A kvantummechanika úttörői

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hőközlés – Alapfogalmak Hővezetés és hősugárzás
Advertisements

Részecske vagy hullám? – A fény és az anyag kettős természetéről Vámos Lénárd TeTudSz 2010.okt.1.
Elektron hullámtermészete
A fizika világ- és Isten-képe
Fizika Bevezető 6. osztály.
Készítette: Tóth Enikő 11.A
Radioaktivitás, izotópok
Készítette: Szakácsi Csaba Kapcsolódó tantárgy: Kémia
1. Anyagvizsgálat Feladat Tervezés számára információt nyújtani.
Hőközlés – Alapfogalmak Hővezetés és hősugárzás
1. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI
Szupravezetés Sólyom Jenő MTA SZFKI és ELTE Fizikai Intézet
A nanofizika új eredményei
KVANTUMKEFÍR A kvantummechanikát nem lehet megérteni, csak megszokni.
Albert Einstein munkássága
Albert Einstein.
Operátorok a Quantummechanikában
Dr. Csurgai József Sugárzástan 1. Dr. Csurgai József
MODERN FIZIKA.
Spektroszkópiai alapok Bohr-féle atommodell
Atommodellek II Franck-Hertz kísérlet
Utazások alagúteffektussal
Mágneses örvényszerkezet másodfajú szupravezetőkben Mészáros Sándor MTA ATOMKI 100 éves a szupravezetés, MTA MTO, nov. 10.
A kvantummechanika alapegyenlete, a Schrödinger-féle egyenlet és a hullámfüggvény Born-féle értelmezése Előzmények Az általános hullámegyenlet Megoldás.
Csáki Zoltán Országos Széchényi Könyvtár Digitális folyóiratok tartalomjegyzékeinek feldolgozása az OSZK-ban (EPAX projekt) NETWORKSHOP 2008.
Szupravezetés - Szupravezetők
Ami kimaradt....
2. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI
2. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI
1. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI
2. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI 1. Erwin Schrödinger: Quantisierung als Eigenwertproblem (1926) 2.
Tartalom Az atom felépítése Az atom elektronszerkezete
„…a fizikában tanulok és egyszersmind mulatok és gyönyörködöm is” (Jedlik Ányos)
BMEGEENAEHK BMEGEENAEG2
Nukleáris képalkotás - detektorok, módszerek és rendszerek
Ellenállás Ohm - törvénye
Az atom felépítése 7. Osztály Tk oldal.
Atommodellek Mi az atom? Mit jelent az atom szó? Mekkorák az atomok?
11. előadás Atomfizika.
 Frank Wilcz  energiacsere nélküli folyamatos oszcilláló mozgás  szimmetriasértés  a tér és az idő szimmetrikus.
A valószínűségi magyarázat induktív jellege
XX. századi forradalom a fizikában
Jean Baptiste Perrin ( )
Paul Adrien Maurice Dirac ( )
Arnold Johannes Wilhelm Sommerfeld ( ) –tudatosítja és felhasználja, hogy a h mechanikai hatás dimenziójú (1911) Millikan –a fényelektromos hatás.
HERTZ HALLWASCHS Ibolyántúli sugárzás hatasára egy Zn lemez negativ elektrokomos töltéssel rendelkező, késöbb elektronok nak elnevezett.
A 11. évfolyam fizika faktosainak előadása. Mit jelent az „őselem” és az „elemi részecske” kifejezés? A történelem folyamán milyen elképzelések születtek.
Az anyagszerkezet alapjai
A kvantumgravitáció küszöbén
Az órák szinkronizálása
Heike Kamerlingh Onnes
Ludwig Boltzmann.
Einstein és Planck A fotoeffektus.
Albert Einstein   Horsik Gabriella 9.a.
Az ősrobbanás Szebenyi Benő.
A kvantum rendszer.
Heike Kamerlingh Onnes
Készítette:Király Anita 9.b Forrás: Wikipédia
A fény kettős természete. Az elektron hullámtermészete.
Lénárd Fülöp ( ).
Készítette: Prumek Zsanett
Hő és az áram kapcsolata
Heike Kamerlingh Onnes
  Würzburg, december 5. – München, február 1.  Nobel-díjas német fizikus, a kvantummechanika egyik megalapítója. Munkássága a modern fizikában,
Wolfgang pauli. -Osztrák származású Nobel-díjas svájci fizikus. -Kizárási elvének figyelembe vételével a Mengyelejev-féle periódusos rendszert sikerült.
AZ UNIVERZUM GEOMETRIÁJA
A nagyon sok részecskéből álló anyagok
A jövő Készítette: Bodó Beáta
A fizika mint természettudomány
Bevezető Mivel foglalkozik a fizika? Az anyag megjelenési formái a természetben 6. osztály Fizika.
Előadás másolata:

A kvantummechanika úttörői A kvantummechanika a Max Planck kvantumelméletére alapuló tudományág. Lényege, hogy a minket körülvevő világot apró kvantumok sokaságaként értelmezi, melyek világában a véletlenszerűség uralkodik. Nézzük meg, miként nyerte el mai formáját ezen rejtélyes tudományág!

