1 A Magyar Tudományos Művek Tára az egyetemek életében Informatio Scientifica Budapest, 2012. szeptember 27-28.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Intézményi akkreditáció 2008 (hogy készüljünk?) MAB 2008 szeptember 19. Topár József.
Advertisements

1 TÁMOP B-11/2/KMR Az oktatás és kutatás színvonalának emelése a Szent István Egyetemen AZ OKTATÁS ÉS KUTATÁS SZÍNVONALÁNAK EMELÉSE A SZENT.
Magyar Oktatók és Kutatók Nyugaton A nyugati magyar szellemi potenciál feltérképezése és reintegrációjának lehetősége a magyar tudományos életbe Magyar.
Németh Tamás — Főtitkári beszámoló … Főtitkári beszámoló az Akadémia évi költségvetésének végrehajtásáról Németh Tamás Magyar Tudományos Akadémia.
A felsőoktatási minőségbiztosítás európai A felsőoktatási minőségbiztosítás európai sztenderdjei Szántó Tibor Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság.
TÁMOP projekt szakmai feladatai és eredményei Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Topár Gábor szakmai projektvezető Minőségügyi Konferencia ZMNE.
Ágazati adatszolgáltatás és nyilvántartások stratégiai fejlesztése TÁMOP Felsőoktatási szolgáltatások rendszer szintű fejlesztése, második ütem.
A MAB AKKREDITÁCIÓ értékelési szempontjai Dr. Veress Gábor 1Veress
EISZ nemzeti program 2012 dr. Téglási Ágnes főigazgató-helyettes.
Tanulmányi rendszerek kommunikációs szerepe a felsőoktatási intézményekben. FELSŐOKTATÁS NYILVÁNOSSÁGA KONFERENCIA, 2005.
Kiadványaink Országos Felsőoktatási Információs Központ.
Felsőoktatási Minőségfejlesztési Rendszer
VERSENYKÉPES DEBRECENI EGYETEM A Diplomás Pályakövetési Rendszer eredményeinek beépítése az egyetemi döntési folyamatokba Dr. Szűcs Edit minőségbiztosítási.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
Változások, újdonságok, várható fejlesztések az MTMT adatbázisban
Adattár alapú Vezetői Információs Rendszer (AVIR)
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
Adattár Alapú Vezetői Információs Rendszer Az adatküldés aktuális kérdései szeptember 14. Fejérvári Bence.
A felsőoktatási ágazati nyilvántartások fejlesztési irányai – TÁMOP Stéger Csilla Projekt megnevezése: Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű.
Felsőoktatási Információs Rendszer Kerekes Gábor.
Széchenyi István Egyetem, Győr
TÁMOP fenntartás és további fejlesztések tervek november 17. Szeged Németh Antal Educatio Nonprofit Kft. felsőoktatási osztályvezető.
Az elektronikus tanulmányi nyilvántartás mint minőségbiztosítási eszköz dr. Princzinger Péter ELTE Oktatási Igazgatóság január 25.
A projekt az Európai Unió támo- gatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. MTMT feltöltés zenei alkotások szerzőinek
A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem doktori iskolái MAB akkreditációjának számszerű adatai és eredményei Prof. dr. Solymosi József DSc a Katonai Műszaki.
MTMT adatbázis Gyakorlati útmutató.
Zentai László : Az ELTE intézményakkreditációs tapasztalatai – XI. 18. Az ELTE intézmény- akkreditációs tapasztalatai (2009–2010)
1 NÉHÁNY GONDOLAT AZ (INTÉZMÉNY) AKKREDITÁCIÓ MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSSAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEIRŐL Dr. Veress Gábor egyetemi tanár MAB, január 22.
LB értékelési módszerek, technikák MAB Budapest, 2007 január 17. Topár József.
