Táplálkozás-egészségügyi ajánlás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Tóthné Iski Éva Klinikai táplálási tanácsadó
GYMSMKH Jegyzői értekezlet május 11. a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal első negyedévi tapasztalatai a helyi önkormányzatok, kisebbségi.
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
„Ez az icike-picike mind megette!”
Salmonellosis elleni védekezés baromfiállományokban
Jegyzői értekezlet április 12. dr. Rácz Vanda
Az iskolai egészségfejlesztési normatíva terve A Népegészségügyi Tárcaközi Bizottság május 22-i és november 11-i határozata értelmében Dr. Somhegyi.
Egészséges környezet - egészséges gyermek
2010 ÉVI PCOS ORVOS ÉS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
Helyes táplálkozás.
Új irányok az étkeztetésben
„Nyitott kapu” a rendszeres testmozgásért és kapcsolódó egészségfejlesztési programok Vámospércsen Ménes Andrea polgármester.
Egészséges táplálkozás
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Velünk egy jobb világért! II. Országos Módszertani Konferencia Szükség szerinti teljes körű ellátás, és a Térítési díj dilemmái.
Intézményvezetői Értekezlet október 6.
„A MEGYEI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATELLÁTÁS A JÖVŐBEN!” PÉCS Április 1.
Dr. Bujdosó András Imre főosztályvezető
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
NAV ÁNTSZ OMMF Fogyasztóvédelem Jogszabályfigyelés
Dr. Bozsó Zoltán r.dandártábornok
Változások az utóbbi évtizedekben
Az egészséges táplálkozás irányelvei
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
A foglalkozási rehabilitáció aktuális kérdései
Az OTH feladata közegészségügy (környezet- és település-, élelmezés- és táplálkozás-, munka-, sugáregészségügy és sugárbiológia, toxikológia), a járványügy.
Sajtótájékoztató, november 14. AmCham - Egészséges Munkahely Program 1 Az Amerikai Kereskedelmi Kamara AmCham Egészséges munkahely programja Dr.
HÍR gyűjteményből Íz-régiók a Kárpát- medencében Szegedyné Fricz Ágnes elnök HÍR Bíráló Bizottság.
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGE Közösen a fogyasztókért: a békéltető testületek és a fogyasztóvédelmi hatóság együttműködésének.
Munkahelyi egészség és biztonság
Közegészségügy és egészségvédelem a vállalkozásokban
Nemzetközi Oltóhely és HIV/AIDS Tanácsadó bemutatása
A jogszabályi változások irányai dr. Andráczi-Tóth Veronika Nemzeti Erőforrás Minisztérium Családi és Szociális Szolgáltatások Főosztálya.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
2005.évi CLXXXIII. törvény a vasúti közlekedésről
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
ÜNNEPÉLYES MEGYEI TANÉVNYITÓ
2. Az egészségközpontú gyógyítás programja
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
1169/2011/EU jelölési rendelet
A helyes táplálkozás.
Ruis Zsuzsanna dietetikus augusztus 26.
Aktív, egészséges életmód
A kémiai biztonságról közérthetően
Testi - lelki egyensúly
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódban
Egészségnevelés óvodásoknak, kisiskolások és a tinik körében
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
ÉTLAPTERVEZÉS ÉS ÉTELKÉSZÍTÉS AZ ÓVODÁS KOROSZTÁLYNAK A 37/2014. (IV. 30.) EMMI RENDELET SZERINT RÁCZ MÓNIKA dietetikus okl. táplálkozástudományi szakember.
A KÖZÉTKEZTETÉSI RENDELET SZEREPE AZ EGÉSZSÉGMEGŐRZÉSBEN FARKAS NÓRA OKL. TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI SZAKEMBER DEBRECENI EGYETEM TÁMOP B-14/
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
AZ ÁNTSZ FELADATAI. JOGSZABÁLYI HÁTTÉR XIX.SZ. Az XIV. törvénycikk a közegészségügy rendezéséről Az XIV. törvénycikk a közegészségügy rendezéséről.
Egészségbiztosítási Szakmai Fórum ZM Kereskedelmi és Iparkamara, február 05. Dr. Árok Krisztina igazgató Zala Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási.
A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV.30.) EMMI. Rendelet - hatósági ellenőrzése Dreska Erzsébet közegészségügyi.
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
Veszprém Megyei Kormányhivatal
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
A 37/2014. (IV. 30.) rendelettel kapcsolatos szakmai fórumok kérdései
Az egészségfejlesztés hatósági vonatkozásai
Előadó: Dr. Frányó Ildikó háziorvos
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása a közbeszerzés tükrében
Budapest 19. Étkeztetés a Kispesti iskolákban
Előadás másolata:

Táplálkozás-egészségügyi ajánlás a rendszeres étkeztetést biztosító, szervezett élelmezési ellátást nyújtók számára Hollósiné dr. Szentesi Zsuzsanna megyei tiszti főorvos Kéri Istvánné közegészségügyi – járványügyi felügyelő Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv Jegyzői értekezlet Tatabánya, 2011. szeptember 8.

a táplálkozás-egészségügyi ajánlás hátterében Új Semmelweis Terv a táplálkozás-egészségügyi ajánlás hátterében Nemzeti Népegészségügyi Program Egészséges életmód akcióterve Egészséges táplálkozás, élelmiszerbiztonság Egészségfejlesztés a mindennapi élet színterein Népegészségügyi célok – össztársadalmi tevékenység útján valósíthatók meg.

