Az első Föld Napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért Ez a történelmi.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Új utak a földtudományban március 17. • • Január 20. Nyersanyag- és energiakincs – a fenntartható fejlődés felé • Március 17. Természeti veszélyforrások.
Advertisements

A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer
A Föld Napja április 22. „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”
A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer
Mi a CO2 lábnyom? Az CO2 lábnyom az ökológiai lábnyom részeként egy személy, szervezet, termék vagy rendezvény üvegházhatású gáz kibocsátását jelenti.
Szitakötő Totó.
AZ ÜVEGELT ÍVÓVÍZ…. SZÜKSÉGES?... MÜANYAG ÜVEGEK.
Nemszőtt textíliák felhasználási lehetőségei
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Energia – történelem - társadalom
Energia és (levegő)környezet
Kémia 6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia
Az első Föld Napját Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére tartották még április 22-én. Már ezen az eseményen 25 millió amerikai emelte.
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
Fertő-Hanság Nemzeti Park
Kémia Hornyák Anett Neptun-kód: XIGGLI
Globális problémák Kialakulásuk okai:
Az ózonprobléma A „jó” és a „rossz” ózon fogalma.
Tízezren innen és túl A magyar tőzsde és a világ pénzügyi piacai 2003 őszén Jaksity György elnök Budapesti Értéktőzsde Rt.
A ZÖLDFELÜLETI RENDSZER ÉS ELEMEI TÁJVÉDELMI SZEMPONTBÓL
ATOMENERGIA, NUKLEÁRIS HULLADÉKOK. AZ ATOMENERGIA-HASZNOSÍTÁS TERÜLETI MEGOSZLÁSA Kb. 30 országban 480 atomerőmű blokk.
Érckörforgások az óceáni kéreg és a tenger között.
Szakál Dorottya Mars március 2..
Készítette: Kálna Gabriella
Flesh 2/12b ker. szi..
A Víz Világnapja Március 22..
FÖLD NAPJA 2008 április 22..
2008 április 22.. A Föld Napjának alapgondolata az Egyesült Államokban élő egyetemi hallgató, Denis Hayes ötlete volt. Az első ünnepre április 22-én.
Környezetértékelési módszerek
Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?
1. Földünk kora. Földünk kb. 4,6 milliárd éve keletkezett. mai nap
Leíró éghajlattan.
Hurrikánok, Tájfunok, Tornádók
Műszaki és környezeti áramlástan I.
FÖLDRÉSZEK.
Globális problémák, diák szemmel
2%-al Tisztább Környezetért Kovács Zoltán Csongor Zöld Erdély Egyesület.
Vízszennyezés.
A természeti környezet védelmének ösztönzése a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával.
Exponenciális - Logaritmus függvények, Benford fura törvénye
Egészségtudat és kemizáció
Nagyságrendi becslések és oktatásuk a természettudományokban Timár Gábor tanszékvezető egyetemi docens ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszék Eötvös Loránd.
Gondolkodjunk el ! Zene A változások már léteznek!
Itt vagyunk mi.
A nukleáris fegyverek elleni harc világnapja Március 1.
TUDTAD?Ha Kínában egymillió közül sem találni nálad jobbat……akkor csak egy vagy az 1300-ból!Hamarosan Kínában beszélnek majd legtöbben angolul.India lakosságának.
Az élet igéje július.
A GLOBALIIS FOLMELEGEDIIS
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
Készítette: Pelsőczi Gergő
A világ 20 -ik legnagyobb városa – Beijing, Kína 12 millió lakossal.
Csökkentsük együtt a hulladékot!
Energia és (levegő)környezet
HŐTAN 1. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága
TANULSÁGOK A FILMMEL KAPCSOLATBAN
Nyelvet öltünk! Nyelv-történet Nyelv-újítás Nyelv-járás
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Globalizáció és környezeti problémák
HŐTAN 6. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
KÖRNYEZETVÉDELEM.
Éhező kontinens Készítette:Turcsányi Kristóf. Afrika A világmásodik legnagyobb kontinense Több mint egy milliárdan élnek itt Országai a legszegényebbek.
Csökkentsük együtt a hulladékot! Az Európai Hulladékcsökkentési Hét bemutatja.
„Vegyünk egy nagy levegőt”
Un mare monument natural
Vállalati fenntarthatóság
Katasztrófák, a világ körül A KATASZTRÓFA TERMÉSZETI VAGY EMBERI OKOKBÓL BEKÖVETKEZŐ OLYAN ESEMÉNY, AMI ÉLŐLÉNYEK NAGY LÉTSZÁMÚ CSOPORTJÁNAK ÉLETKÖRÜLMÉNYEIT.
Talaj (litoszféra - pedoszféra )
Globalizáció.
Előadás másolata:

Az első Föld Napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért Ez a történelmi jelentőségű esemény az USA határain túl is – fontos változásokat hozott: 1. az USA-ban szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, 2. új környezetvédő szervezetek alakultak, 3. és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre.

