Készítette:Szőke Nikolett

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
 A felkereső ifjúsági munka gyűjtőfogalom, amely mindazon megközelítéseket magában foglalja, amelyek során az ifjúságsegítők, a fiatalokkal foglalkozók.
Advertisements

Drogfogyasztói szobák Európában A jelenlegi kutatás áttekintése
Logisztika alapvetések.
Ifjúsági munka bűnelkövető fiatalokkal II. TÁMOP-5.2.5/B-10/
 2011 első félévében Magyarország látja el az Európai Unió Tanácsának soros elnöki feladatait  az önkéntesség európai éve  június 4-12.
Utcai megkereső munka Szegeden
TÁMOP Mozgáskorlátozottak interaktív honlapja.
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
A drogok, a kábítószerek és a függőségek
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
A Kék Vonal Internet Helpline tapasztalatai
Eredmények II. • kreatív foglalkozás: 10 alkalom, 63 fő résztvevő • Police Klub: 11 alkalom, 95 fő • önismereti foglalkozások: 4 alkalom, 39 fő • partneri.
Mező Andrea MI-ÉRTÜNK Egyesület Békéscsaba, szeptember 6.
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
 H ol?  Kiemelt kockázatú objektumokban.  Milyen eszközökkel?  Speciális felderítő eszközök használatával.  Levélvizsgáló berendezés  Röntgensugaras.
„Nyitott kapu” a rendszeres testmozgásért és kapcsolódó egészségfejlesztési programok Vámospércsen Ménes Andrea polgármester.
Velünk egy jobb világért! II. Országos Módszertani Konferencia Szükség szerinti teljes körű ellátás, és a Térítési díj dilemmái.
TÁMOP / Humánszolgáltatások szabaduló fogvatartottak részére.
Az áldozatsegítés szolgáltatásainak kiszélesítése – hétvégi ügyelet, speciális programok, különleges esetek kezelése.
A közösségi foglalkoztató szerepének modellezése és megerősítése a közösségi bűnmegelőzés rendszerében január 15.
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Campus-Lét a segítő aspektusából a Debreceni Egyetemen Berényi András DEMEK központvezető Műhelykonferencia december 03.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Szaktanácsadás szerepe az óvodák pedagógiai munkájában
FoglalkoztaTárs - Társ a foglalkoztatásban Október 24. Észak-alföldi regionális szakmai műhelymunka A KézenFogva Alapítvány megjegyzései a kerekasztal.
Diákok Közösségi Szolgálata Az Országos Polgárőr Szövetség Programja Fogadó szervezet: ZALA MEGYEI POLGÁRŐR SZÖVETSÉG ÉS TAGEGYESÜLETEI Megyei koordinátor:
A hazai intézményrendszer vázlatos bemutatása Alkohol- drogproblémák és a segítés lehetőségei kurzus Pecze Mariann, WJLF.
2011. JÚNIUS 28. NYÍRBÁTOR A GYERMEKVÉDELEM ZSÁKUTCÁI A MENTÁLISAN SÉRÜLT FIATALOK GONDOZÁSA SORÁN.
Szakmai elvárások és elvárt eredmények a szociális szolgáltatásokon belül nyújtott étkeztetéssel kapcsolatban… Nyíregyháza, március 29.
Modellértékű programok a szenvedélybetegek ellátása területén.
Közösségi ellátók mint facilitátorok
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
Győr Pláza Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület „SzínStér” Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása Győr.
Személyes gondoskodást végző személyek körében végzett igényfelmérő kutatás bemutatása Nemzeti Csal á d- é s Szoci á lpolitikai Int é zet C í m: 1134 Budapest,
A szubsztitúciós terápia bevezetése a büntetés- végrehajtás hazai intézményeibe Sárosi Péter Ártalomcsökkentők Országos Közhasznú Egyesülete Budapest,
A VIII. kerületi drogszcénában végzett szükséglet felmérő vizsgálat eredményei Rácz József, Márványkövi Ferenc és Melles Katalin MTA Pszichológiai Kutatóintézet.
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat
Drog helyzet van. Tények A kábítószerek kereslete és kínálata az elmúlt években jelentősen növekedett Magyarországon ma már szinte valamennyi ismert kábítószer.
A közösségi foglalkoztató szerepének modellezése és megerősítése a közösségi bűnmegelőzés rendszerében.
Kortárssegítő képzés Lőrincz Norbert, Kovács Anita Kortárssegítő képző
A projekt általános szakmai célkitűzései
Alacsony-küszöbű szolgáltatások működési jellemzőit feltáró vizsgálat
Pályázó: Nők-háza Egyesület Nagykanizsa Pályázati azonosító: IFJ-GY-ND-09-A/B0043 Pályázat címe: Kistérségi Ifjúsági Fórum – 2009.
Ártalomcsökkentés: hazai trendek
Ártalomcsökkentés 2014 konferencia Sárosi Péter Társaság a Szabadságjogokért (TASZ)
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Wichern Alapítvány a magyarországi szociális munkáért és ifjúságvédelemért Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása Tranzit Szolgálat.
AdRisk Community action on Adolescent and Injury Risk – Közösségi összefogás a fiatalok baleseti kockázatának csökkentésére Európai szintű szituáció-elemzés,
 Iskolák magatartása  Tanulók motiváltsága  Szülők elhivatottsága  Gyermekjóléti Szolgálatok, családsegítők, gyámok, nevelőszülők véleménye JULI.
Workshop VI. - Bevált gyakorlatok a mediációban - A Közép Európai Mediációs Intézet bemutatása.
Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) A Támogatott.
Javaslatok a következő tanodaciklusra Szűcs Norbert Motiváció Oktatási Egyesület.
2004. január 27. Hallgatói szolgáltatások szerepe a felsőoktatásban Szabó Imre Diákközpont igazgató.
TRANZIT ADDIKTOLÓGIAI SZOLGÁLAT
TÁMOP /1 Együtt az alapszolgáltatások fejlesztéséért Hartal Katalin
Nagykanizsa július – HEP munkatalálkozók tapasztalatainak összegzése- a szervezetek szemével Közös fellépési lehetőségek a tapasztalok.
TÁMOP / A Megyei Művelődési és ifjúsági Központ szerepe a felnőttképzésben előadás.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület SzínStér Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása.
Az alacsonyküszöbű szolgáltatások jogi hátteréről Portörő Péter, SZMM május 19.
Ellátás-szervezési kérdések, korszerű ellátási formák, a szenvedélybetegségek megelőzésében és ellátásában Dr.Kassai-Farkas Ákos.
Irányelvek a szenvedélybeteg- ellátás területén július 11. Kun Gábor Nemzeti Drogmegelőzési Intézet.
RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat 1 Főegyházmegyei Karitász Központ RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat R emény É let V áltozás.
Az integrált addiktológiai ellátás-fejlesztési modell kialakításának lehetőségei az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dr. Felvinczi Katalin Nemzeti.
Drogbetegek kezelése és ellátása Drogambulanciák szerepe a drogbetegek kezelésében Dr. Csorba József Fővárosi Önkormányzat Nyirő Gyula Kórház Drogambulancia.
Győr Pláza Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület „SzínStér” Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása Győr.
„FÜGGŐSÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia
Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra
RSZTOP „Közterületen élők számára természetbeni juttatás biztosítása” Megvalósítás a partneri együttműködés tekintetében a kiegészítő étkezés.
Előadás másolata:

Készítette:Szőke Nikolett „Hogyan szórakoznak a tizenévesek?” Helyzetkép a békéscsabai éjszakáról. Készítette:Szőke Nikolett

Alacsonyküszöbű szolgáltatás a Mi-Értünk Prevenciós és Segítő Egyesületnél. Alacsonyküszöbű??? Az alacsonyküszöb kifejezés arra utal, hogy nincsenek elvárások a segítséget kérők felé. Az egyetlen feltétel az ÖNKÉNTESSÉG (vagyis hogy ő akarja a változást)! Ezek a szolgáltatások INGYEN (ellenszolgáltatás nélkül) vehetők igénybe, illetve ANONIMITÁST (elegendő egy keresztnév vagy becenév) biztosítanak. Nem elvárás a szermentesség, de ennek elérése természetesen egy végső, hosszabb távú cél lehet.

Mi az ártalomcsökkentés? Az ártalomcsökkentés módszertana abból indul ki, hogy elfogadjuk: léteznek olyan élethelyzetek, amikor  a droghasználók vagy drogfüggők nem képesek, vagy nem hajlandóak felhagyni a drogozással. Feladat ilyenkor az, hogy a használat okozta kockázatokat a lehető legkisebbre mérsékeljük.

Megkereső munka (outreach): A megkereső munka olyan segítő tevékenység, amelynek célja az ellátási területen élő, vagy ott életvitelszerűen tartózkodó, vagy az ellátási területen meghatározott céllal megjelenő, „rejtőzködő” segítő intézménnyel kapcsolatot nem tartó droghasználó egyénekkel, csoportokkal, közösségekkel történő kapcsolatfelvétel. A kapcsolatfelvétel célja a nehezebben elérhető csoportok ellátása, annak érdekében, hogy felmérhetőek legyenek a szükségleteik, és meghatározhatóak legyenek az e szükségletekre adható segítői válaszok.