Doktori iskolák akkreditációja Bazsa György, a MAB elnöke Országos Doktori Tanács ülése Debrecen, december 12.
ResearcherID Integrálása a Web of Science-el Tóth Szász Enikő REUTERS/Regis Duvignau.
Doktori iskolák akkreditációja Bazsa György, a MAB elnöke Az Országos Doktori Tanács ülése Debrecen, december 12.
Az Oktatási Hivatal és a felvételi eljárás
A felsőoktatási szolgáltatások rendszer szintű fejlesztése: diplomás pályakövetés és vezetői információs rendszerek (TÁMOP 4.1.3) december 7. Fejlesztés.
A TDK és a doktori képzés kapcsolatrendszerének fejlesztése Dr. Csernoch László az Országos Doktori Tanács elnöke.
DETEP-es hallgatónak lenni megtiszteltetés
FEMIP „Minőségfejlesztés a felsőoktatásban” TÁMOP / Bángi-Magyar Attila szakmai vezető OFI Szakmai Napok december 7.
Kutató- és kiváló egyetemek Magyarországon - Konferencia a kutatási kiválóság jövőjéről ELTE, június 22. Prof. Dr. Patkó Gyula rektor MISKOLCI EGYETEM.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Repozitórium a tudományos publikációk láthatóságáért. Corvinus Kutatások EKK – HUNOR fórum a repozitóriumokról Budapest,
Beke Gabriella Egészség – Információ - Könyvtár MOKSZ – ÁEEK Könyvtár tudományos konferencia Budapest, 2015.március 27.
MTMT adminisztrátori feladatok megoldása eltérő környezetben Egészség-Információ-Könyvtár március 27. Mátyás Melinda ELTE Egyetemi Könyvtár
Kórházak az MTMT-ben Beke Gabriella, Palotai Mária, Vasas Lívia
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB) és Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) Áncsán Gizella Központi Irodalomkutatás.
MTMT oktatás - konzultáció A Miskolci Egyetem oktatói/kutatói számára 2013 szeptember-október.
Az Open Access hazai és helyi vonatkozásai International Open Access Week October 21-27, 2013.
A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA 187. KÖZGYŰLÉSE május 2–3.
Tudományos publikációk nyilvántartása az MTMT-ben Áncsán Gizella Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár Magyar Fül-, Orr-, Gége és Fej-,
Internet-alapú információcsere és adatvalidáció bibliográfiai adatbázisok között Internet-based information exchange and content validation between bibliographic.
Új Nemzeti Kiválóság Program Ösztöndíjak Bírálati szempontok: Dr. Hórvölgyi Zoltán (tudományos dékánhelyettes)
Minőségi könyvtár a színvonalas szolgáltatásért!
Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT)
Vasas Lívia, PhD 2015 MTMT Vasas Lívia, PhD 2015.
Magyar Tudományos Művek Tára
Vasas Lívia, PhD 2016 MTMT Vasas Lívia, PhD 2016.
PhD online közösségi oldal Dr
Vasas Lívia, PhD 2016 MTMT Vasas Lívia, PhD 2016.
Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT)
Magyar Tudományos Művek Tára
Vasas Lívia, PhD MTMT Vasas Lívia, PhD 2017.
Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT)
Magyar Tudományos Művek Tára
„Mi is az mtmt?” KÖFOP VEKOP
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB) és Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) Áncsán Gizella Központi Könyvtár, 2014.
A Magyar Tudományos Művek Tára az egyetemek életében
Hauser Zoltán szakmai vezető Oktatási Hivatal EFOP VEKOP
IRODALOMKUTATÁSI MÓDSZEREK Varga Attila Testnevelési Egyetem Sporttudományi Doktori Iskola PhD II. évfolyam Témavezető: Dr.Kokovay Ágnes
Vasas Lívia, PhD 2015 MTMT Vasas Lívia, PhD 2015.
Vasas Lívia, PhD 2018 MTMT Vasas Lívia, PhD 2018.
Előadás másolata:

1 A Magyar Tudományos Művek Tára az egyetemek életében Informatio Scientifica Budapest, szeptember

2 Egyetem  Az egyetem felsőoktatási intézmény, amelynek „alaptevékenysége az oktatás, a tudományos kutatás, a művészeti alkotótevékenység.”  Oktatási – kutatási – művészeti alkotótevékenysége keretében alapképzési, mesterképzési vagy doktori fokozat (oklevél) megszerzését teszi lehetővé  Kell-e / lehet-e a működést vizsgálni, ellenőrizni, értékelni, általánosságban: megítélni?  Mérték a minőségben (eredmények), mennyiségben (tagok), körülményekben (infrastruktúra), teljesítményben (idő), …  Az „összehasonlítás” szükséges és veszélyes (?) …

3 Lehet-e / kell-e az egyetem „teljesítményét” mérni?  Nem! a jó oktatás jó hallgatók képzését eredményezi a kutatási eredményt nem lehet „erővel” megalkotni a műalkotás nem mérhető  Igen! jó-e az oktatás? a fejlődéshez szükséges az ösztönzés és támogatás az (ön)értékelés szükséges

4 Az MTMT megszületése  A megalapítás céljai egyéni teljesítmények értékelése szakmai előrelépés esetén intézmények teljesítményének értékelése és bemutatása egyetemek akkreditációja pályázatok értékelése  Magyar Tudományos Akadémia, a MAB, a Magyar Rektori Konferencia, OTKA, Országos Doktori Tanács, Minisztériumok /  Az egyéni teljesítmény adatain keresztül értékelés feltételei egységes szempontokkal tárolt adatok (meghatározások egységesítése) a teljesítmény (mű) és a hatás (idézők) nyilvántartása nyilvánosság és statisztikai összehasonlítás lehetősége

5 Egységes szempontokkal tárolt adatok  „MŰ” típusok egységes szempontok szerinti meghatározása  Szakcikktől a konferenciákon bemutatott absztraktig, szakkönyvtől a tankönyvben írt fejezetig, a recenziótól a szabadalmakig, stb., számos „besorolt” mű rögzítése  MTA, egyetemek korábbi adatbázisai nem voltak egységesek

6 Művek és idézők nyilvántartása  adatforrás személyes (kézi) bevitel más adatbázisokból származó adatok  művek és idézők hitelességének biztosítása hitelesek-e a forrás-adatbázisok? teljesek-e a forrás-adatbázisok?  az adatok statisztikai feldolgozása (táblázatok)  más adatbázisokkal kapcsolat (jelen és jövő) adatforrás adatbázisok  frissítés repozitórium adatbázisok egyéb, nem szakmai adatbázisok (személyes adatok, pályázati eredményesség, beosztás, stb. alapján készíthető statisztikák)

7 Nyilvánosság és statisztika  kötelező / ajánlott nyilvánosság a művek előállításában való szereptől függ az egyetemeken folytatott munka jogi kérdései (szerzői jog, stb.) elnyert támogatások kötelező beszámoltatása  Nyilvános adatokból összehasonlítás végezhető felelősség és hitelesség I. Az egyetem/kutatószervezet múltbeli tudományos eredménye (teljesítménye) II. A kutatószervezet jelenlegi tudományos potenciálja

8 Az MTMT és a világ  Egyedi, de nem egyedülálló  Komplexitásában, feladatkörében egyedi  Hasonló szolgáltatások Szlovénia – SICRIS – Hollandia – NARCIS – Írország – RIAN – Szerbia – SCIndeks – MyCite/Malaysian Citation Index –

9 Az MTMT felhasználása az egyetemeken  oktatók – kutatók egyéni teljesítményeinek bemutatása  egyetemi egységek teljesítményeinek értékelése  karok, az egyetem teljesítményének értékelése és bemutatása  értekezések kezelése (PhD képzés, stb.)  habilitáció  kinevezések (egyetemi tanár, stb.)  egyetemi pályázatok  az egyetem pályázataiban való részvétel-részesedés ellenőrzése

10 Feladatok az MTMT adatbevitelében  egyetemi egységek – dinamikus mozgásban (!)  oktatók – kutatók életútja (időszak, belépés, egységváltás)  oktatók karrierjének értékelése (habilitáció, kinevezések)  pályázati támogatások kezelése (beszámolók, önértékelés)  ösztönző támogatások megítéléséhez adatszolgáltatás  PhD képzés – Doktori Iskolák értékelése (hallgatók / tagok)

11 Működés  Adatfelvitel Szerzők feladatai Adminisztrátori hálózat Adatfelvivők feladatai  Szakterületenként (tudományos / művészeti / műszaki) más- más felviteli gyakorlat  Szakterületenként más-más kiértékelési szempontok

