Lehetséges szociális pénzbeli ellátórendszerek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 „Út a munkához” program tapasztalatai Szűcs Erika Balatonvilágos november 10.
Advertisements

Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
GKI Zrt., Bér- és bérteher-reform Akar László vezérigazgató március 10.
Fancsalszki Éva projektmenedzser TÁMOP-2.4.3/A-09/ Június 07.
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
GKV - kötelező egészségbiztosítás (előre meghatározott szolgáltatások előre meghatározott önrésszel) A kötelező egészségbiztosítás alapelve: minden biztosítottnak.
Nehézségek és lehetőségek a régóta munka nélkül levők elhelyezkedésének segítésében Régi-új alapvetések Források:  HEFOP 
Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
Az idősebb munkavállalók foglalkoztatása Magyarországon
MANORKA projekt Magyar – Norvég Kapcsolatok
Az egészségügy finanszírozásának problémái Adalékok a járulékreform kéréseihez Dr. Kincses Gyula ESKI.
Kitekintés a közösségi ellátás fejlődésére
Tapasztalatok bemutatása a hátrányos helyzetű kistérségek szociális ellátó- rendszerének fejlesztése és a közszolgáltatások kistérségi integrációja területén.
Szociális és gyermekjóléti területhez kapcsolódó lehetséges szolgáltatások.
Minimálbér és minimáljövedelem az Európai Unióban
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Hogy mindenki jobban éljen! Adókedvezmény az átlagos és az átlag alatti keresetből élőknek.
Makroökonómia Aggregált kínálat.
Ápolásetika.
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
Szegénység és egészségi állapot
Nem lehet elég korán kezdeni – Lehetséges lépések egy koherens előtakarékossági rendszer irányába Holtzer Péter Budapest, június 4.
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
A szociális segély indokoltsági célzása – önkormányzati esettanulmányok tapasztalatai (vázlat) Bódis Lajos – Nagy Gyula.
Segélyezési rendszer átalakítása
Óvodai és iskoláztatási támogatás lehetőségei és korlátai Herczog Mária TÁRKI - Világbank műhelykonferencia május 7. Novotel Hotel.
Atipikus foglalkoztatás szabályozásának egyes kérdései Nacsa Beáta május 14.
Az egykulcsos adó bevezetésének várható hatásai
„Méltóképpen Időskorban” Az országgyűlési biztos idősügyi projektje Dr. Borza Beáta projektvezető.
Nyíregyháza, december 2. Tájékoztatás a lakóotthoni kitagolási program szakmai és finanszírozási hátteréről Horváth Péter SZMM, az Országos Fogyatékosügyi.
Kunbábony, Civil Kollégium Képzési Központ
Érték és etika a szociális munka gyakorlatában / F. Loewenberg-R
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
Strukturális és Kohéziós Alapok
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Kitagolás – foglalkoztatás – életminőség Az intézményi kiváltás foglalkoztatási szempontú aspektusai.
Kisebbség-többség konfliktus és a szociális rendszer átalakítása: Az Észak- amerikai tapasztalatok Janky Béla, BME „Szegények mindig lesznek veletek” Miskolc,
Kormányszóvivői tájékoztató T ö b b e n, j o b b a n, t o v á b b Zöld könyv az egészségügyről.
Európa sereghajtói között Magyarországon 2007 óta 0,5%-kal csökkent a GDP-hez viszonyított díjbevétel Az európai átlag harmada, Hollandia és Nagy-Britannia.
A fogyatékos, pszichiátriai és szenvedélybeteg ellátás tekintetében.
A szociálpolitika kulcsproblémái gyermekvédelmi metszetben Gyermekvédelmi napok 2011 „Szakmafejlesztés a gyermekvédelemben” konferencia Budapest, 2011.
Társadalom- és foglalkoztatáspolitikai stratégiák hatása és hatékonysága Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Budapest, november 12.
A komplex rehabilitáció a kárfelelősség tükrében
Dr. Tóbiás László: A szociális képzők és a szociális szakma egészének hozzájárulása az inkluzív társadalom és a társadalmi részvétel fejlesztéséhez Inclusive.
Marginalitás és jól-lét – kibékíthető koncepciók? Inkluzív társadalom – jól-lét – társadalmi részvétel A Kodolányi János Főiskola szakmai konferenciája.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Az adóreform lehetséges irányai Palócz Éva Kopint-Tárki Zrt.
A gazdasági élet problémái
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
„LEGYEN JOBB A GYERMEKEKNEK” NEMZETI STRATÉGIA TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Budapest, június 7.
DR BITTNER PÉTER NEKÜNK ÖSZTÖNZÉS NEKIK OSZTALÉK SZÉKESFEHÉRVÁR,
Közfoglalkoztatás Magyarországon
LEV. GAZDASÁGPOLITIKA II.. A GAZDASÁGPOLITIKA TÍPUSAI 1. ORSZÁG SZINTŰ – REGIONÁLIS – INTEGRÁCIÓS (EU) 2. POZITÍV (LEÍRÓ) – NORMATÍV (ELEMZŐ, TANÁCSADÓ)
Hajléktalanügy 2015 Elakadások,átlépések,továbblépések Sikerek Dilemmák HÜT.
1 Szociális védelmi kiadások Magyarországon és az Unióban Tokaji Károlyné, KSH „Kérdés és válaszok”, avagy SZEGÉNYSÉG és SEGÉLYEZÉS I. című szakmai konferencia.
1 „Út a munkához” program Szűcs Erika november 24. Budapest.
Szociális földprogram és foglalkoztathatóság Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet Konferencia szeptember 29.
Európa válasz(kísérlete) a gyermekszegénységre Dr. Lux Ágnes Országgyűlési Biztos Hivatala Eurochild Április Szécsény.
A Társadalmi Megújulás Operatív Program 1.1. „Komplex munkaerő-piaci programok a munkanélküli és inaktív emberek foglalkoztatásáért” intézkedés TÁMOP /
Irányított Területi Kiegyenlítési Rendszer Ghyczy Gellért
Legyen jobb a gyerekeknek, legyen jobb a gyakorlatban MACSGYOE konferencia Budapest, május 12. Darvas Ágnes MTA Gyerekszegénység Elleni Program Iroda.
And what else?... Leszakadó gyerekek.
SZEGÉNYSÉG ÉS A SZEGÉNYEKET ÉRINTŐ NÉHÁNY VÁLTOZTATÁS
„Út a munkához” program tapasztalatai
Területi alapú célzás a szociálpolitikában
Út a munkához program Pécs
Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra
Előadás másolata:

Lehetséges szociális pénzbeli ellátórendszerek Kósa Eszter

Fogalmi tisztázás (1) Segélyezés. Lehet teljesen diszkrecionális (önkényes), vagy normatív módon meghatározott kondíciók mentén célzó, rászorultak, rosszabb esetben „érdemes” rászorultak célzása Jövedelem teszt Vagyon teszt Munka teszt „Elvárt magatartás” ld. helyi rendeletek

Fogalmi tisztázás (2) Feltételekhez kötött Támogatás (FKT vagy CCT: Conditional Cash Transfer) Rászorultsági alapon Népszerű Latin-Amerikában, USÁ-ban „Felelősség fent és lent” Feltétel: pl. gyermek orvosi vizsgálatai, iskoláztatása, stb. (magyar példa: beóvodáztatási támogatás) „megreformált segélyezés”, diszkrecionális elemek kiszűrése.

Fogalmi tisztázás (3) Garantált minimumjövedelem. Mindenkinek jár, de feltétel szabható, pl. integrációt segítő együttműködésben való részvétel Leginkább elterjedt a jóléti országokban Nincsenek „tesztek”, a kirekesztettek elérése és befogadása a cél szolgáltatásokba való bevonással Garantáltan minden résztvevőnek jár, de különböző technikákkal a jobb jövedelműektől visszavonódik, vagy nem érdemes igénybe venni

Fogalmi tisztázás (4) Feltétel Nélküli Alapjövedelem (FNA), vagy Állampolgári Alapjövedelem (basic income) Minden megkötés nélkül mindenkinek alanyi jogon jár Kevés előkép van: Alaszka, Brazília (tv), Irán Természetesen itt is van „újraelosztás”, valahonnan finanszírozni kell.

Fő kérdések Rászorultság. Hogyan mérjük? Egyén vs háztartás? Illegális jövedelmek? Eléri, akit kell? Morális felvetések. Ingyen ebéd? Aki nem dolgozik, ne is egyék? Munka, munkaösztönzés. Ki fog dolgozni, ha van FNA? Szegénységi csapda – szociális transzfer és munkabér közötti rés

A LÉT javaslat lényege Klasszikus FNA javaslat 25-50-75 „Itt a piros, hol a piros”: LÉT-HO: bruttó bérből leszámítás, munkáltatói hozzájárulás Ingatlan/vagyon adó Finanszírozható! (Felesleges tételek, LÉT-Ho, ingatlan adó, fogyasztás megnövekedése, más nagy rendszerek sértetlensége mellett)

Érvek mellette Mindenkinek jár, nincs a segélyezés-beli veszély (nem éri el a rászorulót, megbélyegez, stb.) Strukturális munkanélküliség: sokan kiszorulnak, ellátandók Munka alapú társadalom átalakulása Mindenki jövedelmi biztonsága nő, sokak jövedelmi szintje emelkedik Kivált számos alacsonyabb összegű szociális transzfert Csökkentett bürokrácia A biztonsághoz és méltósághoz való jog a kiindulópont

Érvek ellene, kérdések Ellátatlanok (kb. 500.000 fő) elérése? Csak a pénzbeli ellátás, de szolgáltatások sehol Kiváltott ellátások – csorbulás? Nem számol progresszív SZJA-val, LÉT-HO nem elég cizellált Klasszikus szegénységi csapda, munkaösztönzés, minimálbér

A másik koncepció… (1) Garantált minimumjövedelem együttműködési feltétellel Együtt nem működő: kisebb összegű FNA (LÉT hatása!) Disregard beszámítás: bizonyos jövedelemszint felett nem éri meg igénybe venni Elsősorban tartós munkanélküliek a célcsoport Rárakodó pénz és természetbeli ellátások:

A másik koncepció… (2) Lakhatás Ápolás-gondozás Gyerekesélyek javítása, egyenlőtlenségek csökkentése LHH, gettók (Új közmunka) Új elem: voucher (rendelvény), a pénzbeli és természetbeli ellátások közötti átmenet

LÉT és A másik Értékek közösek: Alapvető emberi jogok, biztonsághoz, méltósághoz való jog Egyetértés: nem kell semmit sem követelni a túlélés biztosításáért Munka: nem kényszer, hanem méltó (értelmes, értéket teremt, fejleszt), elérhető (fizikailag és alkalmasság szerint) és megfizetett (elegendő a megélhetésre) Kiindulópont: mindig lesznek kiszorulók a munkaerőpiacról Más a javasolt eszköztár, mai ellátási perspektívából nagyon hasonló a kettő