MMIK LOGO Ifjúsági Szolgálata egy komplex ifjúsági szolgáltató rendszer egy eleme a kortárssegítés Ifjúsági iroda, közösségi tér Felkereső ifjúsági munka.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ifjúsági munka bűnelkövető fiatalokkal II. TÁMOP-5.2.5/B-10/
Advertisements

KÖZÖSSÉGI HÁZ KISVASZAR 2012.
Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
Hogyan segíthet városán, településén? Az egészséges életmód szemlélet beiktatásával a település életébe.  Étkezési tanácsadással  Dohányzás ellenes.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
„Csellengő fiatalok” komplex bűnmegelőzési projekt
ALTERNAIV Nagybajom Város Önkormányzata TÁMOP / Pirka Mátyás Ifjúsági referens
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Egyéb prevenció, civilek, iskolán kívüli szervezetek.
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
Támop / Vas Megyei Önkéntes Centrum Központban az önkéntesség március1.
Kis Bocs Baba-Mama klub Baba- Mama Egészség, Életmód, Szabadidő és Szociális Információs Közhasznú Egyesület.
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
Készítette: Galán Anita Debreceni Egyetem Szociálpolitika MA, I. évf.
testi-lelki feltöltődést eredményező szabad felhasználású idő. Fajtái: aktív és passzív.
Modellkísérleti program az alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására TÁMOP /1 Kedvezményezett: Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata.
A tevékenység neve „Fiatalból felnőtt” Ifjúsági Multiplikátor Képzés.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
dr. Simich Rita mb. főigazgató-helyettes szeptember 29.
Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve
KÖZKÉZEN Felelősen a közösségért! Felelősen Fehérvárért! Farkas Tamás tanácsadó.
„Lépj feljebb! Tanulj tovább! Segítünk! A sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumban”
Nyitó rendezvény „Motiváló képzések és kapcsolódó szolgáltatások a ”Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP A2-12/ október 18.
Szolnoki Evangélikus Gyülekezetért Alapítvány 5000 Szolnok, Verseghy park ,
 Megvalósítás időszaka:  Támogatási összeg: ,- Ft  Szükségletfelmérésre alapozott program megalkotás  Célcsoport:
„Nyitott kapu” a rendszeres testmozgásért és kapcsolódó egészségfejlesztési programok Vámospércsen Ménes Andrea polgármester.
2002. február 6. Mobil marketing a hirdetők szemszögéből.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
Társadalmi Integrációt segítő és drog-prevenciós célú komplex programok megvalósítása Dunaújvárosban TÁMOP /B/10/ Alapadatok: Főpályázó:
KÖLYÖKKUCKÓ – ALTERNATÍV REINTEGRÁCIÓS PROJEKT A JÖVŐ MUNKAVÁLLALÓIÉRT Regionális Érdekvédelem Alapítvány - Nyíregyháza ___________________________________________________________________.
F ORRÁSTEREMTÉSI, pályázati lehetőségek. F IATALOK LENDÜLETBEN Alprogramok (szegénység, kultúra, munkanélküliség, egészséges életmód, vállalkozó.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
HEFOP / /1.0 „Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok az Észak-alföldi régió pedagógusképzésében” A „KOTTA” projekt (Szabó.
Mit tesz az MNB a hazai lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztéséért? Dr. Simon András, kommunikációs igazgató Április 7.
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
A primer prevenció jelentősége az ifjúsági munkában
MENTORI MEGSEGÍTÉS A GÖLLESZ VIKTOR SPECIÁLIS SZAKISKOLÁBAN.
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
A közművelődés és az egész életen át tartó tanulás Nevelésügyi Kongresszus Budapest, augusztus 26.
Közösségi Lelki Egészségfejlesztés - 1. ESZMECSERE
Resztoratív módszerek az iskolában
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
„Kihívások és válaszok” - szakmai nap Előadó: Pántya Erika projektmenedzser Szombathely, október 24.
Az Ifjúság Program. Az ifjúsági projektek meghatározása Nemzetközi ifjúsági projekt: olyan projekt, amely a résztvevők személyiségfejlődését.
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
Pszichológiai és gyógypedagógiai diagnosztika
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
Kortárssegítő képzés Lőrincz Norbert, Kovács Anita Kortárssegítő képző
TÁMOP b-14/ „határokon túl-ha/tár”
Az egészségvédelmi program megvalósításának értékelése A program ideje: – A Béres József TIT Kisvárdai Egyesületének Egészségvédelmi.
Haszon rendezvények médiaajánlat éves, a gazdasági életben helytálló vezetők Az adott téma iránt érdeklődők szűk, de releváns üzleti döntéshozók.
„Mindenről lehet beszélni” bűnmegelőzési modellprojekt 2010.
A támogatott lakhatás kihívásai
„Csellengő fiatalok” az ifjúságpolitika komplexitása Pécs, március 23.
TÁMOP / A Megyei Művelődési és ifjúsági Központ szerepe a felnőttképzésben előadás.
A polgárőrség: alulról szerveződő, helyi lakosok által létrehozott, az adott település közigazgatási határain belül működő, a helyi közbiztonság javítása.
TÁMOP A-14/ „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú.
EGY PÁLYÁZAT HÁZIGAZDÁJA KÖSZÖNTŐ ÉS ÉRTÉKELŐ. Szakmai területek: Képzések,pályázatokÉrtékmegőrzés Közösségsegítő Ifjúsági közművelődés Civil szervezetek.
„FIGYELJÜNK EGYMÁSRA!” KOMPLEX MEGELŐZŐ, EGÉSZSÉG ÉS KOMPETENCIA FEJLESZTŐ MODELL PROGRAM a Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban Berényi.
„ Kalandvágyból felelősség” Ismerjük meg az Ifjú Polgárőrt Dr. Christián László PhD tanszékvezető egy. docens NKE RTK.
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
Dr. Felvinczi Katalin Nemzeti Drogmegelőzési Intézet
A BIIRSZ tegnap, ma és holnap;
Előadás másolata:

MMIK LOGO Ifjúsági Szolgálata egy komplex ifjúsági szolgáltató rendszer egy eleme a kortárssegítés Ifjúsági iroda, közösségi tér Felkereső ifjúsági munka és a LOGO- Mobil Kortárssegítő képzés A multiplikáció: kortárssegítés, - tanácsadás

Probléma - Cél Probléma A fiatalok (12-30 éves korosztály) egészségtudatossága (egészségműveltsége) Vas megyében is alacsony, ennek következtében az egészségre káros életvitel-minták (kábítószer-fogyasztás, dohányzás, alkoholizmus, inaktív- mozgásszegény életmód stb.) széles körű elterjedése a fiatalok egészségi állapotának romlásához vezethet. Tovagyűrűző hatása révén pedig a következő generációk egészségi állapotát is veszélyezteti. Cél Erősíteni Vas megyében a harmadlagos szocializációs terep (szabadidős szféra) szerepét, hogy a fiataloknak lehetőségük legyen a nem formális és informális tanulásra is. A fiatalok élet kompetenciájának komplex fejlesztése így érhető el, és így ők a példamutató, multiplikáló szerepükön keresztül pozitív attitűd váltást eredményeznek kortársaik körében.

Megoldás – Program fenntarthatóság Megoldás év közötti diákokból kortárssegítők képzése, hozzájuk életkorban közel álló felkészült oktatókkal a fiatalok számára veszélyt jelentő témákban (pl. szenvedélybetegségek: drog-alkohol-dohányzás, AIDS és szexualitás). 2. A kiképzett és motivált fiatalok Kortárs Klubba szervezése, prevenciós tevékenységeik koordiánálása, közösséggé kovácsolása. 3. A lehetőségekre és az önkéntes munkára nyitott fiatalok bevonása a Szolgálat más projektjeibe. Ez elősegíti, hogy az Európa 2020 stratégiai céljait el lehessen érni vagyis hogy a fiatalok fel legyenek ruházva az aktív állampolgársághoz szükséges élet kompetenciákkal. Program fenntarthatóság 1 db 3 napos képzés 20 fiatal részére Ft (6.000 Ft/fiatal) 1 fő Kortárs Klub koordinátor heti min. 8 órában hozzárendelve a munkaköréhez. Továbbá elengedhetetlen a program döntéshozók általi folyamatos támogatottsága, valamint a helyi egészségpolitikába való beágyazottsága (Szombathely Healthy City).

Eredmények - Célcsoport szempont Eredmények Egy évben 80 kiképzett kortárssegítő fiatal, akik egy-egy prevenciós előadással minimum fiatalt érnek el. Másodlagos célcsoport nagysága: 80 előadás * 20 diák = 1600 elért fiatal. Célcsoport szempont Elsődlegesen az általános iskolát befejező és a közép szintű oktatásba belépő fiatalok széles körű elérése.

Tapasztalat – Szakmai elköteleződés Tapasztalat A harmadlagos szocializációs terepen résztvevő fiatalok pályaválasztását, életpályáját nagy mértékben befolyásolja az itt eltöltött idő. Tudatosan egészséges életmódot folytatnak, és keresik azokat a lehetőségeket amelyekkel saját tapasztalatukat megoszthatják a következő generációval. Szakmai elköteleződés Az ifjúság ciklikusan megújul így az ifjúságsegítés előtt folyamatosan újabb és újabb kihívás áll. Ezekre a kihívásokra nagyfokú szakmai elköteleződés mellett lehet csak válaszolni.

Köszönöm a figyelmet! Borsos László MMIK LOGO Ifjúsági Szolgálata 9700 Szombathely, Ady tér 5. web: Tel./fax: 94/ , mobil: 30/