Fegyelmezés Ki – kit? Hol? Mikor? Hogyan? Hányan vannak? Miért? Milyen lépésekkel? Fogarasi Miki, Boston 2.sz. Bodnár Gábor cscs.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hasznos tippek pályamódosításhoz
Advertisements

Jó Karma Ez egy jó kis olvasmány, de rövid! Élvezd! A Dalai Láma üzenete a világ számára 2012-ra. Mindössze néhány percig tart elolvasni és végiggondolni!
Gyermeked kérései
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ
Viselkedésformák a csoportban
Köszönöm Neked Szebenyi Judit.
Tommy's Window dia ♫ Hangszóró szükséges A gyerekek örökkévalók
IDÉZEZEK „Nem kívánok ragyogást,
A Barátság.
Kommunikációs stratégiák
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT.
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT Neked 2005 február.
ÉLET Click to advance slides.
Nagyböjt első vasárnapja
Néha úgy érzed, hogy az árral szemben úszol?
“13 tanács egy életre".
Készítette: a Dalai Láma
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat!
Könnyek....
Egy csokor a barátságunkra Music: Nightengale Serenade
Hogyan rontsd el gyermeked jövőjét?
"Keresd az életben mindig a szépet
Üdvözlök mindenkit! A kutyatartással kapcsolatosan szeretnék beszélni.
“13 tanács egy életre" „13 tanács egy életre”.
Mikor gyóntam utoljára?. Milyen gyakran szoktam áldozni?
Fülemüle informatika verseny
IMA MAGYARORSZÁGÉRT. KEDVES SZERETETREMÉLTÓ EMBEREK!
13 tanács egy életre.
Gabriel Garcia Márquez: 13 jó tanács az élethez
Lecke a vad- ludaktól Ismeretlen szerző Kattintással válts ♫ Turn on your speakers! ♫ Turn on your speakers!
Olvasd lassan és csendben!.
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT Neked
♫ Hangszóró szükséges ♫ Hangszóró szükséges Az oldalak kattintásra haladnak tovább. Copyright © 2008 Tommy's Window. All Rights Reserved David Brandt.
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
K Ö T É L Ez egy történet a hegymászóról, aki szeretett volna feljutni a legmagasabb hegycsúcsra. Erre a nagy útra sok évi felkészülés után indult el.
Asztal- és életközösség Jézussal
Vérmérsékletem képekben
Az Élet Igéje július.
Mi is az a társadalmi integráció?
6. szabály – A játékvezető asszisztens. Játékvezető asszisztens kötelességei Az asszisztens kötelessége, hogy jelezze: 1. Labda elhagyta a játékteret.
6. szabály – A játékvezető asszisztens
Prezentáció KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT.
Nagy lépés előtt állsz, és most kell lépned,
Készítette: Jon A. Palmer
Lecke a vadludaktól.
10 kérdés, melyeket az Úr nem fog neked feltenni azon a napon...
Mi a gyülekezet? Mi a célom? Bibliai gyülekezetplántálás
Egyszer, ha gyermekem elég nagy lesz ahhoz, hogy megértse, mi motivált engem, mint szülőt, ezt fogom mondani: Annyira szerettelek, hogy mindig megkérdeztem.
Lecke a vad-ludaktól.
A gyermeki tisztaság és szeretet, minden aljasságtól mentes
Erőszakmentes iskola. Az erőszakosságot úgy írhatnánk körül, mint az egyén testi, szóbeli és érzelmi bántalmazása egy vagy több személy részéről Az erőszakosságot.
K Ö T É L Ez egy történet a hegymászóról, aki szeretett volna feljutni a legmagasabb hegycsúcsra. Erre a nagy útra sok évi felkészülés után indult el.
Foucauld atya imája.
Olvasd lassan és csendben!
13 tanács egy életre ( munkatársi csapat épités) ( felnőttoktatás,
Mindig kapcsolatban Vele
Saját magunkat mindig arról próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel boldogabb lesz az életünk majd, ha megházasodunk, megszületik az első gyermekünk, majd.
Alapszeminárium II. Tréning Jövő. Ezzel fogunk ma foglalkozni !
Gyermek, akit kölcsönkaptál. Anna példája (1Sám 1,11) Erős fogadalmat tett (Anna), Erős fogadalmat tett (Anna), és ezt mondta: és ezt mondta: Seregek.
Az ŐV tábor utat mutat az őrsvezetőknek, ad egy alap tudáskészletet - merre, hogyan lehet – de csodákat nem tudunk tenni a jelöltekkel. Igyekszünk minél.
Bölcsességek, aforizmák
6. szabály – A játékvezető-asszisztens
Mountain of China Tudjuk…. - miért nem teszünk róla ?
Good Philosophy. Szükség esetén mindig próbálj segíteni egy barátnak Légy bátor !… Bízz magadban. de jusson eszedbe …. néha nem árt félni.
Mi a cserkészet? Szülőknek 1.
Hogyan indítsunk cserkészcsapatot közösségünkben?
FOUCAULD ATYA IMÁJA.
A család ahonnan jövök.
Előadás másolata:

Fegyelmezés Ki – kit? Hol? Mikor? Hogyan? Hányan vannak? Miért? Milyen lépésekkel? Fogarasi Miki, Boston 2.sz. Bodnár Gábor cscs.

