Virtualizáció TAKÁCS BÉLA 2013..

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

IT Essentials I. IT Alapismeretek: PC Hardver és Szoftver v4
Windows Virtualizáció
Nyitray Norbert 6. Tétel: Ön egy kisvállalkozás számítástechnikai munkatársa. Munkahelyén mindössze néhány számítógépes munkahely van. Feladata a kisebb.
Európa újra bízik az IT-ban Mit jelent a cloud computing? Kinek, miért előnyös? Nemzetközi kitekintés – trendek, esettanulmányok, avagy hogy csinálják.
Virtualizációs technikák
Virtualizált Biztonságos BOINC Németh Dénes Deák Szabolcs Szeberényi Imre.
Kliens-szerver architektúra
SZOFTVER MINT SZOLGÁLTATÁS: ÜZLETI HATÉKONYSÁG A FELHŐBEN Nagy Levente Üzletágvezető Microsoft Office.
Az operációs rendszer.
Iroda a felhőben.
IP vagy Analóg Videó Megfigyelő rendszer
Hardver alapok I. 10. osztály.
Készítette: Bátori Béla 12.k
QualitySoft On-Line megoldások Terminálszerver alternatíva a Távoli Asztali eléréshez.
HÁLÓZATOK.
Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia Naprakész Microsoft technológiák banki környezetben Bessenyei László Magyar Külkereskedelmi Bank Rt.
1 GTS Szerver Virtualizáció – Ügyvitel a felhőben.
Kőnig Tibor főmérnök Microsoft Magyarország. Ma a vállalatok elsősorban olyan szoftvereket használnak, amelyeket maguk futtatnak ez a helyben telepített.
Hatékonyságnövelés IT biztonsági megoldásokkal Szincsák Tamás IT tanácsadó 2012.Október 17.
Somogyi Csaba Üzemeltetési szakértő Microsoft Magyarország Kft.
RENDSZERINTEGRÁLÁS B_IN012_1
Informatikai megoldások egy kézből
Operációs rendszerek 1. Takács Béla
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Alkalmazás és megjelenítés virtualizáció Micskei Zoltán.
13.a CAD-CAM informatikus
Az operációs rendszer.
4. Gyires Béla Informatikai Nap május 6.1 Márton Ágnes Debreceni Egyetem Informatikai Kar Informatikai Rendszerek és Hálózatok Tanszék A Virtual.
Storage Virtualization Presentation Virtualization Server Virtualization Desktop Virtualization Application Virtualization SYSTEM CENTER.
Internetes források alapján készítette:
Szabó Gábor SZGRAHI.ELTE Számítógép Virtualizáció ELTE-IK 2011.
Az operációs rendszer.
Hogyan tud az informatikában költséget csökkenteni egy magyar vállalat? Előadó: Kirov Kiril Ügyvezető-igazgató Alphasonic Kft október 9.
TT Kovács Sándorné.
A számítógép jelentősége a hétköznapokban
Laptop, notebook, PDA. Hordozható számítógép Hívhatják bárhogy: laptopoknak vagy noteszgépeknek, hordozható számítógépeknek, stb. Ezek az egy darabból.
Miért felügyeljük az ügyfélkörnyezetet? Tervezési segédlet Ügynök nélküli felügyelet A fontos ügyfelekről Riportok, trendek és amit ezekből tanulhatunk.
Windows Server 2012 Kiadások, licencelés, lehetőségek
CommunityCloud Private Cloud Public Cloud Hybrid Clouds Megvalósítás módja Szolgáltatás modell Alapvető jellemzők Közös jellemzők Software as a Service.
A tűzfalakról Microsoft-módra Rövid áttekintés felhasználóknak (A GYIK alapján)
Ez függ, a számítógép méretétől és felhasználásától: 1.Nagygép – vállaltnál 2.PC - vállaltnál vagy otthon 3.Speciális számítógép egy berendezésben.
Takács Béla Eset: Egyenrangú (peer-to-peer) hálózat Mi kell hozzá? A számítógépekben (PC-kben) legyen hálózati kártya (Network Interface Card)
Operációs Rendszerek II.
© 2007 GKIeNET Kft. A környezettudatosság és informatika Lőrincz Vilmos.
Hálózat kiépítésével lehetőségünk nyílik más számítógépek erőforrásainak használatára. Osztott háttértár használat: egy számítógép merevlemezének megosztásával.
Az elektronikus levelezés a számítógép-hálózatok klasszikus szolgáltatása, az Internet alkalmazásának egyik legnépszerűbb formája. Szövegen kívül lehetőség.
1 C | © 2010 Cisco | EMC | VMware. All rights reserved. Úton a cloud computing (felhő modell) felé Slamovits Tibor, EMC üzletág-vezető, kormányzat.
Bevezetés az operációs rendszerek világába TMG SZK.
Nagy teherbírású rendszerüzemeltetés a felhőben. Miről lesz szó? Cloud áttekintő Terheléstípusok és kezelésük CDN Loadbalancing Nézzük a gyakorlatban.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Alkalmazás és megjelenítés virtualizáció Micskei Zoltán.
Versenyelőny az informatika segítségével! Előadó: Dimitrova Dessislava Ügyvezető, Alphasonic Kft Október 8.
Óravázlat Készítette: Toldi Miklós
Miért jó nekünk kutatóknak a felhő?
4/7/2017 StorSimple: A felhő-integrált tároló Windows Server 2012 R2 konferencia © 2012 Microsoft Corporation. All rights reserved. Microsoft, Windows,
Felhő PC demonstráció Gergely Márk MTA SZTAKI Laboratory of Parallel and Distributed Systems
A Monitor. AszámítógépAszámítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép-képernyő vagy monitor. A monitort egy.
Számítógép hálózatok.
Notebook Csapattagok: Koska Anna Király Vivi Koska Balázs Terék Máté Fegyveres Máté Tóth Bence Győrik Viktor.
Az INFORMATIKA – HOZZA vagy VISZI a PÉNZT? Előadó: Dimitrova Dessislava Cégvezető, Alphasonic Kft Március 12.
Iskolai számítógépes hálózat bővítése Készítette Tóth László Ferenc.
2. Operációs rendszerek.
Desktop virtualizáció Microsoft VDI használatával Háló Gyula.
Az INFORMATIKA nem költség, hanem TERMELŐESZKÖZ!
Tűzfal (firewall).
LPDS és felhő technológia Peter Kacsuk
Fájlcsere: Technikai megoldások
Hardver ismeretek: Hordozható számítógépek.
Az elektronikus levelezés a számítógép-hálózatok klasszikus szolgáltatása, az Internet alkalmazásának egyik legnépszerűbb formája. Szövegen kívül lehetőség.
Hálózati architektúrák
Hálózati struktúrák, jogosultságok
Előadás másolata:

