A határ, mint innovációs megújulási tengely Oktatás és ifjúság a régiókapcsolatokban INNOAXIS projekt-nyitó konferencia – Szabadka, 2010. 11. 12.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A felsőoktatás fejlesztési lehetőségei
Advertisements

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Koncepció és a Területfejlesztési Stratégiai Program megújítása Szolnok, február 2. Jász-Nagykun-Szolnok.
SZOMSZÉDVÁRAK A határ menti településközi együttműködéshez szükséges kompetenciák fejlesztése a Nyugat-Pannon Eurégióban.
SZIE Enyedi György Regionális Tudományok Doktori Iskola
A TISZK-ek fenntarthatósága 1 Budapest, január 14.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Vajdaság többségében magyarlakta községeinek fejlesztési terve Magyar Regionális Tudományi Társaság Vándorgyűlése, Szeged Ricz András, RTT elnök, Szabadka.
Szekszárd Megyei Jogú Város településfejlesztési koncepciójának és integrált városfejlesztési stratégiájának aktualizálása Partnerségi egyeztetés.
A REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ IRÁNYÍTÁSI RENDSZERÉNEK HÁLÓZATI MEGKÖZELÍTÉSE korreferátum ME RFK ülés Kecskeméti Főiskola, Gépipari és Automatizálási Műszaki.
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
A TISZK támogató szerepe a szakképzésben április 18. Szebenyiné Csóka Beáta szakmai vezető.
Brüsszel milyen messze van
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
CODEX – „Coordinated Development and Knowledge Exchange on Spatial Planning Methodology” A CODEX projekt fő célkitűzéseinek valamint eredményeinek bemutatása.
Innovatív üzleti parkok fejlesztése az innováció és a vállalkozó szellem előmozdítása érdekében a Dél- Kelet Európai térségben FIDIBE.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Nemzetgazdaságunk ágazati megoszlása a GDP%-ában
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Szerbia a regionalizmus útján… Szabadka, Takács Zoltán A szerbiai regionalizmus kihívásai Takács Zoltán MRTT VII. Vándorgyűlés Szabadka, november.
Egy határon átívelő régió (EGTC) kialakításának lehetőségei a szerb-magyar határtérségben Ricz András PhD hallgató Szabadka.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
ELNÖKI BESZÁMOLÓ A ÉVI KÖZGYŰLÉSEN Rechnitzer János MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG.
A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió helye a Kárpát-medencében és gazdasági jellemzői Dr. (habil) Pál Ágnes főiskolai tanár HUNGARY, SZTE JGYTFK Sopron,
2005.XI.26.MRTT Szekcióelőadás - Sopron1 Szabadka gazdaságfejlesztési stratégiája és operatív programja Szerző: Csiszár Molnár Anna Társszerző: Bagi János.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
dr. Szaló Péter helyettes államtitkár szeptember 24.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
A fejlesztések hasznosulása az ágazati tervezésben október 18.
TELEPÜLÉSTAN 5. Településrendszer, régió. MI A RÉGIÓ? Vonzáskörzet (régió)
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Nemzeti Fejlesztési Terv II december 15. Dr. Veres János pénzügyminiszter.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
Emberi erőforrások közös használata és fejlesztése Magyarország-Szlovákia határon átnyúló együttműködési program Emberi erőforrások közös használata.
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
Szabadka, Innoaxis - Közlekedés (Sefcsich Gy.) 1 Közlekedés és áruforgalom a magyar-szerb határrégióban – közös erőforrás és kitörési lehetőség.
INNOAXIS IPA HUSRB/0901/2.1.3 APPLICATION ID: HU-SRB/0901/213/028 PROJECT TITLE: The borderline as an axis of innovation LEAD BENEFICIARY: Centre for Regional.
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
INNOAXIS IPA HUSRB/0901/2.1.3 APPLICATION ID: HU-SRB/0901/213/028 PROJECT TITLE: The borderline as an axis of innovation LEAD BENEFICIARY: Centre for Regional.
Tudományos és …együttműködés Magyarország – Szerbia
INNOAXIS A HATÁR, MINT INNOVÁCIÓS MEGÚJULÁSI TENGELY Fejsztámer Róbert, ICR igazgató Szabadkán, november 16. konferencia.
Intézményesített határon átnyúló együttműködési lehetőségek az INNOAXIS régióban - CESCI - Intézményi háttér - Térszerkezeti háttér.
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
CODEX – „Coordinated Development and Knowledge Exchange on Spatial Planning Methodology” A CODEX projekt fő célkitűzéseinek valamint kulcstevékenységeinek.
Pályázatírás módszertana
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
MIT TUDUNK AZ IFJÚSÁGPOLITIKÁRÓL? Kvíz. ISTEN HOZOTT BENNETEKET EGY RÖVID KVÍZBEN, MELY SOK MINDENRE VONATKOZIK, AMI A FIATALOKAT ÉRINTI...
Foglalkoztatás-politika
Projekt azonosító: HUSRB/1203/213/155 Projekt Acronym: Cooling Cubes Integrált fürdőfejlesztési stratégia a magyar-szerb határ menti régión átmenő fő közlekedési.
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
Közösségi internet-hozzáférési pontok hálózata, mint a digitális Kárpát-medence alapinfrastruktúrája Molnár Szilárd program-koordinációs referens Nemzetstratégiai.
Nemzetközi civil pályázati lehetőségek
A magyar-szerb Szomszédsági (interreg) program első kiírásának tapasztalatai egy megvalósult projekt tükrében Ricz András Regionális Tudományi Társaság,
A Kistérségi Koordinációs Hálózat szerepe a roma integráció elősegítésében Székely Andrea főosztályvezető NFÜ Központi Fejlesztési Programiroda.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
A gazdaság szerepvállalása a képzési és beiskolázási szerkezet alakításában Budapest április 29. Dr. Szilágyi János.
1 HATÁRRÉGIÓK FEJLŐDÉSÉNEK SAJÁTOSSÁGAI A SLO/HU/CRO /2004/01/HU- 74 sz. INTERREG projekt támogatásával készült képzés.
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
Társadalmi vitára kész a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Európai Uniós ismeretek
A széchenyi Programiroda szerepe a régióban
Előadás másolata:

A határ, mint innovációs megújulási tengely Oktatás és ifjúság a régiókapcsolatokban INNOAXIS projekt-nyitó konferencia – Szabadka,

Oktatás és ifjúság ágazati stratégia munkálatai Megbízottak: Gábrity Molnár Irén, Petrás Ede, Takács Zoltán, Kovács András Donát

Projekt fő célja: A határrégió fenntartható fejlődése az oktatási együttműködés lehetőségek kihasználásával. Kutatás terület: Vajdaságban 3 körzet (13 község) 1. Nyugat-Bácska: Zombor, Apatin, Odzsaci, Kula 2. Észak-Bácska: Szabadka, Topolya, Kishegyes 3. Észak-Bánát: Magyarkanizsa, Zenta, Ada, Törökkanizsa, Csóka, Kikinda + 8 dél-alföldi kistérség: Szeged, Mórahalom, Kistelek, Kiskunmajsa, Kiskunhalas, Jánoshalom, Bácsalmás, Baja.

Feladatvállalás - próbálkozás: Határmenti képzési operatív programok lehetőségek elkészítése a meglévő fejlesztési tervekre alapozva. 2 fő aktivitás: -Meglévő tervek elemzése és aktualizálása -Intézményvezetők meglátásai alapján az operatív programlehetőségek kidolgozása

Módszertan: Meglévő tervek dokumentumok analizálása Az ide vonatkozó irodalom elemzése Oktatásstatisztikai adatbázis elkészítése Interjúk készítése a döntéshozókkal Hálózat és partnerség építése Programalkotás workshop-ban

Adatbázis kellene Oktatási intézménytár – községenként/kistérségenként és intézményenként (iskolák, tanulói létszám) Felsőoktatás: szakirányok, Bsc-PhD képzések, keresztmetszet, diszciplináris besorolás, túljelentkezés vagy aprólétszámos, időszakos szakok Az intézmények határon átívelő és nemzetközi kapcsolatainak, projekjeinek és pályázatainak a gyűjteménye

A téma fontossága, kiemelésének indoklása A régió emberi erőforrásának, munkaerőpiacának felmérése - a jövőre nézve - igényli a képzési programok és az oktatási intézmények tevékenységének az elemzését is. Intézmények együttműködése nélkül, párhuzamos, halmozódó, vagy hiányszakok jelennek meg, ami befolyásolja a munkaerő migrációjának az irányát is.

Benyomások a térségi és lokális adatok összehasonlításának a lehetőségére A magyarországi központi statisztikai adatok rendezettebbek, frissebbek (megye és település szinten is). A térségfejlesztő programokban az köz- és a felsőoktatás is érintve van, de ellenőrizni kell a realitásukat. A szerbiai statisztika vagy 2002-ből ered, vagy körüli. Legtöbb a község szinten megjelentetett adat, ami csak a közoktatásra vonatkoztatható. A felsőoktatási adatokat a Tartományi Oktatási Titkárságtól kérjük. Szükséges az intézetvezetőkkel lefolytatott interjúzás.

