Globalizáció és oktatás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Esélyteremtés lehetőségei a közoktatásban Mayer József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Salgótarján, május 27.
Advertisements

Induló képzéseink – 2008/2009-es tanév Lovassy László Gimnázium  :  : Lovassy László Gimnázium Induló képzéseink 2008/2009-es.
A Socrates / Grundtvig program pályázati lehetőségei.
Leonardo da Vinci szakképzési projektek Magyarországon TÓTH Csenge Tempus Közalapítvány Az Élethosszig tartó tanulás program nemzeti irodája.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Digitális kompetenciák a pedagógusképzésben Jelli János Apor Vilmos Katolikus Főiskola (HU) Námesztovszki Zsolt Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző.
A külföldi továbbképzések módszertana, menedzsmentje, hasznosítása ( BI 2000 és BioGIS 2005 projektek) A Leonardo program mint a szakmai tanár(tovább)képzés.
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
Félévi értekezlet a Than Károly Gimnázium és Szakközépiskolában
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Nyílt napok látogatottsága
Az országos mérések megújult rendszere
ÖSSZEFOGÁS JÁSZBERÉNYÉRT március 26. © Baráth László.
Anyanyelvi mérések Magyarországon Oktatás és foglalkoztatás – Versenyképes gazdaság Magyarországon a XXI. században Szeged, Molnár Edit Katalin.
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
Modern tanulási környezet Civitas Pedagógiai Intézet DPM TISZK 2007.
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
Az idegen nyelvekről a NAT-BAN
A két tanítási nyelvű képzés helyzete a magyar közoktatásban Készítette: Fazekas Csaba a Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatóhelyettese a Kétnyelvű Iskoláért.
Együttműködés a tudományban Prof. Dr. Szabó Ildikó
A kompetencia alapú oktatás esélyei Modernizáció a közoktatásban dr. Pála Károly 2007.
NYELVI EL Ő KÉSZÍT Ő ÉVFOLYAMMAL INDULÓ EMELT IDEGEN NYELVI KÉPZÉS NYELVI EL Ő KÉSZÍT Ő ÉVFOLYAMMAL INDULÓ EMELT IDEGEN NYELVI KÉPZÉS.
Változások – kompetenciafejlesztés az óvodai nevelésben
Környei László elnök HunDidac Szövetség EGER október 11.
Kommunikáció az egyetemen Konferencia április 17. Gellér Zsuzsanna Szabad bölcsész szakos hallgató, II. évfolyam Az elektronikus kommunikáció és.
Történelemdidaktika. I. A történelemtanítás általános kérdései Dr
Tanulás, kommunikáció, nevelés Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottság IV. Országos Neveléstudományi KonferenciaMagyar Tudományos Akadémia 2004.
KOMPETENCIA- KOMPETENCIA- ALAPÚ OKTATÁS.
Befolyásolhatták-e a jelentkezői döntéseket a felvételi rendszer és a képzési szerkezet változásai?  Képzési szerkezet  Felvételi követelmények  Állami.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
A közoktatás „dobbantási” esélye Dobbantó Programindító Konferencia Setényi János 2008 Budapest.
Az „Asbóth-díj az év pedagógusának” kitüntetés annak a pedagógusnak adható ki, aki a tudományok, a művészetek, az oktatás-nevelés területén példaértékű,
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
Az esélyegyenlőséget szolgáló törekvések a törvényalkotásban, különös tekintettel az SNI témakörére.
1 Közoktatás fejlesztési elképzeléseinek háttere 2007.
Tanulási célú migráció a világban és itthon
A nevelés értelmezése - célja –feladatrendszere
Migrációról iskolásoknak Iskolai projekt
LLP program - Comenius Tempus Közalapítvány LLP Nemzeti iroda Kiss Tímea, Comenius asszisztens november 24.
Iskolánk futó projektjei
Az idegen nyelvi kompetenciák fejlesztése, valamint az intézményeken belüli implementáció és megyei szaktanácsadás. KOMPETENCIA-KONFERENCIA Debrecen, 2006.
A Grundtvig akció pályázati lehetőségei Grundtvig 2 és 3.
Kémia szakmódszertani kutatások a Debreceni Egyetemen Tóth Zoltán.
Az éghajlatváltozás kommunikációja a médiában Innováció és kommunikáció III. Megyeri Nóra - Turcsán Edit.
TEMPUS KÖZALAPÍTVÁNY Október 30.. Tempus Közalapítvány tevékenységei Pályáztatás Képzés Tudásközpont.
A lovasterápia, mint élményterápia lehetőségei az autizmussal élő gyermekek szocializációjában Hevesi Tímea Mária Sarlóspuszta,
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
New View Beszámoló a tanárokkal történt interjúról.
A MAGYAROK ÉS A NYELVTANULÁS Készítette: Beta Viktória ÁVF Közszolgálati Alapszak XXX. Jubileumi Országos Tudományos Diákköri Konferencia Társadalomtudományi.
Petrou Thessalia, spanyoltanár MA_LMK
1 A szegedi Hansági a nemzetközi együttműködésért.
A tanári munka és foglalkoztatás indikátorai nemzetközi tükörben Imre Anna Oktatáskutatási és Fejlesztési Intézet november.
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
Az országos mérések megújult rendszere
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
A felsőoktatás nemzetköziesedése: a nyelvoktatás helye és lehetőségei az uniós felsőoktatási programokban Dobos Gábor március 31. A szaknyelvoktatás.
VÁCI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM Tanulási karrierutak a Váci Szakképzési Centrumban.
Az UNESCO Asszociált Iskolák Mintaiskolájaként végzett jó gyakorlatok.
Gyakorlás – gyakorlat – gyakornok Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni:
1 HEVES MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA 3300 Eger, Faiskola u. 15. Tel: +36/36/ , , Fax:+36/36/ Web:
NEMZETKÖZI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK I. Kereskedelmi Vámkedvezmények Szabadkereskedelmi övezet Vámunió Közös piac II. Gazdasági Közös gazdaságpolitika III. Oktatás.
Tempus Közalapítvány Balla Ágnes április 23.
VÁCI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM
Érettségi eredmények 2017.
Általános iskola eredménye, értékelése
TÁRSADALMI HATÁSOK.
A szakiskolai képzés és az érettségi követelmények
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Gimnáziumi statisztika
Előadás másolata:

