AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS ALAPELVEI

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
Táplálkozási alapfogalmak
Alap Termékek.
Aktív, egészséges életmód
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Wellness by Oriflame Your blood sugar level controls your mood, performance, behaviour and your food choices. It is important to control it. Otherwise,
2010 ÉVI PCOS ORVOS ÉS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Helyes táplálkozás.
Általános táplálkozás
SE ÁOK Családorvosi Tanszék
Egészséges táplálkozás
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálkozás-egészségügyi ajánlás
Gyermekkori sajátosságok
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Táplálékok,tápanyagok
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
A köszvény Arthritis urica.
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Reformtáplálkozás.
Az egészséges táplálkozás irányelvei
A magyar lakosság táplálkozásának jellemzői
A helyes táplálkozás.
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
Egészség Betegség.
II. PCOS Találkozó Zentai Andrea Szt
Oktatás kiemelkedő fontossága
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Kaposvár, április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet.
Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
Az egészséges életmód és a stressz
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A táplálkozás és az egészség összefüggései
A helyes táplálkozás.
Aktív, egészséges életmód
Testi - lelki egyensúly
Testünk építőkövei – a vitaminok
Egészségkultúra 9. évfolyam
Egészséges életmód, helyes táplálkozás
Egészséges életmód.
Tegyünk az elhízás ellen!
Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódban
Egészségnevelés óvodásoknak, kisiskolások és a tinik körében
A probiotikumok II..
Klikk a folytatáshoz!. Az elmúlt évek során a cukorbetegség diétájának fogalma átértékelődött. A hangsúlyeltolódás lényege elsősorban az, hogy a II. típusú.
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Klikk a folytatáshoz!. A szénhidráttartalmú ételeket újabban aszerint csoportosítják, hogy milyen mértékben emelik a vércukor szintjét. Ezzel új fogalom.
A TÁPLÁLKOZÁS ÖSSZEFÜGGÉSE A KRÓNIKUS BETEGSÉGEKKEL TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Egyedi mérések összegzése
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Egészségtudatos kávéházi sütemények
10. rész :Táplálékunk összetevői
Előadó: Dr. Frányó Ildikó háziorvos
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Előadás másolata:

AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS ALAPELVEI Készítette: Gréci Judit Képek forrása: internet

Helytelen táplálkozás következményei Elhízás-kóros soványság, önbizalom csökkenése Vitalitás csökkenése, fáradékonyság Cardiovascularis betegségek Anyagcsere-betegségek Balesetek Emésztőszervek betegségei Rossz közérzet Hiányállapotok

AZ EGÉSZSÉG ÚJ FOGALMA A WHO definíciója kizárja az egészséges emberek köréből a közel normális életet élő krónikus betegeket Új fogalmakat kellett bevezetni

POZITÍV EGÉSZSÉG-FOGALOM Jól érzem magam, az élet legkülönbözőbb területein meg tudok felelni önmagam és mások elvárásainak, a negatív érzelmek nincsenek túlsúlyban

EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD Itt is változások vannak, nem aszkétizmust, hanem pozitív dolgokat értünk alatta: életöröm, jókedv, változatos étrend Az egészséges táplálkozás sem a tilalmakat hangsúlyozza, hanem azokat az élelmiszereket, tápanyagokat, amelyeket célszerű fogyasztani az egészség megőrzéséhez

Egészséges táplálkozás alapelvei Biztosítani kell 70 kg-os, közepesen aktív felnőtt számára napi 1800-2200 kalóriát, 60-65 g fehérjét, 60-80 g zsiradékot, 250-300 g szénhidrátot, 2,5 liter vizet,valamennyi vitamint, ásványi anyagot és mikroelemet Bizonyos állapotok, életkorok, betegségek, helyzetek módosítják az igényt

Mindezek megvalósítását segíti a táplálkozási piramis Ez a piramis a táplálkozástudomány klasszikus állásfoglalása, legújabb felismeréseket ld. Az utolsó néhány dián! Várhatóan lesznek módosítások (kevesebb gabonaféle, nyers tej, több zöldség, gyümölcs és halétel ajánlása)

Táplálkozási Fórum alapelvei Minél változatosabban, minél több féle alapanyagból, változó konyhatechnikával állítsuk össze étrendünket! Ne féljünk a ritkábban használtaktól(pl. cékla, avokádó, grillezés, zacskóban sütés,szendvicskrém), így az étkezés öröme mellett a hiánybetegség is kevéssé fenyeget!

ALAPELVEK FOLYT. 2. Fogyasszunk zsírban szegényebb ételeket! Részesítsük előnyben a növényi zsiradékot, rántás helyett a habarást, saját anyaggal való sűrítést! 3. Kevés sóval készítsük ételeinket! Ismerkedjünk meg a ritkábban használt fűszerekkel!

