Mutációk.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kromoszómák.
Advertisements

Utazás a sejtben Egy átlagos emberi sejt magja megközelítőleg 510-15 gramm mennyiségű és 1,8-2 méter hosszúságú (3000 millió bázispárnyi) DNS-ből,
Mutációk A betegségek, de a változatosság forrásai.
Sejtmag és osztódás.
Daganatkeltő hatások A karcinogének egy adott populációban szignifikánsan emelik a daganatok gyakoriságát 2 fő típus: Mutagén (genotoxikus) daganatkeltő.
Sejtjeink jellemzői 4. Lecke 8. osztály.
Az önző gén Richard Dawkins.
A humán genom projekt.
Bioinformatika Szekvenciák és biológiai funkciók ill. genotipusok és fenotipusok egymáshoz rendelése Kós Péter 2009.XI.
Az intergénikus régiók és a genom architektúrájának kapcsolata Craig E Nelson, Bradley M Hersh és Sean B Carrol (Genome Biology 2004, 5:R25) Bihari Péter.
Az immunoglobulin szerkezete
Egyéb öröklődési típusok és epigenetika Láng Orsolya október 20.
INFORMATIKUS HALLGATÓKNAK
Dr. Tóth Sára Egyetemi docens
Molekuláris genetika Falus András.
Antigén receptorok Antitest, T sejt receptor A repertoire (sokféleség) kialakulása Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet Falus András.
A PMP22 gén mutációs analízise
Kedvenc Természettudósom:
Mutációk spontán v. indukált gén-, kromoszóma – és genomiális mutációk
A sejtmagon kívüli genom
génszabályozás eukariótákban
Az Örökítőanyag.
Fluorescens in situ Hibridizáció
A gombák genetikai manipulációi
MUTÁCIÓ ÉS KIMUTATÁSI MÓDSZEREI
A kromoszómák működése, jellemzői:
Előadó: Dr. Kocsis Zsuzsanna Országos Kémiai Biztonsági Intézet
Bevezetés a genetikába
A nukleinsavak.
Plazmidok Készítette: Vásárhelyi Miklós. : E. Coli jól használható genetikai kísérletekben: Genomja kicsi(4,2*10 6 bázispár, kb. ezrede az emberének)
DNS chipek, DNS hibridizáció
Lézerspektroszkópia Előadók: Kubinyi Miklós Grofcsik András
Az öröklődés - Dedičnosť
Az izomdystrophiák molekuláris genetikai vizsgálata
A herediter sensorimotoros neuropathiák (HSMN) – Charcot-Marie-Tooth betegségek (CMT) genetikai háttere Karcagi Veronika FJ Országos Közegészségügyi Központ.
ÖRÖKLÉS, KÖRNYEZET, NEVELÉS
NUKLEINSAVAK MBI®.
AZ ELLENANYAG SOKFÉLESÉG GENETIKAI HÁTTERE. AZ ELLENANYAGOK SZERKEZETE KOMPLEMENT AKTIVÁCIÓ SEJTHEZ KÖTŐDÉS LEBOMLÁS TRANSZPORT Könnyű lánc (L) Nehéz.
23-mer 12-mer A közbeeső DNS hurok kivágódik A heptamerek és nonamerek visszafelé illeszkednek Az RSS által kialakított alakzat a rekombinázok célpontja.
Hogyan képes a B sejt csak egyfajta könnyű és egyfajta nehéz láncot kifejezni? –Annak ellenére, hogy minden B sejtben egy apai és egy anyai Ig lókusz is.
A genetika (örökléstan) tárgya
Sejtosztódások.
Domináns episztázis – lovak
A Drosophila szemszín öröklődése
Cseh Zsófia és Szili Károly SZTE-ÁOK Orvosi Genetikai Intézet
Dr. Bugyi István Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály,
HOMOSZEXUÁLIS ÉS HETEROSZEXUÁLIS FÉRFIAK PÁRVÁLASZTÁSA
Kognitív funkciók genetikai alapjai A genetikai variáció forrásai és vizsgálati lehetőségei Réthelyi János Semmelweis Egyetem, Pszichiátriai és Pszichoterápiás.
IN VITRO MUTAGENEZIS Buday László.
A SEJTCIKLUS ÉS A RÁK KAPCSOLATA
nukleoszómák (eukarióta)
A gének szerepe az ember életének ( „ sorsának” ) alakulásában
Az egyedfejlődés második rész.
A molekuláris evolúció neutrális elmélete
Sejtalkotók, enzimek, sejtciklus
Kromoszómák, kromoszóma-aberrációk
Mutáció okozta genetikai betegségek Mutation-man Makó Katalin.
Kromoszómális rendellenességek
Honalapító őseink genetikai öröksége Kristóf Zoltán, 2013.
lecke A genetikai kódrendszer Gének és allélek.
DNS szintézis, replikáció Információ hordozó szerep bizonyítéka Avery-Grifith kísérlet Bakterifágos kísérlet.
Genetika összefoglalás. Genetika: Öröklődés: Változékonyság: Molekuláris genetika: Genetikai kódrendszer egységei a szervesbázis hármasok jellemzői: Centrális.
Minőségi és mennyiségi jellegek öröklődése
Sejtciklus Fogalma: Részei: Osztódás
43. lecke A Humán Genom Program
Gének egymástól független öröklődése Mendel második törvénye
Replikáció Wunderlich Lívius 2015.
lecke A gének megváltozása. A génösszetétel megváltozása
Humángenetika Makó Katalin.
EPIGENETIKA OLYAN JELENSÉGEKKEL FOGLALKOZIK, AMELYEK KÖVETKEZTÉBEN
Előadás másolata:

