Hőtágulás szilárd testek esetén

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A halmazállapot-változások
Advertisements

Gázok.
Testek úszása,lebegése és elmerülése
DIÁKKONFERENCIA 10.D Miskolc, 2014.május 4.
Folyadékok és gázok mechanikája
KÖZLEKEDŐEDÉNYEK HAJSZÁLCSÖVEK
Az időjárás.
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
A sűrűség.
Folyadékok és gázok mechanikája
Halmazállapot-változások
IV. fejezet Összefoglalás
Apor Vilmos Katolikus Főiskola
Hővezetés Hőáramlás Hősugárzás
Elektromos alapismeretek
Halmazállapotok, Halmazállapot-változások
A folyadékok nyomása.
Hőtágulás.
A belső és a külső erők párharca
Összefoglalás 7. osztály
Termikus kölcsönhatás
HŐTERJEDÉS.
Aerosztatikai nyomás, LÉGNYOMÁS
Testek úszása, lebegése, elmerülése
A hőmérséklet mérése.
A hőtágulás Testek hőmérséklet-változás hatására bekövetkező méretváltozásait hőtágulásnak nevezzük.
Felhajtóerő.
FIZIKA A NYOMÁS.
A hőmérséklet mérése. A hőmérő
A gázok tulajdonságai Vlastnosti plynov.
A folyadékok tulajdonságai
A forrás. A forráspont Var. Bod varu.
Hőtan.
Halmazállapot-változások
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Testek úszása, lebegése, elmerülése
Villamos tér jelenségei
Hőtágulás szilárd testek esetén
Hőtan Az anyagok belső szerkezete, szilárd tárgyak és folyadékok hőtágulása, hőterjedés (Ez az összefoglalás tartalmaz utalásokat a tankönyv egyes részeihez,
Tanár: Kaszás Botos Zsófia
Egyenáram KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
HŐTAN 4. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
HŐTAN 1. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
HŐTAN 3. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Állandóság és változás környezetünkben
Hőtan III. Ideális gázok részecske-modellje (kinetikus gázmodell)
HŐTAN 2. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Halmazállapotok Gáz, folyadék, szilárd.
Folyadékok és gázok mechanikája
HŐTAN 7. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Összefoglalás: A testek nyomása
Összefoglalás: A testek nyomása
A forrás- és az olvadáspont meghatározása
Összefoglalás Hőjelenségek. 1. A folyadék melegebb, kisebb sűrűségű része fel- emelkedik, helyére alacsonyabb hőmérsékletű anyag kerül. Ez a jelenség.
ÁLTALÁNOS KÉMIA 3. ELŐADÁS. Gázhalmazállapot A molekulák átlagos kinetikus energiája >, mint a molekulák közötti vonzóerők nagysága. → nagy a részecskék.
1 Kémia Atomi halmazok Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
1 FIZIKA Hőtan Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
GÁZOK, FOLYADÉKOK, SZILÁRD ANYAGOK
A hőmérséklet mérése.
Excel-Időjárásszámitás lépései
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Az anyagok melegségének mérésére hőmérsékleti skálákat találtak ki:
Az anyag szerkezete.
egymáson elgördülve (diffúzió!)
Termikus és mechanikus kölcsönhatások
Áramlástani alapok évfolyam
A folyadékállapot.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Folyadék halmazállapot
Hőtan.
Előadás másolata:

Hőtágulás szilárd testek esetén (az a fizikai jelenség, amikor valamely anyag a hőmérsékletének változásával megváltoztatja a méretét.)

Ha melegítünk egy szilárd testet, a benne lévő részecskék nagyobb tágassággal kezdenek rezegni. Ezzel a mozgással egyre távolabb kerülnek egymáshoz, vagyis egyre nagyobb hely kell nekik. Minél jobban felmelegítjük a testet, annál nagyobb mértékben fog nőni a test térfogata, mert a benne rezgő részecskék egyre nagyobb területet igényelnek a mozgásukhoz.

A szilárd anyagoknak állandó alakjuk, így velük kapcsolatban hosszirányú és térfogati hőtágulásról beszélhetünk.

Hosszú csővezetékek építésekor a hőtágulás káros hatásának kiküszöbölésére helyenként jellegzetes kanyarulatot, úgynevezett lírát illesztenek a hálózatba. A hajlításkor létrejövő mechanikai feszültségek sokkal kisebbek, mint a megnyúláskor keletkezők, ezért így elkerülhetők a csővezetékek törései.

A vashidak egyik vége görgőkön nyugszik, hogy a híd alakja a hőtágulás közben ne változzon.

Gyakran figyelhetünk meg fésűszerű illesztéseket hidak egymással találkozó szerkezeti elemei között.

