Bibó István: Eltorzult magyar alkat, zsákutcás magyar történelem

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Számadás a talentumról
Advertisements

KÖNYVBEMUTATÓ. Könyvbemutató február óra Polgárok Háza 1089 Budapest, Visi Imre utca 6. Délvidéki Magyar Golgota című tanulmánykötet.
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
A támogatott lakhatás és a szükségletfelmérés
Az egészségügy és az egészség „ügye” „Képes vagy-e EGÉSZ-séget ÉP-íteni?
Az évi szabadságharc és annak törvényi vonatkozásai
Bevezetés a magyar alkotmány- és jogtörténet tanulmányozásába III.
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
Semmi nem állíthatja meg a forradalmat! a XXI. század Szocializmusa felé Úton.
A FORRADALOM EREDMÉNYEI
Forradalom előzményei
56-os események utó élete
1. előadás.
Üzleti piacok, üzleti vásárlók (ipari marketing)
Magyarország népességének alakulása a honfoglalástól napjainkig
HAZÁNK A SZABADSÁGHARC LEVERÉSE UTÁN
HAZÁNK A KÉT VILÁGHÁBORÚ KÖZÖTT
A HORTHY- RENDSZER.
Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.
Összehasonlító politikatudomány. 3 egymással összefüggő elem Más országok berendezkedésének izolált tanulmányozása – angolszász kultúra – így csak implicit.
Magyarország az első világháborúban
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
Forradalmak az első világháború végén – a német forradalom
8.1 Az OMM felbomlása és következményei
MTA Regionális Kutatások Központja Településracionalizálás, falupolitika és falurombolás Romániában és Magyarországon az államszocializmus időszakában.
Az áprilisi törvények és a Batthyány-kormány működése
AZ RTF MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI TAPASZTALATAI Készítette: Prof. Dr. Valcsicsák Imre.
1956-osok életút jellegzetességei a Kádár- korszakban Szerző: Makai Vivien Konzulens: Dr. Valuch Tibor Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Szociológia.
OTDK 2011 Szakra Attila Konzulens: dr. Majtényi György Társadalomtudományos és filozófiai válaszok a transzhumanizmus kihívásaira.
MAGYARORSZÁG AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
Miért kötöztette magát Odüsszeusz az árbóchoz…majd mi történt a szirénekkel…? Államférfi kell.
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
FORRADALMAK MAGYARORSZÁGON 1918–1919
Fenntarthatatlan gazdaság avagy a „politikai korrektség” diszkrét bája.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
VÁLTOZÁSOK MENEDZSELÉSE A FELSŐOKTATÁSBAN DINYA LÁSZLÓ: VÁLTOZÁSOK MENEDSZELÉSE A FELSŐOKTATÁSBAN TANULMÁNYA ALAPJÁN A BEMUTATÓT KÉSZÍTETTE SARIC DÁNIEL.
Klauzál Gábor és kora Apja: Klauszal János Anyja: Babarczy Ágnes.
Pap Mónika: A Batthyány-kormány működése
Berczeli Alex: A jakobinusok összeesküvése
A Cseh - Magyar Üzleti Klub. A Cseh Magyar Üzleti klub legfőbb céljának tekinti a kétoldalú üzleti kapcsolatok fejlesztését, és a cseh illetve magyar.
Nehéz kérdések sorozat, Kaposvár, 2011., Jóföldi Endre.
Kádár-korszak. Kádár-korszak Genezis Az 56-os forradalom és szabadságharc leverése „Forradalmi” ellenkormány Idegen (szovjet) beavatkozás Megtorlás.
MIT TUDUNK AZ IFJÚSÁGPOLITIKÁRÓL? Kvíz. ISTEN HOZOTT BENNETEKET EGY RÖVID KVÍZBEN, MELY SOK MINDENRE VONATKOZIK, AMI A FIATALOKAT ÉRINTI...
A háború és következményei Magyarországon
Jogi informatika, 2. előadás Az információs társadalom lényegi ismérvei és egyes modelljei szeptember 21. Témakörök: 1.Az IT-ről általában 2.Az IT.
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
A LIBERÁLIS ELLENZÉK PROGRAMJA A 40-ES ÉVEKBEN
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK
Magyarország a két világháború között
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Közoktatás-fejlesztési törekvései
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
Magyar reneszánsz Készítette : Szollár Péter.
Teleki Pál
csütörtök A Menedék Alaítvány módszertana Alkalmasság a szociális munkában 1 Alkalmasság a szociális munkában Paróczi Zsolt.
A dualizmus gazdasága és társadalma
Készítette: Banyó Enikő
Irinyi és Kossuth barátsága
Deák Ferenc.
Osztrák - Magyar kiegyezés 1867
Nemzetiségi kérdés és etnikai viszonyok a dualizmus korában
Európai Uniós ismeretek
A szabadság hősei Magyarország története a forradalom idején
Az Advent misztériuma - Spirituális felkészülés a Karácsonyra
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
Előadás másolata:

Bibó István: Eltorzult magyar alkat, zsákutcás magyar történelem Készítette: László Tamás - társadalmi tanulmányok szak (I. évf.)

Bibó István – a szerző Budapest, 1911. augusztus 7. – Budapest, 1979. május 10. Magyar jogász, politikus, szociológus A harmadik Nagy Imre- kormány államminisztere

Történeti háttér A német megszállás alatt letartóztatták, majd bujkálni kényszerült Részt vett a Nemzeti Parasztpárt újjászervezésében Az ’56-os forradalomban való részvételéért életfogytiglani börtönre ítélték A tanulmányt 1948-ban írta

Alkat és zsákutcák Magyar (lelki) alkat torzulásának okai [közfelfogás szerint]: idegen uralom idegen beolvadás idegen hatás Magyar (lelki) alkat torzulásának okai [Bibó szerint ezek is]: történelmi okok (Verbőczy Hármaskönyve, mohácsi vész, ’48-49-es szabadságharc elvesztése, Kiegyezés, Trianon) rossz politikai döntések Lassú politikai és társadalmi fejlődés A félelem fontos tényezővé válik a döntéshozásban Hamis valóságképpel rendelkező elitek és népbutítás

A Kiegyezés ’67 nem ’48 folytatása A magyar szellem megroppanásának időszaka 3 cél: független és szabad ország alkotmányos monarchia történeti határok

A Kiegyezés „eredménye” Októberi diploma: „láthatatlan alapokmány” Félelem mechanizmusa az értelem mechanizmusa helyett Deák Ferenc behódolt a reakciónak „… a politikában hazudni nem lehet.” Felfelé követelőző, lefelé rangtartó polgárosodott köznemesség Szűken és részlegesen asszimiláló társadalom A nemzetiségek ellenségekké váltak

1900-as évek 1918-19-es forradalmak jó irányba indultak Trianon sokkja igazolta a félelmeket Horthy-korszak („ellenforradalom”): a Kiegyezés hibáinak folytatása, +: magyar fajvédelem sérelmi irredentizmus

Fordított kiválasztás Kiegyezés: hazugság zsákutcája (a szerencsétlen politikai konstrukció beépült a közösség életébe) Realisták Jó szándékú magyarok Lényeglátók (Közülük kerül ki a vezető réteg - Realizmusuk hamis valóságképen alapul, elfogadják az uralkodó hazugságokat) (Nem közülük kerül ki a vezető réteg, de ők az igazabb magyarok – ugyanakkor ők se „igazibb” magyarok)

Alkat és reagáló képesség Közösségi alkatot kialakítják: egyéni alkatok összegződése térbeli és időbeli környezet, események az adott válaszok Az ép alkatnak jó a reagáló képessége: valóság felismerése helyes feladatválasztás végrehajtás Az alkat meghatározza, hogy mik lehetünk, de nem, hogy mivé leszünk.

Kritika A rendkívüli lényeglátás ellenére Bibó is beleviszi a tanulmányba saját személyes beállítódását: elbagatellizálja az 1918-19-es baloldali terrort, ugyanakkor eszményíti a célkitűzéseket kikel a Horthy-korszak ellen (személyes sértettség, és indulatok is közrejátszhatnak ebben) mindezekre magyarázatot ad, hogy a tanulmányt 1948-ban írta - akkor, amikor még nem ismerte föl kellő mértékben a szocializmus ideológiájának gyengeségeit

A feldolgozott tanulmány: Bibó István: Eltorzult magyar alkat, zsákutcás magyar történelem Elérhető: http://mek.niif.hu/02000/02043/html/350.ht ml (2010. december 16.)

Köszönöm a figyelmet!