Uniós és hazai pályázatírási alapismeretek Kellermann Éva tanácsadó, tréner 2008. április 19.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Norvég Alap Zöld ipari innováció. Célok – Zöld ipari innováció Zöld vállalkozások versenyképességének erősítése, meglévő iparágak zöldebbé tétele, zöld.
Advertisements

ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
A projekt-előkészítés lépéseinek bemutatása: esettanulmány
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - az NYDOP
A Socrates / Grundtvig program pályázati lehetőségei.
Tippek, trükkök, tanácsok
Mobilitás pályázatok Leonardo da Vinci
Beruházási projektek dokumentációja
A DAOP as időszak eredményei különös tekintettel Bács-Kiskun megyére Kúsz Tibor DARFÜ Kht.
Alapfogalmak: pályázás •A pályáztató által meghirdetett előnyökhöz való hozzájutás céljából, meghatározott célú és feltételek szerinti írásos ajánlat benyújtása.
Gazdaságfejlesztési pályázatok 2009, 1.kör Kovalszky Dóra, NFÜ GOP IH.
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
Támogatási Szerződés előkészítése  az előkészítést a Közreműködő Szervezet és a kedvezményezett programmenedzserei közösen végzik  az előkészítés formanyomtatvány,
EU támogatások és a kapcsolódó közbeszerzések tapasztalatai
Városrehabilitációs konferencia Mosonyi Balázs – ROP Irányító Hatóság április 29.
NFT-s pályázati tapasztalatok és tanácsok Kellermann Éva május 20.
Pénzügyi előadás pályázói információs napra TÁMOP /1.
PÁLYÁZATKÉSZÍTÉS Kistérségek Fejlesztéséért Tudományos Egyesület
Projektkezdeményezés és pályázatírás
BEVEZETÉS. Magyarország között 15 operatív program megvalósításáért felelős Összesen mintegy 22,4 milliárd euró fejlesztési forrást tudunk felhasználni.
KÖZOP eljárásrendek március 2. után
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a DDOP
Fenntartható termelési és fogyasztási szokások ösztönzése akcióterv Szántó Szilvia Környezetfejlesztési Főosztály Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Czégér Zsuzsanna főosztályvezető KvVM FI KEOP KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZET Székesfehérvár 2007.április.
1 A KIFIZETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI ELLENŐRZÉSEK FOLYAMATA A KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZETNÉL.
Alapfogalmak: pályázás A pályáztató által meghirdetett előnyökhöz való hozzájutás céljából, meghatározott célú és feltételek szerinti írásos ajánlat benyújtása.
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
A projekttől a pályázatig
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Pályázati lehetőségek,A pályázatírás menete:Feltételek,Dokumentáció
óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó cégcsoport. Az RFH küldetése, hogy KKV-k és Önkormányzatok számára biztosított.
Pályáztatás Országos Széchényi Könyvtár november 14.
Megjelentek az ÚMFT első pályázatai!. Megnyíló források ● Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) ● Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) ●
ÚMFT első éves tapasztalatai, az uniós pénzek felhasználásának várható üteme Közbeszerzés.
EU-s pályázatok írása és módszertana
Partnerség és együttműködés Érdekcsoport-elemzés
1 Közép-magyarországi Operatív Program Közoktatási intézmények beruházásainak támogatása KMOP ADMINISZTRATÍV TUDNIVALÓK.
Projektzárással kapcsolatos teendők
Nemzeti Fejlesztési Terv Civil szervezetek infrastrukturális feltételeinek javítása.
ROP 3.1.2Tájékoztató 1 Regionális Fejlesztés Operatív Program intézkedés 2. komponens A területfejlesztésben érintett intézmények valamint a civil.
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a közoktatás lehetőségei Gönczi Tamás Nemzeti Fejlesztési Hivatal Önfejlesztő iskolák egyesülete Szolnok.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
LLP program - Comenius Tempus Közalapítvány LLP Nemzeti iroda Kiss Tímea, Comenius asszisztens november 24.
Regionális projekt-előkészítési támogatás 2007-ben (PEA4) Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Vállalati tanácsadás pályázatainak értékelése
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Tóbiás Zoltán Osztályvezető KvVM FI 2007.április 26.
Pályázati útmutató civil szervezetek számára Benedek László.
A Grundtvig akció pályázati lehetőségei Grundtvig 2 és 3.
TEMPUS KÖZALAPÍTVÁNY Október 30.. Tempus Közalapítvány tevékenységei Pályáztatás Képzés Tudásközpont.
„Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban” TIOP-2.2.7/07/2F.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
MGV Zrt. – „Több mint egy bank”
Piac & Profit Konferenciasorozat Start Garancia Zrt. Egy gonddal kevesebb! Pályázati garancia fedezet nélkül a Start Zrt-től Az értékteremtő befektetés.
Modellprogram a szociális szövetkezetek hálózatosodása érdekében TÁMOP /1.
ÖTLETTŐL A SIKERIG! A REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI HOLDING ZRT. CÉGCSOPORTJÁNAK FEJLESZTÉSI ÉS FINANSZÍROZÁSI LEHETŐSÉGEI ILENCZFALVI SZÁSZ GÁBOR VEZÉRIGAZGATÓ.
TÁMOP „A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a közoktatásban”
Mitől innovatív egy vállalkozás? Nyert a pályázatom! Hogyan tovább? Segítünk a megoldásban!
KDOP Kerékpárforgalmi hálózat fejlesztése.
Salgótarján, május 19.. Pályázók köre: kisvállalkozások Támogatható tevékenységek és a támogatás mértéke: -Projektötlet minősítése – max. 3 millió.
Vidékfejlesztési Program Baromfitartó telepek korszerűsítése dr. Mezei Dávid agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár Miniszterelnökség.
Erasmus+ tapasztalatok
Innovációs célú nemzeti és regionális szintű pályázati források
Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program
Lorem ipsum.
Barcsák Marianna KPSZTI
Barcsák Marianna KPSZTI
Előadás másolata:

