A vállalkozások képzési tevékenysége (CVTS) és a felnőttképzési adatfelvétel(AES) jellemzői Lukácsné Szabó Gerda Gerda.Szabo@ksh.hu.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Advertisements

A fenntartható fejlődés indikátorai Magyarországon
A Socrates / Grundtvig program pályázati lehetőségei.
Sarkadi Zsolt, Sz-Sz-B Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kamarai szerepvállalás a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok munkájában.
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
Munkaerő-felmérés (MEF) Labour force survey (LFS)
A piacgazdaságra nyitott rugalmas képzési rendszer intézményi jogi megvalósulása. A szak- és felnőtt képzőkkel szemben támasztott szakmai jogi feltételek.
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
Népmozgalmi adatbázisok
Készítette: Grolyóné Szabó Éva május10.
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
MÚZEUMI KÖNYVTÁRAK A STATISZTIKA TÜKRÉBEN - FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK, IRÁNYOK Tóth Máté OSZK - Könyvtári Intézet.
1 Tudás és/vagy kompetenciák? Végzős hallgatók részvétele a felnőttoktatásban Ábrahám Katalin – Tőzsér Zoltán Debreceni Egyetem Nevelés-és művelődéstudományi.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
A Pécsi Tudományegyetem eredményei a Diplomás Pályakövetési Rendszer első évében DPR Szakmai fórum Pécsi Tudományegyetem április 12. Veroszta Zsuzsanna.
FÜGGETLEN KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
A felsőoktatási és a K+F statisztika
TÁMOP fenntartás és további fejlesztések tervek november 17. Szeged Németh Antal Educatio Nonprofit Kft. felsőoktatási osztályvezető.
Munkaerőmigránsok és hazatérők - kísérlet a válság hatásának mérésére
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
1 Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) Dr. Tóth Róbert Jogi és Igazgatási Főosztály Szeptember 11.
IDŐMÉRLEG Grábics Ágnes
Háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvétel
A LAKOSSÁG UTAZÁSI SZOKÁSAI (LUSZ)
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
VI. Országos Távmunka Konferencia „Foglalkoztatás – távmunka – képzés” DECEMBER 6. Dr. Székely Judit Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
Munkahelyi egészség és biztonság
HEFOP központi program „Korszerű felnőttképzési módszerek kidolgozása és alkalmazása” 2005 – 2008.
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok Változások A pályázók tájékoztatása,
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
TISZKEK SZEREPE A FELNŐTTKÉPZÉSBEN. A KÖZPONTI KÉPZŐHELY 3471 m2 alapterületen 80 darab a gyakorlati képzést támogató oktatási hely 350 fő befogadóképességgel.
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ÁLTALÁNOS ÉS SPECIFIKUS JELLEMZŐI HOGYAN TANÍTSUNK EREDMÉNYESEBBEN? TANÉVNYITÓ SZOLNOK, VIII.
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
A személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások január 1- jétől hatályos képesítési feltételeinek változásai Szakmai Nap – január.
Fogyatékos munkavállalók foglalkoztatásának magyarországi keretei Előadó: Tatosné Takács Andrea június 23.
2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről Hatályos: január 1-től.
TÁMOP Nagyrendezvény. Magyarországi szakképzési rendszer változások I.  2011 új szakképzési törvény  2012 szeptember 01 köznevelési törvény hatályba.
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika június 13.
Tájékoztató rendezvény Szombathely.
A felsőoktatási szolgáltatások rendszer szintű fejlesztése: diplomás pályakövetés és vezetői információs rendszerek (TÁMOP 4.1.3) december 7. Fejlesztés.
Keretrendszerek az oktatás rendszerében Felnőttképzés a változó gazdasági és oktatási rendszer környezetében konferencia Eger április
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadó összetett szerepe a TÁMOP kiemelt projektben.
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP)
A Calderoni Program helye és szerepe a HEFOP-ban Záró-konferencia március 27. Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u. 8. Telefon:
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika december 8.
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
Marketing információs
A vasúti továbbképzések lehetőségei a hazai és a nemzetközi elvárások változása kapcsán Előadó: Dr. Vincze Árpád főtanácsos Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.
SZTE – GTK és az Erasmus Program kapcsolatának bemutatása
A SZAKMAI PEDAGÓGUSKÉPZÉS HELYZETE Tóth Béláné október.
Szakképzési közfeladatok a Kamarában
A felsőoktatási gyakorlóhelyek nyilvántartása november 27. Laczky Gabriella.
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) Országos Statisztikai Tanács szeptember 16 Mezősiné Rózsár Erika KSH Igazgatási osztály.
Országos Statisztikai Tanács
Előrejelzés-tervezés-indikátorok
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
A megyei paktum keretében megvalósuló munkaerő-piaci program
Lorem ipsum.
A magyar felnőttképzés rendszere - a szakértők szemével
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
Előadás másolata:

A vállalkozások képzési tevékenysége (CVTS) és a felnőttképzési adatfelvétel(AES) jellemzői Lukácsné Szabó Gerda Gerda.Szabo@ksh.hu

A magyar oktatási és képzési statisztikai rendszer Közoktatási statisztika (KIR-Stat) Felsőoktatási statsztika (FIR-Stat) Felnőttképzési statisztika A munkahelyi képzések főbb adatai (CVTS) Felnőttképzési felvétel (AES) Munkaerő-felmérés oktatási blokkja (LFS) …és az adminisztratív nyilvántartások !!!!

