A határ, mint innovációs megújulási tengely INNOAXIS projekt-nyitó konferencia. Csanádi Attila PhD hallgató 2010. november 16. Szabadka Az Információs.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Advertisements

Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
A as időszak jelenlegi pályázati lehetőségei Dr. Körtvélyesi Katalin 20/
Magyar ipari parkok kialakításának és működtetésének tapasztalatai Tóth János vezető főtanácsos Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Üzleti Környezet.
Pannon Helyi Termék Klaszter. A Pannon Helyi Termék Klasztert október 3-án hozta létre 13, a Nyugat-Dunántúli Régióban működő szervezet, közel egy.
Turizmuspolitika Turizmus irányítási eszközei: Turizmuspolitika
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
LUDUS … latinul “ játék ”. | Mik azok a komoly játékok? A komoly játékok elektronikus alkalmazások, amelyek.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Törökbálint város környezeti GIS alkalmazásainak megvalósítása
Egy esély a felzárkózásra: Magyarország mint Európa egyik logisztikai központja Chikán Attila A Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára, a Magyar Logisztikai,
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
Üzlettér Ágazati program Előadó: Csanádi Attila, a Magyar Nemzeti Tanács Intéző Bizottságának Informatikai kérdésekkel.
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
Gimnázium Óbecse Információs társadalom. Gimnázium Óbecse Az információ technológia (IT) az információ kezelésében, visszakeresésében, feldolgozásában,
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Közigazgatási technológia
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Kulturális tőke (Capital cultural). A kulturális tőke halmozódása, a kultúra (magas kultúra) kialakulása már az ókorban elsősorban városi jellegű, erősen.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG VIII. VÁNDORGYŰLÉSE Debrecen, november Az idegennyelv-oktatás szerepe a szervezeti és regionális versenyképességben.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
Kisvállalkozások alkalmazkodás és versenyképesség Kállay László GKM.
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
Önkormányzatok turisztikai feladatai
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
A vidéki tér sikertényezői
2009. október 19. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 7. előadás.
Foglalkoztatási Információs Pontok munkatársainak képzése Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ május.
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Dippold Péter A könyvtárak változó szerepe az információs társadalmakban.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
Ilyés Szabolcs, Félixfürdő, 2007 Európai Alapok 2007 után Új lehetőségek vagy bürokratikus buktatók?
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
CODEX – „Coordinated Development and Knowledge Exchange on Spatial Planning Methodology” A CODEX projekt fő célkitűzéseinek valamint kulcstevékenységeinek.
Elemezze cége innovációs potenciálját! ‘800 európai vállalkozás mint összehasonlítási alap’
9 tézis a jövő településfejlesztéséhez Kistérségek fejlettségi rangsora.
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
A kis- és közepes vállalkozások információs rendszerei Erdős Ferenc.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
Regionális gazdaságtan 7.
DESZTINÁCIÓK TURISZTIKAI TELJESÍTMÉNYÉNEK TELEPÜLÉS-SZEMPONTÚ MEGKÖZELÍTÉSE Dr. Szalók Csilla „TDM Workshop”
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
IKTA-FÓRUM Fehér Éva Projektmenedzser Budapest IKTA-2000 Négyrétegű Regionális Információs Rendszer tervezése és fejlesztése DARFT Informatikai.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
Komplex kormányzati cselekvési terv négy pillér mentén – Digitális Magyarország „Networkshop 2015” konferencia Sárospatak.
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
Megjelentek az infokommunikációs pályázatok
A határtérség.
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
Előadás másolata:

A határ, mint innovációs megújulási tengely INNOAXIS projekt-nyitó konferencia. Csanádi Attila PhD hallgató november 16. Szabadka Az Információs Társadalom mint a Régió fejlődésének záloga: A DIGITÁLIS RÉGIÓ

DIGITÁLIS RÉGIÓ, e-Régió Mi az információs társadalom és a tudásgazdaság? Hogyan zárkózhatnak fel a délkelet-európai régió országai, kiemelten Szerbiai és Magyarország az európai információs társadalomhoz és tudásgazdasághoz? Hogyan segítheti elő az e-Régió a térség országainak felzárkózását? – Mi a Digitális Régió vagy e-Régió? – Kik az e-Régió ügyfelei, felhasználói? – Milyen szolgáltatásokat nyújthat az e-Régió az ügyfeleinek? Kérdések, válaszok

DIGITÁLIS RÉGIÓ, e-Régió Mi az információs társadalom és a tudásgazdaság? Az információs társadalom elmélete szerint a társadalomban az információ előállítása, elosztása, terjesztése, használata és kezelése jelentős gazdasági, politikai és kulturális tevékenység. Közgazdasági társfogalma a tudásgazdaság, amely szerint az értelem gazdasági hasznosításán keresztül érték jön létre. Az információs társadalom sajátossága az információtechnológia központi szerepe a termelésben, a gazdaságban és általában a társadalomban. Napjainkban az ipari társadalomból az információs társadalomba és a tudásgazdaságba történő átmenet korszakát éljük.

