A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Nemzeti Környezetügyi Intézet Nyugat-dunántúli Kirendeltség
Advertisements

Magyarország – Szlovákia határon átnyúló együttműködési program
Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
Társadalom bevonás a vízgyűjtő- gazdálkodási tervezésbe Ereifej Laurice és Vári Anna Öko Zrt. vezette konzorcium VKI fórumok, április ÖKO.
A CBC-programok és a területi kohézió Budapest, június 6.
Csongrád megye , a területi tervezés aktualitásai 2014
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Az EU „Városi környezet” tematikus stratégiája – a városi környezetgazdálkodás perspektívái Dr. Buzás Kálmánné KvVM Környezetpolitikai Osztály Szakmai.
Vízminőségi kármentesítési és kármegelőzési intézkedések Nagybocskón (Velikiy Bychkiv), a volt Erdőkombinát területén Ukrán – Magyar együttműködésben ( )
Ecological assessment of the Szamos/Somes River to determine its influance on the ecological state of the Tisza River Dr. Csipkés József Felső-Tisza-vidéki.
A munkaerő-kereslet és –kínálat előrejelzését megalapozó kutatások a HEFOP 1.2 intézkedésének keretében.
Gyermekszegénység – uniós prioritások és a magyar elnökség lehetőségei.
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
Hidrológiai monitoringrendszerek
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
1 Horvát-Magyar együttm ű ködések a vidékfejlesztésben Beremend, november 23.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Legyen kevesebb autó, tisztább város, több zöld! – Ajánlások a Városi Környezet Stratégiához Hegyi Gyula Budapest, november 13. Fővárosi Közgyűlés.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
K ÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM T ÁRSADALMI F ELZÁRKÓZÁSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG romagov.kormany.hu A Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia.
Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Aszály konferencia - Kecskemét2 Nemzetközi előzmények és kapcsolódások az aszály és a szárazodás vonatkozásában Prof. Em. Dr. Vermes László Budapesti.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
A 2011-es magyar elnökség területfejlesztési feladatai – stratégiák és felkészülés dr. Szaló Péter területfejlesztési és építésügyi szakállamtitkár 2009.
Magyarország és a magyar EU elnökség a víz védelmében
A magyar vidékfejlesztés és mezőgazdaság jövője Európában Konferencia 2011.május 24. Javaslatok az EU vízpolitikájának integrálására a Nemzeti Vidékstratégia.
Az EU új Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramja és a magyar álláspont kialakítása A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kapcsolódó feladatai Előadó: Schváb.
A es NYDOP akcióterv előkészítése. Várható ütemezés  Végleges módszertan: március  Főbb változások, újítási szándékok jelzése, egyeztetése:
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
 EU szabályozás Vízvédelem.
A vízgyűjtő-gazdálkodási tervezés kulcskérdései
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése VÁTI.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Tájékoztató évi CXCVIII. törvény a területfejlesztéssel és a területrendezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról „Regionális fejlesztési.
2011. évi magyar EU elnökség január 1. – június 30.
Lovas Attila igazgatóKÖTIVIZIG Duna térségi programalkotó tanácskozás, Érd, június 07.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Miskolc, március 20. Az Európai Unió Víz Keretirányelvének végrehajtását szolgáló KEOP A sz. Vízgyűjtő- gazdálkodási tervezési projekt bemutatása.
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése Majorné.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
A hágai ítélet végrehajtásával kapcsolatos tárgyalások jelenlegi helyzete Dr. Kovács György, CSc, főtanácsadó, a Bős-Nagymarosi Tárcaközi Bizottság titkára.
Érd, június 7. Tájékoztató az EUSDR előrehaladásáról (A vizek minőségének javítása és fenntartása) Dr. Perger László.
Nemzetközi folyamatok a globális vízgazdálkodás terén Baranyai Gábor Igazságügyi Minisztérium.
Globalizáció és környezeti problémák
Nemzetközi feladatok Kovács Péter
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATÁNAK ELŐZMÉNYEI A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
A GWP KKE régió aszálykezelési útmutatója Dr. Gayer József GWP Magyarország „Dr. Szalai György kerekasztal beszélgetés” - Új utak a hazai aszálykezelés.
LIFE KÖRNYEZETVÉDELMI ALPROGRAM
A határtérség.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA szakmai FÓRUM
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TÖREKVÉSEI 2007
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
A RÁBA-HANSÁG Fórum (Győr,
Előadás másolata:

A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás Baranyai Gábor COREPER I ügyekért felelős miniszteri biztos