Uniós és hazai pályázatírási alapismeretek Kellermann Éva tanácsadó, tréner április 19.

Pályázat? Projekt? Pályázat: meghatározott célokra, meghatározott formában benyújtott írásos ajánlat támogatás elnyerésére …AZ ÉPÍTÉSI TERVDOKUMENTÁCIÓ Projekt: egyedi lépéssorozat, tevékenység-együttes valamilyen cél elérése érdekében, rögzített idő- és költségvetési keretekkel …AZ ÉPÍTKEZÉS MAGA Nem minden projekt pályázat (pl. belső szervezetfejlesztés)… … és nem minden pályázat projekt (pl. informatikai beszerzés)!

A pályázatíró Jó tervező –Lehetőleg kivitelezési tapasztalattal Grafomán –Rengeteget kell írni, mellékletekkel több száz oldal is lehet –De a „másolás-beillesztés” üzemmód is hasznos… –De a „másolás-beillesztés” üzemmód is hasznos… Tájékozott –Piaci árakról, bérekről, díjakról… Tud bánni az emberekkel –Együttműködés a megbízóval, a partnerekkel, a szakemberekkel, a pályáztatóval, stb. Stressztűrő és profi válságkezelő

Eszkimók és fókák Több ezer tanácsadó cég a piacon 2004 óta Kemény konkurenciaharc Kétes eszközök –Lobbizás, ismeretségek vagy csak ígéretek Csak kockázatvállalással –Alapdíj + sikerdíjas konstrukciók felől eltolódás a csak sikerdíj felé: likviditási problémák A referencia mindenek felett –Előbb nyerjünk, aztán vállaljuk pénzért…

Az uniós tudás horizontális tudás Az EU az életünk minden területén jelen van Nem önálló szakma, hanem járulékos tudás –Így a pályázatírói készségek is, elsősorban A tervezés és a projektmenedzsment korszerű munkaszervezési ismeretek és készségek: bárhol hasznosíthatók!

: 8000 milliárd forint Új Magyarország Fejlesztési Terv: a zöme Új Magyarország Vidékfejlesztési Stratégiai Terv és Program –Agrárium és vidékfejlesztés: kistelepüléseknek kiemelten fontos Nemzetközi együttműködési lehetőségek a területi együttműködési programokban –Határmenti, dél-kelet és közép-európai, Európa nagyobb régiói közötti együttműködések Hazai tervezésű, de uniós társfinanszírozású pályázatok!

