(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Középbél, máj, hasnyálmirigy, vastagbél
Táplálkozási alapfogalmak
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
„Ez az icike-picike mind megette!”
2010 ÉVI PCOS ORVOS ÉS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Helyes táplálkozás.
Egészséges táplálkozás
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Kisded táplálás irányelvei
Zöldségfélék.
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálékok, tápanyagok
Testünk építőkövei: A vitaminok
A vitaminok és ásványi sók
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
KÉSZÍTETTE: Földi – Szaniszló Lilla
Az egészséges táplálkozás lehetőségeiről
A takarmányok összetétele: Szerves anyagok:
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei
TÁPLÁLKOZÁS.
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Az egészséges táplálkozás irányelvei
A magyar lakosság táplálkozásának jellemzői
A helyes táplálkozás.
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
A tápcsatorna funkciói:
A táplálkozási szervrendszer felépítése és működése
Horváth Krisztián A Vitamin.
SZÉNHIDRÁTOK.
ANATÓMIA-ÉLETTAN.
Az emésztőkészülék.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
II. PCOS Találkozó Zentai Andrea Szt
Az ember táplálkozása.
Táplálékok , tápanyagok
Táplálkozási ismeretek II.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Tápanyagok.
A táplálkozás és az egészség összefüggései
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A helyes táplálkozás.
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
Ruis Zsuzsanna dietetikus augusztus 26.
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
Aktív, egészséges életmód
Testi - lelki egyensúly
Táplálkozás A mai táplálkozás legfőbb problémái Káros hatások
Klikk a folytatáshoz!. Az elmúlt évek során a cukorbetegség diétájának fogalma átértékelődött. A hangsúlyeltolódás lényege elsősorban az, hogy a II. típusú.
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Veszprém Megyei Kormányhivatal
Egészségtudatos gasztronómia
10. rész :Táplálékunk összetevői
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
Előadó: Dr. Frányó Ildikó háziorvos
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Edelény, 2017 november 27 Kőváriné dr. Bartha Ágnes Kislépték , MAKE
Előadás másolata:

(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661) CSALÁDI NAPKÖZIT MŰKÖDTETŐK RÉSZÉRE SZERVEZETT TANFOLYAM (Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)

Kálmán Márta dietetikus A táplálkozásról Kálmán Márta dietetikus

A táplálék útja -1- A szájüreg: fogak,nyelv,nyál funkciói Nyelőcső: szerepe Gyomor: feladata A vékonybél szakaszai: - 1.patkóbél: ide nyílik az epevezeték és a hasnyálmirigy kivezető csöve - 2. éhbél - 3. csípőbél

A táplálék útja -2- Mi történik a vékonybélben? - emésztés - felszívódás - továbbítás - idegi összeköttetés az aggyal Az immunrendszer 70%-a a bélben található M

A táplálék útja - 3 - A vékonybél kb. 6 m A vastagbél 1,5 m hosszú A vastagbél feladata: víz, ásványi sók,vitaminok, zsírsavak készítése és visszaszívása. A probiotikumok jelentősége - 400 fajta hasznos baktérium él itt, aminek a tömege : 1,5 kg -A rostok miért nélkülözhetetlenek? Mert a hasznos bakt. tápanyagául szolgálnak.

Tápanyagaink -1 - 1. Szénhidrátok 2. Fehérjék 3. Zsírok 4. Vitaminok 5. Ásványi anyagok, nyomelemek

1. A szénhidrátok Egyszerű cukrok / glukóz,fruktóz, galaktóz / Kettős cukrok / szaharóz, laktóz, maltóz / Összetett szénhidrátok / keményítők,glikogén,diétás rostok /

2. A fehérjék a: állati eredetű fehérjék Ide tartoznak:húsok, húskészítm. tojás, tej, tejtermékek b: növényi eredetü fehérjék Ide tartoznak:gabonafélék, hüvelyesek, bab,lencse stb. olajos magvak, szója

3. A zsírok Telített zsírsavak pl.:disznó zsír, húsok,húskészítm. kemény sajtok, tejszín, vaj, pálma olaj, kókusz olaj Telítetlen, többszörösen telítetlen zsírsavak pl.: olíva olaj, lenolaj, napraforgó, repce olaj, olajos magvak, halolaj

4. A vitaminok Vízben oldódó vitaminok B vit. B1 B2 B3 B5,B6,B12, C vit. Biotin Folsav Zsírban oldódó vitaminok A vit. D vit. E vit. K vit.

