Energia a középpontban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mivel fűtünk majd, ha elfogy a gáz?
Advertisements

Matrix-modul (konténer) biogáz üzemek
5. témakör Hőtermelés és hűtés.
Energia a középpontban
Radioaktivitás és atomenergia
TRAMPUS Consultancy Atomerőművek élettartam gazdálkodásának motiváló tényezői Dr. Trampus Péter A céltól a megvalósulásig tudományos konferencia Pécs,
Az atomreaktorok osztályozása Cél szerint –kísérleti reaktorok (izotóp előállítás, magfizikai kutatás, oktatás)‏ –erőművi reaktorok (energiatermelés)‏
A csernobili baleset.
Energia témakör tanítása Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT A legelterjedtebb energiahordozók.
Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola
Megújuló energiaforrások.
Geotermikus energia A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó energia. A Föld belsejében lefelé haladva kilométerenként átlag 30 °C-kal emelkedik.
A Föld megújuló energiaforrásai
Az Atomenergia.
Atomerőmű típusok.
5. témakör Hőtermelés. 1. Hőellátási módok A felhasznált végenergia kb. 2/3-a hő. Hőigény: – ipari-technológiai (kb. 50 %): nagy hőmérsékletű (hőhordozó:
Súlyos üzemzavar Pakson
Áram az anyag építőköveiből Dr
5. témakör Hőtermelés és hűtés.
Villamosenergia-termelés nyomottvizes atomerőművekben
Kaprielian Viken Márk Vincze István
Az energiaellátás és az atomenergia Kiss Ádám február 26. Az atomoktól a csillagokig:
A nukleáris energia Erdős-Anga János.
Az Energia.
VÍZERŐMŰVEK Folyóvizes erőmű Tározós erőmű Szivattyús-tározós erőmű
Környezet- és emberbarát megoldások az energiahiányra
ÁLTALÁNOS GÉPTAN Előadó: Dr. Fazekas Lajos.
Paksi Atomerőmű. Épült: 1973-tól 1987-ig. Épült: 1973-tól 1987-ig Magyarország egyetlen Atomerőműve.
Az atomenergia.
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Megújuló Energiaforrások
Igen tudjuk, hogy ez csak egy prezentáció lesz...
Hagyományos energiaforrások és az atomenergia
Atomfegyverek működése Hatásai
Energiatermelés? Energia-átalakítás! Nap – hő – elektromos – kémiai
Az atommag.
Az atomerőművek.
Készítette: Szabó Bálint
A visszacsatolásos atomreaktor egyszerűsített blokkdiagramja
A hűtőközeg teljes elgőzölgésének mikroparamétereken keresztüli hatása a reaktivitásra a CANDU HWR típusú reaktor esetében, %
Atomerőmű Tervezet Herkulesfalva október 1. Gamma Atomerőmű-építő Zrt.
Megújuló energiaforrások
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
Magyarországi vezetékes szállítás fő vonalai
Rádióaktivitás Illusztráció.
Az erőművek környezetvédelmi kérdései és élettani hatásai
Atomerőművek Energiatermelés és Környezetvédelem.
Földgáz A zöld energia.
Az az atomerőművek energiatermelése, biztonsága és környezeti hatásai
Megújuló Energiaforrások
Energetikai gazdaságtan
Készítette: Csala Flórián
Paksi atomerőmű. A paksi atomerőmű Magyarország egyetlen atomerőműve. Épült: Alapkiépítés: 1760 MWe.
Rendszerek energiaellátása
Az alternatív energia felhasználása
Rendszerek energiaellátása 2. előadás
Szélenergia.
Az atom reaktor Készítette: Torda Livia II/6.
FRITZ STRASSMANN ÓCSAI RÉKA 11/A. Boppard, Németország, febr ápr. 22. Fizikus, vegyész.
Atomerőmű. Működése A reaktor térben maghasadást idéznek elő amely, magas hő leadással jár. Ezzel az energiával vizet melegítenek fel melynek gőzével.
Készítette: Szabó Bálint
Láncreakció A láncreakció általánosan események, folyamatok gyors egymásutániságát jelenti, amiben egyetlen esemény sok egyéb, általában a kiváltó okhoz.
Készítette: Szanyi Zoltán RJQ7J0
A maghasadás és a magfúzió
Nukleáris energia alkalmazásai
Atomerőművek a villamosenergia-termelésben
Geotermikus energia.
Előadás másolata:

Energia a középpontban Atomenergia Készítette: Dóka Bernadett 12.B

Atomenergia meghatározása Az atomenergia gyakorlatilag az atommagok ún. kötési energiáját jelenti. Az atommag átalakulások során az atommag energiájának egy része felszabadul és hasznosítható. Kétféle módon szabadítható föl energia: a maghasadás (fisszió) során nehéz atommagok hasadnak két könnyebbre, míg a magfúzió során könnyű magok (pl. hidrogén-izotópok) egyesülnek nehezebb, stabilabb magokká.

