Anyagok és hulladékok az építőiparban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Európai Unió támogatási alapjai, a as időszak újdonságai.
Advertisements

Megújuló forrásokból előállított villamos energia támogatása
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
Az új épületenergetikai szabályozás
A téglaépületek energiahatékonysága Előadó: Kató Aladár MATÉSZ elnök TONDACH Magyarország Zrt. - vezérigazgató március 04.
Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon A Magyar Tudomány Hónapja Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon.
ENVIROMENTAL MANAGEMENT KÖRNYEZETKEZELÉS (KÖRNYEZETIMENEDZSMENT)  Felelős vállalati magatartás  Ökoaudit  Önszabályozás =környezeti szempontú önkéntes.
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
Emberi Erőforrás Menedzsment Az emberi erőforrások fejlesztése
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
Minőségbiztosítás és megfelelőség az ingatlanfejlesztésben
Magyarország részvétele az Európai Területi Együttműködési
FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉSZET
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
1. Bevezetés 1.1. Alapfogalmak
1 Gazdaság és környezet Előadó: Nagy Tamás. 2 Általános környezetvédelmi kérdések a vállalatoknál A gazdasági, piaci és környezeti körülmények miatt egyre.
A környezeti számvitel és könyvvizsgálat korlátai, lehetőségei és követelményei Dr. Pál Tibor.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Előadó: Kopacz Tamás, ügyvezető helyettes - Mapei Kft.
EU KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS A CSATLAKOZÁS MAGYAR VONATKOZÁSAI Dr. Fogarassy Csaba
Épületek gazdasági életciklusai július 23.ÉPÍTÉSZET A GYÓGYULÁSÉRT Horváth Zsolt építészmérnök, szakértő HORBER Mérnökiroda Kft. Építéstudományi.
Az EU többéves pénzügyi kerete
UMVP MB KAP albizottság, KAP-reform Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató Intézet
Konzulens: Dr. Boda György Készítette: Kovács Katalin
46. Közgazdász-vándorgyűlés, június 27., Cz.E. 1/17 Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
Új kihívások a katasztrófavédelemben
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
Legyen kevesebb autó, tisztább város, több zöld! – Ajánlások a Városi Környezet Stratégiához Hegyi Gyula Budapest, november 13. Fővárosi Közgyűlés.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás szervezése, működtetése az önkormányzatok szempontjából Hosszútávon csak a közszolgáltatásokat nyújtó önkormányzatok.
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
Környezetközpontú irányítása rendszerek MSZ14001.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Minőség menedzsment 6.előadás
Az élelmiszerkutatás fő irányai: Jövőkép 2020-ig
MAGYAR KÖZBESZERZÉSI INTÉZET
2011. évi CCIX. Tv. Konferencia neve, helye: Budapest, 2012 október 30. GWP-konferencia Vojtilla László elnöki tanácsadó Magyar Energia Hivatal.
A KTI az EU és a hazai közlekedéspolitika irányelveit követve a fenntartható fejlődés szempontjait figyelembe véve folyamatosan fejlődő,
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
Szövetség az Italoskartonért és a Környezetvédelemért (The Alliance for Beverage Cartons & the Environment) - Az italoskarton gyűjtés és újrahasznosítás.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
Erőforrás hatékonyság és Körkörös gazdaság tettek és tervek a kormány asztalán V. Németh Zsolt Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért felelős.
CSR ISMERETTÉRKÉP. Munkahely Közösség Környezetvédelem Piaci környezet Üzleti Etika Vállalatok Társadalmi Felelősségvállalása.
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
Fenntarthatóság Hol tart Európa a cselekvésben? Herczog Edit Európai parlamenti képviselő Magyar Fenntarthatósági Csúcs II. Budapest, november 24.
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
Életciklus elemzés (LCA)
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
A zöld közbeszerzés európai és magyar jogi szabályozása Kovács László, beszerzési igazgató, az „Év Beszerzési Menedzsere” 2012-ben.
Társadalmi felelősségvállalás a felsőoktatásban Horváth Ágnes.
1 A kémiai biztonság új stratégiája. Európai Unió: Fehér Könyv. REACH. Globális Stratégia: Globális harmonizáció. SAICM. Prof. Dr. Ungváry György.
Új innovatív beszerzési modellek (PcP – Pre-Commercial Procurement) és alkalmazásuk Fenntarthatóság és energiahatékonyság a közbeszerzési eljárásban Miskolc,
Dél Baranya Határmenti Települések Egyesülete Siklós, A Közös Agrárpolitika jövője Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató.
A kÖrkÖrös gazdaság szempontjainak alkalmazása a közbeszerzések során
Dr. Szentesi Szilvia Földművelésügyi Minisztérium
Előadás másolata:

Anyagok és hulladékok az építőiparban ÉPÍTŐ HULLADÉKGAZDÁLKODÁS Az építőipar és a hulladékipar közös kihívásai 2012. május 16. Anyagok és hulladékok az építőiparban ma és holnap Horváth Sándor ÉVOSZ Fenntartható Építés Munkabizottság elnöke

Európa 2020 Stratégia Az építőiparra vonatkozóan is három prioritás: Intelligens növekedés, Fenntartható növekedés Inkluzív növekedés

A fenntartható és versenyképes európai építési szektor 2020-ra: Az építést az életciklus teljesítményen (költség/haszon) és a magas minőségi modelleken alapulóan fogja megfogalmazni, megtervezni, létrehozni, működtetni és átalakítani; Vonzó szektor lesz a munkaerő számára kiváló munkalehetőségekkel, munkaegészségüggyel és -biztonsággal, bérezéssel és karrier lehetőségekkel; A lakosság, az üzleti szféra és a közösségek (beleértve a speciális szükségletű lakossági csoportokat is) változó társadalmi és gazdasági szükségleteihez igazodó épületeket és infrastruktúrát biztosít, A nagy globális kihívásokkal (éghajlat, biztonság stb.) összefüggő keresletet kielégítő új és innovatív megoldásokat kínál: közreműködik abban, hogy az EU elérje a 2050-re kitűzött épület energia-hatékonysági céljait, eléri vagy meghaladja a hulladék újrahasznosításban a 70%-os célt, megfelel az épületek belső klímaminőségi követelményeinek. Vonzó partnerévé válik a meglévő és új piacokon az ügyfeleknek; Kiemelkedő gazdasági teljesítményt nyújt.

Célok, intézkedések a vázolt vízió eléréséhez Az egységes építési piac erősítése hatékonyabb szabályozással, A szakismeret és a professzionalizmus növelése, a magánszektor és közszféra kapcsolatának javítása, Az innovációs képesség és teljesítmény javítása minden területen, a termelékenység, a fenntarthatóság és a hozzáadott érték növelése az értékteremtő lánc minden elemében, Magasabb fenntarthatóság a tervezésben, a termékeknél, az építési folyamatban és a működtetésben, Az építési szektor globális versenypozíciójának erősítése

Fenntartható építés: Az építmények létrehozásának és működtetésének folyamata, amelyre jellemző a környezeti felelősség, az erőforrások hatékony felhasználása az építmény egész életciklusában, a tervezéstől az építésen, a működtetésen, a felújításon keresztül egészen a bontásig. 2. Kibert. C.: „Egészséges épített környezet létesítése és felelős fenntartása az erőforrások hatékony kihasználásával, ökológiai elvek alapján.”

Előtérbe helyezés indokoltsága: az épületek és az épített környezet hasznosítja a földből kikerülő anyagok 50%-át, az épületek életciklusuk során az energiafogyasztás 50%-át használják fel és az üvegházhatás 40%-áért felelősek, az összes hulladék 25%-a építési anyagból keletkezik, az építési szektornak jelentős a gazdasági hatása, mivel a GDP 10%-át adja az EU-ban (Magyarországon alig több, mint fele), az építési szektor közvetlenül közel 20 millió főt foglalkoztat (közvetve 44 milliót).

Bármelyik említett területen néhány % elmozdulás euró milliárdokat jelent. A kedvező irányú elmozdulás hasznát a társadalom egésze, az épületek építtetői és használói és az építési szektor szereplői (kutatók, tervezők, kivitelezők, anyaggyártók) egyaránt kell hogy élvezzék.

A fenntartható építés – ezen belül a hulladékgazdálkodás – az építési szektor számára: többlet feladatot jelent, magas minőséget követel, magasabb színvonalú tudást igényel, innováció, kreativitás előtérbe kerül, VERSENYKÉPESSÉG jelentősen javul.

Tudatformálás szükségessége: döntéshozók szerepe, szabályozási rendszer, hatóságok szerepe, építtetők, épület használók, építési szektor szereplői

A fenntartható építés főbb területei: az energiahatékonyság, energia takarékosság, életciklus elemzés (LCA) építésben, üzemelésben, zöld közbeszerzés, a fenntartható építés kutatása, oktatása, innovációja, műszaki tervezése, optimális építőanyag (minőség, mennyiség) felhasználása, anyagtakarékosság, az építési, felújítási és bontási folyamatok hulladékának minimalizálása, a keletkezett hulladék újrafelhasználásának maximalizálása, az intelligens épületek (domotika) szinergiájának hasznosítása.