Mi történik itt? Jó tréfa, emlékezetes nagy vicc avagy büntetendő cselekedet? Nézőpont kérdése...

Nemecsek sátra, Boka sátra avagy L.L.I. sátra? Fontos, hogy ki követi el és ki az elszenvedő....

Ki-Kit fegyelmez?  Önfegyelem a cserkésztörvények és általános emberi szabályok betartása  Örsvezető a tagokat a legfontosabb viszony, az örs munkájának záloga, hogy kialakitott rendje van  Egyik cserkészvezető a másikat a csapat, mint társaság állandó feszültségforrás is – hogyan kezeljük ezt?  Cserkészek és szülők viszonya a legnehezebb a fiatal örsvezető és a túl határozott szülő kapcsolata

“Ne felejtsd, el, bármit csinálsz – mi figyelünk és tanulunk tőled. A cserkészet elsősorban TE vagy és a te példád...” (üzenik a kiscserkészeid) Ahol és ahogyan fegyelmezünk, nemcsak egy cserkészünk életét határozza meg, de kihat az egész csapatunkra is. “Érdemes” jól csinálni…

Hol kell fegyelmezni?  Csapatban (az otthoni pálya sokszor könnyebb)  Táborban (improvizálni kell, élesebb a helyzet több a veszély és egymást lazítják a társak)  Nagyobb eseményen (körzet, Filmore nemcsak egy cserkészről van szó, a csapatod híréről is)

Mikor kell fegyelmezni?  Azonnal, ha nagy a veszély (fegyver, tűz, robbanásveszély, életveszély)  Később, ha kisebb a dolog  Mások előtt, a helyszínen, ha gyors beavatkozás kell vagy több emberre kell hatni  Kivárni a megfelelő pillanatot, (teaching moment), ha lehet, akkor amikor az indulatok már lehűltek  A közös megélt rossz, később a legjobb tanítópélda

Kiscserkész vagy nagycserkész: valami mozgatja őket. Megérteni a fegyelmezetlenség motivációját már fél siker! Figyelni, beszélgetni, meghallgatni - sokszor elég ahhoz, hogy a gyerek viselkedése elinduljon előnyös irányba.

Hogyan? Ahogy azt a helyzet éppen megköveteli Nincs egy általános recept – KI KELL TALÁLNI!  Csendben < Szülővel < Teljesen nyilvánosan  Szóban – Tettel (jóvátétel)  Bevonással közös feladatba (a cserkészet: Példa)  Figyelem elterelés, lekötés (kicsiknél)  Unalom elűzése (a fegyelmezetlenség triggere)  Dicsérettel szidni (“megleptél, ennél te sokkal jobbat is tudsz”)  Felfele buktatással (rablóból lesz a legjobb pandúr)  Felfüggesztés és kizárás (csak végső esetben)

Fegyelmezési eszközeinkből: a Fizikai Büntetés  Alapvetően nem szabad, s ha jól csináljuk, nem is kell.  A fizikai leterhelés jól működhet (inkább fiúknál), pl. fekvőtámasz, futás, fáramászás. Fontos, hogy arányban legyen a büntetés a rosszal és a cserkész képességével.  Egészen kivételesen,életveszélyben közbe kell lépni  A tökéletes “testi fenyítés”: a szeretetpofon feltalálója

Fegyelmezési eszközeinkből: a Példa  Hierarchiánk legyen látható (örsi rend, jelentés, napiparancs)  Egyenruha viselet (vs. Tábori lazulás)  Jó felkészültség (vs. Unalom)  Kitartó munka (Munkaterv vs. Kapkodás)

Fegyelmezési eszközeinkből: a Magány Cserkészetünk közösségi élményre törekszik. Ezért olyan különleges a magány, mint fegyelmezési eszköz. Csak ritkán használjuk! A fegyelmezetlen cserkész átmeneti kiemelése az örsből segíti az örsöt és öv-t. A vezető egyéni figyelmével ilyenkor intenzíven nevelheti a kizárt cserkészt. Adjunk világos feltételeket a visszailleszkedéshez.