ALAPELVEK FOLYT. 4. Csak étkezések befejező fogásaként, hetente 1-2X fogyasszunk édességet, süteményt! Ételeinket kisebb mértékben cukrozzuk, ahol lehet, használjunk mézet vagy édesítőszert! 5. Fogyasszunk naponta 5-6 dl tejet vagy ennek megfelelő tejterméket! (ld. a 7. dián a megjegyzést!)

Problémák a tej körül Lactose-intolerancia: átmeneti vagy tartós, nem indokolt a tejtermék elhagyása. Keménysajt alig tartalmaz laktózt. Enzim-pótlás, „free form”(lactose-mentes) termékek, alapbetegség kezelése. Személyi kedvezményre jogosít. Tejfehérje-allergia: tej-helyettesítők, Ca-pótlás fontos. Savanyított tejtermék sem fogyasztható.

Alapelvek folyt. 6. Fogyasszunk naponta többször friss gyümölcsöt, zöldséget! Célszerű nyersen, salátának elkészítve, párolva. 7. Köretként részesítsük előnyben a tésztákkal szemben a burgonyát, zöldköretet, teljes kiőrlésű gabonafélét!

Alapelvek folyt. 8. Naponta négyszer-ötször étkezzünk! Egyenletesen osszuk el az étel-mennyiséget! Ne étkezzünk állva, kapkodva, az ételt jól rágjuk meg! 9. A szomjúság legjobban ivóvízzel oltható! A cukros szörpök, üdítők akár napi 500-600 üres kalóriát is kitehetnek!

10. Alapelv Nincsenek tiltott ételek, a mérték a lényeg! Bőséges fogyasztásra javasolt: gyümölcs, zöldség,hal, barna kenyér, burgonya(ld. A 7. dián a megjegyzést!) Mérsékelt fogyasztásra javasolt: nem zsíros húsok, tejtermékek, tojás, száraz hüvelyesek, olajos magvak Csak alkalomszerűen javasolt: édesség, sós rágcsálnivaló, cukros italok, alkohol, bő zsiradékban sült ételek

Kiegészítő tudnivalók Az étel-mérgezés és étel-fertőzés elkerülhető, ha gondosan ügyelünk a higiénés szabályokra (tojáskezelés!) Az egészséges étkezés hatékonyságát segíti a dohányzás mellőzése és a megfelelő fizikai aktivitás, testmozgás.

Érdekes újdonságok Omega-3 zsírsavak előnyös hatásai (gyulladásos folyamatok, allergiás készség csökkentése, tanulási képességek javítása) Bélflóra kapcsolata az elhízással Bélflóra kapcsolata a mentális betegségekkel, alternatív diéták hatásai Citokróm-c-oxidáz fontossága (mitokondriális betegségek, neurodegeneratív kórképek) Preferált probiotikus készítmények Cöliákia gyakorisága, prevenció lehetőségei

Bélflóra-mentális betegségek kapcsolatának magyarázata Régi megfigyelés, hogy a fekélyes vastagbél-gyulladás,irritábilis bél-szindróma, coronária-történések, II.típusú cukorbetegség és a depresszió gyakran társuló állapotok Lehetséges, hogy nem ok-okozatról, hanem közös gyökerekről van szó Két teória: 1, IgG típusú (késleltetett) étel-allergiák 2, bélflóra-citokinek kapcsolata

Bélflóra-citokin teória A „nyugati”-cukorral, fehér liszttel készült ételekben bővelkedő, gyümölcsben, zöldségben, halételben szegény-étrend hatására a bélflórában csökken a Bifidobaktériumok, Lactobacillusok és Bacteroides speciesek csíraszáma, elszaporodik az E.coli Nő a bélfal áteresztő-képessége, módosul a tranzitidő

Teória folytatása A baktériumok által termelt toxikus anyagcsere-termékek fokozott mennyiségben kerülnek a keringésbe és átjutnak a vér-agygáton Emellett a módosult bélflóra a fehérvérsejtek citokin-termelését az IL-6 és TNF, vagyis a gyulladás-keltő citokinek irányába tolja el---”low grade” inflammatio(krónikus kisfokú gyulladás) Bizonyíték: depressziós epizódban gyakran emelkedett CRP és homocisztein-szint (Helsinki, 2010.)- gyulladást jelző vérvételi leletek

Hazai megfigyelések Dr. Fehér János és mtsai (Orvosi Hetilap 2011. szept. 8., 1477-1488. oldal)- colitis ulcerosaban probiotikum, omega-3 zsírsav, D-vitamin és B-vitamin komplex adása nem csak a bélpanaszokat, hanem a társult depressziót is javította!

Köszönöm a figyelmet!