Virtualizáció TAKÁCS BÉLA 2013.

Mi az a virtualizáció? (1.) Fizikai erőforrásokból logikai erőforrásokat hoz létre, amik függetlenek a tényleges fizikai elemektől. – (Ha ez nem elég világos most még, később érthetőbbé válik!) A virtualizáció nem egyetlen technológia, sokkal inkább egy szemléletmód. A virtualizáció célja, hogy az informatikai rendszerek komponensei egyre kevésbé függjenek egymástól - így tetszés szerint lehessen őket mozgatni, változtatni, így lehet növelni a rendszer rugalmasságot, és csökkenteni a változtatásokhoz szükséges időt. TAKÁCS BÉLA

Mi az a virtualizáció? (2.) A felhasználó azt tapasztalja, hogy a szokásos pc-jén dolgozik, a szokásos operációs rendszerében, holott lehet, hogy ez nem egészen, vagy nem úgy igaz. Mára a virtualizációnak sok fajtája létezik, s terjed. Ezek közül néhány: Rendszerszintű virtualizáció, folyamat szintű virtualizáció; platform virtualizáció, operációs rendszerszintű virtualizáció, alkalmazás virtualizáció, desktop virtualizáció; Erőforrásvirtualizáció (pl. tárolóvirtualizáció) … TAKÁCS BÉLA

Virtualizáció fajták Desktop virtualizáció Szolgáltatások Alkalmazások alkalmazásszintű virtualizáció Alkalmazások operációs rendszerszintű virtualizáció Operációs rendszer platform virtualizáció Hardver TAKÁCS BÉLA

Miért terjed a virtualizáció? Ha kb. tizenöt évvel ezelőtt bementem egy iskolai gépterembe a következőket láttam: külön számítógépeken futó: 1-3 fájl szervert 1 LINUX szervert 1 webszervert 1 SMTP szervert a levelek továbbítására 1 POP3 szervert a levelek fogadására Nyomtató szerver(eke)t, s láthattam volna tartalékszervereket, de mivel a biztonság nem volt kritikus az iskolában ezeket elspóroltuk. TAKÁCS BÉLA