Főbb európai szakmai szövetségek ajánlása FIEC (Európai Építőipari Szövetség) Pozíciós iratok, pl.: A FIEC végső hozzájárulása az építőipar fenntartható versenyképességéről szóló nyilvános konzultációhoz, FIEC válaszok – Zöld Könyv az EU közbeszerzési politikájának modernizálásáról. CEPMC (Építőanyaggyártók európai ernyőszervezete) Pozíciós papírok: A fenntartható építés szabványai, Környezetvédelmi cimkézés, Javaslat a hulladék irányelvhez.

Építési hulladékok (melléktermékek) felhasználása Nyersanyagként nem hasznosítható : káros és veszélyes Nyersanyagként újrahasznosítható : beton, fa stb. Nyersanyagként hasznosítható : felesleges talaj, fémhulladék stb. Építőanyaggyártási melléktermékek (a fenti osztályozás szerint)

Cél: az építőanyagok felhasználásának optimalizálása életciklus elemzés, zöld közbeszerzés, építési termékek és épületek „környezettudatosságának” minősítése, a szabályozási környezet javítása, környezettudatosabbá tétele, domotika (intelligens épületek).

Életciklus költség (LCC Life cycle costing) módszertana Lépések (1/2): Az LCC elemzés fő céljának meghatározása Az elemzés kezdeti területének kijelölése Annak meghatározása, milyen mértékű összefüggés van a fenntarthatósági elemzés és az LCC között Az elemzés időszakának és a gazdasági értékelés módszereinek kijelölése Kiegészítő elemzések szükségességének meghatározása (kockázati/bizonytalansági és érzékenységi elemzések) Projekt és forrás követelmények meghatározása Az LCC-be beépítendő opciók és a figyelembe veendő költségtényezők meghatározása Az LCC elemzéshez használandó költség és idő adatok összegyűjtése

Életciklus költség (LCC Life cycle costing) módszertana Lépések (2/2): A pénzügyi paraméterek értékeinek és az elemzési periódusnak a megerősítése A kockázati stratégia áttekintése és előzetes bizonytalansági /kockázati elemzés végrehajtása A szükséges gazdasági értékelés elvégzése Részletes kockázati/bizonytalansági elemzés elvégzése (ha ez kívánatos) Érzékenységi elemzés elvégzése (ha ez kívánatos) Az első eredmények értelmezése, bemutatása a megkívánt formában A végső eredmények bemutatása a megkívánt formában és a zárójelentés elkészítése

Szabályozási környezet javítása Ösztönző elemek hatékonyabbak, mint a tiltók. 305/2011/EU rendeletben új alapkövetelmény: 7. A természeti erőforrások fenntartható használata

Zöld közbeszerzés Az Európai Bizottság által is elfogadott definíció szerint a zöld közbeszerzés: amely során az ajánlatkérő a beszerzési folyamat minden szakaszában figyelembe veszi a környezet-védelem szempontjait, az életciklus során a környezetre lehető legkisebb hatást gyakorló megoldások keresésével, és előnyben részesítésével ösztönzi a környezetbarát technológiák elterjedését, a környezetbarát termékek előállítását.

Zöld közbeszerzés indokoltsága Ha a vásárlóerő környezetkímélő termékek, szolgáltatások felé mozdul el, akkor közvetlen környezetvédelmi előnyök jelentkeznek, A piac elmozdul ebbe az irányba, Követendő példa lehet a vállalati és magánfogyasztók előtt, Nem növeli szükségszerűen a kiadásokat. Életciklusra vetített költségek (beszerzési ár + fenntartási költségek + ártalmatlanítás költsége)

Építési termékek megmérettetése Kötelező: CPD  CPR Önkéntes: átláthatóság szakmai szövetségek (pl. ÉVOSZ) szerepe, környezettudatosság, hitelesség

Épületek környezettudatos minősítése USA: LEED UK: BREEAM DE: DGNB

Szabályozási környezet (EU 27 ország felmérése) a hulladék irányelv  erősödött a nemzeti szabályozás, erőforrások minimalizálása  javítandó  TC 350 szabványai (építmények fenntarthatósága), önkéntesség, alulról jövő kezdeményezések támogatása.

Intelligens épületek Működésük során automatizálási, vezérlési és/vagy irányítási rendszereket működtetnek A fenntartható építés legdinamikusabban fejlődő területe. Szoros összefüggés: az építési termékek környezettudatosságával, az életciklus elemzéssel, a monitoring rendszerekkel. Intelligens épületek követelményei, előnyei: komfortosság, kényelem, gazdaságos üzemelés, megbízhatóság, rugalmas fejleszthetőség, környezettudatosság.

Építőipar és építőanyagipar krízis helyzetben  kilábalás iránya  környezettudatosság, fenntarthatóság