Régebben a vasúti és a villamos sínszakaszok között hézagokat vagy hosszanti hasítékokat hagytak a szabad tágulás biztosítására. Újabban a síneket összehegesztik, és betontalpakhoz rögzítik.

A bimetall két különböző fémből áll, melyeket összeszegecselnek A bimetall két különböző fémből áll, melyeket összeszegecselnek. Hőmérséklet változáskor a két fém különböző mértékben tágul, illetve húzódik össze, ezért a bimetall meghajlik. Így működnek a tűzhelyek, vízmelegítők, vasalók, hajsütővasak, fűtőberendezések és a tűzjelzők is.

Ha gondosan megfigyeljük egy elektromos távvezeték belógását a tartóoszlopok között télen és nyáron, akkor észrevehetjük, hogy a nyári belógás szemmel láthatóan nagyobb a télinél.

A hordókra, fakerekekre a vasabroncsot erősen felmelegítve húzzák rá A hordókra, fakerekekre a vasabroncsot erősen felmelegítve húzzák rá. Mert a felmelegített és kitágult vasabroncs újra lehűlve erősen rászorul a fa dongákra, fadarabokra.

A parketták, betonjárdák vagy a díszburkolat elhelyezésekor hézagot kell hagyni. Hő hatására általában nő a szilárd testek térfogata. A vájatokkal előzhető meg a repedés. A hőmérséklet növekedésekor a a hézagokba tágulhatnak, így nem domborodik fel a parketta, járda vagy a díszburkolat.

közel azonos a hőtágulása. Az építkezéseknél azért használnak vasbeton szerkezetet, mert a vasnak és a betonnak közel azonos a hőtágulása.

Vastag falú üvegpoharak gyakran eltörnek, ha forró vízzel töltjük meg Vastag falú üvegpoharak gyakran eltörnek, ha forró vízzel töltjük meg. Az üveg rossz hővezető. Miközben a pohár belseje gyorsan felmelegszik, és próbál kitágulni, a pohár külseje hideg marad. A fellépő mechanikai feszültségek eltörhetik a poharat. A hőálló edények olyan különleges összetételű üvegből készülnek, melyek hőtágulása rendkívül csekély, ezért bennük nem jönnek létre károsítóan nagy belső feszültségek.

A vonatok kerekei jellegzetes kattogó hangok adnak A vonatok kerekei jellegzetes kattogó hangok adnak. Ennek oka az, hogy a síneket nem illesztik szorosan össze, így nagy nyári felmelegedéskor sem szorulnak annyira egymáshoz, ami a pálya eldeformálódásához vezetne. A mai vasúti pályaépítési technika már képes olyan erős rögzítéseket használni, hogy a síneket egymáshoz lehet hegeszteni, mégsem történik káros mértékű deformáció a hőtágulás hatására. Ez a pályaépítési mód tette lehetővé a modern, nagysebességű vasúti közlekedést. Ha mégsem sikerül elég erős pályát építeni, akkor meghökkentően nagy károsodás jöhet létre.

A fogtömésre még használnak amalgámot A fogtömésre még használnak amalgámot. Egyik tulajdonsága, hogy a hőtágulása megegyezik a fogéval. Ez miért fontos? Mert ha kisebb lenne a hőtágulása, akkor hideg ételek fogyasztásakor szétfeszítené a fogat. Forró ételek fogyasztásakor elválna a fog anyagától hiszen kevésbé nőne a térfogata és az étel a tömés alá kerülne. Ha nagyobb lenne a hőtágulása, mint a fogé, akkor hideg ételek fogyasztásakor válna el a fog anyagától és az étel a tömés alá kerülne. Forró ételek fogyasztásakor szétfeszítené a fogat.

Miért lehet a beszorult csavart úgy meglazítani, hogy a csavaranyát hirtelen megmelegítjük? Mert a hirtelen melegítés hatására a csavaranya jobban kitágul, mint a benne lévő csavar. *** A húros hangszereket hőmérséklet-változás esetén újra kell hangolni. Vajon miért? A hangszer fa teste és a húrok is tágulnak, de nem egyforma mértékben. *** A Balaton jege hideg téli napokon időnként hosszan megreped, a jég szétnyílik. Ezt nevezzük rianásnak. Mi a rianás oka? A jég összehúzódik a melegedés következtében.

Szilárd testek hőtágulása függ A test hőmérséklet-emelkedésétől A test eredeti méretétől A test anyagi minőségétől

Hőtágulás folyadékok esetén

A folyadékok térfogata állandó A folyadékok térfogata állandó. Ez azonban csak akkor igaz, ha a folyadék hőmérséklete nem változik. A folyadékoknak nincsen állandó alakjuk, így velük kapcsolatban csak térfogati hőtágulásról beszélhetünk.