A maghasadás vagy magfúzió folyamataiként keletkező hőenergiát - a hagyományos, pl. széntüzelésű erőművekhez hasonló módon - áramtermelésre hasznosítják. A tüzelőanyag leginkább urán. Több reaktortípus létezik. Elsősorban gáz és vízhűtéses reaktorok terjedtek el. Vannak olyan reaktorok, amelyekben a hűtést víz tölti be, ezeket könnyűvizes reaktoroknak hívják. A nyomottvizes reaktorban a hűtőközeg folyadék, nem változik a sűrűsége. A reaktortartály aktív zónájában áramlik a hűtővíz. A tartály kovácsolt szénacélból készül, belseje rozsdamentes acél és a tetejét reaktorfedél zárja.

Használata Az első működő atomreaktor a grafit-moderátoros Fermi-féle reaktor volt. 1942. december 2-án indult, de csak néhány percig működött, hogy igazolja az állításokat. Teljesítménye úgy 200 W lehetett. Később az ilyen típusú erőműveket csak az Egyesült Államokban csak plutónium előállítására használták, mert a működése instabil volt. A Szovjetunióban, mint Csernobilban energiatermelésre is használták. A nyomottvizes reaktorok, mint pl. a Paksi Atomerőmű sokkal stabilabbak.

Atomenergia felhasználása Az atomenergia felhasználásának egyik előnye, hogy megfelelő üzembiztonsági környezetben mentes a káros kibocsátásoktól, ezért a globális szennyeződések elmaradnak. Baleset esetén viszont a szennyező hatás igen jelentős. Költségnövelő tényező a radioaktív hulladék tárolása. A teljes hőenergia egy része nem alakítható át villamosenergiává, ez a környezetbe távozik hőveszteségként (mint minden hőerőmű esetében) Az atomenergiát hatékonyan és gazdaságosan használják az ipar, a mezőgazdaság, az egészségügy és a tudományos kutatások területein.

Az energiaelletásban fontos szerepet játszik Az energiaelletásban fontos szerepet játszik. Ezek az atomenergia békés célú felhasználási módjai. Ez azonban veszélyes is lehet, mert károsíthatja az egészséget és a környezetünket. Ezért megfelelő szabályozás és a fontos szabályok betartása mellett zajlik csak a munka. Sok hadsereg, valamint civilek is (például néhány jégtörő hajó) használják a nukleáris meghajtást. Az atomenergia azonban tömegpusztító fegyverként is használható, nukleáris fegyverként.

Atomerőmű Az atomerőmű egy vagy több atomreaktor segítségével villamos energiát termelő üzem. Egyes atomerőművek az áram mellett hőenergiát is termelnek és értékesítenek (pl. házak fűtésére vagy ipari üzemek hőellátására.)

Atomerőmű működése Az atomerőművek felépítése hasonló az egyéb hőerőművekéhez, ugyanis mindkettő esetében a kazánban (illetőleg reaktorban) felszabaduló hőt valamilyen hűtőközeggel szállítatjuk el, és azt gőz termelésére használjuk fel. Ez a gőz ezt követően a turbina forgólapátjaira kerülve meghajtja azokat, és ebből a mozgási energiából termel villamos energiát a generátor. A gőz a kondenzátorba kerül, ahol lecsapódik, újra folyékony halmazállapotúvá alakul. Az így lehűlt víz előmelegítés után újra visszajut a kazánba, illetve nyomottvizes atomerőmű esetén a gőzfejlesztőbe.

A fő különbség a hagyományos hőerőmű és az atomerőmű között abban áll, hogy miként szabadítjuk fel a szükséges hőt. Fosszilis erőműben a kazánban szenet, olajat vagy gázt égetünk el, és a tüzelőanyag kémiai energiája alakul hővé. Atomerőműben viszont a maghasadásokból felszabaduló energiát hasznosítjuk.

Az atomerőművek típusai A világon számtalan atomerőmű fajtát alkalmaznak az energiatermelésben. A különböző atomerőmű típusokat a bennük használt atomreaktor fő jellemzői alapján szokás csoportosítani. A ma leginkább elterjedt energetikai reaktor típusok: Könnyűvizes reaktorok: ezekben mind a moderátor, mind a hűtőközeg könnyűvíz (H2O). Ebbe a típusba tartoznak a nyomottvizes (PWR: Pressurized Water Reactor) és a forralóvizes (BWR: Boiling Water Reactor) reaktorok.

Nehézvizes reaktorok (pl Nehézvizes reaktorok (pl. CANDU): a moderátor, és a hűtőközeg is nehézvíz (D2O). Grafitmoderátoros reaktorok: ezen belül a gázhűtésű reaktorok (GCR: Gas Cooled Reactor), és a könnyűvízhűtésű reaktorok (RBMK). Egzotikus reaktorok (gyors tenyésztőreaktorok és egyéb kísérleti berendezések). Újgenerációs reaktorok: a jövő reaktorai

„Az energia, az anyagok állandóan változnak… Minden tudomány szerint az egyetlen állandó a változás.”