Kommunikációs gyakorlatok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Asszertív kommunikáció elmélete és gyakorlata
Advertisements

Érték-e még a család? SzülőSuli 1.
Az emberi agy… … ott vág át, ahol tud!.
A napfogyatkozas Készítete Heinrich Hédi.
Közlekedés kerékpárral Hajdúböszörményben
Merre jár a tekintetünk?
VIIII. Szalvéta bemutató
A testbeszéd többet árul el minden szónál
TOLL, SZÍN ÉS VASTAGSÁG.
A társadalmi környezet hatása a gyermekek fejlődésére
Vérmérsékletem képekben
Etikett és protokoll 3 – Tóth Attiláné dr.
A testbeszéd.
M ASZKOK MÖGÖTT A gyermekpszichodráma módszerének bemutatása Készítette: Kovács Ágota.
Társismeret.
Üzleti kapcsolatépítés és értékesítés a gazdasági válság idején
A NYILVÁNOSSÁG KELEPCÉI A közoktatás-vezetők protokollja
Nem felel meg az szabálynak
Kommunikációs stratégiák
Állások (Dachi).
Itt csak és kizárólag profi, sokat edzett és gyakorolt mozdulatok jelennek, meg melyeket kíváló harcosaink mutatnak be. Ezeket a mozdulatokat csak sok-sok.
Intervallum.
A kétnyelvűség kialakulása és fejlődése
Thalész tétel és alkalmazása
Sztereogram.
AZ EMBERI MEMORIA.
Játék.... KISISKOLÁSOK KÖZÖTTI KOMMUNIKÁCIÓ Készítette: Nagy Erzsébet Mátis Katalin Bóné Orsolya.
A les Edzőtábor j úli u s Egy játékos leshelyzetben van ha: közelebb van az ellenfél kapuvonalához, mint a labda és az utolsó előtti ellenfél.
Emelés fejállásba és kézállásba kísérletek
IMA MAGYARORSZÁGÉRT. KEDVES SZERETETREMÉLTÓ EMBEREK!
A z IFAB döntése alapján (2013. március 2.): A z IFAB döntése alapján (2013. március 2.): Zavarja ellenfelét…
A holdillúzió magyarázata
Az emberi agy gyakran becsap!
KÍNAI KÉPEK ÉS KÖZMONDÁSOK
A számítógépes munkahely ergonómiája
Thalész tétel és alkalmazása
A verbális, nonverbális- és metakommunikáció
Ültetési rend Jelzések:
 1.Interakcióban jön létre!  2.A megoldás is csak interakcióban  lehetséges, melynek eszköze a  kommunikáció  (speciális kommunikáció)  Kommunikációm.
Térszemlélet, időérzék fejlesztése
A metafizika és a természettudomány. Különböző érzékszervi ingereket érzünk, melyeket alkalmi mondatokkal fejezhetünk ki. Pl.: a tej látványára a „Tej.
3. Szoftver-ergonómiai alapismeretek
A Kognitív Profil Teszt kiegészítése
Az alapvető kommunikáció
Ügyfélkezelés Asszertív kommunikáció Hatékony időgazdálkodás
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
SZIMMETRIA és ASZIMMETRIA az EMBERI TESTBEN
Az emberi agy… … ott vág át, ahol tud!.
Kommunikáció szerepe a kapcsolattartásban
SZÖVEGSZERKESZTÉS IV. ~ BEKEZDÉSFORMÁZÁS ~
Vigyázat: minden üzenet!
A Legjobb Barát Hozzáállás
„Három a Károly” Félmaraton egyéni A tavalyról már ismert három szakaszos váltóverseny útvonalát kiegészítettem egy 5,05 km-es oda-vissza szakasszal.
Szociálpszichológia 2. Illés Anikó. A kommunikáció folyamata Feladó Üzenet Vevő Csatorna Kód Kontextus.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS A férfi és női agy különbségei Mottó: „Férfi és nő, hogy érthetnék meg egymást? Hisz mind a kettő mást akar- a férfi a nőt, a nő.
METAKOMMUNIKÁCIÓ Vigyázat: minden üzenet!!!. Ismétlés Minden jel, ami önmagán túlmutat, ami önmagánál többre utal. A jelet nem az teszi jellé, aki adja,
Nonverbális kommunikáció az üzleti életben
Konfliktus fogalma: az értékek vagy érdekek összeütközése.
A család ahonnan jövök.
Kognitív és emotív jelentés
A testbeszéd többet árul el minden szónál A gesztikuláció titkai 1.
METAKOMMUNIKÁCIÓ. Ismétlés Minden jel, ami önmagán túlmutat, ami önmagánál többre utal. A jelet nem az teszi jellé, aki adja, hanem az, aki „veszi”.
A testbeszéd többet árul el minden szónál A gesztikuláció titkai 1.
A nonverbális kommunikáció. A kommunikáció eloszlása Forrás: C3%A1ci%C3%B3&dcr=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ah.
Dr. Rozgonyi Tiborné Debrecen 2010.
Szabó Krisztina & Szemere Alexandra
Előadás másolata:

Kommunikációs gyakorlatok Testbeszéd 2.

