A könyvtárak és a könyvtárosok szerepváltozásai Vidra Szabó Ferenc

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra-fejlesztése „Tudásdepó-Expressz” BÁCSALMÁS.
Advertisements

Mit lehet tudni a célcsoportról?
A könyvtárak és a könyvtárosok szerepváltozásai
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Országos könyvtári fejlesztések a tanulás támogatására
A KÖNYVTÁR – KAPU A VILÁGRA Kilenc fontos mondat.
Modern múzeum = modern könyvtár? május 14. Dr. Bereczki Ibolya Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Goronné Ondré Katalin Bihari Mentor Hálózat kiépítése a résztvevő szemével.
Adománybolt hálózat Bemutatót készítette: Boda Kitti március.
A könyvtárak szociális funkciói. Visszatekintés  70-ES ÉVEKTŐL - “MŰVELŐDÉSI HÁTRÁNY”  MANFRED NAGEL(1982) - SZOCIÁLIS FUNKCIÓ MEGHATÁROZÁSA - “ KÜLÖNLEGES.
Új tájékozódási pontok, új tájékoztatási eszközök.
Tájékoztató a települési túraútvonalak létrehozásával kapcsolatos tapasztalatokról Márta Attila.
Kórházi könyvtárak MOKSZ elnökségi értekezlet Budapest, szeptember 19. dr. Kührner Éva PhD.
Közösségek és célcsoportok konstruálása dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék.
2009. október 12. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 6. előadás.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Községi könyvtárból A VÁROS KÖNYVTÁRA Székesfehérvár december 1. Vidra Szabó Ferenc
MÚZEUMI KÖNYVTÁRAK A STATISZTIKA TÜKRÉBEN - FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK, IRÁNYOK Tóth Máté OSZK - Könyvtári Intézet.
„A MEGYEI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATELLÁTÁS A JÖVŐBEN!” PÉCS Április 1.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Vida Andrea SZTE Egyetemi Könyvtár.
Etika Könyvtárosi etika Könyvtárosi etikai kódex
Public relations/ learning community relations tevékenység az iskolai könyvtárban.
SZOLGÁLTATÁSOK A különféle könyvtár típusok
FOGÓDZÓ Gyermek Segélyezési Egyesület. A kezdetek … Úgy gondoltuk, hogy szeretnénk anyagi és érzelmi segítséget nyújtani azoknak a gyerekeknek, akik a.
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
2008. március 27. Magyar Tartalomipari Szövetség – A/016 – EQUAL IT-mentor projekt.
Magyar Tartalomipari Szövetség – A/016 – EQUAL IT-mentor projekt Motiváció felkeltése és fenntartása internethasználattal.
2009. november 16. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 10. előadás.
2009. november 23. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 11. előadás.
2009. október 19. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 7. előadás.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
A DEENK szervezete, munkafolyamatai
A JÓ PAP IS… – Képzések és tanácsadások szakembereknek, munkáltatóknak Előadó: Garadnay Tea FEMI vezető Budapest Esély Nonprofit Kft.
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
OLVASÓSZOLGÁLAT = A KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK FIZIKAI SZÍNTERE
Dippold Péter A könyvtárak változó szerepe az információs társadalmakban.
CÉL BÁRKI, BÁRHONNAN RÉSZESE LEHESSEN A HAZAI KÖNYVTÁRI RENDSZER SZOLGÁLTATÁSAINAK KSZR = AZ ODR KIEGÉSZÍTÉSE, AMELY BIZTOSÍTJA AZ ORSZÁGOS SZOLGÁLTATÁSOK.
A TÖRVÉNYEKBEN ELŐÍRT SZOLGÁLTATÁSOK
Nevelési Tudásdepó Csík Tibor projektmenedzser. Az országos lelőhely-nyilvántartás számára rekordok Magyar közoktatás tankönyvei Gyermek- és ifjúsági.
Mi is az a társadalmi integráció?
eMagyarország Program
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Foglalkoztatási Információs Pont a Kunbaracsi Teleházban Foglalkoztatási Információs Pontok és tanító Teleházak Molnár Andor, Szeged, december 15.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Munkaintegráció útjai Zalában, a második esély iskolák szerepe.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Zalai alternatív munkaerő-piaci szolgáltatások bemutatása.
A kistelepülési könyvtári ellátás reformja
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
A muzeális intézményrendszer átalakítása
Kulturális tevékenységek és a közügyek kezelése (issue management) (Managementul activităţii culturale)
Miért nem internetezik mindenki? Pintér Róbert Információs Társadalom és Trendkutató Központ Internethajó Be kell hozni a hátrányt,
A MEDICSPHERE PROJEKT KÖVETKEZTETÉSEI DR. SOLT KATALIN TÁMOP A-11/1/KONV
Foglalkoztatási Információs Pontok Békés megyében
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A változások fő okai: Új szabvány MSZ EN ISO 2789 Információ és dokumetáció. Nemzetközi könyvtári statisztika.
A hálózati együttműködés lehetőségei és keretei. hálózat  „Minden olyan rendszer felfogható hálózatnak, amely egymástól elkülönült elemekből áll, és.
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
Új információszerzési szokások az egészségügyben Felmérés az orvosi könyvtárak használóinak szokásairól dr. Kührner Éva Ph.D. Informatio Medicata 2007.
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
ZÁKÁNYSZÉK – Fordulat a könyvtár életében Pozitív változások:  Nagyobb alapterület (+ 23 m 2 )  Komplex információs központ (TELEHÁZ + KÖNYVTÁR)
1 Felelősségvállaló szereplő avagy mit tehet a könyvtár a fogyatékosok érdekében.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Bartók Györgyi Mire jó az ODR lelőhely adatbázis?
A BÁCSALMÁSI ÖNKORMÁNYZATI KÖZSZOLGÁLTATÁSI KÖZHASZNÚ NONPROFIT KFT
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra
Előadás másolata:

A könyvtárak és a könyvtárosok szerepváltozásai Vidra Szabó Ferenc

A könyvtárak szerepváltozásai Azok az ötvenes évek… §Politikai ügy! Minden településen legyen könyvtár! Minden munkahelyen legyen könyvtár! Szakmai elvárások helyettpolitikai megbízhatóság! Szovjet irodalom + „mai magyar” irodalom közvetítése

A könyvtárak szerepváltozásai A humanista nevelő könyvtár §Hatvanas évek… l kompromisszum az értelmiség és a hatalom között: amit a saját lelkiismeret elfogadott, és amelyet a művelődéspolitika is megengedett. l A klasszikus-humanista értékrend szerint értékes művek közvetítése

A könyvtárak szerepváltozásai A liberális-szolgáltató könyvtár §Cél: az információk minél szabadabb terjesztése §A könyvtárt a használó igényeihez kell igazítani! §Első látványos erőpróba: szabadpolc!

A könyvtárak szerepváltozásai A szociális elkötelezettségű könyvtár §Szolgáltatás a rászorulóknak + szociális elkötelezettség §Az információs hátrány leküzdése §Sajátos szolgáltatások §A könyvtár semleges hely, kiválóan alkalmas a szociális helyzetre. §Ördögi kör: l a hátrányos helyzetűek információk segítségével tudnának kitörni, l de ehhez információkra lenne szükségük!

A könyvtár szociális funkciója §Közvetíti és újra elosztja a társadalmi javak egyikét, az INFORMÁCIÓT. §A társadalmi hátrány egyik összetevője: az INFORMÁCIÓS HIÁNY  Mindenkinek joga van az információhoz: a könyvtárnak kötelessége ezt biztosítani!

Ördögi kör §A deprivált csoportok tagjainak ahhoz, hogy hátrányos helyzetükből ki tudjanak törni INFORMÁCIÓRA is szükségük lenne. §De éppen a hátrányos helyzetük fosztja meg őket attól, hogy megfelelő információkhoz jussanak. §Ezt az ördögi kört csak KÍVÜLRŐL lehet megtörni: pl.: KÖNYVTÁR

A könyvtár… §Több, mint mechanikus információ elosztó hely. §A társadalom széles rétegeivel kapcsolatot tartó találkozóhely. §A társadalmi kommunikáció kitüntetett intézménye. l Vagyis: kitűnően alkalmas szociális szerepre.