A magyar EU-elnökség általános célkitűzései a víz prioritáshoz kapcsolódóan Célok: További lendületet adni a víz témában folyó közösségi tárgyalásoknak, különös tekintettel a klímaváltozáshoz kapcsolódó szélsőséges vízügyi jelenségekre és a vízhiányra, az ökoszisztéma szolgáltatások szerepének hangsúlyozására, illetve a határokon átnyúló együttműködés erősítésére, mind az EU-n belül, mind nemzetközi szinten A fenti szempontoknak az EU szakpolitikáiba való beépítését támogató tanácsi következtetések elfogadása, az előző elnökségek munkájára is alapozva Hozzájárulás az Európai Bizottság által készítendő Blue-print for EU’s water című vízpolitikai dokumentumhoz, valamint a 6. Környezetvédelmi Cselekvési Terv végleges értékeléséhez A víz szerepének kiemelése a Duna Régió Stratégia keretében

Éghajlatváltozás és víz, szélsőséges vízügyi jelenségek A három fő téma Éghajlatváltozás és víz, szélsőséges vízügyi jelenségek A víz által nyújtott ökoszisztéma szolgáltatások Nemzetközi és EU-n belüli együttműködés

1. Éghajlatváltozás és víz, szélsőséges vízügyi jelenségek Aszály és vízhiány tematika Elfogadott tanácsi következtetésekre és cselekvési tervekre építve Az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó vízügyi jelenségekre vonatkozó közösségi program továbbfejlesztése lehetséges hangsúlyok Aszály észlelése/korai előrejelzés Keresleti oldali vízmennyiség-gazdálkodás kérdése Kínálati oldali vízmennyiség-gazdálkodás kérdése - a meglévő és jövőbeli vízkészletek védelme - nemzetközi együttműködés szélsőséges aszályok és árvizek bekövetkezése esetén

A szélsőséges vízügyi jelenségek integrált kezelése tematika Aszályok/árvizek gyakoriságának, hevességének változása Szélsőséges jelenségeknek a vízinfrastruktúrára gyakorolt komoly hatása (árvízvédelem, vízközművek) Megfelelő jogi-, fizikai-, IT-infrastruktúra hiánya Veszélyhelyzet kezelésére megfelelő cselekvési tervek és pénzügyi források hiánya lehetséges hangsúlyok Megfelelő, egységes nyomonkövetés (módszertan, IT, képességfejlesztés) klíma-előrejelzés fejlesztése Kockázatok feltérképezése Kockázati térképek integrálása a területfejlesztésbe és más ágazati tervezésbe Beépítés a vízgyűjtő-gazdálkodási tervekbe Tudatformálás és vészhelyzeti intézkedések kidolgozása Kiemelt hangsúly a vízinfrastruktúrán és közműveken

2. A víz és az ökoszisztéma szolgáltatások tematika Az ökológiai/ökoszisztéma szolgáltatások (ellátó, szabályozó, fenntartó, kulturális) iránt megerősödő figyelem Az ökológiai/ökoszisztéma szolgáltatások kívül maradnak a gazdasági döntések hatókörén EU-s és nemzetközi szinten számos kapcsolódó intézkedés előkészítése zajlik lehetséges hangsúlyok Kapcsolat az éghajlatváltozás, a szélsőséges események és az ökoszisztéma szolgáltatások romlása között A vízhez kapcsolódó ökoszisztéma szolgáltatások, úgy mint ivóvíz, öntözés, turizmus, hordalék, stb. szerepének kiemelése Az ökoszisztéma szolgáltatásokért való elszámolás különböző modelljeinek átgondolása a Víz Keretirányelv kontextusában

3. Nemzetközi és EU-n belüli együttműködés tematika A klímaváltozással kapcsolatos nemzetközi együttműködés szerepének erősítése Az együttműködéssel kapcsolatos pozitív tapasztalatok felhasználása (vízgyűjtő-gazdálkodási tervek, ICPDR, ENECE) Az EU jövőbeli szerepe vízpolitikai kérdésekben a globális színtéren (tengerentúli fejlesztés) lehetséges hangsúlyok Az EU-s joganyag, illetve nemzetközi egyezmények alapján már létező lehetőségek és kötelezettségek teljesítésének felmérése A Közösségen belüli együttműködési mechanizmusok hatékonyságának felülvizsgálata Az EU vízügyi fejlesztési együttműködéssel kapcsolatos külső tevékenységének megerősítése (millenniumi fejlesztési célok)

Tervezett programok a magyar EU-elnökség alatt Időpont Esemény 2010. december 1-2.   Belga elnökség víz igazgató 2011. március 3. Környezetvédelmi tanács 2011. március 22. Víz világnapja fejlesztéspolitika és víz esemény 2011. március 23-25. MTA víz konferencia 2011. március 25-26. Informális Környezetvédelmi Tanács 2011. március 30-31. Víz workshop 2011. május 25-27. Magyar elnökség víz igazgató 2011. június 10. Környezetvédelmi Tanács

Köszönöm a figyelmet!