Húsz évvel később már jól érzékelhető volt a világban 1. a bioszféra pusztulása 2. az ipari szennyezzőanyagok felhalmozódása 3. az őserdők irtása miatt bekövetkező katasztrófa 4. a sivatagok terjeszkedése, 5.az üvegházhatás 6. az ózonlyukak 7. a veszélyes hulladékok felhalmozódása 8. a túlnépesedés 9. a savas esők miatti pusztulás, 10. az óceánok szennyezettségének megsokszorozódása A továbbterjedés megakadályozására, a közös felelősség Denis Hayes és barátai 1989-ben Kaliforniában létrehozták a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot, és havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, hogy sokféle akcióval ünnepeljék április 22-én a Föld napját a világ minden országában, a környezetbarát, fenntartható társadalom közös vágyával.

Több mint 125 ország környezetért aggódó polgárai, civil szervezetei válaszoltak felhívásukra, és városok, falvak, iskolák, környezetvédő szervezetek mind-mind saját szervezésű programmal, a legkülönfélébb módon tették emlékezetessé és világméretűvé ezt a napot. "Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?" Így hangzik a Föld Napja mozgalom egyik jelmondata. 1990 óta Magyarországon évről évre egyre többen érzik úgy, legalább megpróbálják és legalább a Föld Napján, április 22-én tesznek valamit ennek érdekében: fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást szerveznek. És ez a Föld Napja mozgalom legnagyobb sikere: hogy helyi igény szerint, helyi kezdeményezésre szerveződnek a Föld napi programok, és ma már nem csak a Föld Napján.

Totó a Környezetünkről 1. Hány éve létezik Földünk? 1. 100 millió 2. 4,6 milliárd x. 2 billió 2. Hány jégkorszak volt - a tudomány jelenlegi álláspontja szerint- a Földön? 1. kettő 2. öt x. hét 3. Mennyi a tornádón belül mért legnagyobb szélsebesség? 1. 350 km/h 2. 400 km/h x. 450 km/h

4. Mennyi volt az eddig mért legmagasabb hőmérséklet ányékban. 1 4. Mennyi volt az eddig mért legmagasabb hőmérséklet ányékban? 1. 58 C 2. 63 C x. 68 C 5. Évente hozzávetőleg hány hektár esőerdő semmisül meg? 1. kb. 50 ezer 2. kb. 9,5 millió x. kb. 29 millió 6. Milyen fémből van a legtöbb a földkéregben? 1. aluminium 2. vas x. mangán

7. Mi a neve a 300 millió évvel ezelőtt létezett szuperkontinensnek. 1 7. Mi a neve a 300 millió évvel ezelőtt létezett szuperkontinensnek? 1. PANGEIA 2. PANGEA x. PANGAEA 8. Melyik Budapest egyik legjobban lészennyezett kerüete? 1. V. 2. X. x. XV. 9. Mennyi kutyaürülék keletkezik csak Budapesten? 1. 1000 kg 2. 30 tonna x. 5 mázsa

10. Hány aktív tűzhányó van Földünkön. 1. kb. 1300 2. kb. 2000 x. kb 11. Az indikátorpapír melyik elszíneződése mutat semleges kémhatást? 1. zöld 2. sága x. piros 12. Mekkora a Nap felszíni hőmérséklete? 1. 2000 C 2. 6000 C x. 16000 C

13. Mi a Tsunami. 1. Japán személynév 2. Japán város x 13. Mi a Tsunami? 1. Japán személynév 2. Japán város x. a szökőár japán elnevezése +1. Hány nyelvet beszélnek ma Földünkön? 1. kb. 3000 2. kb. 5000 x. kb. 6000

Eredmény ½ 2/x 3/x 4/1 5/x 6/1 7/x 8/1 9/2 10/1 11/2 12/2 13/X +1/1 www.niho.hu/aikido/foldtoto.htm

FELADAT Adj címet vagy jel mondatot az alábbi plakátoknak!

1. 2. 3. 4. 5. 6.

1. 2. 3. 4.