Ahány ház, annyi szokás  Cserkészetünk világmozgalom, figyelnünk kell a befogadó ország szabályaira és a helyi szülői elvárásokra is.

Az örsöm tagjai jók egyesével, de mint örs mégis kezelhetetlenek... (Kis Pisti öv.)

Hányan vannak?  Kritikus tömeg (negatívan hatnak egymásra)  Meddig tud elmenni egy kilógó fekete bárány?  Kifehérítjük őt vagy elfeketedünk mi is?

Miért fegyelmezzünk?  Hogy a rend helyreálljon  Aki rosszat tett, emlékezzen rá  Másoknak legyen példa  Cserkészetünk megjelenése kifelé

Milyen lépésekkel?  Szóbeli figyelmeztetés (jelzi:baj van!)  Megintés (sárga lap) (szülői értesítés)  Felfüggesztés (piros lap) (legyen világos, hogy mennyi időre, mikor jöhet vissza)  Kizárás a csapatból

A fegyelmező nem veszítheti el a fejét Mi van, ha visszafelé sül el a fegyelmezés? Figyelni kell, hogy helyesen ismerjük a tényeket, szereplőket, és körülményeket, mielőtt fegyelmezünk. Így elkerüljük a téves itélkezést... Ha mégis hibáztunk, ismerjük el...

A fegyelmező nem veszítheti el a fejét Miután levezettük a krízist, a feszült helyzet feloldása is a kezünkben van. Egy gram humorérzék ilyenkor csodákat művel és megnöveli tekintélyünk a csapat előtt. Használjuk ki! Nevessünk egyet!

A mi Atyánk (Vajtay Pista búcsúja Ádám atyától) és amit nekünk mond  Keresd a fegyelmezetlenség okát de szeresd a cserkészedet  Használj emberi hangot  Legyen humorérzéked  Csendes kitartásod  Oszd meg másokkal bajod.... Szerette a jó fiúkat, de még inkább a rosszakat, a csibészeket, a vagányokat....átlátott a hamis bravúron, felismerte bennük az önbizalom és szeretet hiányát, meggyőzte őket arról, hogy akkor is szereti őket ha nem tökéletesek; Szerette a jó Istent, de nem a Ótestamentum dörmögő, haragos napostiszt Istenét, hanem azt aki a Jordán partján örsi összejövetelt tartott a tizenkettőnek; Szerette a vidámságot, szeretett nevetni, talán akkor legjobban amikor Ő volt a móka vagy történet témája, csattanója; Szerette azokat akik minden hála, elismerés és fizettség nélkül másokat a háttérben szolgáltak; nem volt türelme a szinpadon szereplőkhöz, a szónokokhoz, a díszbe öltözőkhöz. Szerette barátait, felcsillantak szemei ha már messziről meglátta őket, rohant feléjük öleléssel és pofonnal;

Szerette a jó szivart míg észre nem vette, hogy fiatal barátai utánozzák, aztán azonnal abbahagyta a szivarozást; Szerette Sík Sándort, Kaszap Istvánt, Teleki Pált és mind azokat, akiket nem sodort az ár; Szerette a bünbocsánat szentségét, bízott gyógyitó hatásában, állandóan kínálgatta barátainak mint édesanya aki tudja, hogy erős orvosság nélkül erőszakos gyermeke képtelen meggyógyulni; Szerette a Jezsuita rendet, rendtársait, a noviciátussal kűzdő fiatalokat, a lelkigyakorlatokat, az imában történő Isteni párbeszédet;... Szerette az ŐV tábort, a Pál utcai fiúkat, a százszor megragasztott diafilm vetítését, az avatást és a mindig könnyes szemek között mormolt "NLÁ" fogadalmat; De mindennél jobban szeretett minket, és mi Őt. Figyelj - Te vagy a példa! Maradj következetes Itélj, de bocsáss meg Lelkedben fiatal légy Neveld magad is tovább SZERESD a rádbizottakat

Konkluzió-továbbgondolás  A fegyelmezés bonyolult téma.  Egyedi helyzetek egyedi megoldásokat kivánnak.  Sok múlik a vezető személyén, tapasztalatain.  A jövőben várhatóan a fegyelem nem erősödni fog. Sőt!  Nehéz ezt “megtanítani”, de valami módon az öv-rajvezető szinten mégis érdemes lehet (módszerek, példahelyzetek)  Gondoljuk meg, érdemes-e szövetségünkben a “Vezetői felelősség”-hez hasonló központi képzési anyagot a csapatok részére összeállítani?