Központi Szerződő Fél Kft.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Önköltség – térítési díj számítás
Advertisements

Bevezetési és tájékoztatási követelmények a Budapesti Értéktőzsdén
Elektronikus Fizetés megvalósítása
Elektronikus ügyfél kommunikációs rendszer bemutatása
A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság éve december 15. Jaksity György elnök Budapesti Értéktőzsde.
Benke Ákos vezérigazgató Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Az UMVP aktuális helyzetének bemutatása, és a kockázati tőke program K+F+I workshop
Szemléletváltás: tőzsdei nyereségek adótervezése
TŐKEPIACI ÜGYLETEK.
A tőzsdei bevezetés felügyeleti szempontjai
A pénzügyi felügyelés fő irányai a biztosítási szektorban. A jövő szabályozási kérdései és irányai Dr. Banyár József Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete.
Balassagyarmat, június 24. KKC-2007-V Támogatott hitel kezdő- és mikrovállalkozásoknak Mravcsik László,(MiFiN Zrt.) Vállalkozás- és Vidékfejlesztési.
Kárpótlás Készítette: Dr. Csák Csilla Dr. Csák Csilla egyetemi docens.
BEFEKTETÉSI ALAPOK - FŐBB JELLEMZŐK
Foglalkoztatói nyugdíj
Állami lakástámogatások 12/2001 (I. 31. ) Kormányrendelet, 4/2005 (I
A bankrendszer helye a makrogazdasági folyamatokban
A hitelintézeti számvitelre vonatkozó szabályozás
A hitelgarancia szerepe a vállalkozások forrásbevonásában Király Zsolt marketing igazgató Hitelgarancia Zrt február 2.
vagy megszakad vagy megacélozódik”
Összefoglaló a Budapesti Értéktőzsde Zrt évéről dr. Mohai György vezérigazgató Budapest, április 2.
A projektek megvalósítása I.
Piac & Profit Konferenciasorozat Start Garancia Zrt. Egy gonddal kevesebb! Pályázati garancia a Start Zrt-től Az értékteremtő befektetés garanciája.
1 PARTNERKOCKÁZAT KEZELÉSE A CO 2 KERESKEDELEMBEN - tájékoztató az üzemeltetők és egyéb piaci szereplők részére június 12.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
A földgázpiac jelenlegi szereplői, működési tapasztalatok, várható változások. A Magyar Gázipari Egyesülés működésének bemutatása Molnár.
Határidős kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén
Arany kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén Horváth Zsolt vezérigazgató Budapest március 28.
1 Teendők július 1-ig: Piaci tájékoztatás Konferencia KELER tájékoztató FGSZ oktatások KID telepítések.
Ingyenes oktatás a tőzsdéről – a Tőzsdén
Hitelgarancia Zrt.. A Hitelgarancia Rt ben alakult meg non-profit szervezetként. A kormányzat, 25 bank, 40 takarékszövetkezet és 11 egyéb szervezet,
Biztosításgazdaságtan 6. téma
Amikor nem kell biztosíték: tőkefinanszírozás Török József Üzletfejlesztési igazgató Miskolc, március 21.
Tőkefinanszírozás biztosíték nélkül Török József Üzletfejlesztési igazgató Budapest, május 15.
Tájékoztató jellegű információk!. Versenyképesség javítása külső befektetővel
Tőkefinanszírozás Török József Üzletfejlesztési igazgató Kecskemét, november 28.
Finanszírozás tőzsdei megjelenéssel
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
Dátum Tőkepiaci közzétételek a PSZÁF honlapján (Tájékoztató a tőkepiacról szóló évi CXX. tv. 34.§ (4) bekezdés d) pontjának végrehajtására felkészülésről)
Tájékoztató jellegű információk! Fejlesztési tőkefinanszírozás kockázati tőke- finanszírozás beruházási hitel fejlesztési tőke- finanszírozás.
Határidős kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén
KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK TÁMOGATÁSI, ÖSZTÖNZÉSI
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával Bátora László vezérigazgató-helyettes Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Eger, szeptember 17.
JEREMIE Programok módosulásai
1 Kezességvállalás - egy hatékony eszköz a mikrovállalkozások fejlődéséhez Király Zsolt értékesítési és marketing igazgató Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
Befektetési alapok - kollektív befektetések
KELER Központi Elszámolóház és Értéktár (Budapest) Rt október 17.
BÉT / Kibocsátói Konferencia
1 A CO 2 KIBOCSÁTÁSI EGYSÉG ÜGYLETEK ELSZÁMOLÁSA - tájékoztató a befektetési szolgáltatók részére október 15.
1 A KELER Csoport gázpiaci elszámolási szolgáltatása Matuszka Kristóf – KELER Zrt. üzletfejlesztési osztályvezető április 26., Budapest KELER Tájékoztató.
KELER Csoport Bemutatkozó előadás
1 A KELER Csoport gázpiaci elszámolási szolgáltatása Matuszka Kristóf – KELER Zrt. üzletfejlesztési osztályvezető április 21., Budapest NFKP Konferencia.
1 PARTNERKOCKÁZAT KEZELÉSE A CO 2 KERESKEDELEMBEN - tájékoztató az üzemeltetők és egyéb piaci szereplők részére október 15.
Klíring és elszámolás szétválasztása Ügyféltájékoztató
1 A CO 2 KIBOCSÁTÁSI EGYSÉG ÜGYLETEK ELSZÁMOLÁSA - tájékoztató a befektetési szolgáltatók részére június 12.
RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. A személyi jövedelemadó évi változásai Lucz Zoltánné főosztályvezető Pénzügyminisztérium.
HUNINFOR Kft. Szolgáltatás bemutató. Szolgáltatásaink Alapszolgáltatásunk a budapesti használt lakóingatlan-piaci információ és adatszolgáltatás. Kiemelten.
Rimóc, október 28. KKC-2007-V Támogatott hitel kezdő- és mikrovállalkozásoknak Mravcsik László,(MiFiN Zrt.) Vállalkozás- és Vidékfejlesztési Iroda.
A betétbiztosítás.
1 KELER Tájékoztató Köszöntő Dudás György – KELER Zrt. Vezérigazgató Práger Ádám – KELER Zrt. Marketing és Ügyfélkapcsolati igazgató április 26.,
Pénz- és tőkepiaci globalizáció
EGYES PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK SAJÁTOSSÁGAI Készítette: Szabó Gabriella.
A hitelgarancia szerepe a kkv-k finanszírozásában 2010 Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
Nemzetközi végrehajtási konferencia Budapest, október 4-5.
Dudás György vezérigazgató KELER A KELER évtizede A pénz- és tőkepiacok speciális intézményei.
A hitelgarancia szerepe a kkv-k finanszírozásában 2010 Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
Dr. Terták Elemér vezérigazgató Budapest, május 12.
Múlt és jövő A 15 éves Budapesti Értéktőzsde szerepe a hazai tőkepiac fejlesztésében Szalay-Berzeviczy Attila elnök június 16.
MEHIB Magyar Exporthitel Biztosító Zrt.
KELER Zrt. és KELER KSZF Kft. KELER Zrt. és KELER KSZF Kft.
Pénzügy 1. oldal „Jó gyakorlatok” konferencia, „Fókuszban: az önkormányzati gazdasági társaságok.” Az önkormányzati vállalatirányítás Előadó Horváth Tamás.
Előadás másolata:

Központi Szerződő Fél Kft. KELER KSZF Központi Szerződő Fél Kft. Dudás György vezérigazgató KELER Mátrai Károly ügyvezető KELER KSZF

Tartalom Jelen Háttér CCP vs. CSD Jogszabályi változás KELER Átalakulási Projekt (KÁP) KELER KSZF Kft. A CCP-kről általában A piacot érintő változások Ami nem változik Teendők Kapcsolat

Jelen A KELER tulajdonosai A KELER jelenlegi tevékenységei Magyar Nemzeti Bank 53,33% Budapesti Értéktőzsde 46,67% A KELER jelenlegi tevékenységei Központi értéktár (CSD) Pénz- és értékpapírszámla-vezetés Pozíciószámla-vezetés Klíring és elszámolás (C&S) Cross-border elszámolás Részvénykönyv-vezetés Központi szerződő fél (CCP)

A háttér EKB 2004. évi országjelentése Az MNB döntése Az EKB megállapítása szerint túl nagy a kockázat a központi szerződő fél és a központi értéktári funkció egy társaságban történő működtetése. Javaslatuk: kockázatkezelési eszközök erősítése VAGY funkcionális szétválasztás Az MNB döntése Funkcionális szétválasztás CCP: KELER KSZF Kft. (újonnan létrehozandó vállalkozás) CSD, C&S: KELER Zrt.

