Hálózatolás? Akkor htk01! A konnektivista tanulásról

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Dr. HASSAN Elsayed egyetemi docens DUCHON Jenő műszaki tanár Trefort Ágoston Mérnökpedagógia Központ, Óbudai Egyetem AZ ONLINE FORRADALMAK NEVELŐ SZEREPE.
Advertisements

Tesztkép szélesvásznú (16:9-es) bemutatókhoz
FELHASZNÁLÓI TARTALMAK A HELYI NYILVÁNOSSÁGBAN 2012, Gödöllő.
E-learning alapú távoktatásos képzés
Goronné Ondré Katalin Bihari Mentor Hálózat kiépítése a résztvevő szemével.
E-learning alapú távoktatás tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen
2.0 Informatikus-e a könyvtáros?. Nehézségek: • informatikushiány a könyvtárakban • egyetemi oktatás hiányosságai: – bölcsész szemlélet – informatikaoktatás.
2006. szeptember 20. Vámospércs "Új szolgáltatások a könyvtárban az Internetre építve" Moldován István OSZK MEK osztály
Virtuális oktatási környezet kialakítása
Digitális kompetenciák a pedagógusképzésben Jelli János Apor Vilmos Katolikus Főiskola (HU) Námesztovszki Zsolt Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző.
NyitólapEszközökIgényekProblémákKövetkeztetések Kik?Mit?Mivel?Hogyan? A felmérés 1. Mobilhasználat 2. Internethasználat 3. Oktatás korszerűsítése Az m-Learninget.
•online kommunikáció •branding, márkaépítés •kommunikációs stratégiák kitalálása, felépítése •Közösségi marketing •Szociális érzékenység, non-profit partnerek.
2014. június 28. Hálózati tanulás Hálózatok Internet Web 2.0.
WEB 2 eszközök, közösségi portálok az oktatásban
Horizontális tanulás intézményi hálózati együttműködés
Tanárok kis világa Lehetőségek a tanári hálózatok kutatásában.
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
E-LEARNING ÁLTAL TÁMOGATOTT KÖNYVTÁRI MUNKAFOLYAMATOK
Tanárok és diákok a Facebookon
Közösségi média és a könyvtár Trendek Közösségi média és a könyvtárak Trendek
A portál zártkörű, online, virtuális intranet hálózata A Google segítségével, a drseres.com domain keretein belül létrehoztunk egy online virtuális intranet.
2014. július 6. A hálózati együttműködés az innovációs tevékenység során Bedő Ferenc közoktatási szakértő
WordLearner.com -- Learn or Teach Words in Almost Any Language WordLearner.com online és offline nyelvoktatás mobiltelefonon és interneten Benedek Balázs.
EU-információs és pályázati szolgáltatások civil szervezeteknek (Soros Alapítvány) Dr. Benedek László CELODIN Kht.
Kultúra mint kapcsolat Birher Nándor. „A tudás a világ alkotóelemeiről szerzett ismeret, a bölcsesség az elemek kapcsolódásának ismerete.” -szemléletmódváltozás-
„Kutatás az atipikus tanulási formák (távoktatás/e-learning) modelljeinek kifejlesztésére célcsoportonként, a modellek bevezetésére és alkalmazására” Megbízó:
A TÁMOP felépítése Tóth István január 26.. ÚMFT prioritások és OP-k Társadalmi megújulás Gazdaság- fejlesztés Közle- kedés Környezeti és energetikai.
E-learning alapú távoktatásos képzés
E-learning kompetenciák a mérnöktanár képzés számára
Kereskedelmi és Vendéglátóipari Tagintézménye
Közösségi portálok használata
Közösségi portálok használata
Orvosoktatás Betegedukáció Egészségügyi kutatások, adatok közzététele Egészségügyi programok szervezése, támogatása Részvétel szakmai szervezetek munkájában.
Közösségi oldalak használata
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Avagy hol lesz a 21. század osztályterme? Hálózati tanulás „Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” - Készítette: Zakupszki Tünde.
Megújul a Sulinet Könczöl Tamás osztályvezető
Debrecen, /10 „Matáv oktatás - Ma távoktatás” Krausz János Igazgatóhelyettes Matáv Oktatási Igazgatóság.
E-learning Kovácspál Eszter.
Az informális hálózatok szerepe a szervezeti tudásáramlásban és kommunikációban Suhajda Virág, Tanuló Szervezetek a Fenntarthatóságért Alapítvány.
HÁLÓZATI TANULÁS Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon TÁMOP nyitókonferencia EGER, szeptember 3.
DAT 2006 konferencia A könyvtárak digitális világa szekcióülés Budapest, november 21.
Az E-TANÁR portál. A digitális olvasás-tudás már széles körben elterjedt. A digitális írás-tudás széleskörű alkalmazásához azonban alkotói közösségi fórumok.
Az E-TANÁR portál © Dr. SERES TechConsult 2008.
Az E-TANÁR portál.
Legjobb_kor. Az eMunka, dMunka, sikeres alkalmazásának társadalmi és technológiai feltételei megteremtődtek. dr. Mlinarics József ügyvezető elnök Magyar.
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Pankucsi Szilárd Mérnöktanár Mérnök Informatikus
Vezetés és kommunikáció
Pankász Balázs PTE FEEK Munkapszichológia és Ergonómia Tanszék
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
Az információs társadalom. Az elmélettől a politikai gyakorlatig
Közösségi hálók hálójában Szilassi Andrea Városi Könyvtár Tatabánya.
Gondolattérkép Gyarmathy Éva (2001): Gondolatok térképe. In: TaníTani, 2001/ sz. pp: Összeállította: Marton Eszter.
Az IKT-alapú pedagógia munkaformái, módszerei. 3 betűs világ IKT IST SDT.
Social Media 2015-ben, üzleti szemmel - avagy merre tart a közösségépítő világ? Kulcsár István Róbert 1.
A felnőttképzés tervezése, szervezése szervezeti formái Összeállította: Marton Eszter.
E-larning és M-learning nemzetközi viszonylatban és Szerbiában (egy saját fejlesztésű oktatási keretrendszer bemutatása) Előadók: Kőrösi Gábor és Esztelecki.
Hajós Katalin Budapest, június 5.
A kapcsolati hálók szerepe a tudásháló építésében Kis Márta Heller Farkas Főiskola A konnektivizmus a tudásszervezés új paradigmája MAFIOK XXXIII. országos.
Oktatói és módszertani megújulás a felsőoktatásban Dr. Balázs László főiskolai docens.
Személyes információszervezés a gyakorlatban JÁVORKA BRIGITTA ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR – KÖNYVTÁRI INTÉZET.
A HAGYOMÁNYOS TANÁR- KÉP LEBONTÁSA A HÁLÓZATI TANULÁS SORÁN Fodorné Tóth Krisztina PTE
Új technológiák alkalmazási lehetőségei a mentori munkában Készítette: Lőrinczné Tasi Zsuzsanna.
ADAT – Információ – Tudás
Személyes információmenedzsment
Digitális világ Rólunk a világnak Írjunk blogot!
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
PRIMUS INTER PARES (pipa)
Online közösségek pedagógusoknak
Előadás másolata:

Hálózatolás? Akkor htk01! A konnektivista tanulásról „Amikor az egész több, mint a részek összessége” Gödöllő 2010 Katona Zsuzsanna BGF PSZK

Miért htk01? Elindítója és katalizátora Kulcsár Zsolt (kulcsi) és Palócz István (pp) Alapja: amerikai példa Downes és Siemens konnektivizmusról szóló képzése (cck08). Ütemterv: heti ill. napi bontásban Az IKT alkalmazása a házi feladatokban A résztvevők aktivitásának mérése Állandó kapcsolattartás egymással és a résztvevőkkel – valós időben és az Interneten bármikor Kitekintés a jövőre

A kurzus jellege Résztvevők: 200 fő, aktív 30-40 fő Oktatási szakemberek, intézményi dolgozók, diákok, könyvtárosok, szervezők, tanárok, számítástechnikai szakemberek Ki milyen elvárásokkal indul a tanfolyamnak? Bemutatkozások: profil, elérhetőség Ki hogyan alkalmazza a közösségi, megosztó portálokat? 3

A kurzus célja: „…hogy a konnektivizmus névvel fémjelezett tanuláselméletet ismertté tegye Magyarországon.” „A htk01 hat héten át tartó kurzus, mely a hálózatelméletek oktatásban és tanulásban való alkalmazásáról kínál egy egységes keretet. Arra keressük a választ, hogy miként valósítható meg a digitalizált világunkban az a tanulóközpontú szemlélet , melyet Carl Rogers, George Siemens és Stephen Downes nevei fémjeleznek. A kurzus abban nyújt segítséget nekem és neked, amennyiben részt veszel benne, hogy mind technológiailag, mind módszertanilag megértsük és használjuk a konnektivizmus eszköztárát.” ( Kulcsár Zsolt )

