Zoltán György TALÁLJUK KI MAGYARORSZÁGOT! AZ ELSŐ MAGYAR EGÉSZSÉGFALU TORDAS „Az élhető életért” 2010. november 9., Tordas.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
Advertisements

Hogyan segíthet városán, településén? Az egészséges életmód szemlélet beiktatásával a település életébe.  Étkezési tanácsadással  Dohányzás ellenes.
Bodolai Anna Borbála ICCR-Budapest Alapítvány Január 14. Európai Integrációs Modulok-Szakmai Tapasztalatcsere (EIA/2012/4.8.1.)
Aktuális pályázati lehetőségek
Készítette: Geszler Nikolett
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Magyar ipari parkok kialakításának és működtetésének tapasztalatai Tóth János vezető főtanácsos Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Üzleti Környezet.
Egészségfejlesztésének lehetséges irányvonalai
Egészségügyi vagy betegségügyi reform?
Dél-Alföldi régió Ivóvízminőség-javító Program Mórahalom, július 02.
Közegészség.
Egészségpszichológiai konzultációs szolgálat orvostanhallgatók számára
Tájékoztató a települési túraútvonalak létrehozásával kapcsolatos tapasztalatokról Márta Attila.
Euromenedzser 1 2 „Hidak és járható utak a tudomány és a gyakorlat között” a Magyar Tudományos Akadémia Gazdálkodástudományi Bizottság Tudásmenedzsment.
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
„Gyógyító Régiók” A MÁTRAI GYÓGYINTÉZET Munkacsoportja Vezető: Dr. Urbán László A MÁTRAI GYÓGYINTÉZET Munkacsoportja Vezető: Dr. Urbán László.
ABO Institute Az egészségmegőrzés evolúciója. Az ABO Institute forradalmi újítása •Tudáskrízis: –Az orvostudomány összes tudása gyorsabban nő, mint amit.
1 Talentis Innovációs és Vállalkozásfejlesztési Program Dr. Takács Ernő.
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
ONKOLÓGIAI ÉBERSÉG Prof. Dr. Kásler Miklós Országos Onkológiai Intézet
A dohányzás visszaszorítása érdekében megvalósuló program Segítség - a dohányfüst - mentes életért május 31.
Wellness lehetőségek A wellness, mint az egészségturizmus része.
Az Európai Területi Társulások jóváhagyó hatóságainak 3. találkozója
„Nyitott kapu” a rendszeres testmozgásért és kapcsolódó egészségfejlesztési programok Vámospércsen Ménes Andrea polgármester.
A szénhidrogén bányászat magyar gazdaságban betöltött szerepe
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
Olvasunk és cselekszünk egészségünk megvédéséért: Egészséges életmódra nevelés a könyvtári foglalkozások keretében című program kipróbálásának tapasztalatai.
„ Tiszaalpár Nagyközség szennyvízelvezetése és tisztítása a település vonzó természeti környezetének, felszíni és felszín alatti vizeinek megóvásáért”
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
A közösségi élet vizsgálata Völcsökön avagy a „hiány” funkciójáról
This project is implemented through the CENTRAL EUROPE Programme co-financed by the ERDF. airLED projekt Regionális Fejlesztési és Koordinációs Testület.
NHKE Egészségfejlesztési Terv NHKE Egészségfejlesztési Terv 6. rész NHKE Fejlődési Modellje Készítette: Keilbach Józsefné (település egészségfejlesztő.
ASP – önkormányzati alkalmazások Európai Uniós forrásból
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
A területi politika koncepcionális eszközei Dr. Aubert Antal tanszékvezető, egyetemi docens.
MRTT Vándorgyűlés Szeged, Nyugat-Bácska magyar lakta településeinek gazdasági és társadalmi fejlesztési lehetőségei Diósi Viola, Regionális.
Orvos szakmai programok illeszkedése az ágazati célkitűzésekhez „Építészet a Gyógyulásért 2010-Európai Uniós támogatással” konferencia.
Dr. Békefi Dezső Programtanács Seregélyes
Hódmezővásárhely az alföldi művészváros
A COACH-bioenergy projekt eredményeinek bemutatása
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
B örzsöny- D una- I poly V idékfejlesztési E gyesület Nemzetközi együttműködés Miért jó vidéken élni?
CAMPUS HUNGARY PROGRAM. A program célja A projekt a hazai felsőoktatási intézmények hallgatóinak, munkatársainak külföldi K+F, tanulmányi, operatív intézményi.
Mátrai Balázs vidékfejlesztési szakértő Magyarországi LEADER Központ
 Környezetünkre legalább annyi figyelmet kell fordítanunk, mint bármi másra az életben. A mai emberek nagyon keveset törődnek környezetükkel és egészségükkel.
Duna menti Városok Együttműködési Fóruma Duna térségi programalkotó tanácskozás A Duna Menti Városok együttműködésének aktuális feladatai, javasolt cselekvési.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Nemzetközi Rehabilitációs Központ
„Egészséges étel az egészséges életért”
Pályázó: Nők-háza Egyesület Nagykanizsa Pályázati azonosító: IFJ-GY-ND-09-A/B0043 Pályázat címe: Kistérségi Ifjúsági Fórum – 2009.
Családbarát munkahelyek és települések kialakítása Budapest,
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
EGÉSZSÉG ÉS JÓL-LÉT SZÉKESFEHÉRVÁR POLITIKÁJÁBAN Östör Annamária.
KISÚJSZÁLLÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETFEJLESZTÉSI REFORMJA ÁROP-1.A LAKOSSÁGI ELÉGEDETTSÉGMÉRÉS.
Egészségvédelem hónapról-hónapra
Hátrányból előnyt! - a gazdaságfejlesztés lehetséges útjai a kistelepüléseken Murakeresztúr IKSZT november 24.
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
Magyar Agrárközgazdasági Egyesület Budapesti Corvinus Egyetem
11 Smart City Tagozat ülése BME EIT Neumann Tárgyaló, május óra 1111 Budapest, Egry J. u. 18. V1 ép. C213 Dr. Kovács Kálmán tagozati elnök.
Magyar Közgazdasági Társaság Vándorgyűlése, Pécs, 2011 szeptember 30.
Az „Életet az éveknek” Országos Szövetség munkája, hatása a hazai időspolitikára: aktív időskor Budapest, április 23. Hegyesiné Orsós Éva Hegyesiné.
Célcsoportok a munkahelyi egészségfejlesztéssel foglalkozók, foglalkozás egészségügyben dolgozó orvosok és ápolók, a humán erőforrás gazdálkodás munkatársai,
A Sásdi kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 27. Baranya Megyei Önkormányzat.
Dr. Bienerth Gusztáv prezentációja 2016.december 12.
Sipos Orbán Szakiskola és Kollégium
Az Újbuda 60+ Program rendszerének legfontosabb elemei
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Urbánné Malomsoki Mónika
Kik vagyunk A Babagenetika mozgalom egy személyes történeten alapuló
Előadás másolata:

Zoltán György TALÁLJUK KI MAGYARORSZÁGOT! AZ ELSŐ MAGYAR EGÉSZSÉGFALU TORDAS „Az élhető életért” november 9., Tordas

AZ ELSŐ MAGYAR EGÉSZSÉGFALU – TORDAS „Az élhető életért” Hankiss Elemér felhívása: Találjuk ki Magyarországot! Olyan rövid- vagy középtávon megvalósítható 3-4 program, amelyből ha legalább egy! bejön, akkor Magyarországot megismerik külföldön. Valamiről híressé válik (követendő példa), ismét megindulhat a külföldi tőke beáramlása, sőt a nagy magyar befektetők sem külföldön keresik befektetéseik megtérülését. Munkahelyteremtés Piacélénkülés EURO bevezetésének felgyorsulása Nemzettudat erősödése Következmény:

AZ ELSŐ MAGYAR EGÉSZSÉGFALU – TORDAS „Az élhető életért” Hogyan jött az ötlet? Téglagyár és agyagbánya helyett EGÉSZSÉGFALU (egészségmegőrző mintaközpont) Optimális fekvés Nagyszerű táj és természeti környezet 1800 fős lakosság Miért éppen Tordas? Miért EGÉSZSÉGFALU? Egészségmegőrző komplexum + Élhető környezet Egészségfalu

AZ ELSŐ MAGYAR EGÉSZSÉGFALU – TORDAS „Az élhető életért” Mi az EGÉSZSÉGFALU? Egy olyan max fő lakosú falumodell, amelyben megvalósul egy egészségmegörző komplexum (kb. 5 hektáron) és amely mintául szolgálhat Magyarországon egy „Élhetőbb életért” mozgalomnak. Ezzel hosszútávon hozzájárulhat a városból faluba költözéshez, a nagyvárosi zsúfoltság megszűnéséhez.

AZ ELSŐ MAGYAR EGÉSZSÉGFALU – TORDAS „Az élhető életért” A születéskor várható élettartamot csak úgy tudjuk jelentősen megemelni, ha létrehozunk egy olyan testi és lelki egészség megőrzési modellt, ami a jó életminőségben eltöltött évek meghosszabbítására, az életkor kitolására törekszik. Magyarország lakossága a daganatos és keringési betegségekben világviszonylatban az élen jár. Születtek népegészségügyi programok komoly áttörés nélkül, táplálkozási szokásaink, életmódunk, életvitelünk még mindig azt mutatja, hogy rendkívül egészségtelenül élünk! Magyar Állampolgár Élt: 68 évet Magyar Állampolgárné Élt: 76 évet