DIGITÁLIS RÉGIÓ, e-Régió Hogyan zárkózhatnak fel a délkelet-európai régió országai, kiemelten Szerbiai és Magyarország az európai információs, tudásalapú társadalomhoz és gazdasághoz? A Digitális Régió (e-Régió) naprakész és kiemelkedően fontos információkat és szolgáltatásokat nyújthat a társadalom tagjai és a gazdaság szereplői számára, minden fontos területen A Digitális Régió (e-Régió) ezáltal ösztönözheti a digitális írástudás, digitális kultúra minél szélesebb körű elterjedését is A Digitális Régió (e-Régió) így az információs társadalom és gazdaság helyi megvalósításának egyik fontos eszköze lehet

DIGITÁLIS RÉGIÓ, e-Régió Hogyan segítheti elő a Digitális Régió a térség országainak felzárkózását? A Digitális Régió célja hozzájárulni az adott régióban, annak településein élők életminőségének javításához és a régió, annak települései gazdaságának fejlesztéséhez. A Digitális Régió ezt a célt nagyon komplex, internet alapú tartalom- és alkalmazásszolgáltatás révén valósítja meg, éri el.

DIGITÁLIS RÉGIÓ, e-Régió Mi a Digitális Régió (e-Régió)? A Digitális Régió szűkebb értelemben e szolgáltatások együttese, összessége. A Digitális Régió tágabb értelemben az alábbiak összessége: egy komplex, internet alapú szolgáltatáscsomag, az ezen szolgáltatások nyújtásához szükséges informatikai, kommunikációs (és további) infrastruktúra az a szervezet, amely biztosítja a megfelelő, naprakész tartalmakat, szolgáltatásokat, alkalmazásokat, üzemelteti az infrastruktúrát (valamint menedzsment és adminisztratív feladatokat lát el)

DIGITÁLIS RÉGIÓ, e-Régió Kik a Digitális Régió ügyfelei? A Digitális Régió ügyfelei, azaz szolgáltatásainak felhasználói elsődlegesen a régió vállalkozásai és lakossága. A felhasználók körébe beletartoznak a potenciális beruházók, befektetők, turisták, átutazók, illetve mindenki (magánszemély, szervezet), aki (amely) az adott régió, annak települései iránt érdeklődik. Hogyan segíti az e-Régió a gazdaság fejlődését? A régió gazdasági fejlődése elősegítése érdekében az e-Régió olyan naprakész tartalmakat szolgáltat, amelyek hozzájárulhatnak ehhez a fejlődéshez, valamint olyan alkalmazásszolgáltatást nyúlt, amely segíti a vállalkozások, kiemelten a KKV-k fennmaradását, fejlődését, piacbővítését, növekedését

DIGITÁLIS RÉGIÓ, e-Régió Az e-Régió gazdasági tartalmai (e-Gazdaság) gazdasági, piaci elemzések, trendek befektetési, beruházási, fejlesztési lehetőségek a régiókban; a befektetést igénylők és a befektetők egymásra találásának elősegítése, Pénzügyi információk (árfolyamok, kamatok, hitellehetőségek), kondíciók pályázati felhívások, lehetőségek a vállalkozások számára szükséges szolgáltatások (tanácsadás, oktatás- tréning, szervezetfejlesztés, vezető- és munkatárstoborzás, minőségügyi, környezetvédelmi, információbiztonsági rendszerek kidolgozása, fordítás, tolmácsolás, IT rendszerek bevezetése, auditálása, szállítás, karbantartás- fenntartás, egészségügy stb.), munkaerő, kapacitás, áru, termék, ingatlan kereslet-kínálat adózással kapcsolatos általános és aktuális információk

DIGITÁLIS RÉGIÓ, e-Régió Az e-Régió alkalmazásszolgáltatásai internetes megjelenés KKV-k részére, több nyelven (kilépés a viszonylagos, települési/regionális elzártságból, belépés a világhálóra, piacbővítés, forgalomnövelés lehetősége) a legkorszerűbb, integrált vállalatirányítási (ERP) rendszerek használatának lehetősége beruházás nélkül (hatékonyságnövelés, költségracionalizáció, versenyképesség javítás), internetes piactér, e-kereskedelem (gyorsan növelhető forgalmú, alacsony költségű értékesítési csatorna) további szolgáltatások (szállodai helyfoglalás, menetjegy, belépőjegy vásárlása és így tovább)

DIGITÁLIS RÉGIÓ, e-Régió A Digitális Régió további lehetséges tartalmai, szolgáltatási területei e-Mezőgazdaság e-Turizmus e-Környezetvédelem e-Közlekedés e-Közigazgatás e-Kultúra

DIGITÁLIS RÉGIÓ, e-Régió A Digitális Régió további fontos jellemzői A Digitális Régió: közszolgáltató jellegű, versenysemleges, integráló szerepet tölthet be, amennyiben a saját tartalmak és szolgáltatások mellett elérhetővé tehet a széles nyilvánosság számára más, a célkitűzéseihez igazodó, mások által nyújtott tartalmakat és szolgáltatásokat, alapvető szolgáltatásai térítésmentesek, saját bevételekkel is rendelkezik (szponzorok, hirdetők, illetve fizetős (magasabb szintű) tartalmak és az alkalmazásszolgáltatások) önfenntartó működésre képes, amennyiben egy megtérülési idő után képes bevételeiből önmagát, működését fenntartani

Köszönöm a figyelmüket! Csanádi Attila Phd hallgató