Mutációk

Mutáció A mutáció az örökítő anyag (DNS) ugrásszerű megváltozása A mutáció öröklődik A mutációk a populációk genetikai változatosságának (diverzitásának, polimorfizmusának) forrásai Hasonló folyamat a modifikáció: a fenotípus megváltozása környezeti hatásra. Ez nem öröklődik és nem érinti a DNS-t, csak fenotípusos polimorfizmust okoz, genetikait nem.

A mutációk örökölhetősége A mutáció mindig átadódik az utódsejtekre, de az utódokba (egyedekbe) csak az a mutáció öröklődik, amely az ivarsejteket (vagy az azokat képző sejteket) érinti.

Genetikai polimorfizmus Különböző formák egyidejű létezése egy fajon belül Egyedek közti azonosság = 99.9% ~ különbség = 0.1% ~3.2*10^6 bp (Human haploid genom ~3*10^9 bp)

Mutációk a polimorfizmus forrásai

A mutációk okai I. Spontán Nemkívánatos kémiai reakciók Hibák Replikáció Crossing over (Hibajavítás csökkenti)

A máj a benzpirént reaktív epoxiddá alakítja.. A mutációk okai II. Indukált Környezeti hatások (Mutagének) Fizikai: Sugárzások UV Ionizáló: rtg és radioaktív sugárzás Kémiai A máj a benzpirént reaktív epoxiddá alakítja..

A mutációk típusai (méret alapján) Nagy vagy kromoszóma mutációk (egy vagy több kromoszómát érint) Genom mutáció vagy kromoszóma számváltozások Kromoszóma szerkezeti változások Közepes v. kicsi (egy vagy néhány nukleotidot érint) Gén vagy pontmutáció

A kromoszóma mutációk Kromoszóma mutációk azok a folyamatok, melyek kromoszóma részek átrendeződését, a kromoszómák számának megváltozását vagy akár az egész kromoszóma szerelvény számának változását eredményezik. E változások többnyire mikroszkóppal is láthatók.

A kromoszóma szerkezeti változások típusai egy kromoszóma darab kiesése (deléció) Duplikáció: egy kromoszóma régió megkétszereződése. Inverzió: egy kromoszóma szakasz 180 fokos átfordulása az adott kromoszómán belül. gének sorrendjének megváltozása egy kromoszómán (transzpozíció) két nem homológ kromoszóma közötti részek (kölcsönös) áthelyeződése (transzlokáció)

Változások a kromoszóma számban Egy faj alap kromoszómaszáma a monoploid szám (n). Pl. ember esetében 23, búzánál 7. A szervezetek, melyek ezek egészszámú többszörösét hordozzák az euploidok. Azok az euploidok, melyek több mint kétszeresét hordozzák a kromoszómaszámnak a poliploidok. Pl.: a búza esetében 6n=42. A termesztett banán triploid – nincs magja, mert nincs normélis meiózisa. Normális meiózis feltétele: kromoszómapárok (páros ploidia) A haploid szám (n) a gamétákban jelenlevő kromoszómaszám. Diploid szervezetek ivarsejtjei monoploidok. Az aneuploidoknál néhány kromoszómával több, vagy kevesebb van a genomban.

A 21-es kromoszóma triszómiája: Down kór Az élő születések 0,15%-a, gyakorisága az anya korától függ. Szellemileg visszamaradott (IQ=20-50), széles, lapos arc, távolálló szemek, alacsony növés, nagy, redőzött nyelv. A nő lehet fertilis és fele-fele arányban adhat normális és triszómiás utódokat. A férfiak nem reproduktívak. Sokféle belső fejlődési rendellenesség

Az anya életkora és a Down kór gyakorisága

A termesztett hexaploid búza kialakulása

Gén (pont) mutációk

A helyettesítés helye alapján lehet ATGGTAAGCCTGAGCTGACTTAGCGT ATGGTAAACCTGAGTTGACTTAGCGT   Intergénikus Intragénikus Kódoló régió: Nem szinonim Aminosav csere vagy stop kód kialakulása Szinonim (csendes) Nincs aminosav csere Nem-kódoló régió (Intron) Nincs aminosav csere, tehát ez is csendes mutáció

A genetikai kodon szótár

Egy nukleotid beékelődése vagy kiesése - kereteltolódás

kialakulása: replikációs hiba Új szál kihurkolódása Templát szál kihurkolódása