Mennyire voltak ezek kihasználva? (1.) A LINUX szervert, ha éppen LINUX-os óra volt 15-20 %- ban biztos kihasználtuk. A többi időben a kihasználás 0% volt. Elképzelhető, hogy, hogy egy iskolai szerverre óránként hány levél érkezik és hány levelet küldünk ki, különösen este 9 órakor. De nem lehet éjjelre kikapcsolni a szervereket, mert akkor is érkezhet levél. Időnként egy-egy csoport arra panaszkodott, hogy bizonyos alkalmazásoknál lassú volt a rendszer, ezért a rendszererőforrásainak bővítését kérte. Csak példa Nem kell megtanulni! TAKÁCS BÉLA

Mennyire vannak ezek kihasználva egy cégnél? Az átlagos kihasználtság ott is 20% körüli. Napjainkban a szolgáltatások bővülésével – ha nem alkalmazunk virtualizációt – a szerverek száma megnő. A több szerver több áramot fogyaszt, jobban melegszik, nagyobb hűtés kell, és a hűtéshez is áram kell! Az energiaárak egyre nőnek. (1997 és 2007 között 40%-kal nőttek) Ha nagyobb megbízhatóságot akarunk, több tartalékszerver kell, de a több szerver felügyelete, működtetése, többe kerül! TAKÁCS BÉLA

Célok Csökkenteni kell a számítógépes rendszer elemeinek számát! Csökkenteni kell az egyes elemek fogyasztását úgy,hogy a teljesítőképesség elfogadható maradjon! Csökkenteni kell a felügyeleti/adminisztrációs költségeket! Csökkenteni kell egy új igény megvalósításakor a beszerzési költségeket! Rugalmassá és biztonságossá kell tenni az informatikai rendszert! TAKÁCS BÉLA

Megoldási módok virtualizációval 1. „Csökkenteni kell a számítógépes rendszer elemeinek számát!” Szerverkonszolidáció (Szerverek összevonása egy gépre, jobb kihasználás) Szerverbérlés egy szerverparkban (Olcsóbb mint a beszerzés és fenntartás! (?!) Szolgáltatás igénybevétele - cloud computing („felhő számítástechnika”) Nem a felhasználó gépén fut az alkalmazás … TAKÁCS BÉLA

Vékonykliens képek TAKÁCS BÉLA

Megoldási módok virtualizációval 2.a „Csökkenteni kell az egyes elemek fogyasztását úgy,hogy a teljesítőképesség elfogadható maradjon!” Vékony és ultravékony* kliensek alkalmazása A felhasználó egy korlátozott erőforrással rendelkező gép előtt ül és a programjai a szerverven futnak. A vékonykliens előnyei Környezetbarátabb munkahely: egy hagyományos PC 50- 100 wattot (vagy többet) is fogyaszt. Egy modern vékonykliens akár 4 wattal is üzemképes. Egy hagyományos PC 3-4 évenként amortizálódik – nagy költség a cseréje. Egy vékonykliensnek 10-15 évig is aktuális a tudása. *Szokás zérokliensnek is nevezni TAKÁCS BÉLA

Megoldási módok virtualizációval 2.b Vékony és ultravékony kliensek … folytatás Passzív hűtés elegendő, ezért csendes, zajtalan. A felhasználótól kevesebb számítástechnikai ismeretet igényel. Kisebb méret, jobban elfér az íróasztalon, vagy az alatt. „Csökkenteni kell a felügyeleti/adminisztrációs költségeket!” Központi felügyelet esetén könnyebb felügyelni a rendszert – kisebb az adminisztrációs és üzemeltetési költség. ( pl. egy helyről lehet szoftvert frissíteni; gyorsabban be lehet avatkozni távolról hiba esetén.) Ha egyszerűbb a felépítés, ritkábban romlik el. TAKÁCS BÉLA

Megoldási módok virtualizációval 2.c Vékony és ultravékony kliensek … folytatás „Rugalmassá és biztonságossá kell tenni az informatikai rendszert!” A vékonykliens adatokat nem tárol, ezért minden a jól biztosított szerverteremben tárolódik. Nagyobb adatbiztonság. A kliensekhez csak az férhet hozzá, aki smart kártyával rendelkezik, ezért ideális távmunkaeszköz lehet, mivel bármelyik vékonykliensről be lehet jelentkezni biztonságosan. Ez nagyobb rugalmasságot biztosíthat. A felhasználó nem tehet fel a gépre vírusos, vagy más adatbiztonságot veszélyeztető programot. Nem menthet hordozható tárolóra érzékeny adatokat, ezért kisebb az adatszivárgás veszélye. TAKÁCS BÉLA

