Molnár Balázs Völgy Vidék helyi termék védjegy bevezetése 2012. március 28., Alcsútdoboz Völgy Vidék Vidékfejlesztési Közösség Közhasznú Egyesület LEADER.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„Kóstoljon bele” a Vidék Ízébe!
Advertisements

Leader célterületek 2011 Szinergia Egyesület. Leader célterületek.
Élelmiszer-önrendelkezés a közétkeztetésben
LEADER  LEADER (francia betűszó: Liaison Entre Actions pour le Developpement de l’Economie Rurale) = Közösségi kezdeményezés a vidéki gazdaság fejlesztéséért.
Helyi Érték – Értékhely! KEOP /B/
LEADER Szeged LEADER pályázatok
TISZATÉR LEADER EGYESÜLET célterületei és eljárásrend 2011.
Pannon Helyi Termék Klaszter. A Pannon Helyi Termék Klasztert október 3-án hozta létre 13, a Nyugat-Dunántúli Régióban működő szervezet, közel egy.
Önkormányzatok idegenforgalmi feladatai Tegyünk együtt Fejér megye idegenforgalmáért Garán Éva.
Falusi turizmus Fejér Megyében
HELYI ÉRTÉKET! A Vidékfejlesztési Terv Intézkedéseinek bemutatása.
A helyi termék szerepe és lehet ő sége Zala megyében Kovács Tünde, projektszakért ő Kerka völgy aranya, a méz - a helyi termékekért Zalamerenye, 2010.
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
Zalai Borút Egyesület. Borutak Magyarországon •Villány-Siklós borút Egyesület (1994) •Balatoni Borutak szövetsége (2003) •Magyar Borutak szövetsége (2003)
Környezetipari Export Klaszter pályázat 2011-ben Morvai Balázs - Pál Attila KSZGYSZ – dec. 14.
Címoldal Helyi Termék Akadémia Zalaszentgrót,
Minőségi helyi termékek - Szekszárd és vidéke – Egy helyi termék rendszer működésének tapasztalatai Csillag Péter, ügyvezető Eco-Sensus Közhasznú Nonprofit.
Tájékoztató a települési túraútvonalak létrehozásával kapcsolatos tapasztalatokról Márta Attila.
SZIE Enyedi György Regionális Tudományok Doktori Iskola
2011. évi Kereskedelemfejlesztési pályázat Bács Edit osztályvezető Ügyfélszolgálati és Stratégiai Elemző Osztály Szeged, január 19.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
Helyi termék értékesítés adózási tanácsadása – műhelymunka őstermelők, kistermelők, kézművesek, agroturisztikai szolgáltatók, és civil szervezetek részére.
Helyi Vidékfejlesztési Stratégia Felülvizsgálata 2011.
Ajkai Kistérség turisztikai helyzete
A CIVIL SZERVEZETEK ÉS A MAGYAR NEMZETI VIDÉKI HÁLÓZAT JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI CIVIL SZERVEZETEK IV. KONFERENCIÁJA Szolnok, március 22. DR. BARANCSI.
Völgy Vidék Vidékfejlesztési Közösség
LEADER Közösségek határon átnyúló együttműködésének lehetőségei Bodnár János Munkaszervezet vezető szeptember 10.
SIXTH FRAMEWORK PROGRAMME Budapest © Campden BRI Mo. Nonprofit Kft. A hagyományos élelmiszer fogalmának fogyasztói és ipari szemléletű meghatározása.
A bolognai folyamat – Párizs: Sorbonne-i Nyilatkozat Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország, Németország  hallgatói és oktatói mobilitás.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Világ és Regionális Gazdaságtan Intézet Helyi termék klaszterek a vidékfejlesztésben G.Fekete Éva CSc, egyetemi.
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
Az ÚMVP intézményrendszere
Pannon Helyi Termék Klaszter Megalakulás: október, közel egy éves előkészítő munka után Fő cél: a régióban fellelhető és előállítható mezőgazdasági.
Önkormányzatok turisztikai feladatai
Rövid élelmiszerláncok és helyi termék rendszerek
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Zalai Borút Egyesület. Borutak Magyarországon Villány-Siklós borút Egyesület (1994) Balatoni Borutak szövetsége (2003) Magyar Borutak szövetsége (2003)
TÁMOP fenntartás és további fejlesztések tervek november 17. Szeged Németh Antal Educatio Nonprofit Kft. felsőoktatási osztályvezető.
Falusi szálláshelyek Napraforgós Nemzeti Tanúsító Védjegy rendszere
Budapest, Szabadkai Andrea Magyar Biokultúra Szövetség; SZÖVET 30/ ,
HÍR gyűjteményből Íz-régiók a Kárpát- medencében Szegedyné Fricz Ágnes elnök HÍR Bíráló Bizottság.
Alsó-Tisza Menti PritavitCa Akciócsoport Előadó: Forgó Henrik polgármester polgármester.
ÚMVP III-IV.tengely Budapest, Dr. Horváth Zita Agrár-vidékfejlesztési Főosztály.
Tourinform iroda működtetése április Amit eddig megvalósítottunk: -Tourinform iroda zökkenőmentes átvétele rövid idő alatt -Turizmus Zrt.
Minőségbiztosítás a falusi turizmusban
Dr. Kozári József egyetemi docens, igazgató Szent István Egyetem Közép-Magyarországi Regionális Szaktanácsadási Központ V. Országos Tanácsadási Konferencia.
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
Völgy Vidék Vidékfejlesztési Közösség
Pályázati feltételek LEADER felkészítő fórum „vállalkozási alapú fejlesztés" jogcímre pályázók részére.
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
Hálózati együttműködés a vidéki térségek fejlesztéséért – Pannon Helyi Termék Klaszter Zalamerenye, szeptember 10.
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Hungarikumok a Parlamentben II Gyaraky Zoltán főosztályvezető Gőgös Zoltán államtitkár.
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
„Helyi márka kialakítása a Bakonyban” című projekt bemutatása
A Rábaköz agrárgazdaságának fejlesztési lehetőségei Hutflesz Mihály ügyvezető Régiófókusz Nonprofit Kft Csorna, december 17.
1 Kézfogás a Magyar Vidék fejlődéséért : Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH)
Pálinka – élelmiszeripar - vidékfejlesztés
Helyi márka kialakítása a Bakonyban  Mi a projekt célja ?  Kik vehetnek részt a projektben?  Mi a projekt haszna ? Miért éri meg, hogy a projektben.
KAP reform, az agrártámogatások új rendszere. Vidékfejlesztési Támogatások.
AGRÁRINNOVÁCIÓS MŰHELY A RÓNA – JUH Klaszter innovációs hatékonyságának növelése ÉAOP
Pannon Helyi Termék Klaszter Megalakulás: október, közel egy éves előkészítő munka után Fő cél: a régióban fellelhető és előállítható mezőgazdasági.
BEPTRA „ Legjobb gyakorlatok” kis- és középvállalkozások számára Záró konferencia HURO0901/138/2.1.2.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
Rövid ellátási láncok a fenntarthatóság alapjai Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Laszlovszky Gábor főosztályvezető
Leader program és helyi termék a turisztikában. Helyi termék 76/2011 VM rendelet alapján: – LEADER Helyi Akciócsoport illetékességi területén megtermelt,
az Akasztói Szikiponty
„Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, 2009.
Előadás másolata:

Molnár Balázs Völgy Vidék helyi termék védjegy bevezetése március 28., Alcsútdoboz Völgy Vidék Vidékfejlesztési Közösség Közhasznú Egyesület LEADER iroda: 2473 Vál, Vajda J. u. 36. I. em. Tel/fax: 22/ ,

Bevezetés Alapja: helyi termékek Cél: elmozdulás egy jobban az önellátásra törekvő helyi gazdasági rendszer felé Eszköz: sokszínű helyi gazdaság kialakítása és fenntartása Miért került előtérbe a helyi termékek fejlesztése a Völgy Vidéken? Kihívás: változások fenyegetik a természetes környezetet, a megélhetést, a gazdálkodást, az egészséget, stb. a Völgy Vidéken is (gazdasági válság, éghajlatváltozás, energiaválság, gazdálkodás jövedelmezősége, változó agrár- és vidékpolitika, intenzív gazdálkodás okozta problémák, stb.) Válasz: védelem, kiszolgáltatottság csökkentése Tervezés, helyzetfeltárás: HVS, helyi gazdaságfejlesztési stratégia I-II.: gazdasági helyzetkép, helyi termékek fejlesztési lehetőségei

Helyi termék További jellemzői Előállítása sajátos történelmi, földrajzi, agroklimatikus környezetben zajlik, Egyedi eljárással készül, Ára magasabb, Értékesítése legtöbbször közvetlen értékesítéssel történik, Jellemzően mikro- és kisvállalkozások, kistermelők, őstermelők, magánszemélyek termelik, állítják elő. Előállításának, felhasználásának hatásai Több embernek ad munkát, Kereskedelmével a pénz helyben marad, a helyi gazdaság erősödik, Kisebb a környezetterhelése a rövid idejű szállítással (ld. food miles), Az élelmiszer friss, adalékmentes (egészséges), zamatos, Termelő és fogyasztó szorosabb kapcsolata jön létre (bizalom), = Fenntartható Kisebb része kézműves termék: minden olyan emberi erőforrással előállított, eredeti, nemzeti kultúrát őrző, egyedi értéket képviselő, hagyományos termék, amely előállítása környezetkímélő módon történik. Helyi termék Helyben előállított, helyben honos v. helyben megtermelt, előállított alapanyagból (>50%), hagyományos és/vagy az adott térségre jellemző technológiával, eljárással készült termék, feldolgozott termék.