CVTS (Continuing Vocational Training Survey) Jogi alap: A BIZOTTSÁG 822/2010/EU RENDELETE (2010. szeptember 17.) a vállalati szakképzésre vonatkozó statisztikákról szóló 1552/2005/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet végrehajtásáról szóló 198/2006/EK bizottsági rendeletnek a gyűjtendő adatok, valamint a mintavételi, pontossági és minőségi követelmények tekintetében történő módosításáról 5 évente ismétlődő, azonos változók (1999, 2005, 2010) Cél: munkahelyi képzésekre vonatkozó információk gyűjtése a gazdasági szervezetek képzési politikája; a képzésben részt vevő munkavállalók összetétele; a képzés módjai, típusai; a képző intézmények; a képzés költségei; egyéb munkaadói támogatások.

Az adatfelvétel jellemzői A KSH harmadik alkalommal hajtotta végre 2011-ben 2010-re vonatkozóan, az elsőt 2000-ben az 1999. évre, a másodikat 2006-ban 2005-re A CVTS4 (Continuing Vocational Training Survey) Magyarországon a „Jelentés a vállalkozások képzési tevékenységéről” kormányrendeletben (OSAP 2051) kötelezően előírt adatszolgáltatás keretében valósult meg Valamennyi EU tagállamban és Norvégiában ugyanezen adatokat gyűjtötték Teljes egészében EU harmonizált adatfelvétel, megegyezik: a kérdőív, az adatfelvétel és az adatfeldolgozás módszertana 7200 kiküldött kérdőív (71%-os visszaérkezési arány), amely több mint 30 ezer céget ölel fel az alapsokaságban.

Az adatfelvétel során használt főbb fogalmak Hagyományos szakmai képzés (CVT) (lehet belső vagy külső képzés) általában a munkahelytől eltérő helyszínen csoportokra kialakított tartalom (tanrend, tematika, program) képző (személy vagy intézmény) szervezi A szakmai képzés egyéb formái általában közvetlenül a munkához vagy munkahelyhez kapcsolódik tartalma az egyéni szükségletekhez igazítható nem „külső” szervezésű Képzés közvetlenül a munkahelyen vagy munkaszituációban, saját munkaeszközökkel Munkahelyi rotáció, tanulmányi látogatás Tanulócsoportok, minőségi körök Önképzésen keresztül szervezett képzés Konferenciákon, szemináriumokon, szakmai vásárokon, előadásokon való részvétellel megvalósuló képzés

Képzést támogató és nem támogató vállalkozások aránya (%)

Képzést támogató vállalkozások aránya létszám-kategóriák szerint(%) Létszám-kategória 1999 2005 2010 10-49 fő 32 43 50-249 fő 51 79 74 250 fő felett 92 95 Összesen 37 49

A képzést támogató vállalkozások aránya a képzés típusa szerint (%)

A belső és külső képzést támogató vállalkozások aránya az összes vállalkozás %-ában

Képzéselérési arányok a vállalkozások létszám-kategóriái szerint (2005)

AES (Adult Education Survey) Jogi alap: A Bizottság 823/2010/EU rendelete az oktatással és az egész életen át tartó tanulással kapcsolatos statisztikák előállításáról és kidolgozásáról szóló 452/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendeletnek a felnőttek egész életen át tartó tanulásban való részvételére vonatkozó statisztikák tekintetében történő végrehajtásáról Cél: 25-64 éves népesség oktatásban, képzésben való részvételének vizsgálata Rendszeres (5 évenkénti), harmonizált felvétel Modulokból felépülő kérdőív háttérinformációk (iskolai végzettség, foglalkozás stb); a képzésben való részvétel; a tanulási tevékenység jellemzői; számítógép használat és nyelvismeret; kulturális és társadalmi tevékenység.

A felvétel főbb jellemzői Önkéntes, reprezentatív lakossági kikérdezés 7000 fős minta Referencia időszak: kikérdezést megelőző 12 hó Az első, kísérleti felvétel: a MEF ad hoc moduljaként 2006 III. negyedévében (más kérdésfeltevéssel!) A 2. adatfelvétel időszaka: 2012. I. negyedév már önálló felvételként. Korlátozott összehasonlíthatóság az előző időszakokkal!

A 25-64 éves népesség részvétele a felnőttképzésben iskolai végzettség szerint (%) 2006 2009 (MEF modul) 2012 Felsőfokú 14,6 21,9 Középiskolai 8,3 11,1 Szakiskolai 4,7 5,1 Általános iskolai vagy alacsonyabb 2,3 3,3 Összesen 6,8 9,9

Oktatásban, képzésben résztvevők aránya 25-64 évesek között az EU országaiban (2005-2007)

: katalin.janak@ksh.hu : 36-1-345-6745 : www.ksh.hu : zsuzsanna.szunyogh@ksh.hu : +36-1-345-6753