Környezettudományi Tanszék Anatómia és egészségtan

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A mozgásrendszer elváltozásai
Advertisements

Fizikai és matematikai alapok Kalinka Gábor (ATOMKI) 2009
RÉSZLETES ÍZÜLETTAN 2011 masszőr évfolyam.
Az emberi test felépítése
A köztakaró és képletei Testüregek
Az emberi test felépítése A bőr és a mozgás szervrendszere
Az emberi test felépítése
Mozgásszervrendszerünk
A test mélyebb rétegeiben
Vázrendszer.
Emberi test 8. osztály.
Emberi test Ridegné Cseke Irén.
Csontvázrendszer 2011 masszőr évfolyam.
SZÖVETTAN 2011 masszőr évfolyam.
Rheumatoid Arthritis (AR), azaz az ízületi gyulladás
Rándulás és ficam.
Készítették: Havasi Boglárka Veiland Adrienn Borsányi Tibor 
Extremitas superior – felső végtag
Alsó végtag és függesztőöve
A vállöv ízületei A kulcscsont ízületei (kiegészítik a vállízület mozgásait) a. articulatio sternoclavicularis – korlátolt szabad ízület - ízfelszínek.
Funkcionális anatómia 2.
A GERINCOSZLOP SZERKEZETE ÉS FELÉPÍTÉSE
Kötő és támasztószövetek
5. lecke TESTÜNK SZÖVETEI 8. osztály
Mozgás szervrendszere CSOTVÁZ ÉS csontokhoz tapadó vázIZOMZAT
ÁLTALÁNOS CSONT-, ÍZÜLET ÉS IZOMTAN
Helytelen testtartásból kialakuló betegségek
A Helytelen Testtartás
Helytelen testtartás.
Általános ízület- és izomtan
A gerinc felépítése, mozgásai
A mozgásszervrendszerünk
Pajzsmirigy.
Csontok, ízületek, vázizomzat jellemzői, felosztásuk
ANATÓMIA-ÉLETTAN.
Oszteoporozis ( csontritkulás ).
Ízületek.
Extremitas inferior – alsó végtag
A törzs csontjai Humánbiológia gyakorlat 1. by Ősz Brigitta.
A támasztószövet.
Sérülések és gyakori problémák az állatgyógyászatban
Az állatok mozgása Csiga-biga gyere ki…….
Mozgás és vázrendszer ….step by step…..
Állatok szövetei Köb vagy hám…..henger??.
Vizsgálómódszerek.
Szerveződési szintek Sejtek felépítése Anyagcserefolyamatok a sejtben
Rekreáció szervező és egészségfejlesztő szak
Csonttan, ízülettan.
Gerincvédelem a mindennapokban
Talpvizsgálat segédlet
Törések (Fractura).
A mozgásszervrendszerünk
Légzés szervrendszere
AZ EGYSÉGES EGÉSZ.
A TEST MÉLYEBB RÉTEGEIBEN
Az állati szövetek Szövet fogalma: - Az állati szövetek fajtái:
Kötő és támasztószövet: felépítés 1. 1.A kötő és támasztószövetek felépítése: Sejtes és sejt közötti állomány (Kötőszövet: folyékony, támasztószövet: szilárd.)
Vizsgálómódszerek 1. Bevezetés, ismétlés Anatómia: Csont: szilárd váz, passzív elem Izom: aktív elem, mozgás létrehozására Köztes elemek: szalag: csontok.
Anatómiai alapok.
Az ember izomzata 8. osztály.
Gerinc és biomechanikája
rendellenességei, betegségei
Anatómiai alapok.
Az ember rendszertani helye: - állatok - gerincesek - emlősök - méhlepényes emlősök - főemlősök - emberszabásúak - állatok - gerincesek - emlősök - méhlepényes.
rendellenességei, betegségei
Általános ízület- és izomtan A vállöv és váll ízületei, izmai mozgásai
A MOZGÁS SZERVRENDSZERE
Extremitas superior – felső végtag
Előadás másolata:

Környezettudományi Tanszék Anatómia és egészségtan Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Természettudományi és Művészeti Kar – Kolozsvár Környezettudományi Tanszék Anatómia és egészségtan Urák István

Bevezetés Az anatómia (görög anatemnein - „felvágni”), magyarosan bonctan a biológiának az élő szervezet felépítésével foglalkozó ága. Az élő szervezetek szerkezeti és működési alapegysége a sejt. A hasonló alakú, szerkezetű és működésű sejtek szöveteket alkotnak. Az anatómiailag és funkcionálisan egy bizonyos tevékenységre specializálódt szövetek szerveket alkotnak. Több szerv összehangolt működése szervrendszert alkot. Az egyes szervek/szervrendszerek összesége alkotja a szervezetet.

A csontrendszer bonctana és egészségtana A gerincoszlop (columna vertebralis) a gerincesek belső vázának névadó és meghatározó része, a háti rész középsíkjában húzódik. - hozzá kapcsolódnak: - a fej váza (koponya), - a mellkas váza (bordák és mellcsont), - függesztőöveken keresztül a végtagok váza: - vállöv – felső végtagok, - medenceöv – alsó végtagok.

A ízületek bonctana és egészségtana

A porcszövet: - a támasztószövetek közé tartozó, - közepesen szilárd, rugalmas állományú szövet, - az embrionális fejlődés során a mezenchimából alakul ki, - a gerincesek többségénél idővel fokozatosan elcsontosodik. Szerkezete: - sejtekből (kondrocita) és alapállományból áll, - kívülről kötőszövetes hártya borítja (erekkel, idegekkel), - porcban nincsenek erek, ezért anyagcseréje lassú.

Az alapállomány szerint több típusa különíthető el: - üvegporc vagy hyalinporc: - ízületi porcfelszínek képzése, - a légcső és a hörgők porcai. - rostosporc vagy kollagénrostos porc: - nagyobb mérvű terhelést képes elviselni, - a csigolyák közötti porckorongok külső rostos gyűrűjét alkotja. - rugalmas porc, elasztikus porc vagy recésporc: - nagyfokú deformálást képes elviselni, - fülkagylóban, az orr egyes részeiben, gégefedőben fordul elő.

Rostosporc Üvegporc Rugalmas porc

Az ízületekről általánosan: - a csontokat kapcsolják össze, - az ízülettan (artrológia) foglalkozik velük. Az ízületek osztályozása: - folytonos ízületek (synarthrosis), → mozdulatlan kapcsolatot teremtenek, - elmozdítható ízületek (diarthrosis), → mozgatható kapcsolatoknál.

1. Folytonos ízületek (synarthrosis) osztályozása: - kötőszövetes folytonos ízületek (syndesmosis), - koponya varratai magzatnál és csecsemőnél, - fogak beágyazódása, - alkar és lábszár két-két csontja között, - kulcscsont és lapocka között. - porcos folytonos ízületek (synchondrosis), - csigolyák közti porcok között, - arckoponya csontjai között, - szeméremcsontok között. - csontos folytonos ízületek (synostrosis), - keresztcsont, farokcsont, medencecsontok.

Varratok és kutacsok felülnézetben

A koponya varratai

A gerincoszlop

2. Elmozdítható ízületek (diarthrosis) - felépítésük: - ízvégek: általában egy domború és egy homorú felszín, - ízületi porcok (cartilago articularis): üvegporcból állnak, - ízületi tok (capsula articularis): zsákszerű tok, - belsejét savós hártya borítja, - az ízületi nedvet termeli, - rostos hártya borítja, - ízületi szalagok (ligamenta). - osztályozásuk: - feszes ízületek (gerincoszlop, keresztcsont-medence stb.), - mozgékony ízületek.

Mozgékony ízületek osztályozása a mozgási tengelyeik alapján: - egytengelyű ízületek - csuklóízület (pl. ujjpercek ízületei), - forgóízület (pl. könyök és térd), - kéttengelyű ízületek, - tojásízület (pl. nyakszirti bütykök – fejgyám), - nyeregízület (pl. hüvelykujj kéztőcsont – kézközépcsont), - soktengelyű ízületek (pl. váll- és csípőízület, ujjak ízesülései).

