Kórházfejlesztés Kevesebb ágyon jobb minőség. Miért kell csökkenteni az ágyakat?  Mert az a célunk, hogy kevesebb ágyon, jobb minőségű ellátást kapjanak.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kórházfejlesztés Az 5. reformtörvény.
Advertisements

Országos Egészségbiztosítási Pénztár
„Konvergens forradalom” Kórházvezetés 2007
Kormányszóvivői tájékoztató A vizitdíj szabályok felülvizsgálata.
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
Kornai János: VITAINDÍTÓ ELŐADÁS Egészségbiztosítási reform konferencia január
A magyar egészségbiztosítási rendszer
Az egészségügy átalakítása közgazdász szemmel A tervezett reformok hatásai Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft.
A magyar egészségügy reformja június Dr. Kincses Gyula ESKI Főigazgató.
Semmelweis terv - Értékek, alapelvek, célok és megvalósíthatóságuk feltételei Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva tanszékvezető.
Közmű tulajdon Önkormányzat – önkormányzati törvény – alapfeladat – ellátási kötelezettség – üzemeltető kiválasztása Állam – regionális rendszerek – Vízgazdálkodási.
Az egészségügyi rendszer Az egészségügy "piac" sajátosságai
Az egészségügyi reform kiemelt céljainak (hatékonyság és igazságosság) megvalósulása az egyházi kórházak szemszögéből Velkey György Magyarországi Református.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
A járóbeteg szakellátás helyzete, mutatói, kihagyott lehetőségek, rendelkezésre álló lehetőségek Az egy napos sebészet fejlesztési koncepciója Dr. Székely.
AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS RENDSZERE MAGYARORSZÁGON
Pest Megyei Orvosnapok 2006 Hogyan lássam el a beteget? Járó-, vagy fekvőbetegként? Dr. Domján Gyula.
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Életbiztosítási Program
MNB Növekedési Hitelprogram Sebők Orsolya Főszerkesztő
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
Egészségügy átalakítás előtt Nógrádi Tóth Erzsébet egészségügyi szerkesztő Világgazdaság Konszenzus az egészségügyért II. konferencia szeptember.
Ápolóeszköz kölcsönzés Négy hónap tapasztalatai Dr Pusztai Erzsébet.
Egészségügyi finanszírozás
A kapacitás fogalma az egészségügyben
Pest Megye járó- és fekvőbeteg ellátásának komplex rendszere Sinkovicz László elnök, KM RET.
Egészségügyi reform Az Egészségügyi Minisztérium egy éves tevékenységének összefoglalója.
A Magyar Köztársaság kormánya. Egyes egészségügyi tárgyú kormányrendeletek módosításról.
Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról.
Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF.
A SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁS RENDSZERÉNEK KIALAKITÁSA DR. RÁCZ JENŐ BUDAPEST 2OO4. ÁPRILIS O1.
Kis- és középvállalkozások adózási, gazdálkodási környezetének 2006-os, illetőleg középtávú változásai Dr. Katona Tamás politikai államtitkár Pénzügyminisztérium.
Beutalási rend megváltoztatása (vitaindító) Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ rendkívüli február 14. Országos.
A számok nem hazudnak - kormányzati kommunikáció vs. OEP- adatok 2009-ben Mottó: „A féligazság nem az igazság fele….” (Konrád György) EGVE Konferencia,
Merre, hogyan tovább budapesti egészségügyi ellátás?
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
2011. évi CCIX. Tv. Konferencia neve, helye: Budapest, 2012 október 30. GWP-konferencia Vojtilla László elnöki tanácsadó Magyar Energia Hivatal.
Kormányszóvivői tájékoztató T ö b b e n, j o b b a n, t o v á b b Zöld könyv az egészségügyről.
Placebó vagy védőoltás? Tartós megoldást jelentenek-e a reformlépések, vagy csak hiszünk bennük? november 14. Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató.
Országos Egészségbiztosítási Pénztár Addiktológiai ellátás az egészségügyi reformfolyamat tükrében Tájékoztató a Kábítószerügyi Eseti Bizottság számára.
„Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban” TIOP-2.2.7/07/2F.
Tulajdonképpen mi is történik? Hogyan lettem „koordinátor”
„REHABILITÁCIÓS SZOLGÁLTATÁSOK FEJLESZTÉSE AZ ÉSZAK-ALFÖLDI RÉGIÓBAN” ÉAOP-4.1.2/C Debrecen, 2013.
KI FIZET A VÉGÉN ? Dr. Csiba Gábor elnök Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Budapest, november 10.
Az egyetemi klinikák és az ellátási területükhöz tartozó kórházak közötti feladatmegosztás speciális kérdésének kezelése a szakmai egyeztető fórumokon.
A MEGYEI MEGÁLLAPODÁSOK MARGÓJÁRA MOLNÁR ATTILA ELNÖK EGÉSZSÉGÜGYI GAZDASÁGI VEZETŐK EGYESÜLETE.
A betegellátás keretei és rendszere
Ahogy az OEP "pénzeli" Dr. Gresz Miklós OEP Szeged, november 13.
egyetemi tanár, főigazgató
Nem a forrás hiányzik, hanem a döntés… Csató András MKSZ Kongresszus – április 23. WWW. ETOSZ. ORG.
Az EGVE javaslatai a forrásbővítésre
UNIÓS BETEGEK ELLÁTÁSA KÖZFINANSZÍROZOTT KAPACITÁSON
Merre tovább…? Dr. Horváth Ágnes államtitkár november 15.
KÖZPONTI MUNKAHELYMEGŐRZŐ TÁMOGATÁSI RENDSZER (1991. IV. tv. Flt; 6/1996. MÜM rendelet; 1/2009. MAT határozat) Németh Zsolt igazgató Nyugat-dunántúli Regionális.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Új rendszerben működnek a jövőben a támogató szolgáltatások és a közösségi ellátások augusztus 7. Foglalkoztatási és Szociális Hivatal.
85,2 milliárd forint uniós forrás az egészségügy fejlesztésére („Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban”)
"Munkahelyek megőrzéséért" központi munkaerő-piaci program Készítette: Koren Monika ÉMRMK Gyöngyösi Kirendeltsége 3200 Gyöngyös, Vezekényi u. 24.
Az egészségügyi intézményrendszert érintő jogszabályi változások főbb következményei. Kapacitások és finanszírozás változásai dr. Koós Tamás Budapest,
Az Erős Magyarország egészségügyi programja Megújulás és megőrzés az egészségügyi szektorban.
„Hova tovább?! „ – tájékoztató nap Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Prof. Dr. Decsi Tamás egyetemi tanár, főigazgató
Kinek profit a NON Profit?
Győztesek és vesztesek
KORMÁNYZATI CÉLOK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN
Bértámogatások és béremelések hatása a SZSZBMK gazdálkodására
Kórházátalakítási pályázat
Adómentes juttatás 2019-ben? Igenis létezik!
Kórházfejlesztés Az 5. reformtörvény.
Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva
Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház
Előadás másolata:

Kórházfejlesztés Kevesebb ágyon jobb minőség

Miért kell csökkenteni az ágyakat?  Mert az a célunk, hogy kevesebb ágyon, jobb minőségű ellátást kapjanak a betegek.  Magyarországon százezer főre ma még másfélszer annyi ágy jut, mint az európai átlag. Nemcsak sok az ágy nálunk, de a negyedük kihasználatlan. Egy ilyen ágy fenntartása éves szinten több mint 5 millió forint.  A felesleges ágyak csökkentésével és az ellátórendszer ésszerűsítésével gazdaságosabban működtethető és magasabb színvonalat nyújtó egészségügyi rendszer jön létre.

Miért lesz jobb az ellátás az átalakítás után?  Mert minden egyes forintot, amit az átalakításokkal megtakarítunk, az egészségügy minőségének javítására költünk.  Mert csökkennek a területi egyenlőtlenségek az ellátásban.  Mert az ellátás koncentrálásával a bonyolultabb eseteket a legfelkészültebb szakemberek gyógyítják.  Mert korszerű és bővített járóbeteg-ellátással is meggyógyítják azt a beteget, akinek nem szükséges kórházba feküdni.  Mert az uniós pénzeket már az új, korszerű struktúra fejlesztésére fordítjuk.

Mikortól, hol, mi? Mikortól lép életbe a változás? Április 1-től. Addig minden változatlan marad. Honnan lehet megtudni, hogy kit milyen betegséggel mostantól hol látnak el? A háziorvos írja a beutalót, amely szükséges a kórházi ellátás igénybevételéhez. Ezért a háziorvosok és a mentők a jövő hét közepétől minden szükséges információt tudnak az új ellátórendszerről és a területi ellátási kötelezettségekről. Ezeket az alapvető információkat mindenki megtudhatja a háziorvosától, a Dr. Info telefonszámán ( ) vagy a honlapon.

Szakmai döntés  A kórházátalakítás nem politikai, hanem szakmai alapon történt.  A koncentráltabb, hatékonyabb intézményrendszer előnyeit senki nem vitatja.  Szakmai szempontokat mérlegelve határoztuk meg azt, hogy melyik intézmény milyen ellátásokat mekkora kapacitással tud hatékonyan és jó minőségben végezni.

Ágyszámok  Az összágyszám ről re csökken.  Ezen belül az aktív ágyak száma 16 ezerrel, azaz 27 százalékkal csökken.  A krónikus ágyak száma viszont nő, hét és fél ezerrel.