Miben más a könyvtár? §A szociális intézmények „gettósítanak”, ezzel hátráltatják a társadalmi beilleszkedést. §Úgy képes magába fogadni a perifériára kerülteket, hogy számukra nem a kirekesztettség, hanem a kulturális közösségbe tartozás élményét nyújtja. §Nincs hierarchikus viszony, nem kell kötött szerepeket eljátszani.

A feltételek kiépítése §Új olvasószolgálati gyakorlat §Sajátos ellátórendszer §A kollégák képzettsége, szociális érzékenysége §Sajátos dokumentumtípusok §Építészeti, technikai feltételek l Akadálymentesítés (külső, belső!) l Vezetőcsík l Megfelelő polctávolság §Sajátos szolgáltatások

Számvetés §A könyvtár maga is hátrányos helyzetben van... §Számba kell venni: l Mit kell a könyvtártól kötelességszerűen megkövetelni? l Mit lehet elvárni? l Mi az, amit a könyvtár önként nyújthat?

A nyilvános könyvtárak szerepelvárásai §Milyen szerepeknek kell megfelelni a mai kor könyvtárainak? §Ezek az elvárások mennyiben függenek a helyi viszonyoktól? l Társadalmi l Gazdasági l Politikai l Kulturális §Milyen a könyvtár társadalmi presztízse? §A könyvtár a változások elősegítője vagy elszenvedője?

A nyilvános könyvtárak legfőbb szerepei §Közösségfejlesztés - semleges hely l Közösségi tér l Találkozóhely l Rendezvények l Klubok, civil szervezetek l Szociális funkciók Speciális szolgáltatások a rászorulóknak Az információs hátrány leküzdése

A könyvtárak legfőbb szerepei §Az információszolgáltatás eszközei l „ Hagyományos” szolgáltatások: könyv, folyóirat - kölcsönzés, helyben olvasás könyvtárközi kölcsönzés l Elektronikus szolgáltatások távhasználat honlap adatbázisok internet §Az internet nem cél, hanem eszköz!!!

A könyvtárak legfőbb szerepei §Az információszolgáltatás tartalma l Szórakozás, szabad idő, praktikus ismeretek l Tanulás, képzés, önművelés l Közérdekű információk helyi tervek, döntések menetrend, nyitva tartás, ügyfélfogadás szolgáltatások, árak, helyi események, munkalehetőségek, képzés, továbbképzés pályázatok stb.

Mikor életképes a könyvtár? §Ha szolgáltatásait a helyi igényekhez igazítja l megfogalmazott igények l látens igények §Ha a szolgáltatásai megkerülhetetlenné teszik §Ha mindig előrébb jár, mint a környezete §Ha többféle funkciót egyesít...

Mikor életképes a közkönyvtár? §Ha többféle funkciót egyesít... Pl.: ott van az e-Magyarország pont ott található a teleház munkahelyet közvetít ott történik a falugazdász ellátás elérhetőek a postai szolgáltatások foglalkozik a hátrányos helyzetű gyerekekkel összefogja a civil szervezeteket pályázatokat közvetít segíti az adóbevallást, nyomtatványkitöltést stb...

Mikor életképes a könyvtár? §Kulcsfigura: a könyvtáros l jól képzett l korszerű szemléletű l tenni akaró l jó érdekérvényesítő képességű l jól menedzseli a könyvtárt l jól kommunikál a környezetével l segítőkész, empatikus, szociális érzékenységű l önbizalommal teli, pozitív jövőképű, önérvényesítő l megújulni képes

A könyvtár jövője §Információs bázis - közösségi tér §Információs sztráda - kellemes sétaút §Demokratikus intézmény §Könyvmúzeum?

A jövő könyvtárosa §Információs szakember §Segítőkész, empatikus, szociális érzékenységű §Menedzser, marketing szakember §Önbizalommal teli, pozitív jövőképű, önérvényesítő §Megújulni képes

Köszönöm a figyelmüket!