszere. Vidékfejlesztési Támogatások.
GINOP programidőszak rövid áttekintése.
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
Az új Vidékfejlesztési Program
Kocsis Tibor Kaposvár, március 01. Várható fontosabb pályázatok ban.
Vidékfejlesztési Program Vidékfejlesztési Program ( )
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
Vidékfejlesztési Operatív Program bemutatása LEADER Helyi Fejlesztési Stratégia Tervezése Előadó: Balázs János, munkaszervezet vezető Dél-borsodi.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
Kristóf Ákos, osztályvezető Vidékfejlesztési Minisztérium Kutatás- és Oktatásszervezési Főosztály Ökoiskola címátadás Budapest, június 4.
Teljeskörű Pénzügyi Szolgáltatások a Pannon Takarék Banknál
Kapacitásbővítő, jelenlegi pályázati lehetőségek
Dr. Benkő Péter Osztályvezető Március 8.
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
HVS felülvizsgálat 6/2011. (II. 04.) IH közlemény.
Előadás másolata:

DARÁNYI IGNÁC TERV A NEMZETI VIDÉKSTRATÉGIA VÉGREHAJTÁSI KERETPROGRAMJA (2012-2020) Németh Tibor Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Békés Megyei Kirendeltség-vezetője 2012

A vidék „erősségei” Kedvező élettér és életlehetőség, kiváló ökológiai adottságok Termőterület magas aránya Potenciális biológiai sokféleség Sokrétű településszerkezet Gazdag kulturális örökség, természeti értékek, táji adottságok, gasztronómiai hagyományok Jelentős termál- és hévízkészlet Számottevő biomassza-potenciál Mezőgazdaságon kívüli, azt kiegészítő tevékenységek Képzett kézműves réteg és helyenként jelentős népi iparművészet Integrált Közösségi és Szolgáltató Terek (IKSZT)

munkahelyek megszűnése: növekvő vidéki munkanélküliség

33+14 leghátrányosabb helyzetű kistérség

Helyzetértékelés Legkritikusabb vidéki térségek: aprófalvak és tanyák

A vidékfejlesztési politika kapcsolatrendszere Ipar és egyéb gazdaságpolitikai szegmensek Agrárpolitika Foglalkoztatás- politika Termelés Műszaki fejlesztés Vidékfejlesztési politika Piac Szociálpolitika Területfejlesztési politika - - - - Regionális válságkezelési politika

A vidékfejlesztési programok területei Vállalkozásfejlesztés Gazdaságfejlesztés Helyi infrastruktúra fejlesztése Épített örökség védelme Mezőgazdaság Közösségfejlesztés Kultúra Emberi erőforrás fejlesztés Környezet- és tájvédelem Szociális programok Kistérség adottságaira, belső erőforrásaira építő, a helyi közösségek, a helyi gazdaság szereplőinek részvételével megvalósuló programok

,,A magyar vidék alkotmánya” A természeti erőforrások megőrzése, az azokkal való fenntartható gazdálkodás, a mezőgazdaság és a vidék fejlesztése, a XXI. században egyre inkább stratégiai ágazat. A vidéki térség nem csupán profitérdekeket kiszolgáló termelési tér, hanem egyben biológiai és társadalmi élettér is. „VÁROS ÉS VIDÉKE KÖZÖS SORSON OSZTOZNAK, A VIDÉK GERINCE PEDIG A MEZŐGAZDASÁG” / VIDÉKI TÉRSÉGEK EURÓPAI CHARTÁJA, 1996 /

A Nemzeti Vidékstratégia 2020 célkitűzései A vidéki munkahelyek megőrzése, gyarapítása; A vidéki népesség megtartása, a demográfiai egyensúly helyreállítása; Az élelmezési és az élelmiszerbiztonság szavatolása, a kiszolgáltatottság (az alapvető termékek nettó importjának) megszüntetése; Agrár- és élelmiszergazdaságunk életképességének növelése, piaci pozícióinak javítása, a növénytermesztés és az állattartás egyensúlyi arányának helyreállítása; Az ivóvízbázisok védelme, a vízkészletek, a talajok továbbá a természetes élővilág és a tájak megőrzése, a környezetbiztonság növelése; Helyi erőforrásokra és rendszerekre is támaszkodó energiaellátás, energiabiztonság, a kiszolgáltatottság csökkentése; A helyi szükségletek kielégítésére épülő, alapvetően foglalkoztatási céllal bíró szociális gazdaság támogatása A vidéki életminőség javítása, a vidéki gazdaság több lábra állítása; A város és vidéke szoros kapcsolatának helyreállítása.