„A köröm, a zakóujj, a cipő, a nadrág térde, a mutató- és hüvelykujj bőrkeményedései, az arckifejezés, a mandzsetta vagy a mozgás külön-külön teljesen világossá teszi egy ember foglalkozását. Hogy együtt mindez sehogy sem igazítja el a hozzáértőt, az szinte felfoghatatlan.” Sherlock Holmes 1892

A szem jelzései Eckhard Hess: a pupilla nagysága az egyén általános izgalmi állapotának a függvénye. Tágulás: izgalom (vö. vágyakozó képeken, reklámokon nagy pupillájú nők, ezek a képek vonzóbbak, jobb eladhatóság) A legtágabb pupilla: Nők: anya és gyermeke (a szexuális inger csak ezután jön) Férfiak: szexuális inger Szűkülés: düh (vö. szúrós pillantás)

A szem jelzései Automatikusan észleli agyunk a pupillamozgást. A nőké gyorsabban tágul ki. Pókerparti: sötét szemüvegben lévő ellenféllel szemben többször veszít a másik. Áralkuknál is a pupilla a fontos. „Nézz a szemembe, ha velem beszélsz!”

Pupillateszt Pease – Pease 2005: 155

A szem jelzései Az embernek mint főemlősnek van egyedül szemfehérjéje. Látható, merre néz. Hátrányai, előnyei. Szemöldök: hirtelen felrántása = üdvözlésforma (kivétel: Japán) ijedelemreakcióból nőtt ki Próba: ismeretlenekkel – sokan odajönnek

A szem jelzései A szem megnagyobbítása: a szemöldök és a szem felvonása nagyobbítja a szemet, kisbabás (vö. magasra kiszedett szemöldök) = behódolás Ellenkező: összevont szem és szemöldök: dominancia, agresszió Lehajtott fej és felfelé nézés (+ szabad nyak) = behódolás (gyerek: csak felfelé tud a felnőttre nézni)

A szem jelzései Nők: tágabb periferikus látás, miközben úgy tűnik, valahová néznek, mást is látnak Férfiak: csőlátás Kitartó szemezés: pupillatágulattól függően ellenséges vagy ismerkedő. Hazugság: a közhiedelem téves (is): a hazugok kisebb része félrenéz, nagyobb része azonban szembe néz!

A szem jelzései Támadás elkerülése: elfordított tekintet, összehúzott test, ez sokszor hatástalanítja az agressziót (de utcai támadásnál nem jó! Ott húzzuk ki magunkat!) Oldalpillantás: sokféle üzenete van, a többi gesztussal együtt értelmezhető: Érdeklődésnél: enyhén felvont szemöldök + mosoly Gyanakvás, ellenszenv: összevont szemöldök + homlokráncolás

A szem jelzései A 3 alapvető nézéstípus: 1. Társasági nézés: a szem-száj által bezárt háromszögre néz az idő 90%-ban – ártalmatlan 2. Bizalmas nézés: szempártól az áll alá kúszó, egészen a mellkasig v. még lejjebb – érdeklődés (de: a nők szemén ez kevésbé látszik, l. nagyobb periferikus látás!) 3. Intenzív nézés: szempár és homlokközép háromszöge, elhallgattatásra kiváló!

A szem jelzései Elnyújtott pislogás: felsőbbrendűség, kizárja a másikat a látótérből Ugráló szem: menekülőutat keres, bizonytalan A nézés hossza: bensőségességnél megnő Pease-ék kísérlete: sérült szemű partner, ha nagyon figyel, észreveheti

A szem jelzései Állásinterjú: ne fixírozzunk az elején sokáig, kézfogás után 2-3 másodpercnyi szemrevételezést hagyjunk (csináljuk vmit), majd nézzünk fel.

A szem jelzései Melyik csatorna? A szemmozgás elárulja, mire koncentrál az agy. Látottakra emlékezés: felfelé mozdult szem Hallási élmény: oldalra nézés és fej megdöntése Érzések, érzelmek felidézése: jobbra lefelé Gondolatban beszél: balra lefelé

A szem jelzései A nyelvhasználat is fontos, az elsődleges csatornát tárja fel („nem látok tisztán”, „most már világos”, „hallomásból ismerem”, „kézzelfogható eredmények”, l. NLP).