A fontosabb virtualizációs technológiák platform virtualizáció, operációs rendszerszintű virtualizáció, alkalmazás virtualizáció, desktop virtualizáció; TAKÁCS BÉLA

Platform virtualizáció Egy nagy teljesítőképességű számítógépen alakítunk ki olyan elválasztott környezeteket „sandbox”-okat, amelyeken akár különböző operációs rendszerek is futhatnak. A számítógép erőforrásait így jobban ki lehet használni, kevesebb szerver kell. A platform virtualizációnak szoftveres és hardveres megoldásai is lehetnek TAKÁCS BÉLA

Operációs rendszerszintű virtualizáció* Itt az operációs rendszer felett alakítunk ki elkülönített virtuális környezeteket (container), amely közül mindegyik úgy érzékeli, mintha csak ő futna az operációs rendszeren. * Konténer alapú virtualizáció TAKÁCS BÉLA

Alkalmazás szintű virtualizáció Az alkalmazás szintű virtualizáció igazából a konténer alapú virtualizációk egy olyan változata, amikor csak egy-egy alkalmazás „becsomagolása” történik meg, az operációs rendszer összes többi része nincs az izolált konténerben. Pl. MS Office használata úgy , hogy az a telepítés és registry módosítás nélkül fut. TAKÁCS BÉLA

Desktop virtualizáció Az a megoldás, amikor a felhasználó számára nyújtott szolgáltatás a felhasználó gépétől távol van, de a felhasználó ezt nem érzékeli, mert ugyanaz a grafikus felülete. A desktop környezete általában egy vékonykliensen történik. Lényegében ide sorolható a manapság oly divatos „cloud computing”is. A desktop virtualizáció két fajtája a szerver alapú (hosted) és a kliens alapú. Az első esetben az adatközpontban elhelyezett szervereken futtatják a virtuális gépeket, a kliensen nem működik operációs rendszer. A 2. esetben az ügyfél gépre telepített speciális virtuális szoftver teszi lehetővé a többféle operációs rendszer és alkalmazásaik használatát. TAKÁCS BÉLA

Desktop virtualizáció választás A szerver alapú nagyobb biztonságot nyújt és kisebb működési költségeket kínál. A kliens alapú jobb teljesítményt és nagyobb rugalmasságot adnak. TAKÁCS BÉLA

Az asztali virtualizáció előnyei összefoglalásként az IT Business egyik cikke nyomán* Költségek csökkentése Könnyebben felügyelhető környezet, a helyszíni támogatási igények csökkentése Központi szoftverterítés lehetősége, Frissítések, hibajavítások egyszerűbb telepítése Biztonságosabb pc-s környezet, erősebb kontroll a pc-s környezet felett Hardvereszközök jobb kihasználása Több operációs rendszer futtatásának lehetősége, és az alkalmazások konfliktusainak minimalizálása *Shopp Attila: Itt a pc, hol a pc; 2009. ápr.21. p.27. TAKÁCS BÉLA

Az asztali virtualizáció másik oldala* A legtöbb irodai hálózat nem alkalmas hogy, multimédiás, sok grafikus alkalmazást, videót használó programokat használó programokat elfogadható szinten a felhasználókhoz továbbítsa. A hálózat leállása vagy lassulása akadályozza a dolgozók munkáját. Egy fizikai szerver csak adott számú felhasználót képes kiszolgálni, és ahhoz is megfelelő sávszélesség kell. A virtuális gépen futó alkalmazások lassabbak lehetnek, mintha nativ környezetben futnának. *Shopp Attila: Itta pc, hol a pc; 2009. ápr.21. p.27. TAKÁCS BÉLA

Hol érdemes a virtualizációt alkalmazni? Ahol csak kevés, főleg célalkalmazást használnak a dolgozók. Például: Adatrögzítők, egyes adminisztratív dolgozók, call-center munkatársak . Szoftverfejlesztők és -tesztelők, akiknek többféle operációs rendszeren kell kipróbálni a programokat. Külső szakértőknél, tanácsadóknál, akik ideiglenesen kapcsolódnak a vállalati szerverre, és gyorsan kell számukra virtuális gépet létrehozni. TAKÁCS BÉLA