Max Planck (1858-1947) Német fizikus Ő feltételezte először az energia kvantumtermészetét 1918-ban Nobel-díjjal jutalmazták

Albert Einstein (1879-1955) A fényelektromos jelenséget Planck elmélete alapján értelmezte Ebből rájött, hogy a részecskéknek van hullámtermészetük is Később feltételezte, hogy az anyag és az energia egyenértékű, egymásba alakíthatók Eleinte segített az elmélet fejlesztésében, Heisenberg elméletei után viszont támadta azt Később kidolgozta az általános- és speciális relativitáselméleteket Munkáiért 1921-ben Nobel-díjat kapott

Niels Bohr (1885-1962) Rájött, hogy az atomokban az elektronok pályaenergiái kvantáltak Létrehozta a kvantummechanika koppenhágai értelmezését Eszerint egy megfigyelés nagyban befolyásolja a megfigyelt eredményt Einstein rendszeresen próbálta cáfolni elméletét, ám egyszer sem járt sikerrel Kidolgozta a komplementaritás fizikáját Munkásságáért 1922-ben fizikai Nobel-díjat kapott

1933-ban Nobel-díjjal jutalmazták Erwin Schrödinger (1887-1961) Osztrák fizikus Einstein munkáit használva átértelmezte a kvantummechanikát: a részecskékről feltételezte, hogy hullámtermészetük is van Ez alapján a kvantumelméletet viszonylag egyszerű hullámfüggvényekkel írta le 1933-ban Nobel-díjjal jutalmazták

Werner Heisenberg (1901-1975) 1925-ben dolgozta ki a mátrixmechanikát 1927-ben dolgozta ki a határozatlansági relációt. Eszerint egy részecske két tulajdonságát nem lehet egyszerre meghatározni, mert minél inkább az egyikre figyelünk, annál kevésbé tudunk a másikra. Elméletével két táborra osztotta a kor nagy fizikusait: volt, aki őt támogatta, volt, aki továbbra is a Schrödinger-féle értelmezéssel értett egyet 1932-ben fizikai Nobel-díjat kapott

Mai formáját az 1990-es évek közepén nyerte el Az elméleten később apró változtatások estek, de igazi forradalom nem történt Az 1960-as években volt kisebb változás, amikor az elméletet a forradalmi húrelméletekkel kellett „összeegyeztetni” Mai formáját az 1990-es évek közepén nyerte el

A kvantummechanika alkalmazásai A kvantummechanikát a legtöbben egy elvont tudományágnak tartják. Ez nem igaz. Nélküle nemhogy mai kényelmes életünk lenne lehetetlen, de rengeteg egészségügyi ellátás sem létezne.

Egészségügyi alkalmazása Egy kvantumeffektuson, az alagútjelenségen alapul korunk leghatékonyabb daganat kiszűrő gépe, az MR (mágneses rezonancia tomográf). Ezen gép segítségével szinte kockázatmentesen, és teljes bizonyossággal szűrik ki a daganatos betegségeket. Az agyműködés zavarainak kiszűrésére szolgál a PET (pozitron emissziós tomográf). Ez szintén egy kvantumeffektuson, a részecske-antirészecske párok kölcsönhatásakor megfigyelhető gamma-sugárzás kibocsátáson alapul.

Elektronikai alkalmazás A mai számítógépek mindegyike több millió apró tranzisztort tartalmaz. Ezek legyártása lehetetlen lenne az úgynevezett pásztázó alagútmikroszkóp nélkül, mely szintén az alagúteffektuson alapul.

A jövő vasútjai A kvantummechanika adott magyarázatot a szupravezetésre. A szupravezető anyagok az elektromos áramot ellenállás nélkül vezetik. Ha erős mágnesek felett egy szupravezető anyagokból épített aljú vonat közlekedne, akkor mozgását csak a levegő közegellenállása akadályozná! Néhány kísérleti vonal már épült Japánban.

Köszönöm, hogy megnézted ezt a videót. Javaslom, nézd meg este is Köszönöm, hogy megnézted ezt a videót! Javaslom, nézd meg este is! Az ember fáradtan könnyebben elalszik!