A vidék hosszú távú jövőképe Támogatjuk és erősítjük a családi, kis- és közepes gazdaságokat Ösztönözzük a termelői és értékesítői szövetkezések és gazdatársulások létrehozását Visszaszerezzük helyi és export piacainkat, fejlesztjük a gazdapiacokat Helyreállítjuk a növénytermesztés és az állattenyésztés egyensúlyi helyzetét Megőrizzük az ország GMO mentességét Támogatjuk a sokszínű, több lábon álló, minőségi mezőgazdaság kialakítását

A vidék hosszú távú jövőképe Mindent megteszünk, hogy a termőföld nemzeti hatáskörben maradjon Föld- és birtokpolitikánk részeként támogatjuk, hogy egyre több fiatal válassza a vidéki életet és gazdálkodást Kiemelten fontosnak tartjuk a vidéki munkahelyek megőrzését és gyarapítását, a vidéki életminőség javítását Az ország népességét elegendő, egészséges és biztonságos élelmiszerrel látjuk el Megvédjük helyi és őshonos állat- és növényfajtáinkat Megvédjük természeti erőforrásainkat: termékeny földjeinket, gazdag termál-, gyógy- és ivóvízbázisunkat, élővilágunkat, változatos tájainkat és támaszkodunk ezekre a páratlan adottságainkra

Nemzeti Vidékstratégia 2020 A stratégia szakterületei 1. Agrárgazdaság 2. Vidékfejlesztés 3. Élelmiszerellátás 4. Környezetpolitika 12

A Nemzeti Vidékstratégia helye

A Nemzeti Vidékstratégia megvalósításának keretprogramja Darányi Ignác Terv Alappillérei, főbb intézkedési területei: A jogszabályi környezet megújítása, életszerűvé tétele, egyszerűsítése; Hatékony, ügyfélbarát támogatási és intézményrendszer kialakítása, a bürokrácia csökkentése, az adminisztrációs terhek enyhítése; Szemléletformálási, képzési programok és akciók indítása; Európai Uniós és hazai társfinanszírozású programok kidolgozása és indítása; Nemzeti finanszírozású programok kidolgozása és elindítása.

nemzeti stratégiai programok - 2012 Kidolgozás alatt álló nemzeti stratégiai programok - 2012 Demográfiai földprogram, ,,fiatal gazda életpálya- modell” program; ,,Egészséges helyi élelmiszert a közétkeztetésbe!” program; Helyi termék, helyi piac, közvetlen értékesítés program; Cserehát program; Tokaj- hegyalja világörökségi térségfejlesztési program; ,,Vidékfejlesztési együttműködések a Kárpát- medencei határon túli magyarsággal” program; Az agrár- és környezettudományi kutatóintézeti hálózat; helyreállítása és tájközpontú, regionális fejlesztése; A gazdálkodás biológiai alapjainak fenntartását, fejlesztését végző hálózatok egységes rendszerének helyreállítása, fejlesztése; A népfőiskolai rendszer megújítása, megerősítése, vidékfejlesztési profilú tartalmi fejlesztése.

Helyi gazdaságfejlesztés Helyi termék, helyi piac, közvetlen értékesítés A helyi termelés és értékesítés összekapcsolása a helyi intézmények közétkeztetési rendszereivel Helyi energiatermelés és –ellátás; Megújuló energiaforrások, biomassza potenciál Épületenergetika

Helyi gazdaságfejlesztés Vidéki turizmus, falusi vendéglátás; Hagyományos kézműves tevékenységek; Szövetkezés- fejlesztés; Szociális gazdaság, szociális földprogram, szociális szövetkezetek; Közfoglalkoztatás

Új Magyarország Vidékfejlesztési Program

A tervezéshez használt 272,1 Ft/€ árfolyammal számolva Új Magyarország Vidékfejlesztési Program fejlesztési irányai és a pénzügyi keretek I. tengely Mezőgazdaság, élelmiszer-feldolgozás és erdészet versenyképességének javítása 2 388 289 459€ 649 853 561 793Ft 45,5% II. tengely Környezet és vidék állapotának javítása 1 697 679 988€ 461 938 724 734Ft 32,5% III. tengely Életminőség javítása a vidéki területeken és a diverzifikáció ösztönzése 691 806 587 € 188 240 572 323 Ft 13% IV. tengely LEADER 273 176 970 € 74 331 453 537 Ft 5% TS keret 205 860 358 € 56 014 603 412 Ft 4% Összesen 5 256 813 362€ 1 430 378 915 800Ft   A tervezéshez használt 272,1 Ft/€ árfolyammal számolva

I-II. tengely A Darányi Ignác Terv 2012-ben induló támogatási jogcímei - Fiatal gazdák induló támogatása (4 milliárd Ft) - Mezőgazdasági termelők gazdaságátadási támogatása Mezőgazdasági termelők gazdaságátadási támogatása GAZDANET- program (3,3 milliárd Ft) A fiatal erdők állományneveléséhez nyújtandó támogatás A mezőgazdasági termékek értéknöveléséhez nyújtandó támogatások (ÉLIP) (5 milliárd Ft) A kertészet korszerűsítése és mezőgazdasági utak fejlesztése (4 milliárd forint) Mezőgazdasági utak fejlesztése 2012-ben (3 milliárd forint) Kifizetés kedvezőtlen adottságú területeken gazdálkodók részére (KAT) (10,94 €/ha) Natura 2000 kifizetések mezőgazdasági területeken (38 €/ha) Őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának tenyésztésben történő megőrzése (8-284 € /egyed) Nem termelő beruházásoknak nyújtott támogatás (intézkedésenként: 30-800 €/fm) Mezőgazdasági területek első erdősítése (853 - 2 065 € /ha) Agrár-erdészeti rendszerek első létrehozása mezőgazdasági földterületeken (740-1050 €/ha) Nem termelő beruházások erdőterületen-Szerkezetátalakítás alintézkedés (496-1670 €/ha)

