Értékpapír piaci műveletek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A vállalkozás vagyona A vállalkozások vagyonának vizsgálata
Advertisements

A tőke és piaca, annak formái:
HUNGÁRIA Takarék Vállalkozói Fórum.
Hosszú távú pénzügyi menedzsment
A magyar biztosítási rendszer és a vállalkozási tevékenységhez kapcsolódó főbb biztosítási formák Előadó: Rácz Zoltán.
A kötvény I. A kötvény hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, amelynek kibocsátója azt vállalja, hogy a kötvényben megjelölt pénzösszeget és annak előre.
Pénzügyi piacok Csorba László 2008/2009/I.. Piacok csoportosítása  Árupiacok (pl. gabonapiac, ásványvizek piaca, kőolajpiac, háztartási eszközök piaca,
BEFEKTETÉSI ALAPOK - FŐBB JELLEMZŐK
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
PÉNZÜGYI ESZKÖZÖK, PIACOK
Értékpapír piaci műveletk
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Egyes pénz- és tőkepiaci szolgáltatásokat is végző egyéb vállalkozások éves beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló.
ÉRTÉKPAPÍR PIACI MŰVELETEK
Bankszámla és bankkártya MEGTAKARÍTÁSOK avagy Sok kicsi sokra megy!
Értékpapírok.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Készítette: Veres Mihály Zoltán
A jelzáloghitel Fogalma: - hosszú lejáratú (10-20, de akár 50 év)
A jelzáloghitelezés története
A kamatlábak lejárati szerkezete és a hozamgörbe
Bank és Tőzsdei ismeretek II. Szabó Richard BMF KKGK VSZI 1 Banki és Tőzsdei Ismeretek II. 3.Előadás Értékpapírok általános jellemzői Szabó Richard 2002.
ÉRTÉKPAPÍROK A NEMZETKÖZI KERESKEDELEMBEN
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Rózsa Andrea – Csorba László
A VÁLTÓ Pénzügymatematika.
Vállalati pénzügyi ismeretek
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy hitelt veszel fel. Mi a hitel?
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Családi Kasszasikerek Pénzügyi Öngondoskodás Program
2008. Június 3. F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n „Családi Kasszasikerek” Öngondoskodás Program 2009.
ÉRTÉKPAPÍR PIACI MŰVELETEK
ÉRTÉKPAPÍR PIACI MŰVELETEK
ÉRTÉKPAPÍR PIACI MŰVELETEK
Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy hitelt veszel fel. Mi a hitel?
Államadósság és állampapírpiac
A hitelintézeti beszámoló
SCBK Befektetés. SCBK Megtakarítások A Magyar lakosság 7-szer több pénzt tart bankbetétben, mint befektetésben Bank betét Pénzpiac A megtakarítások fő.
A betétbiztosítás.
A lakossági ügyfelek részére kínált hiteltípusok.
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 6. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
Részvények.
PÉNZÜGYI ALAPISMERETEK 8. előadás
A kötvény, a letéti jegy és a részvény.
Mikrohitel lehetőségek mikro és kisvállalkozások részére.
Bankmérleg, forrás oldal
4. Tétel A kereskedelmi bankok mérlegen kívüli bankszolgáltatásai, a kereskedelemfinanszírozás (bankgarancia, elfogadványhitel, akkreditív)! A bankgaranciák.
 A bankoknál folyószámlán, vagy szerződés alapján elhelyezett pénzösszeg, melyért a bank garanciát és meghatározott értékű kamatfizetést vállal. Betét.
Bankmérleg, eszköz oldal
© Deák István PÉNZÜGYI BEFEKTETÉSEK. © Deák István FOGALOM  Más vállalkozásban lekötött (pénz)eszközök, amelynek célja –Tartós jövedelem.
Pénzügyi ismeretek Bankműveletek- bankszámvital Katona Klára.
Budapest Egyensúly Alap Az alap kezelője Richter Pál portfoliómenedzser július Az alap jellemzői KategóriaKiegyensúlyozott Az alap indulása2014.
Az OTP Lakástakarék számla olyan megtakarítási forma, amellyel a társasház vagy lakásszövetkezet a lakásszövetkezet tulajdonában, vagy a társasházi lakástulajdonosok.
P ÉNZÜGYI ESZKÖZÖK, PIACOK. Pénzügyi eszközök (I.)  Egy pénzügyi ügyletnél mérlegeljük (lásd eddigi tárgyalásunk, modellezésünk):  Hozam  Kockázat.
2015. őszBefektetések I.1 III. Piacok és eszközök III.1. Pénzügyi közvetítésről általában Össze kellene hozni a megtakarítókat és a felhasználókat… Nehézségek.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Az értékpapírok.
14 év szakmai tapasztalat
III. Piacok és eszközök III.1. Pénzügyi közvetítésről általában
A tőke és piaca, annak formái:
SZÁMVITEL.
Pénzügyek Dr. Solt Eszter BME
A tőke és piaca, annak formái:
12 év szakmai tapasztalat
Diszkontpapírok árfolyam és hozamszámításai
Értékpapírok.
„Ne tegyünk minden tojást egy kosárba!”
Körséta a befektetések világában
Előadás másolata:

Értékpapír piaci műveletek Pénzkövetelést megtestesítő értékpapírok: - néhány speciális esett

Letéti jegy A letéti jegy (bankbetét-igazolás, betétjegy) névre szóló értékpapír Pénzintézetek: hitelezési tevékenység alapjául szolgál A pénzintézet arra kötelezi magát, hogy az abban megjelölt- részére befizetett – pénzösszeget, illetve kamatát a letéti jegy mindenkori tulajdonosának a megjelölt időben és módon megfizetik.