12 Szakterületek kérdéskörei  természettudományok és élettudományok publikáció, könyv, konferencia-absztrakt, stb. import külső adatbázisokból nagyrészt lehetséges idézők adatbázisokból történő frissítése automatikusan nem megoldott (jogi kérdések megoldandók)  társadalom és bölcsészettudományok publikáció, könyv, absztrakt, stb. az adatok kézi bevitele elsősorban import külső adatbázisokból részben lehetséges  művészeti alkotások meghatározások / adatmezők előadómű, képzőművészeti alkotások bevitele kézi adatbevitellel lehetséges idézők kézi adatbevitellel  műszaki alkotások meghatározások / adatmezők az alkotások bevitele kézi adatbevitellel lehetséges import külső adatbázisokból részben lehetséges

13 Induló feladatok egy egyetemen  adatfelvivői és adminisztrátori rendszer kiépítése, regisztrálása, oktatása, segítése, ellenőrzése  adatkezelői etika kötelezővé tétele  korábbi Adatbázisokból exporttal bevitt adatok kezelése (duplikátumok törlése, hiányzó adatok kezelése, helytelen adatok javítása, rekordok szerzőkhöz rendelése)  a szerzők által duplumként felvitt adatok kezelése, kiszűrése, törlése  belső előmeneteli (pl. habilitáció, kinevezések) és egyéb értékelési (pl. egység, kar) folyamatok esetében a szabályzatok kiegészítése  egyéb tudományos, oktatási adatbázisok és az MTMT egységes honlap-felületre hozása (szoftverfejlesztés adatbázis-kialakítás, MTMT import-funkciók beépítése)  a doktori iskolák tagjai adatainak kezelése  a nem főállású oktatók-kutatók (emeritus professzorok, korábban eltávozottak, részfoglalkozásúak, szerződéssel tudományos, művészeti munkát végzők) regisztrálása (és értesítése), adataik felvitele  a művek elkészítési helyének rögzítése az adott publikációkhoz

14 A folyamatos adatkezelés feladatai  az intézmény hierarchiájában következő szervezeti változások nyomon követése  személyi változások rögzítése az adatbázisban  új szerzők kiértesítése, segítése és utasításokkal ellátása  adminisztrátorok és adatfelvivők adatainak karbantartása  repozitórium elkészítése és az adatok kapcsolása  az egységekhez (alegységekhez) tartozó szerzők adatainak kezelése  a nagy egyetemi pályázatok keretében (TIOP, TÁMOP) alkalmazottak regisztrációja, adataik kezelése.  az MTMT adatbázis szerkezetében történt fejlesztések figyelemmel kísérése, a kari adminisztrátorok és adatkezelők tájékoztatása, oktatása  a pályázatokhoz szükséges, illetve akkreditációs eljárásokban felmerülő szerzői, egységszintű, intézményi szintű statisztikai adatlisták elkészítése.  az intézményen belüli, vagy intézmények összevetése szempontjából szükséges adatlisták elkészítése.

15 Egyetemek az MTMT-ben  MTA-val együtt 27 intézmény  850 ezer mű; 2225 ezer idézet, 30 ezer felhasználó  A lefedettség 85-90%-os a felsőoktatás oktatói, kutatói létszámát alapul véve.  Pénzügyi kérdés A közelmúlt gyakorlata szerint a TÁMOP projekt után a tagszervezetek befizetései fedezik az MTMT költségeinek jelentős részét

16 MTMT a magyar tudományos életben  Az egyetemi és akadémiai repozitóriumokban megtalálható művek közvetlenül elérhetővé válnak az MTMT segítségével.  Kiépül a kapcsolat a felsőoktatási adattár alapú vezetői információs rendszerrel (AVIR: Adattár alapú Vezetői Információs Rendszer a felsőoktatásban).  A tudományos teljesítményre vonatkozó adatokat az AVIR az MTMT-ből veszi majd át. A projekt végére létrejön a magyar tudományos teljesítmény nemzetközi bemutatására is alkalmas internetes portál.

17 Tudományos adatbázisok  WOS, Elsevier, stb. adatbázisok  Idézők összegyűjtése WOS, Scopus, Google Scholar, magyar adatbázisok  Adatbázisba kerülnek a magyar szakfolyóiratok cikkeinek hivatkozásai is?

18 TÁMOP A-11/1  Projekt-gazda: MTMT - MTA Könyvtár  A projekt két fő eleme: 2007-től 2014-ig terjedő teljes körű adatfeltöltés, a felsőoktatási intézmények közreműködésével; Szoftverfejlesztés és elemzési eszköztár kialakítása az értékelés és a nemzetközi összehasonlítás segítésére.