Mikrovállalkozások létrehozása és fejlesztése ÚMVP III. tengely Mikrovállalkozások létrehozása és fejlesztése Mikrovállalkozások létrehozása és fejlesztése 7 milliárd Ft Turisztikai tevékenységek ösztönzése 4 milliárd Ft

ÚMVP III. tengely 2012-ben meghirdetni tervezett jogcímek - Falumegújítás és – fejlesztés - Vidéki örökség megőrzése - Nem mezőgazdasági tevékenységgé történő diverzifikálás

IV. tengely a LEADER program Magyarországon 1. Helyi fejlesztési stratégiák megvalósítása 2. Hazai és nemzetközi térségek közötti együttműködések 3. Működési költségek, készségek elsajátítása és animáció 105 regisztrált Helyi Közösség (2007. október 10.) Mind a 96 előzetesen elismert Helyi Közösség LEADER Helyi Akciócsoport minősítést kapott (2008. szeptember 26.) Az ország teljes vidéki térségét lefedik a HACS-ok (országosan 3021 db település)  HACS-ok jogi személyiségek lettek

Az ÚMVP 2009 éves jelentése

A LEADER rendszer áttekintése LEADER Munkabizottság létrehozása, átfogó felülvizsgálat Feltáró dokumentum, majd az átalakítást célzó vitaanyag elkészítése LEADER program társadalmi vitája A LEADER rendszer átalakítása a hatékonyság és a vidéki foglalkoztatás növelésének szempontjai alapján HVS felülvizsgálat lefolytatása IIER rendszer felülvizsgálata Érintett jogcímrendeletek módosítása Pályázatok meghirdetése, megjelentetése

Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) Feladata: a vidékfejlesztési terv végrehajtásának támogatása a vidékfejlesztésben érintett szereplők hálózatba szervezésével Fejlesztési témák: nemzeti hálózati tevékenység nemzetközi kapcsolatok kiemelt projektek Rendelkezésre álló éves költségvetési forrás 1 mrd Ft Forrásfelhasználás: a vidékfejlesztési projektötletek benyújtására meghirdetendő nyilvános felhívások útján Előzetes regisztráció: minden hónap első, teljes hetében, 7 naptári napon keresztül, a www.mnvh.eu honlapon. Projektötletek benyújtása: 2012. tavaszától

Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) Vidékfejlesztési projektötletek Benyújtása: vidékfejlesztéshez kötődő, vagy azt felvállaló, adószámmal rendelkező, Magyarországon bejegyzett szervezetek Várható témái: Országos, térségi és helyi fórumok, események szervezésére vonatkozó projektötletek; Szakmai ismeretátadási programok szervezésére vonatkozó projektötletek; Szakmai kiadványok szerkesztésére, sokszorosítására és terjesztésére vonatkozó projektötletek; Módszertani és gyakorlati tanulmányok készítésére és kutatásokra vonatkozó projektötletek.

A vidéki foglalkoztatást szolgáló intézkedések - Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló (2010.évi LXXV.) törvény megalkotása - A Nemzeti Földalapról szóló (2010.évi LXXXVII.) törvény megalkotása - A közbeszerzésekről szóló (2003. évi CXXIX.) törvény módosítása - Az illetéktörvény módosítása A kistermelői rendelet módosítása - A földvásárlási moratórium 2014. április 30-ig ( 3 évvel ) történő meghosszabbítása - Agrár Széchenyi Kártya Program elindítása gazdálkodók részére - A hungarikumokra vonatkozó törvény megalkotása - Magyar termék rendelet megalkotása

Agrár Széchenyi Kártya Cél: mezőgazdasági szektorban dolgozó szereplők versenyképességének növelése, pénzügyi helyzetének javítása Új időszámítást nyit az agrárfinanszírozásban Szeptember 1-től igényelhetik: Családi gazdálkodók Őstermelők Kis- és középvállalkozások (erdő-, vad-, halgazdálkodással foglalkozó) Egy, kettő, vagy három éves lejáratú folyószámla hitel felvételét az Agrár- Vállalkozási Hitel Garancia Alapítvány kezességvállalása segíti Összege: minimum 500.000 Ft, maximum 25 millió Ft A magyar állam 2% kamattámogatást és kezességvállalási díjtámogatást biztosít hozzá Kérelmek benyújtása a KA-VOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt. és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara irodáiban Hitelfolyósítás: jelenleg az OTP Bank NyRT. és a Volksbank

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!