A Környezettani Hatásvizsgálat hazai gyakorlata Dr. Kárász Imre Környezettudományi Tanszék.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Advertisements

Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
Általános környezetvédelmi jog – horizontális eszközök SKV, KHV, EKHE
szakértői tevékenység hatósági munka jogi szabályozás
KSZGYSZ Konferencia Budapest, április 20.
Felsőfokú egészségügyi oklevelek elismerése
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
„Demo-Rendelet” 23/2011.(III.18.) Korm. Rendelet A zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről.
„Tapolca-patak revitalizációja”
Önkormányzat építésügyi feladatai 1.településfejlesztés 2.Településrendezés (területek felhasználásának meghatározása és módja) 3.Helyi építészeti értékvédelem.
A 314/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet változásai Nyíregyháza, október 2.
Egyes eljárásfajták: elvi engedélyezési eljárások, telekalakítás,
A környezeti hatástanulmányok készítése vállalkozói szemmel
KÖZOP eljárásrendek március 2. után
Környezetmenedzsment rendszerek A környezeti hatásvizsgálat
Dobogókő, január Az előzetes vizsgálati eljárás (Kvt. 67. §, R §) Dancsokné Fóris Edina.
Környezetvédelmi vizsgálatok a KÖZOP beruházások vonatkozásában A környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról.
A stratégiai tervezés történeti háttere
Környezeti hatásvizsgálat (1.) Alapfogalmak, a KHV helye és szerepe a környezet vizsgálatok rendszerében Biomonitoring/9. Dr. Kárász Imre egyetemi tanár.
Készítette: dr. Hajdu Klára
Állam munkavédelmi feladatai
Környezetvédelmi engedélyezés. A környezetvédelmi törvény „66. § (1) A környezethasználat - a (2) bekezdésben meghatározott kivételekkel a)a környezeti.
Jelentések Munkakezdő jelentések Időközi jelentések  Támogatási szerződés által meghatározott időpontokban és/vagy mérföldkövenként  Tartalma: az adott.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
dr. Szaló Péter helyettes államtitkár szeptember 24.
A települési önkormányzat jegyzőjének közreműködése a komplex környezetvédelmi hatósági eljárásokban Dél-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és.
ÖNKORMÁNYZATI SZAKMAI NAP
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
Környezeti hatásvizsgálati eljárás Kvt §, R §
1 Hirdetmények Dobogókő, január Laczikné Szatmári Csenge KvVM Hatásvizsgálati Osztály.
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
Folyamatban lévő eljárások szabályozása R. 27. § (1), (2), 28. §
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
1 A hulladékgazdálkodás szabályozásának eszközrendszere Dr. Dióssy László c. egyetemi docens.
Tájtervezés 5. Környezeti hatásértékelés 1969 NEPA – National Environmental Policy Act - nagyberuházások előtt beruházónak kell elvégeznie Kanada.
Némethy Tímea igazgató ATI-KTVF
Változások a környezeti hatásvizsgálatban A környezeti hatások jelentőségének vizsgálatával összefüggésben egyes kormányrendeletek módosításáról szóló.
EU-s pályázatok írása és módszertana
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Stratégiai Terv és Program stratégiai környezeti vizsgálatának társadalmi egyeztetési tematikája Dr. Farkas István,
Regionális projekt-előkészítési támogatás 2007-ben (PEA4) Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Slenker Endre Magyar Energia Hivatal
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
Fás szárú energetikai ültetvények telepítésének engedélyeztetése.
Készült Európai Migrációs Hálózat Nemzeti Ülésére
Eljárás fajták a környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárás alá tartozó tevékenységek szerint.
A környezeti hatásvizsgálat kritikus mérlegelési kérdései január 11. Budapest dr. Bérczi Anna - Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa Irodája.
1 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban.
2014. november Rendek Tímea
Szemléletváltás a tűzvédelmi műszaki életben
Környezetvédelmi engedélyezés
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
TÁMOP /1-2F Méréstechnika gyakorlat II/14. évfolyam A környezetterhelés következményei.
TÁMOP /1-2F Környezetvédelmi gyakorlatok 11. évfolyam Környezeti hatástanulmány készítése egy gyakorlati példán keresztül Fürchtné Mayer.
A gyógyszertárak és az ÁNTSZ feladatai a megváltozott jogszabályi környezetben Dr. Bódis Lászlóné országos tisztif ő gyógyszerész.
GEOTERMIKUS ENERGIA KINYERÉS JOGI HÁTTERE, HATÓSÁGI FELTÉTELEI Készítette : Hojdákné Kovács Eleonóra Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi.
A jegyző szakhatósági közreműködése az útügyi, bányafelügyeleti és műszaki biztonsági engedélyezési eljárásokban Gida Attila főosztályvezető-helyettes.
Győr-moson-sopron megyei kormányhivatal
A Z ÖSSZEVONT TELEPÍTÉSI ELJÁRÁS. Sajátos jogintézmény alkalmas több önálló – építési engedélyezést megelőző – hatósági engedélyezés kiváltására és.
Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság Exportellenőrzési Osztály Nemzetközi szankciókban elrendelt külkereskedelmi korlátozásokról November 5.
1. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény (Ket.)
Környezetvédelmi engedélyezés
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
MAGYAR VÁMÜGYI SZÖVETSÉG Szilágyiné Holecz Mónika
Megjelent a végrehajtási rendelet!
Horváth Sándor Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
MUNKAVÉDELMI ELLENŐRZÉS ZÖKKENŐMENTESEN? munkabiztonsági szakmérnök
Közbeszerzési Döntőbizottság
Előadás másolata:

A Környezettani Hatásvizsgálat hazai gyakorlata Dr. Kárász Imre Környezettudományi Tanszék

A KHV és KHT viszonya KHV (Környezeti Hatásvizsgálat) 1. környezeti hatásvizsgálat: (módszer); 2. a környezetvédelmi államigazgatás legfontosabb, összetett eljárási fajtája; -- tervezési segédeszköz; -- konzultatív eljárás (a társadalmi részvétel jelentős területe); -- környezetvédelmi szakmai szűrő; * A KHV folyamat terméke a KHT (Környezeti Hatástanulmány)

A KHV államigazgatási eljárás A környezetvédelmi felügyelőségeken a kérelmező (beruházó) kérelmére indul; A kérelmezőnek csatolnia kell a kérelemhez a környezeti hatástanulmányt; Az eljárás előkészítő és részletes vizsgálatból áll; Környezetvédelmi engedély kiadásával vagy megtagadásával zárul.

Környezeti Hatástanulmány (KHT) A KHV államigazgatási eljárásban a kérelmező által becsatolt tanulmány; A KHT-t az eljárás résztvevői megvitatják és annak eredményeként a kv.-i hatóság a környezetvédelmi engedélyt kiadja vagy megtagadja; A KHV szakaszainak megfelelően megkülönböztetünk előzetes környezeti tanulmányt és részletes környezeti hatástanulmányt

Előzetes környezeti tanulmány A KHV eljárás során készülő első dokumentum; Ennek alapján környezetvédelmi engedély adható abban az esetben, ha jogszabály nem írja elő kötelezően a részletes környezeti hatástanulmány elkészítését, Egyébként a részletes környezeti hatástanulmány előkészítését és tartalmi meghatározását szolgálja;

Az előzetes környezeti tanulmány tartalma Elsősorban alapvető információkat tartalmaz - a tervezett tevékenység céljáról, - telepítési és technológiai lehetőségeiről, - a várható környezetterhelés és környe- zeti igénybevétel kérdéseiről, - a várható környezetre gyakorolt hatások előzetes becsléséről.

A részletes környezeti hatástanulmány (KHT) A KHV eljárásban az előzetes környezeti tanulmányt követő második dokumentum; Egyrészt az előzetes környezeti tanulmány további pontosítását szolgálja, másrészt Több olyan elemet is tartalmaz, amelyek a környezeti hatásokat, sőt az egészségügyi, társadalmi és gazdasági hatásokat is körvonalazzák; Elkészítése a jogszabályban előírt tevékenységek esetén kötelező, de a hatóság más esetben is előírhatja.

Környezetvédelmi engedély A környezeti hatásvizsgálati eljárást lezáró engedélyező határozat. Tartalma: -engedélyezett tevékenység leírása - szakhatóság által támasztott feltételek - engedély érvényességi ideje - változás bejelentési kötelezettség

A KHV jogi háttere Az EU-ban a módosí- tott 85/337/EEC direktíva írja elő az alkalmazását, amely meghatározza - a folyamatát és - a hatálya alá tartozó tevékenységeket a tagállamok számára

A KHV jogi háttere Magyarországon 1993-tól rendelet (a környezetre jelentős hatást gyakorló tervezett beruházásokra) 1995-től az LIII.Tv. írja elő a KHT-t.

Stratégiai környezeti vizsgálat (strategic environmental assessment) A környezetre jelentős hatást gyakorló jogszabályok és a környezetvédelmi programok megvalósításának eredményeként beinduló gazdasági- társadalmi folyamatok környezeti hatásait értékeli. (> a törvényhozó + környezeti változásokra irányuló szándéka, törekvése megvalósul-e?)