„Csepel-szigeti csirkeüstöny hagymafüves monyáddal” készítése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készíti Dormannsné Erzsike – Hanneke Dormanns asszony receptje alapján.
Advertisements

Készítette:Dobák Lídia
„Az ayurvéda, s annak a dietoterápiája”
HAGYOMÁNYOS MAGYAR ÉTELEK
NAPTÁR Megjegyzés: Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja. A hónapokhoz tartozó diákat le is másolhatja, és hozzáadhatja a saját.
Serpenyős Vendéglő Rezi György
8.C FÁNKOS KÖNYVE.
Érzékszervi vizsgálatok a közétkeztetésben
Angol – amerikai projekt hét
Helyes táplálkozás.
Palacsinta Palacsinta. Hozzávalók: 20 db palacsinta, 25 dkg tehéntúró, 2 tojás, 1-2 kanál tej, 3 kanál porcukor, fél citrom reszelt héja, 1 dl tejföl.
Megfázás ellen : éljen a természet – Nagyanyáink receptjei alapján ! ! !
Kedvenc ételem Timler Nikoletta 9.b. Spagetti Spagetti hozzávalók 1 csomag spagetti 60 dkg cukkíni 1 fokhagymagerezd 1 fej hagyma 1 ág friss rozmaring.
Éttermi kisokos.
A honfoglaló magyarok étkezési szokásai
Az ókori görög étkezési szokások
Az ókori sumér étkezési szokások
Reformtáplálkozás.
Tovább lépés klikkeléssel! Jó egészséget kívánunk:
Marhahúsból készült ételek
Húspótlók, főzelékfeltétek
A vöröshagyma és a fokhagyma
A Csepel-sziget A Csepel-sziget „kincse”. A Csepel-szigeti csirkeüstöny hagymafüves monyáddal Szótár a kezdő áldoskészítőknek: zsiradék nélkül készülő.
Artisztika avagy zöldség és gyümölcs faragás
Készítették: a Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Gimnázium 7.a osztályos tanulói.
Gombák.
Étkezési szokások az ókori Rómában
MEXIKÓI KONYHA.
ZÖLDFŰSZEREK ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK ÉLETTANI HATÁSA
Kedvenc ételem Csernyánszky Enikő.
Édességek szőlőből.. Decemberben már megismerkedtünk különböző karácsonyi szőlős süteményekkel, melyekből anyukánkkal és nagymamánkkal otthon el is készíttettünk.
FŰSZEREK.
Fogadó étel vörös lencse krémleves 1 fej vöröshagyma kockára vágva ¾ csésze vörös lencsét külön megfőzve 1 szál fehérrépa ¼ holdra vágva.
Étkezési szokások az ókori Rómában
A slambuc receptje.
Testi - lelki egyensúly
Mézeskalács készítése
Testünk építőkövei – a vitaminok
Vendéglátóknak Ft-os Parti Ft-os Parti Szilikon Tepsi
„Istenek eledele” A csokoládé.
Lakóhelyem Gasztronómiája Szentgotthárd és az őrség.
Sárvár és Környéke. Sárvár Elhelyezkedése  A 8-as, 86-os és 84-es (Sopron – Balaton) főút.  Keresztül halad rajta a Budapest-Szombathely vasútvonal.
VEND VIDÉK ÉS HOZZÁ TARTOZÓ ÉTELEK.. Vendvidéki Vend vidéki„Nosztalgia”
Karácsony – sok ember kedvenc ünnepe. Jobban belemélyedve ebbe a szóba melegség és szeretet tölti el az embereket. Szinte érezzük a házban szállingózó.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Az Őrség. Az Őrségről általánosságban Vas megye délnyugati szegletében helyezkedik el Látnivalókban és természeti kincsekben gazdag tájegység Nevét onnan.
Szombathely és környéke Gasztronómiai séta. Földrajzi elhelyezkedése A város az Alpokalján, a Perint és Gyöngyös patakok lapályán, a Gyöngyös- sík nyugati.
„Helyi ízek, helyi értékek” gasztrokulturális kapcsolatok a magyar- horvát határvidéken Dr. Szabó Géza- Endrédi Melinda Baranya Megyei Falusi Turizmus.
Nyugat-Dunántúl Gasztronómia. Földrajzi elhelyezkedés Nyugati határszél Győr-Moson-Sopron megye Vas megye, Zala megye Ország határai: Szlovákia, Ausztria,
Kurucz Virág Dietetikus SE – Kútvölgyi Klinikai Tömb
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
Haemocromatosis Klub Étrendi javaslatok
Mátyás Étterem Étlapunk.
A Velencei-tótól a Csorba-tóig turisztikai kalandozás a Felvidéken!
Költséghatékonyság és munkaerő optimalizálás a konyhában
Élelmiszer lábnyom.
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Mi készül? gulyásleves.
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
ÉTLAP Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Reggeli: Joghurt Banán kakaó
Márton napi libaságok 2017.November 10.-től Narancsos-gyömbéres
Nagyanyáink receptjei alapján ! ! !
Élelmiszer lábnyom.
MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK ÁRUISMERETE
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Nagyanyáink receptjei alapján ! ! !
Iskolánk alapításának 30. évfordulója alkalmából a diákönkormányzat
Tények és tévhitek meg ami még mellette van…
Előadás másolata:

„Csepel-szigeti csirkeüstöny hagymafüves monyáddal” készítése

A hozzávalók régi elnevezése áldos: hosszú levű áldozati étel üstöny: rövid levű áldozati étel (mint a pörkölt), töltelény: káposztalevélbe vagy tésztába töltött darált alapanyag, kötöny: bélbe töltött darált alapanyag, párolány: párolt készítmény, föstölény: füstölt készítmény, sütény: sült hús, baligány: párolt, darált hal összedolgozva más alapanyagokkal, zöldelény: zöldség, keverény: friss salátakészítmény, nyárád: ízesített, friss zöldséglé, mézelény: tészta alapú édesség, kelény: lapos, lángosszerű kenyér,

A hozzávalók régi elnevezése 2 csipetkény: csipetke, szömörcsög: gombóc, ízelény: mártás, gyöket: fűszerkeverék, ötükény ízek: pentaton ízek, az öt alapíz együttes megjelenési formája, napkirályvirág: krizantém, fejlevelű: káposzta, pirosgyökerű: cékla, gyökfű: petrezselyem, hagymafű: metélőhagyma, tündérfű: rozmaring, tökörke: cukkini, hungyök: koriander, sáfránygyömbér: kurkuma, vizibúza: rizs, turfű: majoránna.

Az étel típusa: üstöny A rövid levű áldost üstönynek nevezzük. Alapszabályai az áldoshoz hasonlóak, de a levét elforraljuk, "pörköltszerűen" besűrítve. A megfőzésre szánt húsmennyiség közel egyötöde a vöröshagyma, amelyet teljesen szétfőzünk, ez adja az üstöny sűrű léalapját. A hagymából kifővő olaj teszi lehetővé, hogy sűrű és szaftos lehessen.

Fontos hozzávaló: Avar gyöket Enyhén pirossas színvilág, kellemesen édes-savanykás, illatos trópusi fűszerekkel vezetett harmonikus ízvilág: Egész gyömbérgyökér, egész lilahagyma, egész fokhagyma, 1/2 rész sárgarépa, 1/4 rész cékla, 1/4 rész hungyök gyökér és levél, 1/6 rész sárga citromhéj és citromlé, 1/5 rész bazsalikomlevél, 1/5 rész friss citromfűlevél, 1/5 rész bors, 1/20 rész fahéj, 1/20 rész szegfűszeg, 1/20 rész csillagánizs, 1/20 rész piros rózsaszirom, 1/20 rész pipacsvirágszirom, 1/20 rész só. A gyöket elkészítése: A kiválasztott összetevőket megtisztítjuk és apró darabokra vágjuk, majd jól összekeverjük. Zárt sütőben, vagy fedeles sütőedényben tűz fölött enyhén hőkezeljük, vigyázva arra, nehogy megégjenek. Rövid idejű hűlés után kőmozsárban addig zúzzuk, míg teljesen pépszerűvé, krémes állagúvá válik.

A recept avar áldosgyöket, só, feldarabolt csirkehús, tejföl, fehérbor, friss gyömbér, vöröshagyma, fahéj, hagymafű, bors, sáfránygyömbér, kömény, hungyök, citromlé, liszt, reszelt citromhéj, tojás, méz, gyökfű. Köretnek lisztből és tojásból monyádot készítünk, amelynek masszájába összevágott, friss hagymafüvet keverünk. Az üstönyt tálalás előtt összevágott, friss gyömbérral és friss gyökfűvel szórjuk meg. Díszítés: piros virág. Uralkodó ízirány: édes-savanykás gyömbéres ízek.