Mitől működik? Az optimális tanóra modellje A STEP 21 tanóra-diagnosztikai modell Szakmai információs nap a tanítási gyakorlatokról TÁMOP-4.1.2 – 08/1/B-2009-0013.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MÉREI FERENC FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI ÉS PÁLYAVÁLASZTÁSI TANÁCSADÓ INTÉZET 1088 BUDAPEST, VAS U TEL.: Április 29.Németh Margit A
Advertisements

VEZETÉKNÉV KERESZTNÉV | A KOM-PASSZ program ismertetése „KOM-PASSZ” pályaválasztást segítő program GEBAUER FERENC MFPI, március 7.
A tanári munka értékelése
A mentori munka kihívásai a mentorképzés tapasztalatai alapján
„Ezt egy életen át kell játszani”
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Hogyan segítik a tanításkísérő szemináriumok az összefüggő egyéni szakmai gyakorlatot? ELTE PPK N. Kollár Katalin
Diplomás pályakövetési program, komplex hallgatói szolgáltatásfejlesztés az ELTE-n ELTE TÁMOP /2/KMR projekt március 9. TÁMOP /2/KMR
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Együttműködés a szakmai gyakorlatban Salát Magdolna osztályvezető ELTE PK OTF Tanárképzési Osztály Az ELTE TAMOP /2/B/KMR :Pedagógusképzés.
A hálózatosodás lehetősége a közoktatásban profil 1.0
A tanári szerep A kezdő pedagógus (10).
Szervezetfejlesztés Töviskes Imre.
A STEP 21 tanóra-diagnosztikai modell Mentális iránytű a közoktatásban TÁMOP /1/B Pécs,
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
TÁMOP /2/B/KMR Pedagógusképzési hálózat Magyarországon Képek az egyéni összefüggő tanítási gyakorlatról Approximáció Jáki Gábor igazgatóhelyettes.
A gyakorlatvezető mentor
Mentorképzés a Debreceni Egyetemen
A regionális központok mentorképzési programjának bemutatása
A STEP 21 tanóra-diagnosztikai modell
Pedagógiai Értékelési Konferencia
E-PORTFÓLIÓ.
Az e-portfólió használati köre
SZTE BTK Spanyoltanár MA
Személyközpontú diáktámogatás a Dobbantó programban Győrik Edit Kongresszus után – a változások folyamatában Budapest, május
Az ember futhat, de nem menekülhet a megmérettetés elől. Az egyetlen gyerek se maradjon ki a mérésből jelszavát hangoztató korban az oktatásban dolgozóknak.
TÁMOP /A Tanulás, képzés, önfejlesztés Az elmúlt időszak fejlődési üteme, amely az élet minden területét jellemzi, elengedhetetlenné.
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Városközponti Főigazgatóság Kossuth Lajos Általános Iskola Tájékoztató az „Önkéntes segítő gyakorlat” tárgyhoz augusztus 23.

 SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK VENDÉGEINKET  A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázat projektindító.
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
Indító gondolatok 2000-ben egy nemzetközi vizsgálat szerint 32 ország tanulói közül a magyar diákok mondták legtöbben, hogy nem szeretik az iskolát, mert.
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
„KOM-PASSZ” pályaválasztást segítő program
Horváth & Dubecz Tanácsadó Kft. TÁMOP projektben megvalósult képzések.
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Csipp-csepp, egy csepp – Ritmus az életünkben Papp Leonóra.
Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
A szaktanácsadó segítő szerepe
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
A tanárképzés szerkezete
A Calderoni Program helye és szerepe a HEFOP-ban Záró-konferencia március 27. Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u. 8. Telefon:
TÁMOP / Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés –a szobi innovatív intézményekben.
A programcsomag Felépítése Előnyei Használata. A programcsomag összeállítása Alapja: kompetencia alapú oktatás, koncepció (gyakorlati haszon); Programtanterv:
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Pedagógus értékelési rendszer
A tanulás segítése – a tanulás tanítása a napköziben
„A gyakornokokkal foglalkozó mesterpedagógusok mentorálási feladatai”
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési reformok.
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
A szakiskolai kompetenciamérés tapasztalatai Jókai Mór Szakképző Iskola Bonyhád.
Márkus Lászlóné Intézményvezető Közoktatási szakértő
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
Önértékelési projektterv
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Előadás címe: Tudom, változnom kell!!!
SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK „ Az intézményi felelősök felkészítése a Szakképzési Minőségbiztosítási Keretrendszer (SZMBK) követelményeinek figyelembevételével,
Tolna Megyei Önkormányzat Hunyadi Mátyás Középiskolája és Szakiskolája
Králik Tibor igazgató, minőségfejlesztési szakértő
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Előadás másolata:

Mitől működik? Az optimális tanóra modellje A STEP 21 tanóra-diagnosztikai modell Szakmai információs nap a tanítási gyakorlatokról TÁMOP – 08/1/B Pécs,

Mitől működik?

STEP 21 kritériumfa szakmai komponensekkel

Hogyan jön létre a konkrét tanóra-diagnózis? A mentor/ kritikus barát megfigyeli a tanórát Feljegyzést készít Rövid eszmecserét folytat a pedagógussal Szöveges elemzést és számszerű értékelést készít Négyszemközti értékelő beszélgetés keretében átadja a pedagógusnak a diagnózist

A módszer előnyei Jól illeszkedik az iskola mindennapi életéhez, bevált rutinjaihoz Felkészíti a pedagógusokat arra, hogy jobban meg tudjanak felelni mind a belső, mind a külső elvárásoknak Önmagában is be tudja tölteni mind a szakmai, mind a pedagógiai értékelés funkcióját

A STEP 21 modell alkalmazhatósága a Mentor-programban (1) MENTOROK Mentor-tanárok tanítási gyakorlatának megismerése Tanítási képességeik karbantartása, fejlesztése Objektív önértékelés Elemzési – értékelési kompetencia fejlesztése Szupervízió educoaching TANÁRJELÖLTEK Gyakorló tanárjelöltek tanítási óráinak elemzése - értékelése Fejlesztő visszajelzés adása – fejlődésük nyomonkövetése Szakmai kommunikáció fejlesztése

A STEP 21 modell alkalmazhatósága a Mentor-programban (2) A PEDAGÓGUSJELÖLT „AKKREDITÁCIÓJA” Az indikátorrendszerben világosan elkülöníthetőek a tanterembe lépéshez szükséges alapvető készségek, képességek. A kritériumok 1-2-(3). eleme ún. „küszöbindikátor”, amely a) egyfelől minimális fejlesztési követelményként b) másfelől a tanításra való alkalmasság szintjelzőjeként (pályaalkalmassági kritériumként) alkalmazható.

Alkalmazási tapasztalatok A diagnózisok hitelesen azonosítják a pedagógusok erősségeit és gyengeségeit; A fejlesztő értékelő beszélgetések növelik önismeretüket, inspirálják őket a fejlődésre.

A pedagógusok egyértelműen élvezik a világos fogalmakkal operáló szakmai kommunikációt, hálásak a korrekt, egyénre szabott fejlesztő visszajelzésért. Visszajelzések

Egyéni és csoportos ajánlat a projektben résztvevő mentorok számára Nyitó és záró tanóra- megfigye lés Fejlesztő és szakaszz áró tanóra- diagnózi s Fejlesztő és szakaszz áró beszélge tés Két választh ató mentori konzultá ció Informatik ai háttér korlátlan hálózati kommunik ációval Ajánlat: Ft Egy tanóra- megfigye lés Egy tanóra- diagnózi s Egy fejlesztő beszélge tés Egy mentori konzultá ció Informatik ai háttér egyszeri hálózati kommunik ációval Ajánlat: Ft Saját élmény Gyakorl ati tevéken ység Szuperví ziós beszélg etés Elméleti háttér Informatik ai háttér hálózati kommunik ációval 25 órás csoport- ajánlat: Ft

Köszönöm a figyelmet! Monoriné Papp Sarolta iskolafejlesztési tanácsadó oktatáskutató