AZ ELSŐ MAGYAR EGÉSZSÉGFALU – TORDAS „Az élhető életért” Elképzeléseink szerint a főnél kisebb települések pályázhatnának „EGÉSZSÉGFALU” címre bizonyos feltételek teljesítése esetén (Európai Uniós pályázatok). Ezáltal egy olyan egészségmegőrző, egészségmegóvó mozgalom indulhatna meg Magyarországon az EGÉSZSÉGFALU koncepciójára épülve és támaszkodva, mely a lakosság „visszaáramlását” is elősegítheti a városokból a kisebb településekre. (Egészségesebb életforma + Munkahelyteremtés). Egyéb előnyök: Politikamentes mozgalom, országimázs javítása Kis települések akár országosan, vagy nemzetközi viszonylatban is híresek lehetnek (pl. biokertészet, egyedi ötletek). Új befektetők idevonzása, népegészségügyi mutatók javulnak

AZ ELSŐ MAGYAR EGÉSZSÉGFALU – TORDAS „Az élhető életért” Az egészségközpont komplexum funkció térképe 1 2 3

AZ ELSŐ MAGYAR EGÉSZSÉGFALU – TORDAS „Az élhető életért” EGÉSZSÉKÖZPONT A komplexum „agya”, motorja. Az egyes szolgáltatások összeállítása és működtetése a szakmában jártas szakembergárdával történne. 1

AZ ELSŐ MAGYAR EGÉSZSÉGFALU – TORDAS „Az élhető életért” a) Lakossági szűrőközpont Célja, hogy az egészségmegőrző mintaközpontnak „bemeneti” és csomópontja legyen, ahol a páciens egészség-szükségleteinek felmérése, valamint az egyes szolgáltatások koordinációja történik. Az EGÉSZSÉGKÖZPONT funkciói: A vizsgálatok az alábbi célcsoportok szükségleteit elégítik ki: - Tordas és a környező települések lakóinak kedvezményes szolgáltatások - Menedzserek – Menedzser szűrés - Egészségpénztár tagok - Egyéb hazai és külföldi vendégek

AZ ELSŐ MAGYAR EGÉSZSÉGFALU – TORDAS „Az élhető életért” b) A dohányzásról leszoktató részleg Hagyományos orvosi, pszichológiai és alternatív (akupunktúra) gyógymódok c) Természetgyógyászati központ A magyar tudományos akadémia által elfogadott alternatív gyógymódok alapján történő diagnosztika és terápia d) Lelki egészségközpont Depresszió, táplálkozási zavarok, sexuálterápia

AZ ELSŐ MAGYAR EGÉSZSÉGFALU – TORDAS „Az élhető életért” e) Anti-Aging központ A tudomány és orvosi technológia eredményein alapuló orvosi specialitás a korfüggő funkciózavarok, rendellenességek és betegségek korai felfedezése, megelőzése és kezelése. f) Reform és egészségkonyha étteremmel Ahol csak egészségmegőrző ételek kaphatók. A reform és egészségkonyha az étkezési tanácsadó központtal összevontan működik.

AZ ELSŐ MAGYAR EGÉSZSÉGFALU – TORDAS „Az élhető életért” FOGYÁS-KLINIKA A program és az intézet beilleszkedne a tervezett nagy komplexum projekt programjába, annak részeként, illetve annak létesítményeit, programjait is beleértve. 2

Szálloda 120 szobával, wellness központtal és reformkonyhával AZ ELSŐ MAGYAR EGÉSZSÉGFALU – TORDAS „Az élhető életért” 3

AZ ELSŐ MAGYAR EGÉSZSÉGFALU – TORDAS „Az élhető életért” TOVÁBBI FUNKCIÓK AZ EGÉSZSÉGMEGŐRZŐ MINTAKÖZPONTBAN: Biokertészet, biopiac „Egészségliget” vásárló utcákkal, egészségmegőrző termékekkel Teniszpályák 25m-es fedett uszoda (Termálvíz?!) Kulturközpont

AZ ELSŐ MAGYAR EGÉSZSÉGFALU – TORDAS „Az élhető életért” TOVÁBBI TEENDŐK: - Konzorcium létrehozása az Önkormányzat és a civil szervezet között. - Elkészíteni a projekt részletes üzleti tervét, Határidő: január Ezzel párhuzamosan geológiai szakvélemény a termálvíz lehetőségéről - Az üzleti terv alapján európai uniós pályázati lehetőségek felkutatása - Megfelelő telek kialakítása (összevonás) - Befektetők keresése tavaszán megindulhatna az építkezés

AZ ELSŐ MAGYAR EGÉSZSÉGFALU – TORDAS „Az élhető életért” Minden új kezdeményezést, ötletet szívesen fogadunk! LEHET CSATLAKOZNI! Összefogással minden elérhető! A mintaközpontot 2013 év végéig kellene felépíteni!

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! A mai összejövetelre: „Nem gyors szóval lesajnálni amit nem értek, hanem keresni, kutatni, hogy miért vannak a miértek.”