Szabályozás Helyi termékekkel kapcsolatos jogszabályi környezet Kézműves és egyéb háziipari jellegű termékek A kereskedelemmel, közte a forgalmazásukkal kapcsolatos jogszabályok (pl. a kézműves vásárok, falusi és agroturisztikai szolgáltató tevékenységek, az üzletek működési rendjéről ill. az üzlet nélkül folytatható kereskedelmi tevékenységek szabályozása, a kistermelői jogszabály, stb.) Az egyes kézműves tevékenységekhez kapcsolódó képzési és vizsgakövetelményekkel foglalkozó jogi szabályozások. Mezőgazdasági termékek és élelmiszerek Élelmiszerlánc tv. (2008. évi XLVI. tv.) A felhatalmazása alá tartozó jogi szabályozás (rendeletek) Az élelmiszerlánchoz kapcsolódó egyéb területek szabályozása (pl. kereskedelem, növény- és állategészségügy, termék- és környezetvédelem, takarmányok, stb.) Magyar Élelmiszerkönyv előírásai

Értékesítés Közvetlen értékesítés formák (városban – faluban, helybelieknek – turistáknak) Példák: eladás háztól/a termelő házhoz viszi; részarányos termelés/kaláka típusú feldolgozás/szedd magad akció/állandó vásárlók rendszere (dobozrendszer, beszerzői körök alakítása); gazdálkodói piaci/vásári értékesítés; speciális rendezvények (gasztroturizmus: pl. bornap, szilvaút vagy a mai kóstoló); értékesítés tájjellegű éttermeknek (pl. csárda)/üdülőknek/különböző szálláshelyek vendégeinek/nyári táboroknak/erdei iskoláknak stb.; közétkeztetés; termelői bolt (tájbolt)/ biobolt/mozgóbolt/helyi zöldséges; internetes kereskedelem, speciális minőséget igénylő fogyasztók közvetlen ellátása/védjegyes minősítés Közvetlen értékesítési lehetőségek Természetes személy kistermelőként kis mennyiségű alaptermék, vagy betakarított, összegyűjtött vadon termő alaptermék esetén a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló 52/2010. FVM rendelet szerint (a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. kormányrendelet szerinti nyilvántartásba vétel és bejelentés alapján). A kereskedelemmel, a vendéglátással és az élelmiszer-forgalmazással kapcsolatos jogszabályok szerint.

Fejér megyeVölgy Vidék Országosan ismert jellegzetes helyi termékek Fejér megyében cecei paprika és mézédes görögdinnye, móri ezerjó, etyeki borok, agárdi pálinka, mohai Ágnes és székesfehérvári Aqua Mathias ásványvíz, csákvári fazekas termékek. Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) program Fejér megyei ’hungarikumai’ (országosan 300) fehérvári kukoricás kenyér, alsószentiváni dió, cecei étkezési fehér paprika, mezőföldi napraforgó virágméz, (mohai Ágnes és székesfehérvári Aqua Mathias ásványvízek). Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyes termékek (országosan 80 vállalkozás 400 terméke) 3 féle mohai ásványvíz, Gyorsfagyasztott mexikói salátakeverék (Szfvár). Tervezett Hungarikum tanúsító védjegy Magyar nemzeti/megyei/tájegységi/települési/ágazati/határon túli értéktárak A Fejér megyei hungarikum verseny több mint 600 nevezettje közül 2010-ben 70 jutott el megyei szintre a 3 területi megmérettetésből, és közülük 20 jutott tovább országos szintre. A 20 közül hagyományos élelmiszer és kézműves termék: székesfehérvári libafertály, cecei paprika, pákozdi rigójancsi, budai juhfark (Etyek-Budai borvidék), móri ezerjó, agárdi pálinka, székesfehérvári bicska, csákvári tűzálló fazekas termékek és csákvári kolomp. Értékelés Más hazai tájegységekkel történő összehasonlítás alapján nagyobb területi hatókörben ismert ’helyi’ termék’ vagy ’hungarikum’ a Völgy Vidéken az átlagnál kevesebb (3-4 termék), de a tágabb térségben az átlagnál több van.

