ÉLETMÓD-BETEGSÉGEK ELLEN ÉLETMÓDDAL

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A program, amire szüksége van! Valós testsúlycsökkentő program igényes hölgyeknek – uraknak - gyermekeknek!
Advertisements

Táplálkozási alapfogalmak
Az A vércsoport.
Cukorbetegség.
Sportolás hatása szervezetünkre
SE ÁOK Családorvosi Tanszék
Egészséges táplálkozás
Fehérjék biológiai jelentősége és az enzimek
Az egészséges fogyás útja 1. A túlsúly oka 2. A túlsúly típusai 3
Napocska Napköziotthon
A CUKORBETEGSÉG.
Vigyázz a szívedre!.
Az emberi szervezet legfontosabb része Készítette: Skultéty István
Alkoholizmus.
Az elhízás.
A köszvény Arthritis urica.
Franz Alexander, a pszichoszomatika zsenije…
A cukorbetegség dr. Bierer Gábor.
A mellékvese.
A hasnyálmirigy.
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Inzulinkezelés 1-es és 2-es típusú diabetesben Dr. Fövényi József
eredményei A diabetes mellitus kezelésének újabb Tölgyesi Katalin
Parathormon extrasceletalis hatásai Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika, Budapest egyetemi tanár Prof. Dr. Szabó András.
A szervezet energiaforgalma
Hypoglükaemiák Post-prandiális h. étkezést követően ’-en belül
Zsíranyagcsere, hyperlipidaemiák, rizikó tényezők
A magas vérnyomás Készítette: Simofi-Ilyés Beatrix.
Érelmeszesedés, Szívinfarktus, Sztrók
A helyes táplálkozás.
Hasnyálmirigy.
Szabályozás-vezérlés
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
Részlegvezető: Dr. Kovács András
A cukorbetegség: világszerte növekvő járvány
Az öregkor.
Hasnyálmirigy Molnár Péter, Állattani Tanszék
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
A PCOSZ evolúciós nézőpontból
A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok megelőzése,rizikófaktorok kiszűrése Előadó: Képíróné Gyarmati Zsuzsanna A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok.
A SAV-BÁZIS EGYENSÚLY.
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
A szervezet energiaforgalma
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
 van jótékony koleszterin ?  gyógyítható a cukorbetegség ?  napoznunk kéne minnél többet, főleg 11-3 óráig és hogy kerülnünk kell a naptejet ?  kerülnünk.
Az egészséges életmód és a stressz
„Bor és egészség” A bor érrendszerre gyakorolt pozitív hatása.
Szívünk napja- a Szív Világnapja
A táplálkozás és az egészség összefüggései
A mozgás szükséglete.
A cukorbetegség.
 A z emberi szervezetben a csontban található és a vérben oldott állapotban. Sejten belüli információt közvetítő anyag. A kalcium ion beáramlása okozza.
Diabetes mellitus és szövődményei
Mozgás szükséglete.
A szervezet energiaforgalma
Az inzulinrezisztencia döntő szerepe a 2-es típusú diabetes létrejöttében és kimenetelében Bevezető gondolatok IV. Szegedi Diabétesz Nap október.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
SPORTÉLETTANI KÉPZÉS ÉS TANANYAGFEJLESZTÉS TÁMOP E-13/1/KONV A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált,
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
A vízbe merülő és vízben mozgó testre ható erők
Hasnyálmirigy.
2-es típusú diabetes mellitus: újdonságok
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
Testi – Lelki – Szellemi összefüggések
Szabályozás-vezérlés
A szervezet energiaforgalma
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Előadás másolata:

ÉLETMÓD-BETEGSÉGEK ELLEN ÉLETMÓDDAL „Mind többen halnak meg olyan betegségekben, amelyekkel szemben a klasszikus orvostudomány tehetetlen” „Az emberi életkor hatását káprázatos mértékben lehetne tágítani, ha nagyobb harmóniában élnénk a Természet törvényeivel” „Ha a te Uradnak, Istenednek szavára hűségesen hallgatsz, és azt cselekszed, ami kedves az Ő szemei előtt, és figyelmezel az Ő parancsolataira, egy betegség sem fog érni téged, ami Egyiptomot érte, mert én az Úr vagyok a Te Gyógyítód”

Mi a betegség? És mi az egészség? A nyugati szemlélet szerint: A betegség fajlagos, különálló dolog, ami az egészséggel szemben áll Az egészség az ember természetes állapota – a betegség pedig az egészség hiánya

Betegség és egészség Ha áthágjuk valamelyik természeti törvényt, természetellenes állapotba kerülünk – tünetek jelennek meg a testünkön és a testünkben E tüneteket nevezzük aztán betegségnek PEDIG Amit betegségnek tekintünk, csupán a természet törekvése, hogy az abnormális állapotot megszüntesse és a szervezet mielőbbi zavartalan működését, egyensúlyi állapotát helyreállítsa. Ha a testünkben valamennyi életfolyamat összehangoltan zajlik le, s a szervezet tökéletesen és rugalmasan képes a környezet változásaihoz alkalmazkodni – EGÉSZSÉGESEK VAGYUNK Az egészség a különféle irányú működéseknek, rugalmas, dinamikus egyensúlyi állapota Az egészséges szervezet jellemzője: A környezeti hatásokkal szemben mindig meg tudja őrízni működési egyensúlyát.

