 cigány népmese: A cigányság, mivel hagyomány nélküli közösség, az egyetemes eu. népmese elbeszélő stílusától teljesen különböző módon a környező népek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Arany János: Toldi összefoglaló
Advertisements

 A japán etikettre jellemző az ösztönös udvariasság. Sem nyelvük, sem kultúrájuk nem teszi lehetővé az udvariatlanságot. Ha például egy autós elé bevág.
Köszönöm Neked Szebenyi Judit.
Nemde Isten szikrája rejtőzik minden emberi lélekben?
Egyszerűen hihetetlen Dwight D. Eisenhower tábor- noknak igaza volt, amikor elrendelte, hogy fényképez- zenek és filmen örökítsenek meg mindent, amit láttak.
Canta Nat king Cole: Fascinación Photographs from the internet December 2008 Editor : Ady Biber ©
Prezentáció címe hónap nap.. Rossz hírek •Nehéz (és költséges) manapság a piacra betörni, •A piacra kerülő márkák elenyésző része válik sikeressé,
Dr. Ternovszky Ferenc A nemzeti kultúra szerepe, jelentősége.
A tudatos élet alapelvei
Nem anyagi érték (Kultúra, tudomány) A hagyomány, a művészet és a tudomány értékteremtő erő, vagy díszlet? – Életet adó gyökér, vagy karanténbeli őskövület,
Család.
Közösségek és célcsoportok konstruálása dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék.
Jónás alakja mint önarckép
Mikor még semmi nem létezett..
MINTZBERG-FÉLE SZERVEZETTIPOLÓGIA
A szabadság kérdése a filozófiában
A felvilágosult abszolutizmus
Budapest mint világváros
Készítette: Szoboszlai Adrienn 7.a
 2002 október – december  Post szeptember 11-i kampány  Cél: bemutatni az amerikai muzulmánok boldog életét, meggyőzni a világot, hogy ne utálják az.
… 20on alúliaknak tilos ! A kockázatok és mellékhatások tekintetében, kérjük olvassa el e terméken található tájékoztatót,tartsa be vagy kérdezze meg ifjúságát!
Az Élet Igéje szeptember „Ezért ti elsősorban az Isten országát és annak igazságát keressétek, s ezeket mind megkapjátok hozzá.” (Mt 6,33)
 A dogmatikai traktátusok témái közül talán egyik sem változtatta meg arcát a II. Vatikáni Zsinat óta, olyan mértékben, mint a negatív véglegesség eszkatológiai.
Szeretném ezt visszakapni! Működik! Megfontolandó.
Világ város születik: BUDAPEST
CIGÁNY NYELV GYEREKEKNEK
CIGÁNY NYELV GYEREKEKNEK
CIGÁNY NYELV GYEREKEKNEK
CIGÁNY NYELV GYEREKEKNEK
A mesék világa Tudnivalók a mesékről.
A közösségiség megjelenése a magyar, a székely és a cigány népmesékben
– A Maldív Köztársaság szigetország az Indiai-óceánon, India délnyugati csücs- kénél. 26 atollból, 1192 szigetből áll, ebből 202 lakott, további 87 a.
Egy nap egy kis pillangó látszott egy félig nyitott selyemgubóban. Egy férfi ült és nézte a pillangót néhány óráig, ahogy küzdött, hogy testét kiszabadítsa.
A bűnözővé válás okai és ok nélkülisége
Vörösmarty Mihály 19/A.
De ingben, gatyában is szeretem a hazám. Nem járok zsinóros mentében,
Ukrajna. Hatalmi távolság (PDI ~70) -Korrupció elfojthatatlan, ezáltal: -Mindenkinek minden megfelel, -Mindenhol megvannak a kiskapuk -A rétegbeli és.
Roma Központ Nagykanizsa Magyar-Horvát Szakértői Akadémia szeminárium
Egy nap, egy egyetemi tanár, a következő kérdést tette fel hallgatóinak:
Szeretném ezt visszakapni! Működik!. A férfit Flemingnek hívták, szegény skót farmer volt. Egy napon, miközben valami megélhetést próbált szerezni a családjának,
Zene: J.S. Bach: d-moll Toccata és Fuga
Mosolyod nem kerül pénzbe, mégis sokat ér testvéred szemében.
Mosolyod nem kerül pénzbe, mégis sokat ér testvéred szemében.
Kontinensnyi ország-országnyi kontinens
Kenyered és Borod táplál engem, Te gyógyítod Szívem, hogyha fáj.
Bárányom, Bárányom, Istennek Báránya, könyörülj rajtam, hadd jussak jobb sorsra! Adj nekem nagy hitet, amíg lehet! Formáld kedved szerint a szívemet!
Mert tudom, semmi nem szakíthat el az én Uram szerelmétől
A FESTŐ szerint minden szellemiekben fogan meg először, s csak ezután jelenik meg látható világunkban, így a FESTMÉNYen is. E szellemi eredetről mesél.
Nem anyagi érték (Kultúra, tudomány) A hagyomány, a művészet és a tudomány értékteremtő erő, vagy díszlet? – Életet adó gyökér, vagy karanténbeli őskövület,
A „barbárság” fogalma Móricznál és általában
Fogalom Kérdezz! Felelek.
Brassó Belvárosi Református Egyházközség A magyar reformáció nagy alakjai Előadás sorozat esztendő Reformáció nagyhetében.
Kimondom már bátran: az Õ irgalma nélkül Semmit sem sem ér az életem.
„Ame kai sam zurale ande o patiamos, ame trubul te ninkeras o kovlimos kudalengo kai nai zurale, ai te na avas drago amenge.”
Alexander Fleming igaz története.
Zene: Szűcs Judit - Ha belehalok százszor is
Ausztrália.
Szükségünk van rasszistákra? A következő fotók egy nemrég a Londoni muzulmán közösség „Vallással a békéért: tüntetésén készültek. Hogy senki sem legyen.
Óvodáskorúak irodalma II. évfolyam óvodapedagógus szakirány.
Zászló Himnusz Jelmondat
Te is más vagy – Te sem vagy más
Babits III. pályaszakasza húszas-harmincas évek
ÉRTÉK, ESZMÉNY, NORMA A NEVELÉSBEN
I-064.
„SENKI SEM KÖVETHET EL NAGYOBB HIBÁT, MINT AZ, AKI AZÉRT NEM TESZ SEMMIT, MERT AMIT MEGTEHET, AZ KICSINY.” (E. Burke)
40. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
Arany János:Toldi -összefoglaló
Mely sorok hallatán szomorúság és csalódottság fogott el
Globalizáció.
Előadás másolata:

 cigány népmese: A cigányság, mivel hagyomány nélküli közösség, az egyetemes eu. népmese elbeszélő stílusától teljesen különböző módon a környező népek mesekincsét dolgozza át cigány népmesévé. A hallgatóság igényéhez alkalmazkodva a legfontosabb jellegzetessége a kalandosság, ennek érdekében mellőzi a hagyományos mesemenetet s a logika ált. szabályait. Nem tartja feladatának a "költői igazságszolgáltatást", a főhős (hősök) szerepe sokszor negatív, nem erős oldala a befejezés sem. A természetes és természetfölötti világot nem választja el élesen, előtérbe állítja a hétköznapok kisszerű naturalista részleteit.

 Fordította: Dr. Karsai Ervin  Asvune bisora A könnycsepp gyöngyök  Andekh Indijako Them, ando Kashmiro beshlas jekh manush, Bolanabusholas. Egy indiai országban, Kasmírban lakott egy ember, Bolánának hívták.  Phuvako butyari sas, de kasavo chorro sas, ke lestar nas majchorro andeintrego luma. Földmunkás volt, de olyan szegény volt, hogy nála nem volt szegényebb az egészvilágon.  Nasul vrami phirle atunchi, leske phuva avri shutyile, kade, khanchi chizhanglas andre te phiravel pa le phuva ande peski grada. Rossz idők jártak akkor, földjei kiszáradtak, úgy, semmit sem tudott behordani a földekről a csűrébe.