A SZERBIÁBAN végzett dokumentum- elemzésben FONTOS A KÉPZETTSÉG!!! Stratégia mellett nincsenek konkrét oktatás-beruházások, sem programok! NACIONALNA STRATEGIJA ODRŽIVOG RAZVOJA: - Obrazovanje za održivi razvoj - str Informaciono-komunikacione tehnologije i ekonomija zasnovana na znanju - str Održivost naučnotehnološke politike - str. 39 NACIONALNA STRATEGIJA PRIVREDNOG RAZVOJA REPUBLIKE SRBIJE OD DO GODINE Povećanje nivoa znanja i sposobnosti u sektoru MSP (14 old.) Jačanje faktora znanja i upravljanje ljudskim resursima (81-94 oldal)

Csak irányelveket adnak, nincs konkrét intézményalapítási, oktatási fejlesztési terv sem törvénybeli háttér! Razvoj politike i strategije stručnog obrazovanja u Srbiji (2005) STRATEGIJA naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srbije za period od do Strategija razvoja obrazovanja odraslih u Republici Srbiji (2006) Strategija razvoja stručnog obrazovanja u Republici Srbiji (2006) Program privrednog razvoja AP Vojvodine (2006)Program privrednog razvoja AP Vojvodine (2006)

Nemzetközi és regionális dokumentumok DKMT EURORÉGIÓ STRATÉGIÁJA Program prekogranične saradnje Mađarska Srbija u okviru IPA Regionalna razvojna strategija – BANAT …………………. A közös képzési programok szükségletként és javaslatokként jelennek meg, a munkaerőpiac mozgás igényével.

Hipotézis Jelen vannak: -a konzerválódó regionális egyenlőtlenségek, -kiegyensúlyozatlan intézményi területi koncentráció, -ebből kifolyólag fokozódhatnak az esélyegyenlőtlenségek a kistérségek, falu- város, periféria (országhatár melletti térségek) között. -a versenyképesség fejlesztése nem irányított

A vajdasági magyar közösség szempontja Az egységes európai felsőoktatási térség miatt, versenyképesnek kell maradni. Nemzeti, sőt regionális felsőoktatási stratégia kidolgozására van szükség. Újragondolandó a térség magyar-magyar és magyar-szerb nyelvű intézményei közötti regionális együttműködések gyakorlata, finanszírozása. Regionális határon átívelő oktatási tömörülés jöhet létre.

Dokumentumelemzés (Molnár Verona) az eddig elkészült kistérségi/községi koncepciók, tervek elemzése csalódást okozott … a helyi szakemberekkel (iskolavezetők, főiskola-igazgatók, dékánok) lefolytatott interjúk alapján megerősítve kell dolgozni Hiányzanak a merész önkezdeményezések, legtöbben a központi állami instrukciókra várnak.

Lokális fejlesztési tervek A terveket/szükségleteket „beleolvasszák” a kultúra, képzés, sport és önkormányzati feladatok fejezetbe: Zenta, Magyarkanizsa, Szabadka, Nagykikinda, Zombor, Kúla… A meglévő kapacitások és szükségletek felsorolása ötletek nélkül! Nem foglalkoznak érdemben az oktatással: Ada, Topolya…

Kutatásfeladat ( ) Iskolaközpontok és oktatási vonzáskörzetek meghatározása (közép- és felsőoktatás) Településfejlesztési esélyek és elvárások feltárása az oktatási intézmények szerepköréből (képzéslehetőségek, munkaerő megtartás, felnőttképzés) Az egyetemek bevonzó hatása a régióban – migráció, a foglalkoztatottak alakulása Ifjúsági jövőtervek, emigrálási, és mobilitási hajlam

Fejlesztési lehetőségek felvázolása Időtávok – rövid 3 év, közép 7-8 év (EU), esetleg nagytáv kb év Az oktatás és képzés regionális fejlesztési lehetőségeinek összefüggései más ágazatokkal (új infrastruktúra, beruházási tervek) Határmenti képzési operatív programok lehetőségek elkészítése a meglévő fejlesztési tervekre alapozva (feldolgozóipar, turizmus, szolgáltatás).

Előzetes tanulságok: A régió felsőoktatása racionális munkamegosztást igényel a térség tudományos szereplői között. A hasznosulási perspektívákat a regionális együttműködésben résztvevők mindegyike egyaránt fel kell, hogy ismerje A fiatalok várják a jövőorientált fejlődési életpályájuk esélyeit a régióban, amely mindenkor multikulturális térség

Ami még nagyon kellene… Régióbeli oktatási intézmények és képzési programok hierarchiájának és belső összefüggéseinek a folyamat- ábrái Forrástérkép: európai, országos (Szerbia, Magyarország) és lokális forráslehetőségek

Köszönöm a figyelmet!