Makro elemek - Ca - P - Mg - K - Na - Cl 5. Az ásványi anyagok Makro elemek - Ca - P - Mg - K - Na - Cl Mikro elemek - Fe - Zn - Mangán - Jód - Szelén - Cu

A helyes táplálkozás főbb irányelvei 1. Nincsenek tiltott ételek, csak kerülendő mennyiségek! 2. Minél változatosabban, sokszínűbben készítsük ételeinket. ( a színek fontossága ) 3. Kerüljük a zsíros ételeket! (Zsír vagy olaj, vaj vagy margarin?) 4. Lehet kevesebb sót használni!

5. Ne szoktassuk a gyermekeket az édes íz szeretetére! 6. Fogyasszunk fehérjét! De nem mindegy milyet. 7. Rendszeresen, naponta többször is együnk nyers gyümölcsöt, zöldségfélét! 8. Részesítsük előnybe a teljes kiőrlésű gabonából készült péksüteményeket, a barna rizst, a gabona pelyheket, a különböző gabonakásákat. 9. Gyakran együnk ( naponta négyszer-ötször ) keveset! CÍM

10. Igyunk helyesen! Ne feledkezzünk meg róla! (csapvíz, gyógyteák, higított 100%-os gyümölcslevek, szénsavmentes ásványvizek ) 11. A gyermek nem kis felnőtt! Vegyük figyelembe a korának megfelelő szükségleteit. 12. A helyes táplálkozás kedvező hatásait hatékonyan egészíti ki a rendszeres testmozgás. CÍM

Étlap összeállításának gyakorlati irányelvei Legyen: - változatos - idényszerű - tartalmazza a gyermek korának megfelelő mennyiséget és minőséget - egyéni szokásokat figyelembe vevő

Étlaptervezés a gyakorlatban

Étkeztetés Korcsoportok étkeztetése: - csecsemők táplálása - kisgyermekek „ - óvódások „ - iskolások „ - Étkezés helye a CSANA napirendjében - Étkezéskultúra - Szocializációs különbségek kezelése Speciális diétát igénylő gyerekek ellátása

A családi napközi élelmezési szabályai Az Élelmiszer-higiéniáról szóló 852/2004/ EK európai parlamenti és tanácsi rendelet előirásai vonatkoznak. Az étkeztetés történhet: - saját konyháról - szállítással közétkeztetési konyh. Saját

Élelmezési szabály szempontjai - Az étel mennyisége és minősége megfelelő legyen. Megfelelő konyhatechnikai eljárásokkal készített és élvezhető legyen. Feleljen meg a higiénés követelményeknek.

Általános előírások a konyha padozata, bútorok, felületek mérete, világítás, szellőztetés, ivóvíz minősége, hulladék tárolása,

Ételkészítés szabályai és részei 33/1998.(VI.24.) NM rendelet szerint eü. Kiskönyvvel lehet főzni Beszerzés Raktározás Előkészítés Főzés Tálalás Mosogatás takarítás

Felhasznált és javasolt irodalom 1. Dr. Rigó János: Dietetika, Bp. 2002. Medicina Könyvkiadó Rt. 2. Zajkás Gábor-Gállné Póda Bernadett: Diétáskönyv  Bp. 1998. 3 Anna Yelland: A baba első 18 hónapja, Bp. 2002. Holló és Társa Könyvkereskedés Kft. 4. Dr.Bíró György-Dr.LindnerKároly : Tápanyagtáblázat, Bp. 1999. Medicina Könykiadó RT.

„ Egy gyermek etetése sohasem csak a tápanyagok puszta bevitele,, hanem a szeretet kifejezése is. „