központi értéktár, klíring és elszámolás Jogszabályi változás A Tőkepiacról szóló CXX. 2001. tv. módosítása (Tpt.) 2009. január 1-ig külön álló vállalkozásba kell szétválasztani a 2 funkciót: CCP CSD, C&S központi szerződő fél központi értéktár, klíring és elszámolás

KELER Átalakulási Projekt CCP CSD, C&S KELER KSZF Kft. KELER Zrt. Tevékenységek Központi szerződő fél funkció Kockázatkezelés CSD funkciók Pénz- és értékpapírszámla-vezetés Pozíciószámla-vezetés C&S Cross-border elszámolás Részvénykönyv-vezetés

KELER KSZF Kft. A KELER KSZF tulajdonosai Tőke helyzet: Felügyelet: Budapesti Értéktőzsde 25,5% Tőke helyzet: 20 MFt (~75,000 EUR) Saját tőke 50 MFt (~188,000 EUR) Felügyelet: Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelet (PSZÁF) – engedélyszám: E-III/1012/2008 Alkalmazotti létszám: 2 vezető 4 kockázatkezelő

A CCP általános definíciója A központi szerződő fél a tőzsdei ügyletben részt vevő szerződő felek közé áll, oly módon, hogy a vevőnek eladójává, és az eladónak vevőjévé válik.

CCP funkciók Többszintű klíringtagsági rendszer kialakítása, működtetése Garancia rendszer kialakítása, működtetése Limitek kezelése Monitoring, azonnali klíring Kollaterál követelmények meghatározása

A piacot érintő változások I. Jogilag a garanciát már nem a KELER nyújtja, hanem a KELER KSZF Kft. A garancia összege jelenleg megegyezik a KELER saját tőkéjével (kb 13 Mrd Ft) A jövőben a KSZF saját tőkéje 50 MFt, ehhez hozzáadódik a KELER készfizető kezessége 11 Mrd Ft összegben, így a teljes garancia összege 11,05 Mrd Ft. (A készfizető kezesség mértéke évente változik.) A KGA alapokba a KELER helyett a KELER KSZF jelenik meg tulajdonosként.

A piacot érintő változások II. A KELER KSZF-fel klíringtagsági szerződést kell kötni. A KELER-rel elszámolási és pozícióvezetési szerződést kell kötni. A kockázatkezeléssel kapcsolatos hirdetmények a KELER KSZF weboldalán jelennek meg (marginnal, kollaterál kezeléssel, garancia alapokkal kapcsolatos információk) Az Áru Szekcióban kereskedett azonnali ügyletek esetében az alapszintű pénzügyi fedezet értékében fennálló garanciavállalás megszűnik.

A piacot érintő változások III. A bankgaranciákat a KELER KSZF nevére kell kiállítani, és benyújtani. Bevezetésre kerül a klíringtagsági díj havi 100.000 Ft/hó/klíringtag összegben.

Ami nem változik A klíringet és elszámolást a KELER nyújtja. A KID, mint egységes kommunikációs csatorna nem változik. A díjszámítás, számlázás tevékenysége, de a végösszegben szétbontásra kerülnek a KELER és a KELER KSZF díjai.

Nyilvános szabályozás KELER KSZF Kft. KELER Zrt. Általános Üzletszabályzat klíringtagság garanciarendszer nemteljesítés kezelés kényszerintézkedések Díjszabályzat Leirat alapszintű pénzügyi fedezet, LIDO alapbiztosíték KGA, TEA Kondíciós lista értékpapír- és deviza befogadás bankgarancia befogadás közraktári jegy befogadás Formaszerződés klíringtagsági Általános Üzletszabályzat értéktári tevékenység bank és értékpapírszámla-vezetés a KELER KSZF által garantált ügyletek elszámolása a KELER KSZF által nem garantált ügyletek elszámolása nemzetközi elszámolás Díjszabályzat Elszámolóházi leirat kamatkondíció Formaszerződés elszámolási és pozícióvezetési

Legfontosabb teendők Klíringtagsági szerződések megkötése a KELER KSZF-fel. Elszámolási és pozícióvezetési szerződések megkötése a KELER-rel.

Kapcsolatok Mátrai Károly Ügyvezető Seres Csaba Ügyvezető-helyettes www.kelerkszf.hu KID

Köszönöm a figyelmet. Internet: www. kelerkszf. hu E-mail: matrai Köszönöm a figyelmet! Internet: www.kelerkszf.hu E-mail: matrai.karoly@kelerkszf.hu