VII. Nevelésügyi Kongresszus 7. Szekció

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egy innováció nyomában
Advertisements

Királyhelmec városunk története
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Lehetséges-e ma átfogó közoktatási reform a finanszírozás reformja nélkül? Hermann Zoltán MTA Közgazdaságtudományi Intézet Oktatási.
A TÁMOP projekt intézményi hatásai a Somogyi TISZK-ben Kispéter Sándor Főigazgató-helyettes Kispéter Sándor Főigazgató-helyettes.
A sajátos nevelési igényű gyermekek, és a pedagógiai szakszolgálatok finanszírozása 2010-ben Előadó: Dr. Gergőné Babina Jusztina- igazgatónő Egységes Pedagógiai.
A tanári munka értékelése
Szociális munkások a közszférában március 27. Varga István főiskolai adjunktus Szociális munkások a közszférában március 27. Varga István főiskolai.
Térségi tanoda hálózat BHIM RAO Egyesület
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
Az egészségügy finanszírozásának problémái Adalékok a járulékreform kéréseihez Dr. Kincses Gyula ESKI.
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
A gazdaságfejlesztés jelentősége a települések és a térségek megélhetése és életben maradása szempontjából Az önkormányzatok működési és beruházási költség.
Tapasztalatok bemutatása a hátrányos helyzetű kistérségek szociális ellátó- rendszerének fejlesztése és a közszolgáltatások kistérségi integrációja területén.
2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
TISZTELETTEL ÉS SZERETETTEL KÖSZÖNTÖM AZ EGYHÁZKERÜLETI PEDAGÓGUS TALÁLKOZÓ VALAMENNYI RÉSZVEVŐJÉT! VALAMENNYI RÉSZVEVŐJÉT!
Az integrált oktatás modellje Nahalka István Egyetemi docens
HAT – Oktatáspolitikai kerekasztal március 8. Feladat- és felelősségmegosztás a közoktatásban.
Oktatási reform – 2007 Dr. Hiller István
Családi napközi.
FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI NAPOK
A földhasználat és a területi versenyképesség főbb közgazdasági összefüggései Előadó: Kollár Kitti doktorjelölt, tanszéki mérnök Komárno november.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Javaslatok a magyar közoktatás megújítására Eltérő álláspont a Zöld könyvről.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
A közoktatás „dobbantási” esélye Dobbantó Programindító Konferencia Setényi János 2008 Budapest.
A rendészeti (rendőr) (szak)képzés jelene és jövője
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Hatékonyság és eredményesség a közoktatásban
Feladat- és felelősség- megosztás a közoktatás-irányítási rendszerben Palotás Zoltán Budapest, augusztus 26.
VII. Nevelésügyi Kongresszus VII. Szekció Intézményfenntartás, irányítás és finanszírozás A közoktatás finanszírozása nem önkormányzati fenntartók esetében.
Az új finanszírozási rendszer hatása az intézményfinanszírozásra Drahos Péter – Balogh Miklós.
A szakképzés jelene és jövője 7. Nevelésügyi Kongresszus augusztus 27. Dr. Szenes György főtitkár.
Számít, hogy 0,61 m2 ? A pedagógusok élet-, és munkakörülményei, a pedagógus életpálya teljességének tükrében Sági Matild Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Közfoglalkoztatás ’2011 Szolnok, október 26. Dr. Czomba Sándor Foglalkoztatáspolitikáért felelős Államtitkár.
Roma Központ Nagykanizsa Magyar-Horvát Szakértői Akadémia szeminárium
Kormányszóvivői tájékoztató Olcsóbb, hatékonyabb állam Szilvásy György a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter.
A közoktatás alapkérdései Radó Péter Oktatáspolitikai Elemzések Központja (2008.)
Oktatás-gazdaságtan Oktatás fő finanszírozói 1. Egyének 2. Munkaadók - általános képzés - speciális képzés 3. Állam - extern hatások - oktatási piac tökéletlensége.
ÚJ ISKOLA, ÚJ TUDÁS ÚJ MAGYARORSZÁG KORMÁNYZATI KONFERENCIA március 4.
Ifjúsági munkanélküliség Magyarországon
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
Transznacionális és multinacionális vállalatok
A Varga Tamás Általános Iskola és az SZTE Neveléstudományi Intézet együttműködése a TAMOP pályázat keretében Fejes József Balázs
A felsőoktatási intézmények gazdálkodásának szabályozása az új felsőoktatási törvényben Prof. Dr. Katona Tamás.
Az önkormányzatok évi finanszírozása
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
Biztos Kezdet Gyerekházak
Pedagógusképzést segítő hálózatok fejlesztése a Dél-Dunántúlon Pécsi Tudományegyetem TAMOP 4.1.2B.2-13/ projektje Pécs, november 25. Janovics.
DR BITTNER PÉTER NEKÜNK ÖSZTÖNZÉS NEKIK OSZTALÉK SZÉKESFEHÉRVÁR,
Példa egy ppt prezentációhoz
A Magyar Tehetséggondozó Társaság tehetségfejlesztést segítő tevékenysége a gyakorlati programokban Debrecen, szept Dr. Polonkai Mária a.
A többcélú kistérségi társulás finanszírozási gyakorlata Debrecen, Megyeháza-Árpád terem.
Iskolai tehetséggondozó tevékenység az online kérdőíves felmérés tükrében Sági Matild.
KISTELEPÜLÉSEK ÉS KISISKOLÁK – TÁRSULÁSOK 2. szekció Jankó Krisztina Ph.D jelölt Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Budapest, november 30.
„Kincs, ami nincs” - a hazai szegények egészségi állapota - Havasi Éva és Horváth Gergely.
And what else?... Leszakadó gyerekek.
Az államháztartás.
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
A helyi önkormányzatok feladatrendszere és költségvetése
Előadás másolata:

Polónyi István A hazai közoktatás-finanszírozás ellentmondásai - vitaindító - VII. Nevelésügyi Kongresszus 7. Szekció Intézményfenntartás, irányítás és finanszírozás 7.3 A közoktatás finanszírozása 2008. augusztus 26-27.

Amiről nem beszélek A hazai oktatás relatív (GDP-hez viszonyított) ráfordításai nagyjából megfelelnek a fejlett országok átlagának

Amiről szó lesz A hazai oktatás finanszírozási rendszere A problémák: A privatizáció és a szektorsemlegesség hiánya A pedagógusok Az új finanszírozás A hátrányos helyzetű települések iskoláinak problémái

A közoktatás finanszírozási rendszere Központi normatív támogatás. több mint 40 normatíva, ezen belül az alapnormatívák jelentősége legnagyobb (a normatív támogatás 80%-át ezek adják), a kiegészítő normatívák funkciója egy-egy kiemelt részfeladat, vagy hátránykiegyenlítés elkülönített támogatása (pl. fogyatékosok oktatása, kistelepülési kiegészítő normatíva) A fentieken túl van néhány további, kisebb jelentőségű állami forrás. a célzott és céltámogatásokból, valamint az elkülönített állami alapoktól kapott támogatás. (intézményi bevételek) A kötelező oktatás működtetéséhez szükséges ezek után még hiányzó kondíciókat a fenntartónak kell biztosítani.

A privatizáció és a szektorsemlegesség hiánya

1990-es évek közepén. Forrás: J. Christopher Soper. Stephen V 1990-es évek közepén. Forrás: J. Christopher Soper Stephen V. Monsma (1995): Egyház és állam: két modell

A közösségi és a magánintézményi tanulók aránya iskolaszintenként (2005) A magán intézmények aránya növekvő tendenciát mutat

Problémák a finanszírozással Az egyházi, felekezeti intézmények kiegészítő támogatást kapnak – az alapítványi és magán intézmények nem Az önkormányzatok és nem egyházi magán fenntartók rákényszerülnek arra, hogy az állami normatív támogatás mellé komoly erőfeszítésekkel kiegészítő támogatást nyújtsanak iskoláiknak, azon közben az egyházi iskolafenntartó a kiegészítő támogatást is megkapja az államtól Az önkormányzati és nem egyházi magán fenntartók esetében a saját forrásaik előteremtése több-kevesebb racionalitásra kényszeríti az iskolafenntartókat, azon közben az egyház bármikor, bármilyen méretű intézménnyel bejelentkezhet az állam lényegében 100%-os finanszírozására. Diszkriminációs helyzetet teremt – mert a többi alternatív nem kap kiegészítő támogatást Sérül a szektorsemlegesség