Nemzeti Népegészségügyi Program 2011. évi fő célkitűzései magyar munkaerő versenyképességének növelése, a krónikus megbetegedések gyakoriságának csökkentése (egészséges táplálkozás), a járványügyi biztonság megőrzése, az egészségben megélt életévek számának növelése, az egészségi állapotban megmutatkozó egyenlőtlenségek csökkentése, a lakosság egészségtudatos magatartásának széles körben történő elterjesztése (egészséges táplálkozás)

Táplálkozás-egészségügyi ajánlás célja „élettani szükségleteknek megfelelő minőségű és tápértékű étkezés biztosítása” „Hatósági és igazgatási tevékenységről” szóló 1991. évi XI. törvény, „Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatról” szóló 323/2010. (XII. 27.) Kormányrendelet Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet

Táplálkozás-egészségügyi ajánlás főbb fejezetei 1. Nyersanyag - kiszabati ív 2. Az étrendtervezés szabályai 3. Az ellátás során biztosítandó étkezések száma 4. Naponta biztosítandó élelmiszerek, élelmiszercsoportok 5. Tejtermékekre vonatkozó ajánlás 6. Sűrítésre és zsiradék felhasználásra vonatkozó ajánlás 7. Tíz élelmezési napra vonatkozó ajánlás 8. Magas zsírtartalmú nyersanyagok okra vonatkozó ajánlás 9. Sótartalomra vonatkozó ajánlás 10. Kerülendő élelmiszerek és élelmiszercsoportok 11. Diétás étkeztetés 12. Személyi feltételek 13. Hatósági ellenőrzés 14. Önellenőrzés Összesen hány pont és hány oldal?

Táplálkozás-egészségügyi ajánlás egy fejezetének kiemelése Kerülendő élelmiszerek és élelmiszercsoportok - 12 %-os zsírtartalom feletti tejföl, - 30 %-os zsírtartalom feletti húsok, - ételporok, leveskockák, sót tartalmazó ételízesítők, cukrozott üdítő, szörp, gyümölcslé, amely hozzáadott cukrot tartalmaz, 50 % alatti gyümölcstartalmú gyümölcslevek, ízesített, továbbá cukrozott tejkészítmények, sertés és baromfi zsír stb.

Táplálkozás-egészségügyi ajánlás elérhetősége Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv integrált honlapján: www.kemkh.hu Állampolgár/Népegészségügy

Megyei tápanyagszámítások 2008-2009-ben: Háttérben a megye gyermekkorú lakosságának közétkeztetési helyzetképe 1. Megyei tápanyagszámítások 2008-2009-ben: 35 óvodában , 85 általános-, illetve középiskolában. Főbb megállapítások: túl sok szénhidrát (hozzáadott cukor), zsiradék, koleszterin, kevés élelmi rost, C-vitamin, Calcium tartalom, nagy só tartalmú kényelmi termékek felhasználása, - ételízesítő és só együttes alkalmazása.

Háttérben a megye gyermekkorú lakosságának közétkeztetési helyzetképe 2. Főbb megállapítások a konkrét számadatok tükrében: Kiugróan magas értékek Kiugróan alacsony hús 155 %, - tojás 66 %, húskészítmények 192 %, - burgonya 63 %. főzőzsiradék 244 %, kenőzsiradék 202 %, - cukor, méz 174 %, gabonafélék 300 %, gyümölcsök 170 %, lekvár 200 %.

Komárom-Esztergom megyei gyermekkorú lakossága közétkeztetésének helyzetképe 3. Elérhetőség: Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv integrált honlapján: www.kemkh.hu Állampolgár/Népegészségügy Összeállította: Kéri Istvánné közegészségügyi-járványügyi felügyelő

Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv együttműködési lehetőségei Országos Tisztifőorvosi Normatív Utasítás hatályos: 2011. augusztus 1-jétől kötelezettségünk helyszíni vizsgálat elvégzése egy év alatt valamennyi megyei közétkeztetési egységben, figyelemfelhívás a táplálkozási ajánlásban foglaltakra a felkészülési idő alatt, igény esetén – dietetikus szakember által - minta étrend kidolgozása és rendelkezésre bocsátása a közétkeztetők munkájának támogatása érdekében.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!