Völgy Vidék Helyi Termék Program - Eredmények Völgy Vidék Helyi Termék: helyi termékek felmérése; európai uniós támogatások továbbítása és segítségnyújtás termelői piacok, zöldséges/boros pincék, termelői bolt kialakításában és működtetésében, továbbá az értékesítés egyéb módon történő növelésében (beruházások, marketing és eszközbeszerzés; Óbarok, Etyek, Vértesacsa, Felcsút, Tabajd, Alcsútdoboz, Baracska és Martonvásár) ; helyi termék vásárok, kiállítások, bemutatók, speciális rendezvények, programok szervezése; külhoni/országos/térségi megjelenési lehetőségek közvetítése; közös kiadvány készítése. Völgy Vidék Helyi Termék Katalógus: 120 termelő 200 termékével 12 helyi termék kategóriában Völgy Vidék Helyi Termék Hálózat: helyi termék előállítók (és mások) szövetsége együttműködési megállapodás alapján (15 szándéknyilatkozat) megalapítva: Völgy Vidék Védjegy: célja – helyi termelők és kézművesek piaci pozíciójának javítása; helyi termékek piacra juttatása; fogyasztók igényeinek kielégítése; kereslet és kínálat összekapcsolása; helyi termékek iránti igény növelése. Helyi termék tanúsító védjegy (logó, szóösszetétel) és arculat, védjegy használati szabályzat (9 áruosztály, 16 árucsoport) és működési rend elkészült ( ), Völgy Vidék Terméktanúsítási és Minőségbiztosítási Rendszer: tanúsítási és minőségügyi kézikönyvek elkészültek ( )

Völgy Vidék Helyi Termék Program - Továbblépés Völgy Vidék Helyi Termék Hálózat: Helyi kézműipari, mezőgazdasági és élelmiszer-termékek piacra jutásának segítése előállítás, feldolgozottsági szint és értékesítés növelése révén a helyi foglalkoztatás előmozdítása, a jövedelemszerzési lehetőségek bővítése VVK Helyi Termék Hálózat menedzsment felállítása: 1 fő helyi termék menedzser Közösen szervezhető tevékenységek (szolgáltatási háló) elindítása, működtetése Völgy Vidék Helyi Termék helyi termékfelmérő adatlap, önálló honlap webáruházzal, kiadvány frissítése, bio- és ökotermék- fejlesztés (Völgy Vidék Ökorégió: ökológiai gazdálkodásból származó, illetve bio- helyi élelmiszertermékek információs és marketingközpontja - hálózat tervezett része), környezetkímélő áru- és fair trade termék vásárok szervezése, KÖVI módszer, marketing Völgy Vidék Védjegy Tesztidőszak: 1 évre ingyenes használat azoknak, akik vállalják a logó feltüntetését termékeiken és marketingjükben alkalmazzák a védjegyes egyéb arculati elemeket (belépési nyilatkozat). Nyomon követés, védjegy SZTNH bejelentés (hazai: 600 eFt, közösségi: 3600€), védjegyhasználat, területi kiterjesztés lehetőségei (?), európai vidéki márkának való megfeleltetés (Calidad Rural) Terméktanúsítás és minőségbiztosítás, helyi szolgáltatások felmérése, tanúsítása (szállás- és vendéglátóhelyek, térségi civil szervezetek, egyéni szolgáltatások, rendezvények?) Szolgáltatási háló működtetése, népszerűsítés

Völgy Vidék Helyi Termék Hálózat szolgáltatásai helyi termék iroda kialakítása és működtetése helyi termék katalógus, honlap és webáruház létrehozása és fenntartása egységes arculat és marketingkommunikáció alkalmazása, médiakapcsolatok eredet-megjelölés és -védelem, védjegyoltalom biztosítása tanúsítás, minőségbiztosítás és -ellenőrzés rendezvények, kiállítások, tapasztalatcserék, szakmai együttműködések, vásárok, tanulmányutak, partnertalálkozók, konferenciák, fórumok szervezése, kapcsolódókon való megjelenés biztosítása, segítése helyi termék piacok, boltok, polcok, pontok kialakításának, fenntartásának és működtetésének segítése közvetlen értékesítés lehetőségeinek feltárása, kül. formái bevezetésének, működtetésének támogatása innovációs és fejlesztési tevékenység segítése helyi termékek és technológiák fejlesztése (pl. csomagolástechnika) logisztikai szolgáltatások szervezése, biztosítása Információszolgáltatás, tudatformálás pályázatfigyelés, -írás, pályázati és egyéb tanácsadás projektgenerálás, közös projektek kialakítása, irányítása szakmai kiadványok készítése, megjelentetése partnerkapcsolatok kiépítésének segítése helyi termelők képzése piackutatás, kutatás-fejlesztés, tanulmánykészítés érdekérvényesítés és -védelem

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Völgy Vidék Vidékfejlesztési Közösség Khe. LEADER iroda: 2473 Vál, Vajda J. u. 36. I. em. Tel/fax: 22/ ,