És még… Brüsszeli pályázatok a nemzetközi együttműködésekhez Közösségi programok, pl. „Az egész életen át tartó tanulás integrált akcióprogramja” –közoktatás (Comenius) –szakképzés (Leonardo) –felsőoktatás (Erasmus) –felnőttoktatás (Grundtvig) Mobilitás (tanulmányutak, gyakornoki kihelyezések, csereprogramok, ösztöndíjak)… Fejlesztési együttműködések (tanterv-, tananyag-, módszertani fejlesztés, kísérleti programok, hálózatok, stb.)

Hazai pályázatok Rendszerint egyszerűbbek az uniós pályázatoknál –A tanácsadó cégek is kevesebb pénzért, kevesebb idő alatt vállalják –A közbeszerzési ajánlattétel viszont nem egyszerű! Uniós normák még kevésbé érvényesülnek –Ugyanakkor egyre inkább közelítenek az elvárások és az eljárások az uniós pályázatokhoz – a versenypolitika szigorúan érvényesítendő! Rendszerint fejezeti költségvetésből, minisztériumi gazdával vagy önkormányzati pályázat –Pályáztató, szerződő hatóság háttérintézmény (pl. ESZA Kht.) vagy más megbízott szervezet is lehet A csatlakozás óta egyre inkább az ÚMFT kiegészítői –Ami pályázható uniós forrásból, az rendszerint nem pályázható hazai támogatásból –Kis volumenű, kis támogatási igényű pályázatok hazai rendszerekben

Pályázati dosszié/csomag Felhívás –Alapinformációk, ebből: vezetői összefoglaló Pályázati útmutató –Alaposan ismerni, minden sorát komolyan venni! –Módszertani útmutatókat alkalmazni Űrlap –Minden pontját kitölteni: tömören, de információgazdagon Költségvetés (és indoklása) –Pénzügyesekkel együtt tervezni, indoklás tételesen Stb. (logikai keretmátrix, cash flow tábla, nyilatkozatok, programtervek rendezvényekhez, stb.)

A pályázat részei Projekt adatlap –Kitöltő program kötelező lehet (ÚMFT) –Akár elektronikus benyújtás Mellékletek –Több tucat is lehet –Kitöltendő, elektronikusan előállítandó mellékletek (ezekhez is űrlapok, útmutatók – pl. nagyobb beruházásoknál megvalósíthatósági tanulmány) –Beszerzendő, másolatban csatolandó mellékletek (pl. alapító okirat, igazolások, engedélyek) –A komolyabb beruházásoknál biztosan nagy munka –De a kisebb pályázatoknál is gyakran aránytalanul sok!

ÚMFT projekt kiválasztási eljárások 1. Pályázatos kiválasztási eljárások: Egyfordulós pályázatEgyfordulós pályázat –Standard eljárás – a szokásos –Egyszerűsített eljárás – 50 mFt alatt, ha kell tartalmi bírálat –Automatikus eljárás (normatív jellegű támogatás) - 50 mFt alatt, ha nem kell tartalmi bírálat Kétfordulós pályázat – előbb előzetes projektjavaslat, ha nyer, segítenek kidolgozni Közvetett támogatás – max. 10 mFt-os támogatásokat elosztó alap Pénzügyi eszköz: hitel-, tőke- vagy garanciaalap vállalkozásoknak

ÚMFT projekt kiválasztási eljárások 2. Nem pályázatos kiválasztási eljárás –Kiemelt projekt Milliárdos beruházások vagy százmilliós humán fejlesztések, lobbizás, felterjesztés és egyedi kiválasztás alapján Nagyprojekt lehet pályázatos és nem pályázatos eljárással kiválasztott projekt is! 50 millió vagy környezetvédelmi projektnél 25 millió euró felett, egyesével hagyja jóvá Brüsszel50 millió vagy környezetvédelmi projektnél 25 millió euró felett, egyesével hagyja jóvá Brüsszel

Mi kell a támogatás elnyeréséhez? 1. Automatikus eljárás: –A kritériumoknak való megfelelés alap –Hiánytalan dokumentáció –Projekttervezés nem szükséges, csak „pipálgatni” kell egy egyszerű űrlapon Kiemelt projekt: –Indokoltság és előkészítettség alátámasztása –Egyedi, legalábbis regionális jelentőségű projekt, fontos és komoly eredmények várhatók –Politikai hátszél és lobbizás

Mi kell a támogatás elnyeréséhez? 2. A többi eljárásnál jellemzően: Alapos és reális projekttervezés Hiánytalan dokumentáció A pályázati dokumentáció alapos ismerete, a terminológia használata Jó nyerési esélyek –A bírálati szempontok figyelembevétele és reális elképzelés a lehetséges pontozásról –Az előnyt élvező szempontoknak való megfelelés minél nagyobb számban Ezekhez alaposan ismerni kell a bírálati szempontokat (ÚMFT: pályázati útmutató E pont)! –A konkurencia reális felmérése!