A szem jelzései 50 főig jó módszer a hallgatóság figyelmének fenntartására: A csoport 4 sarkán kijelölt képzelt pont és egy középen. Szemfuttatás. Miért kell vizuális anyag is? Jobban megmaradnak a hallgatóságban az ilyen előadások (csak verbális: 10%, verbális + vizuális: 50%), plusz rövidítik is azok időtartamát.

A test iránya A test arra mutat, amerre az agy menni akar. Tipikus: ránk néz, de a test és a láb elfelé mutat. A beszélgetők teste által bezárt szög: Szemből jön: támadás Oldalról közelít, elfordított test: békés, kb. 45 fokos szögben De: meghitt beszélgetés: szemben, kicsi távolság Nők: a hátulról jövő támadástól félnek, ffiak: a szemből érkezőtől - új ismeretségnél ne álljunk szorosan a férfihoz!

A test iránya 3. Fél beengedése: nyitott helyzet, hármónk teste háromszöget formázzon. Nem invitál: odanéz, de nem fordul oda, marad szemben. Odafordulás ülve: aki felé a térd mutat, az érdekel/elfogadom.

A láb iránya Minél távolabb esik az adott testrész az agytól, annál kevésbé tudjuk, mit csinál (l. arckifejezésünket sejtjük): a lábfej nem hazudik (l. japánok). Pl. elfordított lábfej: nem érdekes Lábrázogatás: el akar menni. Irányba mutató láb: ő a vonzó!

A láb iránya Nők: olló és lábkeresztezés: maradni akar, belépni tilos. A fő állópozíciók: Vigyázzállás: szertartásos, közömbös, felelő tanuló, katona, közember, beosztott Terpeszállás: főleg férfiak, ágyékmutatás = dominanciajelzés Egyik láb elöl: a láb a vágyott irányt mutatják Lábkeresztezés: ismeretlenek között, bezárkózás, de nem akar menni. Nők: olló és lábkeresztezés: maradni akar, belépni tilos. Férfi: maradni akar, férfiasság védelmezése

Lábkeresztezés Tárgyaláson stb. nem jó: aki így ül, kevesebbre emlékszik az elmondottakból, rövidebb mondatokban beszél, több ajánlatot utasít el. Amerikai négyes: vitakészség, lábmarkolva: konfrontáció és konokság Európai lábkeresztezés Bokakulcsolás: visszafojtás, az indulatok megfékezése (megoldás: rákérdezés az érzésekre) Lábkeresztezés: táraságban jó, tárgyaláson ne, inkább zárt térd!

Tükrözés Funkció: feszültségoldás A pislogás, orrcimpatágulás, szemöldökfelvonás, pupillatágulás üteme is összehangolódhat – e mikrogesztusok tudatosan nem utánozhatók. Nemi különbségek: a nőknél négyszer valószínűbb egymás tükrözése egymás közt. Ha tükrözést látunk: hasonló véleményen vannak, a tükrözés az egyetértésig tart.

Tükrözés A szupraszegmentális jegyek is szinkronizálhatók! Tilos: gyorsabban beszélni a másiknál, presszió. Amikor ne tükrözzük a mozdulatokat: magabiztos főnöknél. De: másoknál jól jöhet, kibillenti a fölényeskedésből.

Ki utánoz kit? A csoport vezére. Aki a kapcsolatban domináns. Érdemes rájönni, ki az, mert azt kell meggyőzni.

Ülésrend Sarokhelyzet: fesztelen, baráti beszélgetésen Együttműködés helye: egyazon asztal oldalán közel egymáshoz Konfrontatív pozíció: szemben egymással (kivétel: vendéglő: jó szemkontaktus, a nemi különbségekre irányított figyelem) Független pozíció: minél távolabb a másik oldalon (pl. jármű, könyvtár) A főnök és az asztala: ha nincs, pozitívabb a megítélése, igazságosabbnak tartják

Ülésrend A kerekasztal: nem volt jó ötlet, a magas rangú mellett ülők pozíciója jobb volt, a szemben ülő lovag szükségszerűen konfrontálódik. Nem jó tárgyalásokra. Jó: könyvtárba, kávézásra, meggyőzésre.

Ülésrend Hol jó ülni órán/előadóteremben? Az elöl ülők lelkesebbek, aktívabban vesznek részt az órán, többet jegyeznek meg az előadásból. Tölcséreffektus: meghatározza az aktivitást és az információ megjegyzését, hátul és a széleken ülők a legkevésbé aktívak és jegyeznek meg a legkevesebb információt.

Ülésrend Hivatalos alkalmakkor (is): Legyen a partner mögött fal vagy paraván Tompa fények, zene Kerek asztal Idegenek kirekesztése

Feladat Olvassuk a kiosztott rajzokon szereplők testbeszédét! Minél többet soroljunk fel a jelentésükkel együtt! Kongruensek a nonverbális jelek?