A csontrendszer és ízületek egészségtana - egészséges életmód: - helyes táplálkozás: megfelelő mennyiségű és minőségű, - testedzés és pihenés. Angolkór (rachitis) és csontlágyulás (oszteomalácia): - D-vitamin hiánya esetén a csontok növekedése és fejlődése elmarad, - nem épül be a kalcium és foszfor a csontokba, - D-vitamin adásával megelőzhető. Csontritkulás (oszteoporózis): idősebb nők gyakori betegsége, - oka valószínűleg a női hormonok szintjének csökkenése, - a csont tömege csökken a fokozott csontfelszívódás következtében.

Törések - a csontszövet folytonosságának megszakadása. Zárt törés: a bőr nem nyílik meg, de belső vérzés jelentkezhet. Nyílt törés: a csont törött vége átszúrja a bőrt, - a csonthártya, a csontvelő, az apró erek és idegek is megsérülnek, - a törött csontvégeket pontosan illeszteni kell. Szilánkos törés: a csont több helyen apró darabokra törik, - az esetek legnagyobb részénél műtétre van szükség. Zöldgally-törés: a csont eltörik, de csonthártya nem szakad el, - a gyermekkorban előforduló törésfajta.

Rándulás és ficam Rándulásról: külső behatásra az ízület elmozdul, - az ízfelszínek eltávolodnak egymástól, - a tok és a szalagok megfeszülnek, - a szalagok túlnyújtásakor az erek elpattannak, - vér és nyirok áramlik az ízület körüli szövetekbe, - az ízület megduzzad. Ficam: az ízületi tok kireped és a csontvég nem ugrik vissza a helyére, - a reflexesen izom-összehúzódás kórós helyzetben rögzíti az ízületet, - az orvos a helyére illeszti.

Porckopás (arthrosis): - az ízületi porc kopása, - általában lassú, éveken át tartó folyamat, - idősebb korban kialakuló állapot. - elsődleges ok a porcsejtek regenerálódási képességének hiánya. Ízületi gyulladás (arthritis) - az ízület felszíni károsodása mellett gyulladás is felléphet, - lehet köszvényes is, ha a vese működése elégtelen, - mindkettő kísérője lehet a bénulás.

Porcgyűrű (meniscus) sérülés: - a térdízület porcgyűrűjének (meniscus) sérülése, - térdfájdalommal, duzzanattal, kattogással, elakadással járhat.

Gerincferdülés (scoliolis): - a gerinc oldalirányú elhajlása, - hatására a porckorongok egyenletes terhelése megszűnik, - az elhajlás irányában lévő gerinctartó izmok és szalagok megnyúlnak, az ellenkező oldalon lévők megrövidülnek. - porckorong sérv kialakulásához vezethet. Domború hát (kyphosis) - fokozott háti görbület, előreeső váll, előrebillenő fej, - hatására a rombusz izmok elgyengülnek, - az elülső vállöv és a mellizmok lerövidülnek, - kiválthat szív- és rekeszizomtáji fájdalmakat .

Porckorongsérv (diszkuszhernia): - ha a gerincben ficam (szublimáció) keletkezik, - a porckorong kocsonyás anyaga kifolyhat, - nyomást gyakorol az idegekre.

Merev nyak: - helytelen testtartás, huzat, túlhajszolt életvitel, stressz okozza, - okozhat fejfájást, szédülést, zsibbadást és rossz közérzetet, - idegirritációra vagy becsípődésre is utalhat. Lúdtalp (pes planus) - a talp boltozatok lelapulnak, - vizes lábnyomból jól látható, - a láb keringése, mozgása romlik, hamar elfárad. Csípőficam (dysplasia) - a combnyak gömbizületének feje nem a megfelelő helyen, - a láb rövidülését és kacsázó járást okoz.

Köszönöm a figyelmet!