Közvetett megkeresés: Oktatási intézményekben szórólapok elhelyezése, kapcsolatépítés és kapcsolattartás az erre kijelölt személlyel. Az ellátási terület – droghasználók által gyakorta látogatott intézményeinek – felkeresése, szórólapok elhelyezése. Társintézményekkel való kapcsolatfelvétel és kapcsolattartás, a lehetséges együttműködés területeinek meghatározása, létrehozása. Információ eljuttatása a média segítségével (nyomtatott és elektronikus sajtó, reklámok, honlapok, chat).

Közvetlen megkeresés: Bizalmi kapcsolat kialakítása és fenntartása a célcsoporttal vagy a célcsoport egyes meghatározó tagjaival. A célcsoport szükségletei szerinti, a drog-használat ártalmait csökkentő információk megadása, eljuttatása az érintettekhez. A célcsoport ellátása a droghasználat ártalmait csökkentő információs anyagokkal, egyéb ártalomcsökkentő eszközökkel (pl. steril tű és fecskendő, melegítő eszköz, steril törlőkendő, filter, aszkorbinsav, vitamin, óvszer, valamint a használt eszközök /tű, fecskendő/ begyűjtése,biztonságos tárolása).

A célcsoport tagjainak informálása, tájékoztatása a problémáikkal foglalkozó egészségügyi, szociális intézmények szolgáltatásairól, a szolgáltatások elérhetőségeiről, igénybevételének lehetőségeiről. Szükség szerint az intézményi szolgáltatások elérésének elősegítése. Krízisintervenció, elsősegélynyújtás (ez utóbbihoz célszerű akkreditált tanfolyami képesítéssel rendelkezni vagy a szolgálaton belül – mentőorvossal – évenként belső képzést szervezni).

Bulisegély szolgálat (party service): Biztonságosabb droghasználat (safer drug use), Biztonságosabb szex (safer sex), Biztonságosabb táncolás (safer dancing) személyesen, illetve szóróanyagok útján végzett felvilágosítás az elektronikus zenei partikon. A parti-szerviz szolgáltatásai a szermentes, a szereket kipróbáló, alkalmi és rekreációs használó egyéneket és csoportokat egyaránt célozzák. A szolgáltatások elsősorban a droghasználatból adódó fizikai és pszicho-szociális ártalmak csökkentésére irányulnak.

A bulisegély legfőbb szolgáltatásai: Biztonságos szórakozás szemléletmódjának átadása, pihenési lehetőség biztosítása. A célcsoport szükségletei szerinti, a droghasz-nálat ártalmait csökkentő információk megadása, eljuttatása az érintettekhez. A célcsoport ellátása a droghasználat ártalmait csökkentő információs anyagokkal, egyéb ártalomcsökkentő eszközökkel (pl.: ásványvíz, vitamin, óvszer, szőlőcukor, keksz).

A célcsoport tagjainak informálása, tájékoz-tatása a problémáikkal foglalkozó egészség-ügyi, szociális intézmények szolgáltatásairól, a szolgáltatások elérhetőségeiről, igénybe-vételének lehetőségeiről. Szükség szerint az intézményi szolgáltatások elérésének elősegítése. Krízisintervenció, elsősegélynyújtás (ez utóbbihoz célszerű akkreditált tanfolyami képesítéssel rendelkezni vagy a szolgálaton belül évenként belső képzést szervezni). A bulisegély színterei: elektronikus zenei rendezvények, partik, fesztiválok.

Kiemelten jelenlét a Babylonban Együttműködési megállapodás alapján bulisegély szolgálat az alábbi békéscsabai szórakozóhelyeken: Babylon Music Club, Narancs Söröző, Alibi Söröző, Gólya Söröző, Joker Music Pub. Kiemelten jelenlét a Babylonban és a Narancsban.

Tapasztalatok: A bulisegély során több szórakozóhelyen, illetve „alapozó helyen” van jelen a Mi-Értünk Prevenciós és Segítő Egyesület. Tapasztalataim alapján egyre fiatalabb az a korosztály, akik alkoholt fogyasztanak a bulik során. Céljuk: gyorsan sokat inni, mindegy mit, csak hamar „megfelelő” állapotba kerülni a bulizáshoz.

Illegális kábítószereket nem nagyon fogyasztanak, de veszélyeztetettek a legális, designer drogokkal szemben. Ezekhez bárki könnyen hozzáfér, hiszen interneten rendelhetőek, nagyon olcsón és viszonylag nagy mennyiségben. A designer drogok hatása nem ismert minden esetben, ezért fontos odafigyelni az ilyen szereket használókra.

Vegyük észre: Nincs minden rendben! Mindezek a tapasztalatok azt támasztják alá, hogy nagyon fontos szerepe van az ártalomcsökkentésnek, illetve ezen fiatalok felkutatásának. A 13 évestől a 20 évesig mindenki bulizik, és - észrevételeink alapján – ez a generáció kíváncsi, bármit kipróbál a party hangulat eléréséhez. Vegyük észre: Nincs minden rendben!