Globalizáció és oktatás Készítette: Daruka Andrea Földrajz-történelem tanári Msc. I. évf.

Tanulás határok nélkül Országos tanterv Országhatáron túl is hasznosítható készségek ismeretek igénye Nemzetközileg elfogadott bizonyítványok

A globalizáció központi jelensége: a migráció Nyugatiasodás Migránsok száma nő Probléma: Öregedő népesség Munkaerőpiaci hiány Csábító tényezők Nyelvtudás Ország befogadó politikája „migrációs iparág” Brain drain A globalizáció magával sodorja a kiszámíthatatlanságot

Lifelong learning John Meyer szerint a lifelong learning csökkentené a bűnözést, növelné a társadalmi összetartást Nagy a szórás a tanulók teljesítményében Globálisan új jelenség: ÁRNYÉKOKTATÁS

Az oktatás szintjei a globalizációban I. Az iskolarendszer szintje Oktatási rendszer hatékonysága Tanulmány Munkaerőpiac PISA felmérések Tanulmányutak Tanár és diákcsereprogramok Globális szférában való mozgás

Az oktatás szintjei a globalizációban II. Az iskola szintje Saját kultúra megőrzése Az iskola szervezeti kultúráját hozzá kell igazítani a folyamatosan változó környezethez Migráció a tanulók összetétele folyamatosan változik empátia, tolerancia Modern oktatás Interkulturális érzékenységre való nevelés Idegen nyelvi kompetenciák erősítése Internet (e-learning)

Az oktatás szintjei a globalizációban III. Individuális szint Tanulók önképe átalakul Technológia fejlődése A turizmus tanulási motiváció

Magyarországi folyamat 1953 UNESCO asszociált iskolák 1957 Európai Iskola (európai érettségi) ‘90-es évek 1997- Leonardo da Vinci - program 1998 Socrates – program 2004 Erasmus, Comenius, bolognai folyamat Nagy teher az országos és helyi oktatási politikának Kompetenciafejlesztés Idegen nyelv oktatás

Felhasznált irodalom Gordon Győri János (2008): Tömegoktatás és kiegészítő magánoktatás-ipar. Kiss Endre (2001): Globalizáció és oktatás. In: Új Pedagógiai Szemle 2. sz. 56-64. Németh Nóra (2007): Az oktatás a globalizáció motorja In: Köz-gazdaság 1. sz. 136-138 Mihály Ildikó (2009): Tanulás határok nélkül

Köszönöm a figyelmet