Hogyan válasszunk? Csak egy a forrásteremtési lehetőségek közül: nonprofitoknak viszont „Pályázni muszáj, élni nem”! Hogyan válasszunk pályázatot? –A pályázó fejlesztési elképzeléseihez, stratégiai terveihez illeszkedve –A fenntartó, támogató prioritásait és várható finanszírozási lehetőségeit figyelembe véve –Eddigi projektvégrehajtási és pénzügyi tapasztalatoknak megfelelően

A pályázás buktatói „Nem ránk van kitalálva” –Célok, támogatható költségek, stb. Túl közel van a határidő Cash flow problémák a kifizetés ütemezése miatt –Előleg, időközi kifizetés, zárókifizetés A partnerség nehézségei –Kiépítendő, időrabló, nehéz alkalmazkodni Mellékletek beszerzése –Engedélyek, igazolások, építési tervek, stb. Fenntartói/vezetői támogatás hiánya

Egy kaptafa A pályázatok logikája nagyon hasonló –Alapfogalmak: célok, eredmények, célcsoport, esélyegyenlőség, fenntartható fejlődés, indikátorok, szinergia, kockázatok és feltételezések, stb. Egy pályázati rendszeren belül egységes vagy nagyon hasonló űrlapok, útmutatók –Pl. ÚMFT, Nemzeti Civil Alapprogram –Elsőre riasztó lehet az akár több 100 oldalas dokumentáció, de „egyet láttunk, mindet láttuk” – kis túlzással

Pályázatíró? Projektmenedzser? A legjobb, ha ugyanaz: árukapcsolás –Gazdaszemlélet –Felelősség a tervezés során –Tervhűség és a célok szem előtt tartása a végrehajtás során –Végrehajtási tapasztalatok beépítése a következő tervezésbe Nekünk pedig –Hosszútávú munka –Kulcspozíció, „nélkülözhetetlenség” –Relatív függetlenség: civil autonómia növelése –Tanulási és presztízslehetőség

Tanácsok 1. Alaposan nézzük át előbb a felhívást, majd az útmutató, majd a támogatási szerződés mintáját, mielőtt belefogunk! –Ha bárhol buktató van, felejtsük el! –Csak arra, amire valóban szükség van, valóban meg akarjuk és tudjuk valósítani! – mindenhogyan nagy munka –Csak a pályázó szervezet vezetői támogatásával dolgozzunk!

Tanácsok 2. Előbb a fejlesztés (projekt) tartalmát tervezzük meg, utána kezdjük kitölteni az űrlapot! –Ha nem így teszünk, a bíráló lepontozza az ellentmondásokért! –Célok, eredmények, célcsoportok, tevékenységek és ezekhez kapcsolódó mutatószámok –Folyamatos kockázatelemzés és egyeztetés a pályázóval, hogy végrehajtható-e Minden vonatkozó adatra szükségünk van, hajtsuk ki a megbízóból/vezetőségből Folyamatosan tájékoztassunk, egyeztessünk –Ha a pályázó nem érzi sajátjának a pályázatot, nagyon nehéz lesz a végrehajtás

Tanácsok 3. Hetente kétszer nézzünk rá a hivatalos pályázati kiírásra az interneten –Bármikor változhat –Kérdezzük a pályáztatót, ha valami nem tiszta: a Gyakran Ismételt Kérdéseket is figyeljük hetente kétszer Csak az Internet autentikus és friss információforrás!

Tanácsok 4. A pályázatok teljeskörű megismerése csak az internetes információforrások folyamatos figyelésén keresztül valósítható meg –Teljeskörű leírás az uniós pályázatokról jelenleg nem létezik magyarul –Ajánlott weblapok: – pályázati kereső, hivatalos ÚMFT infók – közbeszerzések is – többféle szűrési lehetőség, egyéni, kis hazai pályázatok is

Köszönöm a figyelmet és sok sikert kívánok! Kellermann Éva tanácsadó, tréner