Egy ágyra több pénz  A megtakarítások lehetővé teszik, hogy mostantól egy ágyra többet költsünk.  Egy teljesítményegységre jutó súlyszám értéke a jelenlegi 136 ezer forintról 146 ezer forintra nő.

A járóbeteg-ellátás fejlesztése  A reform egyik célja, hogy mindenki a betegségének megfelelő helyen gyógyulhasson. Csak az a beteg kerüljön kórházba, akinek szükséges.  A megtakarítás azt is lehetővé teszi, hogy a járóbeteg ellátás kapacitását növeljük. Erre a célra a felszabaduló kapacitások 20 százalékát fordítjuk.  Növeljük az egynapos sebészet támogatását is. Erre a célra a felszabaduló kapacitások 5 százalékát fordítjuk.

Támogatás az átalakításokhoz  Azok az intézmények, melyek többletfeladatot vállalnak a kórházi struktúraátalakítás során, és ezekre szerződést is kötnek, az átalakulás infrastrukturális feltételeinek megteremtésére pályázatot nyújthatnak be.  A pályázatot még ebben a hónapban az egészségügyi miniszter és a pénzügyminiszter írja ki.  A 7,5 milliárd forintos pályázati kerettel támogatást nyújtunk az intézményi átalakításokhoz, kapacitáscsökkentésekhez és aktív ágyak krónikussá való átalakításához is.

Átalakítást segítő megbízottak  Az egészségügyi miniszter megbízottakat nevezett ki az átalakításokkal járó feladatok összefogására.  Naményi Péter – főkoordinátor  Székely Tamás – finanszírozási feladatokkal kapcsolatos miniszteri megbízott  Prof. Dr. Bogár László – OITI  Tasnády Zoltán – OPNI  Gulyás Antal – Svábhegyi Gyermekgyógyintézet  Dr. Lampé Zsolt – OGYK  Dr. Budaházy Emil – OBSI  Dr. Vízkelety Tibor – koordinátor  Dr. Pál Miklós - koordinátor

Területi ellátási kötelezettség  A területi ellátási kötelezettséggel rendelkező kórháznak kötelező ellátni azt a beteget, aki az adott területen lakik és beutalóval érkezik.  Akinek más kórházba szól a beutalója, akkor az a kórház csak akkor láthatja el, ha ezzel a területéhez tartozó betegek ellátását nem veszélyezteti.  Ha beutaló nélkül vagy más helyre szóló beutalóval keres fel valaki egy kórházat, akkor neki az ellátása költségének 30 százalékát, legfeljebb 100 ezer forintot kell fizetnie.  Sürgősségi ellátást az ország bármely kórházában mindenki többlettérítés nélkül kap.

További változások a finanszírozásban 1.  Az aktív ágyak csökkenésével arányosan csökkentjük az intézmények TVK-ját, de azoknál az osztályoknál, amelyek új feladatokat vesznek át, az átvett feladat mértékéig megemeljük a volumenkorlátot.  Azoknál az intézményeknél, ahol az aktív ellátás megszűnik és krónikus/rehabilitációs ellátást végeznek, az intézmények kiegészítő fix díjazásban részesülnek. A változás célja, hogy a rehabilitációs/krónikus betegeknél az ápolásuk során esetlegesen felmerülő belgyógyászati problémákat is helyben elláthassák. A díjazás normatív, alapja a évben elért, egy aktív ágyra vetített teljesítmény díj bevételének 20 százaléka, az aktív ellátásra is engedélyezett ágyszám figyelembevételével.

További változások a finanszírozásban 2.  Az átmeneti időszakban a megszűnő intézmények is végezhetnek sürgősségi ellátásokat, ennek a finanszírozását a tárca biztosítja, de az életveszély elhárítását követően az intézménynek a beteget tovább kell szállítania az erre kijelölt intézménybe.  A korábban is már fizetett kiegészítő díjazást a népegészségügyi szempontok alapján kiemelt területeken (onkológia, traumatológia, intenzív és gyermekellátás) továbbra is folytatjuk, a korábbiakhoz képest ezek az ellátások márciustól az átalakítás befejezéséig dupla finanszírozásban részesülnek. A kiemelt népegészségügyi szűrésekhez hasonlóan a szülés eseménye mentesül a TVK korlát alól.

Program a mobilitás segítésére  A program az egészségügyi ellátórendszer átalakítását, belső migrációt elősegítő intézkedésekkel (pl. otthonteremtési támogatás), képzésekkel, átképzésekkel (pl. rehabilitációs szakorvosi képzés) támogatja.  A munkavállaló (orvos, illetve egészségügyi szakdolgozó) minél távolabb költözne jelenlegi otthonától, illetve minél elmaradottabb régióba vállalná az áttelepülést, annál nagyobb támogatást élvez elhelyezkedésekor.  A végkielégítést a Kormány fizeti.