Számítógép, navigáció az autóban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az érintőképernyők.
Advertisements

A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer
A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer
Nyitray Norbert 6. Tétel: Ön egy kisvállalkozás számítástechnikai munkatársa. Munkahelyén mindössze néhány számítógépes munkahely van. Feladata a kisebb.
A számítógép-hálózat olyan rendszer, amelyben független számítógépek és számítógéprendszerek egymással információkat, adatokat cserélhetnek és erőforrásaikat.
Számítógép, navigáció az autóban
Navigáció mobiltelefonnal
PowerPoint animációk Hálózatok fizikai rétege
QAM és OFDM modulációs eljárások
Műholdas navigációs rendszerek áttekintés…
A NAPPALOK ÉS ÉJSZAKÁK váltakozása
A számítógép felépítése
VÉDELMI CÉLÚ AUTONÓM MOBIL ROBOTIKAI ALKALMAZÁSOK DOKKOLÁSI MEGOLDÁSAI
TARTALOM 1.GPSGPS 2.GLONASSGLONASS 3.EGNOSEGNOS 4.GalileoGalileo Globális Navigációs Műholdrendszerek A globális helymeghatározás napjainkban a távközlés.
/csillagászati modellezés a gyakorlatban/
Fizika tanár szakos hallgatóknak
Készítette: Molnár István Molnár Richárd. OFDM  Az OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing) moduláció lényege, hogy több ezer vivőt állítunk.
Small Liga Mozgás vezérlő rendszere
Számítógépek, és Gps-ek az autókban
GPS az építőmérnöki gyakorlatban
Globális helymeghatározás
Globális helymeghatározás Zárthelyi dolgozat Relatív helymeghatározás fázisméréssel.
GPS az építőmérnöki gyakorlatban
Számítógép, navigáció az autóban (GPS).
A sztratoszférikus ózon mérése
NC - CNC.
Globális Helymeghatározó Rendszer
Térinformatika Házi feladat.
Számítógép, navigáció az autóban
Számítógépes alapismeretek
A Föld, mint űrhajó felfedezése
Az Ady tér geodéziai felmérése -
valós-idejű helymeghatározás WLAN-nal
GNSS rendszerek Dr. Budai Balázs Benjámin Budapesti Corvinus Egyetem – Közigazgatástudományi Kar – Közigazgatás-Szervezési és Urbanisztikai Tanszék E-government.
GNSS elmélete és felhasználása A helymeghatározás matematikai modelljei: fázismérésen alapuló relatív helymeghatározás különbségképzéssel.
GNSS elmélete és felhasználása A helymeghatározás matematikai modelljei: a kódméréses abszolút és a differenciális helymeghatározás.
Takács B: Korszerű adatnyerési eljárások III. – Kataszteri szakmérnöki képzés BME Általános- és Felsőgeodézia Tanszék Kataszteri szakmérnöki képzés Korszerű.
Takács B: Korszerű adatnyerési eljárások III. – Kataszteri szakmérnöki képzés BME Általános- és Felsőgeodézia Tanszék Kataszteri szakmérnöki képzés Korszerű.
GPS az építőmérnöki gyakorlatban A helymeghatározás során alkalmazott koordináta-rendszerek.
GPS az építőmérnöki gyakorlatban
GPS az építőmérnöki gyakorlatban Transzformáció. Térbeli hasonlósági transzformáció.
Gyakorlati alkalmazás
Adatgyűjtés (felmérés, geodézia)
GPS = NAVSTAR, ГЛОНАСС, GALILEO vagy BEIDOU?
MŰHOLDAK Készítette: Varga Ákos Budapest,
A SZINTEZÉS A SZINTEZÉS. A SZINTEZÉS A SZINTEZÉS.
Műholdas navigációs rendszerek…
GNSS.
Műholdas navigációs rendszerek…
Műholdas navigációs rendszerek Kovács Béla Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék Eötvös Loránd Tudományegyetem, Informatika Kar Térképtudományi és.
Számítógép, navigáció az autóban 2010 Szántó Ádám SZARADI.ELTE.
Számítógép, navigáció az autóban (GPS) október 28. Számítógép, navigáció az autóban (GPS) A GPS (Global Positioning System - magyarul Globális.
Virtuális méréstechnika a középiskolai kísérletező oktatásban
Egyenes vonalú mozgások
Online térképi szolgáltatások és a „Precision Farming” Bunkóczi László SZIE GTK GINT.
Űrkutatás hét.
Készítette: Kokrák Mihály Konzulens: Smid László
Gyakorló feladatok A számítógépek.
GPS = NavSTAR, ГЛОНАСС, Galileo vagy 北斗导航系统 ?
ASIMO Fejlesztésének története Felépítése, specifikációi
Környezetvédelmi gyakorlatok 11. évfolyam
A fizika tanítása a 2012-es NAT-hoz készült A kerettanterv szerint Egri Sándor Debreceni Egyetem, Fizikai Intézet TÁMOP B.2-13/
A BOLYGÓMOZGÁS LEÍRÁSA KINEMATIKAI LEÍRÁS: KEPLER TÖRVÉNYEK Csillagászati megfigyelések ( Kopernikusz, Tycho-Brahe) Kepler I. Minden bolygó olyan ellipszispályán.
avagy a tervezés segítése csúcstechnológiával Rodcont Kft.
KŐZETFIZIKAI VIZSGÁLATOK SZÁMÍTÓGÉPES MÉRŐRENDSZERREL
Műholdas helymeghatározás 5. előadás
Adatgyűjtés (felmérés, geodézia)
Műholdas helymeghatározás 6. előadás
A SZINTEZÉS A SZINTEZÉS.
GPS kezelési alapismeretek
Előadás másolata:

Számítógép, navigáció az autóban

A GPS

A GPS Global Positioning System Műholdas helymeghatározó rendszer a Föld bármely pontján, a nap 24 órájában

A GPS-általánosan Mire képes a GPS? 3 dimenziós helyzet meghatározás Időmérés Sebességmérés méteres nagyságrend, de milliméteres pontosság

A GPS-történet A helymeghatározás röviden: Eleinte: Nap és csillagok Műholdak megjelenése: 1957-ben Szovjetunió fellőtte első műholdját. A doppler effektus segítségével pontosan meg tudták határozni a műhold helyzetét. 1958-ban az USA haditengerészete elkezdi fejleszteni a saját navigációs rendszerét. Transit rendszer 4db földkörüli pályán keringő műholddal.

A GPS-manapság A mai rendszer: 1973-tól 24db műhold egyszerre 4db lát rá a Föld, egy adott pontjára 3db műhold a helymeghatározáshoz, 1db a magasság meghatározásához

A GPS-helymeghatározás analitikus geometriai módszer időmérésre visszavezetett távolságmérésen Mivel ismerjük a rádióhullámok terjedési sebességét, és ismerjük a rádióhullám kibocsátásának és beérkezésének idejét, ezek alapján meghatározhatjuk a forrás távolságát. A háromdimenziós térben három ismert helyzetű ponttól mért távolság pontos ismeretében már meg tudjuk határozni a pozíciót. A további műholdakra mért távolságokkal pontosítani tudjuk ezt az értéket.

A GPS-a helymeghatározás lépései A GPS-vevő folyamatosan rendelkezzen a műholdakon lévő atomórák pontos idejével Legalább 4 műhold láthatósága esetén „háromszögeléssel” meghatározható a földfelszíni pozíció Ehhez ismerni kell a vevő és a műholdak pontos távolságát, amihez a műholdak aktuális pályájának és a kisugárzott jel megérkezési idejének ismerete szükséges Hibák és korrekciók

A GPS- Hibák és korrekciók Hibák okozói: Nap és Hold gravitációja, napszél, Föld anyageloszlása és gravitációja, légköri hatások Korrekciók: Modellek, amelyekkel közelítenek az adott napon a hatások mértékéhez A műholdak más frekvenciákon üzemelnek, így a frekvenciák különbségéből következik a légkör hatása.

A GPS- Előnyök napszaktól független földfelszín feletti magasságtól független mozgási sebességtől független (a műszerrel akár repülőgépen is mérhetünk, egy bizonyos sebességhatárig)

GPS- Hátrányok a szükséges adatok vétele viszonylag hosszú időbe telik (bekapcsolás után több perc is lehet) csak nyílt, fedetlen területeken alkalmazható (pl.: alagútban nem) az épületekről visszaverődő jelek zavart okoznak a mérésben a ritkán előforduló erős napkitörések alatt használhatatlanná válnak.

Számítógép az autóban

Számítógép az autóban PC az autóban Átalakított notebook vagy PC Egy szokványos PC lehetőségei: Multimédia Internet További hasznos funkciók: GPS Fedélzeti számítógép

Számítógép az autóban- kész konfigurációk Cartft.com Linitx.com Kész konfigurációk ára: 250-300 ezer forint (az ár tartalmazza a monitort és a GPS-t) +kiszállítás kölföldről! + beszerelés költsége Bármilyen összeg

Számítógép az autóban- egyedi konfigurációk Tápegység: figyelembe kell venni, hogy az autó áramellátása akkumulátorról és generátorról működik, egyenárammal. Processzor: A mai erősebb processzorok ellátására nem képes egy autó áramellátása. Ház: Megszab minden más hardvert

Számítógép az autóban- egyedi konfigurációk Memória és merevlemez könnyen beszerezhető átlagos informatikai üzletekben Monitor: Érintőképernyő Autórádió helyére építhető

Számítógép az autóban- Következtetések További információk, adatok: www.carpc.hu Egy saját konfiguráción megspóroljuk a beszerelés költségét

Vége