A Pharmagora Életminőség Klaszter takarmány és élelmiszer fejlesztései

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Élelmiszer-önrendelkezés a közétkeztetésben
Advertisements

A MINŐSÉG MEGTERVEZÉSE
Pannon Helyi Termék Klaszter. A Pannon Helyi Termék Klasztert október 3-án hozta létre 13, a Nyugat-Dunántúli Régióban működő szervezet, közel egy.
ABO Institute Az egészségmegőrzés evolúciója. Az ABO Institute forradalmi újítása •Tudáskrízis: –Az orvostudomány összes tudása gyorsabban nő, mint amit.
FUNKCIONÁLIS ÉLELMISZEREK KIFEJLESZTÉSÉNEK FONTOSABB EREDMÉNYEI Résztvevő intézmények: Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. Pécsi Részlege Pécsi.
Fogyasztói magatartás, attitűdök a funkcionális élelmiszerek piacán
A funkcionális élelmiszerek ismertségének vizsgálata
Szoftveripari Innovációs Pólus Klaszter
Grosz György – Klaszter Elnök Cserny Anikó – Klaszter Koordinátor
Zsírsavak Növényi/állati eredetű zsírok/olajok fő alkotórészét képező karbonsavak Szénlánca: hosszabb nyílt láncú el nem ágazó telített.
A határmenti együttműködés szerepe a két megye élelmiszeriparának fejlődésében Dr. Máthé Endre.
A „TRUEFOOD” projektről  Az Integrált projekt teljes címe: Hagyományos európai élelmiszerek fejlesztése innovatív módszerekkel  Tematikus prioritás:
Élelmiszer profilanalízis bíráló paneljének minősítése
Matematika II. 1. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2012/2013. tanév/
A VESEELÉGTELENSÉG PROGRESSZIÓJA I
Konferencia projektu HUSK-0901/1.2.1/0010 Mossonmagyaróvár,
Régióközi tudáshálózatok minőségének hatása a kutatási teljesítményre Sebestyén Tamás és Varga Attila.
PIACI INFORMÁCIÓS RENDSZER
Az egészséges táplálkozás irányelvei
Celluláris és Hálózati Neurobiológiai Osztály (vezető: Dr. Freund Tamás, akadémikus) Farmakológiai Osztály (vezető: Dr. Vizi E. Szilveszter, akadémikus)
Új eszközök a népbetegségek felmérésére
Dr.Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztő főorvos BFKH NSZSZ munkatársa
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Dohányzás okozta mrgbetegedések és halálozás
A bio- és funkcionális élelmiszerek fogyasztói megítélése
A kliniko-farmakológia népegészségügyi jelentősége
Magyar Controlling Egyesület Szeged, 2007 november MCE Konferencia Szeged A controlling gyakorlata Házigazda: Nemesdy Ervin.
Halhús minőségének javítása omega-3 zsírsavakkal EU IPA projekt – ID: HUSRB/1002/214/120 Csengeri István, PhD Halászati és Öntözési Kutatóintézet (HAKI)
Készítette: Farkas Dzsenifer Klaudia és Sarkadi Réka
A-vitamin Készítette: Hendrich Klaudia Kira Papp Martina.
Kőzetek gázáteresztő- képességének vizsgálata lézeres fotoakusztikus módszerrel (és egyéb alkalmazások) Bozóki Zoltán 1, Tóth Nikolett 2, Filus Zoltán.
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
TRUEFOOD záró-konferencia április munkacsomag Az innovációk kísérleti üzemi léptékű validálása, bemutatása I. - Szárított-érlelt sonkák sótartalmának.
Onkoterápia kardio-vaszkuláris szövődményei Pest Megyei Orvos Napok
Növény monitoring Ambrus Á., Györfi L., Vásárhelyi A. Az élelmiszerekben elforduló növényvéd-szermaradékok élelmiszerbiztonsági megítélése 5/2002. (II.
BROKINNOVOUCHER Szeged, November 10.
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
Egészségtudat és kemizáció
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Korányi Sándor a nephrológus
A világ baromfihús-termelése, a baromfihús versenyképessége
Takarmányok zsírtartalma
A lipidek táplálkozási jelentősége
FINO-FOOD Kft. bemutatkozó
A „Pálinkamester képzés” hallgatóinak laborlátogatása a WESSLING-ben Budapest A pálinka sikerének támogatása speciális laboratóriumi vizsgálatokkal.
Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar
Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdasági Kar MCE Konferencia 2006 A controlling.
A Rábaköz agrárgazdaságának fejlesztési lehetőségei Hutflesz Mihály ügyvezető Régiófókusz Nonprofit Kft Csorna, december 17.
Tóth Tamás, egyetemi docens
Mosonmagyaróvár november 25.
A Pannon Egyetem Georgikon Karának szerepe, célkitűzései CEPO Nyitókonferencia Keszthely, május 24. Dr. Dublecz Károly egyetemi tanár.
FELTÉTELES RANGSOROLÁS A cikk a nyugat-afrikai farmerek szarvasmarhákkal kapcsolatos preferenciáinak felmérésével foglalkozik. A szarvasmarha jelentősége:
Takarmányok zsírtartalma
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
pH mérésre alkalmas marhabendő szonda fejlesztése
Előzmények, jellemzők munkavállaló, 2500 cég vagy vállalkozó,
A környezetkímélő állattenyésztés lehetőségei az EU kapujában Dr. Seregi János, ny. egyetemi tanár CD: Pusztai Péter & Gál Izóra Budapesti Agrárkamara.
A környezetbarát állattenyésztés és termék előállítás fejlesztésének lehetőségei a Tisza mentén Dr. Seregi János, ny. egyetemi tanár CD Pusztai Péter Dr.
Egészségtudatos gasztronómia
XXXII. Óvári Tudományos Nap
V. Alföldi Tudományos és Tájgazdálkodási Napok
Egészségtudatos kávéházi sütemények
Készítette: Smidéliusz Marcell 7.a
Élelmiszer lábnyom.
Nemzeti Agykutatási Program Szegedi Tudományegyetem október Szegedi Akadémiai Bizottság 110. termében (Szeged, Somogyi u. 7.) Sajtótájékoztató.
A hasznos kender Cannabis sativa L..
Élelmiszer lábnyom.
Takarmányok zsírtartalma
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Ökológiai lábnyom számítás: gyakorlati alkalmazások
Előadás másolata:

A Pharmagora Életminőség Klaszter takarmány és élelmiszer fejlesztései Dr. Tóth Tamás Megjegyzés hozzáadásához kattintson ide.

SAJÁT Funkcionális élelmiszer fejlesztések Omega-3 és konjugált linolsav (CLA) növelése Hús , tej- és tejtermékek Szív- és érrendszeri betegségek Diabétesz Koraszülés Tojás és követő termékek

A funkcionális élelmiszerfejlesztéseink fontosabb lépései Hatástani terület meghatározása Speciális takarmányozás kidolgozása Élelmiszer alapanyag előállítás Tovább feldolgozott élelmiszerek előállítása Kémiai-, érzékszervi vizsgálatok Prekliniai, klinikai, stb. vizsgálatok Piacra vitel, marketing, stb.

TEJ: a fejlesztés lényege A magyarországi gyakorlatban nem elterjedt fűszenázs alapú takarmányozás kombinálása egy saját fejlesztésű bendővédett omega-3 zsírkiegészítővel Bejelentett szabadalmi száma: PCT/IB2011/052014

A kísérleti sajt vizsgált omega-3 és konjugált linolsav (CLA) tartalma Mértékegység: mg/100 g sajt +177-550% Omega-3 CLA Rövidítések: CLA=konjugált linolsav; ALA=alfa-linolénsav; EPA=eikózapentaénsav; DPA=dokózapentaénsav; DHA=dokózahexaénsav *Óvári trappista (Óvártej Zrt., Mosonmagyaróvár); **GRASS sajt (Adexgo Kft., Balatonfüred)

* * * * * kardiovaszkuláris hatástani terület 1/perc * min.P<0,05 kardiovaszkuláris hatástani terület Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar, FARMAKOLÓGIAI ÉS FARMAKO-TERÁPIAI INTÉZET * * * * * Idő (perc) PREKLINIKAI VIZSGÁLATOK (modell állat: patkány) – A szívfrekvencia változása 40 perc coronaria arteria lekötés és 120 perc reperfúzió során a kontroll és a „GRASS tej” (kísérleti) fogyasztását követően

„Grass tej” pilot study (klinikai vizsgálat) 14 személy (amatőr, profi sportolók) 3×2 dl „Grass tej”/nap Vérvétel: 0., 30., 90. napon Össz-, LDL-, HDL-koleszterin, triglicerid EKG, vérnyomás-mérés Terheléses vizsgálatok

Piacbevezetés előtt álló termékek

A funkcionális élelmiszer fejlesztés takarmányozási háttere

Speciális takarmányokat előállító üzem építése, CLA előállítás (1. 3 Speciális takarmányokat előállító üzem építése, CLA előállítás (1.3.1-11/B-2011-0033)

Omega-3 zsírsavakat tartalmazó zsírkészítmények TERMÉK 1 TERMÉK 2 TERMÉK 3 Speciális zsírsav összetételű halolaj Feltárt lenmagdara/lenolaj +Antioxidánsok (pl. E-vitamin) +Saját fejlesztésű burkolási technológia (kérődzőknek szánt termékek esetében) Szárított tengeri alga

Mela-Dry (szárított melasz) Folyékony melasz Szárított melasz „A cukorgyártás melléktermékeként létrejövő melasz többirányú hasznosítása a gyógyhatású funkcionális élelmiszerek előállításában” GOP-1.3.1-09/B-2010-0012

A klaszter cégeinek közreműködése funkcionális élelmiszer fejlesztésekben

Elnyert pályázatok FP7-es pályázat („PIVOTAL ASSESSMENT OF THE EFFECTS OF BIOACTIVES ON HEALTH AND WELLBEING. FROM HUMAN GENOMA TO FOOD INDUSTRY”) „Tradicionális alapú, egészségvédő hatású, prémium minőségű hús-készítmény család fejlesztése”

KÖSZÖNÖM A MEGTISZTELŐ FIGYELMET!