A pedagógusok és a finanszírozás

Pedagógus bérek

Pedagógus bérek 2

Pedagógus bérezés és foglalkoztatás Az oktatás működésének, eredményességének, minőségének meghatározó eleme a pedagógus. Ugyanakkor: a pedagógusok relatív bérhelyzete a 90-es években romlott, s az ezredforduló utáni javulás után is igen kedvezőtlen nemzetközi összehasonlításban a közalkalmazotti foglalkoztatás nem kedvez a minőség elismerésének A bérezés és foglalkoztatás visszahatásaként kedvezőtlen szelekciós mechanizmusok Mindezzel együtt közismert a pedagógus-túlfoglalkoztatás A kutatások szerint a jelenlegi finanszírozási és foglalkoztatási gyakorlat abban az irányban hat, hogy részint sok de gyengébb képességű pedagógus van foglalkoztatva, részint a hátrányos helyzetű gyerekek nevelésének színterein a gyengébb képességű pedagógusok vannak többségben

Van-e realitása pl. egy újabb 50%-os béremelésnek? 2006-ban az oktatás összes kiadása a GDP-hez viszonyítva 5,16% volt Ugyanebben az évben az összes oktatási kiadásnak közel 69%-a volt személyi juttatás (járulékaival együtt) Egy 50%-os béremelés tehát nagyjából 1,8%-kal, azaz 6,93%-ra növelné az oktatás kiadásait Van ennek realitása? a többi közalkalmazott? a pedagógus-foglalkoztatás hatékonysági mutatói? a minőség? a hosszú távú presztízs?

Az új finanszírozás

Az új finanszírozás összességében mintegy 7%-kal nyújt alacsonyabb támogatást. Minél magasabb az évfolyamlétszám, annál inkább a IV, VII. és VII. évfolyam támogatáselőnye növekszik.

Az alsó tagozat támogatása 10,1%-kal csökken A felső tagozaté 3,5%-kal nő Miért is jó ez? Vajon készültek ilyen modell-számítások? Vagy csak így sikerült?

A hátrányos helyzetű települések

Hátrányos helyzetű települések iskoláinak problémái Finanszírozási problémák: Az általános iskolai feladatellátási helyek 51 %-a 5000 fő alatti településen. ( A gimnáziumok és szakközépiskolák esetében ez jóval 10 % alatt volt). A kistelepüléseken a gyermekek számából adódóan alacsony létszámú kisiskolák működési költsége fajlagosan magasabb A kistelepülések önkormányzatainak bevételei általában igen szűkösek. Ezeket a problémákat az oktatásfinanszírozás azzal igyekszik kompenzálni, hogy a kistelepülések, illetve hátrányos helyzetű települések oktatását kiegészítő normatívákkal támogatja a központi költségvetés Nem alapvetően a kistelepülési státusz a probléma, hanem a gazdasági, jövedelmi helyzet. A jelenlegi finanszírozás alapvető problémája, hogy a települések gazdasági, jövedelmi helyzetének különbségeit nem veszi figyelembe, azt nem illetve csak részben tudja kompenzálni

Befejezés helyett

Ma sajnos nem mindegy, hogy valaki hová születik Ma sajnos nem mindegy, hogy valaki hová születik. Hátrányos helyzetű településen, vagy környéken, hátrányos helyzetű családban születve nem tud a mai magyar iskola segíteni a fel(jebb)emelkedésben. A mai magyar közoktatás finanszírozás nem, vagy részben biztosítja az oktatás kulcsszereplőinek – a pedagógusoknak – a hosszú távú foglalkoztatási presztízséhez, rövid távú motiválásához, és hatékony foglalkoztatásához a megfelelő forrásokat A mai magyar közoktatás finanszírozása nem, vagy csak kis részben biztosítja a hátrányos helyzetű települések, iskolák, gyerekek többlet támogatás igényét. Valamennyien felelősséggel tartozunk azért, hogy ez ne így legyen

Köszönöm a figyelmet