A letéti jegy meghatározott névértékben, 1-3 éves futamidővel kerülnek forgalomba A beváltását a kibocsátástól számított 1 éven túl meg kell kezdeni és 3 éven belül be kell fejezni. A követelés a beváltásra előírt határidő lejáratát követő 1o év alatt évül el. Kamat mértékét a kibocsátó határozza meg Magas a forgalomképessége: standardizált feltételekből adódóan Kölcsönügylet adósa kizárólag a pénzintézet, hitelező a mindenkori tulajdonos

Letéti jegy A letéti jegy tartalmi és formai követelményei: A kibocsátó megnevezése A letéti jegy típusának a megjelölése (névre szóló) az értékpapír tulajdonosának a megnevezését A névérték és sorszám Kamat- és beváltási feltételek Kiállítás helye és napja A kibocsátó aláírása

A pénztárjegy rövidlejáratú, pénzintézetek által kibocsátott kötelezvény Betétkönyv: hasonló pénzelhelyezést biztosít meghatározott, kerek összegben váltható, hisz fix címletű megtakarításhoz hozzátenni vagy elvenni nem lehet

A pénztárjegy Kamatozó utalványokat nem csak pénzintézetek bocsátanak ki, hanem az állam is Állami pénztárjegy, az államkassza időszakos pénzhiányát kiküszöbölésére szolgál Az állami pénztárjegy kényszerforgalommal és kényszerárfolyammal felruházott törvényes fizetőeszköz

Befektetési jegy. a befektetési alapkezelő társaság által sorozatban kibocsátott, vagyoni és egyéb jogokat biztosító, átruházható értékpapír. befektetési alapkezelő alappal kapcsolatos befektetési döntéseket az alapkezelő hozza. A befektetési döntések pénzügyi lebonyolítása befektetési letétkezelő

Befektetési jegy. Fajtái. Nyílt-vagy zártvégű befektetési jegy. nyíltvégű befektetési alap bocsáthatja ki. a nyíltvégű befektetési jegyet a befektető által megjelölt időben, nettó eszközértéken visszavásárolja Pénzkövetelést megtestesítő értékpapír A zártvégű befektetési jegyet csak zártvégű befektetési alap bocsáthat ki a zártvégű befektetési jegyet a lejárati idő előtt, illetve a zártvégű befektetési alap felszámolása előtt visszaváltani nem lehet. részesedést megtestesítő

Állampapírok A magyar vagy külföldi állam, továbbá a Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott, a kibocsátó adósságát megtestesítő értékpapírt. Hitelviszonyt megtestesítő értékpapír. Kockázatmentes Magyarországon az állam adósságát megtestesítő értékpapírok: Kincstárjegy. Ennek lejárata egy év, és fix kamatozású. Államkötvény. Lehet közép- és hosszúlejáratú, fix- vagy változó kamatozású. Kincstári takarékjegy. Egy vagy több éves futamidejű, sávos kamatozású értékpapír.

Záloglevél A záloglevél a jelzálog-hitelintézet által kibocsátott névre szóló, állandó kamatozású, átruházható értékpapír, amelyet a jelzálog-hitelintézet rendes és pótfedezet mellett bocsáthat ki. A jelzáloglevél ingatlan fedezettel kihelyezett, állandó kamatozású jelzáloghitelek refinanszírozására szolgáló értékpapír

Záloglevél A jelzálog az ingatlanokra bejegyzett jog (a telekkönyvben megjelölik az ingatlan elzálogosítását, innen a elnevezés), mely szerint a vagyontárgy birtokosa csak korlátozottan rendelkezhet tulajdona felett.

Záloglevél A rendes fedezet a kibocsátó jelzálog- hitelből eredő tőkekövetelése és a tőkekövetelések után járó kamat. A pótfedezet a rendes fedezet kiegészítésére szolgál, amely lehet állampapír, az állam kezességvállalásával kibocsátott értékpapír.

Záloglevél Gyakorlatban: ·  Az ügyletnek csak egy részét finanszírozzák, és a saját erő megléteséhez kötik a hitel folyósítását · Az ingatlan épp aktuális piaci értékének csak egy adott hányadát ismerik el a fedezet alapjául

Záloglevél ·        Fix kamatozású papír, forrást biztosít a pénzintézetnek, hogy abból jelzáloghitelt nyújtson ügyfeleinek ·        Papír kis kockázatú, ebből kifolyólag kis hozamú, hiszen a záloghitel mögött a pénzintézet ál, és maga a hitel fedezetül szolgáló jelzálog is biztonságot jelent.

Dologra vonatkozó tulajdonságot megtestesítő értékpapír. Közraktárjegy a közraktár által kiállított, rendeletre szóló értékpapír, amely a közraktár részéről bizonyítja, a közraktárban elhelyezett áru közraktározási szerződésben foglaltak szerinti átvételét és a közraktárnak az áru kiszolgáltatására vállalt kötelezettségét.

Közraktárjegy Közraktárjegy két részből ál: Pl: 1oo tonna gabonánk van és hitelre lenne szükségünk Árujegyből: 1oo tonna gabona feletti rendelkezési jogot igazolja Zálogjegyből: Hitelviszony értékpapírosítása, feltüntetik a hitel konkrét feltételeit

Közraktárjegy A hitel fedezete az árú A két jegy egymástól elkülönítve is foroghat Az árut viszont csak a két értékpapír együttes megléte esetén lehet kihozni a közraktárból, hiszen igazolnunk kell a hitel visszafizetését.