Térfogata +4˚C-on a legkisebb, sűrűsége pedig a legnagyobb. A víz nem követi a folyadékokra általában érvényes térfogati hőtágulási törvényt. 0 ºC-tól 4 ºC-ig nemhogy tágulna, hanem összehúzódik. Térfogata +4˚C-on a legkisebb, sűrűsége pedig a legnagyobb. Fontos szerepe van a tavak és a folyók befagyásakor.

Amikor a tó lehűl, a felszínén lévő lehűlt víz a tó aljára kerül, mert sűrűsége nagyobb. Amikor a víz teljes mélységben eléri a 4 ºC-ot, akkor az áramlás, süllyedés megszűnik. A felszínhez közeli víz tovább hűl, de ez a réteg már nem süllyed le, mert sűrűsége kisebb, mint a 4 ºC-os víz sűrűsége. Lassan a víz felszínén jég képződik, amely úszik a vízen. A keletkező jég –rossz hővezető. Ha a tó, folyó nem túl sekély, akkor az alján mindig marad víz, amely biztosítja az állatok és a növények túlélését a nagy hidegben is. A víz tehát felülről lefelé fagy meg, míg minden más folyadék alulról felfelé.

Magyarázd el a központi rendszer működését Magyarázd el a központi rendszer működését! Rajzold be nyilakkal az áramlás irányát. A kazánban felmelegedő víz sűrűsége …………....… ,ezért a csőben ………..….. mozog. A radiátorban a meleg víz ….……… , ezzel ………….... környezetét. A ……….. víz helyére …………. víz áramlik, ahol a kazánban újra …………..., és a folyamat kezdődik elölről. A víz addig kering a rendszerben, amíg………………………………..…

A családi házak központi fűtése nem zárt rendszer, a padláson van egy nyitott tartály. Miért van szükség a kiegyenlítő tartályra? A rendszerben víz szállítja a hőt. A hőtágulás miatt megnő a víz térfogata. Ha nem lenne egy nyitott kiegyenlítő tartály, akkor megnőne a nyomás, ami szétnyomhatná a rendszert.

Folyadékos hőmérők A zárt szűk csőben lévő folyadék a hőtágulás elvén működik. A leggyakrabban használt hőmérőfolyadék a higany és az alkohol. A higanyos hőmérők -30°C és 300°C között, alkoholos -100 °C és kb. 750°C közötti hőmérséklet mérésére alkalmasak.

Miért nem szabad a benzintartályt, autó benzin tankját nyáron tele tankolni? Benzin nagyon gyorsan tágul hőmérséklet növekedés hatására. Így a tároló edényt szétnyomja és maradandó károsodás éri a tároló edényt.

A folyadékok hőtágulása függ Hőmérséklet-emelkedésétől A folyadék eredeti térfogatától A folyadék anyagi minőségétől

Miért kell ősszel elzárni a kerti csapot és kiengedni a kerti vezetékből az összes vizet? A fagyáskor táguló (növekvő térfogatú) víz szétrepeszti a töltött vízvezetéket. A víznek fagyáskor bekövetkező térfogat-növekedése igen nagy jelentőségű a földfelszín alakulásában: a kőzetek repedéseiben és pórusaiban tárolt víz megfagyva szétfeszíti a sziklákat, így aprózódnak el a kőzetek is.

Hőtágulás gázok esetén

A gázok mindig kitöltik a rendelkezésükre álló teret A gázok mindig kitöltik a rendelkezésükre álló teret. Ezért nehezebben értelmezhető a hőtágulás. A hő hatására a gáz hőmérséklete megnő, és ha nem zárt tartályban van, akkor megnövekszik a térfogata. Ha zárt tartályban van, akkor a nyomása nő meg.

Ha egy levegővel teli lombikot folyadékcseppel lezársz, melegítéskor a csepp elindul felfelé. A hőmérséklet-növekedéskor a gázok részecskéi is egyre gyorsabban mozognak, egyre inkább tágulnak. A hőtágulás mértéke azonos körülmények között a különféle gázoknál azonos mértékű lesz, vagyis nem függ a gáz anyagától..

Miért lesz keményebb a kerékpár felfújt gumikereke, ha erős napsugárzás éri? A gumiban levő gáz mennyisége változatlan, térfogata is gyakorlatilag változatlan, hőmérséklete viszont nő, így a gázrészecskék gyakrabban és erőteljesebben ütköznek a tömlő falába. *** Miért nem szabad a gázpalackokat tűző napon hagyni? Változatlan gázmennyiség és változatlan térfogat mellett nő a gáz hőmérséklete, így a gázrészecskék gyakrabban és erőteljesebben ütköznek, ez robbanást eredményezhet.

A gázok hőtágulása függ A hőmérséklet-emelkedéstől A gáz eredeti térfogatától Az anyagi minőségtől NEM függ!!!