A kurzus tematikája http://osztalyterem.hu/htk01 1. Mi a konnektivizmus? 2. Hálózati tudásépítés 3. Hálózatok tulajdonságai 4. Netokrácia 5. Az inspirátor 6. A konnektivizmus jövője

Feladat: Az Internetes információs eszközök aktivizálása RRS olvasó: könnyebb áttekinthetőség Szakmai blog: inspirál Twitter: gyors interakció Diigo: hivatkozásmegosztás Delicious:megosztás, könyvjelzőzés Facebook, LinkedIn: profil, megosztás  Choosing from a wide range of courses offered by the Budapest Business School, our students may acquire a broad spectrum of theoretical knowledge and practical skills that will enable them to work for businesses or public organisations. They will learn everything that is necessary to embark on a successful career, maintaining high ethical standards, looking for innovative solutions, and demonstrating good communication skills in both native and foreign languages. Budapest Business School is your path to success. 6

Amire oda kellett figyelni Webináriumok (heti szinten) Házi feladatok (két példa) Reflexiók (napi szinten) Blogbejegyzések (napi/heti szinten) Témaböngészők (kapcsolódó gondolatok) Irodalom

Időn és téren át…

Szervezési példa: Google naptár Mi Ollé János - online beszélgetés Mikor 2010.02.17. sze 10:00 – 2010.02.17. sze 11:00 Létrehozta: kulcsi@gmail.com a következő nevében: htk01

További feladatok: Fogalomtérkép készítése (Pl. Cmap) Az értelmes és ismétléses tanulás közötti különbség Jegyzetelés „A fogalomtérképek karakterisztikái: fogalmak és mondatok kapcsolatáról, hierarchikus kapcsolatokról, a kereszthivatkozásokról.” Gondolattérkép vs fogalomtérkép

Az én fogalomtérképem

E. De Bono: Tanítsd meg önmagad gondolkodni! Érezhetően sokat fektettek be a tutoraink..... Folyamatában érdekes volt, mindig új volt a téma, de mégis kapcsolódtak egymáshoz a dolgok. Olykor vegyes érzéseim támadtak, mert nem  mindig mentek jól a dolgok, az időm se volt elég. Mivel az ember nem föltétlen tudja magát napra készen tartani, ha nem muszáj, jó lenne egy laza keretet fenntartani.. Sok forrás, sok eredeti gondolat,. amelyek - gondolom, a jövőben is gondolat ébresztők maradnak és hasznosíthatóak lesznek.

Következtetések Költséghatékony Anyagfeltöltés: sokoldalú Személyes kapcsolat Konzultáció „Végtelen” források

Oklevelem The Budapest Business School was founded in January 2000, when three formerly independent colleges, the   • College of Commerce, Catering and Tourism, • College of International Management and Business Studies, and • College of Finance and Accountancy (CFA)  merged to form a leading business school in Budapest. With about 20 000 students, BBS has become one of the largest institutes of higher education in Hungary. 14

Kapcsolódó irodalom Csermely Péter: A rejtett hálózatok ereje George Siemens: Connectivism. A learning theory for the digital age. http://www.itdl.org/journal/jan_05/article01.htm  (Konnektivizmus: egy tanuláselmélet a digitális korszak számára) Dr. Bessenyei István: Tanulás és tanítás az információs-társadalomban Duchon Jenő: Valódi tanulás a virtuális világban Kulcsár Zsolt: A hálózat alapú tanulás Palócz István: Önoktatás Nyíri Kristóf:  Bevezetés. Az információs társadalomtól a tudásközösségekig Kulcsár Zsolt: Az integratív e-learning felé lásd még: http://moly.hu/polcok/htk01

Barabási Albert László: Behálózva L. Friedman: És mégis lapos a Föld További irodalom Barabási Albert László: Behálózva L. Friedman: És mégis lapos a Föld Daniel H. Pink: A megújult elme E. de Bono: Tanítsd meg önmagad gondolkodni! James Surowiecki: A tömegek bölcsessége Ken Wilber: Integrálszemlélet Bard-Söderquist: Netocracy – The New Power Elite and Life after capitalism Joseph D. Novak & Alberto J. Cañas: The Theory Underlying Concept Maps and How to Construct and Use Them