Gyógyít-e az ártalom? Ásatag, mégis működő gyógyeljárások: - köpölyözés, vérlebocsátás - korbácsolás - lázkeltés - Sokk-kezelés - stb. Jellemző vonásuk: Nincs látható kapcsolat a betegség oka és a kezelés módja között A test heves tiltakozását váltják ki (nem fajlagos, azaz nem a tünetekre irányuló gyógykezelés)

Híres orvosok megállapításai Hippokratész: A betegség nemcsak szenvedés (patoz), hanem erőkifejtés (ponoz) is, a test küzdelme, hogy helyreállítsa épségét John Hunter: a sérülés maga igyekszik a gyógyítás feltételeit és eszközeit megteremteni Claude Bernard: az élőlények legjellemzőbb tulajdonsága, hogy a környezet változásai ellenére fenn tudják tartani belső környezetük állandóságát Walter B. Cannon: homeosztázis Medicus CURAT natura SANAT

A homeosztázis néhány példája Homeosztázis a szervezet gázcseréjében Vízháztartásában Sóháztartásában Sav-bázis egyensúlyában K – háztartásában Ca és foszfát anyagcseréjében A glükóz-szint szabályozásában A vérkeringésében, vérelosztásában A vérnyomás szabályozásában Hőszabályozásában Stb.

A szervezet néhány öngyógyító megnyilvánulása: Véralvadás, sebgyógyulás A csonttörés és gyógyulási folyamata Bizonyos degeneratív betegségek esetében….

Életmód-betegségek Selye: A gyógyszeripar sikerei ellenére egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy saját öngyilkos tendenciáink áldozataivá válunk… Életünket életmód-változtatással összhangba kell hoznunk a Természet törvényeivel Így teremtjük meg az alapját és feltételeit annak, hogy a szervezet kifejthesse öngyógyító képességeit Az egyik összetett anyagcsere-zavar, a metabolikus szindróma Dr. Halmos Tamás szerint: …civizációs betegség, genetikus hajlam alapján, HELYTELEN ÉLETMÓD és TÁPLÁLKOZÁS hatására lappangva, tünetszegényen kialakuló progresszív anyagcserezavar…

Helyrehozható-e az, amit helytelen életmóddal elrontottunk? Dr. Dean Ornish: Radikális életmód-változtatással a szívkoszorúér-betegség visszafordítható (Lifestyle Heart Trial) Dr. Gyárfás Iván:A kardiovaszkuláris esetek száma optimális prevenciós programokkal akár 90%-kal visszafordítható. Caldwell B. Esselstyn, Jr. M.D. Prevent and REVERSE Heart Disease (The Revolutionary, Scientifically Proven, Nutrition-Based CURE) Dr. Neal Bernard’s Program to REVERSE Diabetes Now (The Scientifically Proven System for REVERSING Diabetes Without Drogs) Gabriel Cousens, M.D. There is a CURE for Diabetes

A metabolikus szindróma (az egyik leggyakoribb anyagcsere-zavar – életmód-betegség A Nemzetközi Diabétesz Szövetség definiciója: „Az MS civilizációs betegség, genetikai hajlam alapján, helytelen életmód és táplálkozás hatására lappangva, tünetszegényen kialakuló progresszív anyagcserezavar (cukor-intolerancia, kóros zsíranyagcsere, felgyorsult véralvadás), magas vérnyomás, alma formájú elhízás, amely az inzulinrezisztencia és ennek talaján kialakuló hiperinzulinémia következtében érlelmeszesedéses elváltozásokat idéz elő és korai halálozáshoz vezet.”

Kóroki szerepet töltenek be a folyamatban: Megemelkedett vérzsír-értékek (triglicerid-szintek emelkednek, HDL-szint csökken) – felgyorsítja az érelmeszesedéses folyamatot – inzulinrezisztenciát okoz Zsigeri zsírlerakodás 2-es típusú diabéteszre hajlamosít A zsírszövet aktív hormonális hatást fejt ki (gyulladásos folyamatokat szabályoz) Ezek pedig szív és érrendszeri kórfolyamatokban és a cukoranyagcsere súlyosbodásában játszanak szerepet A magas vércukorszint – nő a vérnyomás – trombózis-hajlam – elhúzódik az elfogyasztott zsírok emésztése (a cukorbetegek diétája: nem a sejten belüli folyamatok megváltoztatását célozzák – az étrend a szénhidrátokat korlátozza) Zsírcseppek felhalmozódása az izomsejtekben – mitokondriumok (zsírégető kemencék) száma kevesebb, a működésük elégtelen. A mitokondriumok termeléséhez elengedhetetlen géneket a sejten belüli zsír kiiktatja – a lipidek lebomlása lelassul. A májértékek kórosak: - kóros mennyiségű és minőségű zsír rakódik le a májban – fokozott májműködés – zsírmáj – inzulinrezisztencia A magas vércukorszint fokozott koleszterin-termelésre serkenti a májat – szív és érrendszeri betegségek kockázata A többletinzulin hatására a vesék nátriumot és vizet tartanak vissza – felszaporodik az extracelluláris folyadék – emelkedik a vérnyomás A magas vércukorszint gátolja az érbelhártya működését – csökken a nitrogénmonoxid kiáramlása – nő a vérnyomás - felgyorsul az érelmeszesedés folyamata, stb. Cukorbetegeknél, hipertóniásoknál és a szívkoszorúér-betegeknél a glikogén-előállítás útja hibásodik meg A vérnyomás a cukorban gazdag étrend mellett megemelkedik (a többlet-inzulin aktiválja a szimpatikus idegrendszert – vérnyomás, pulzusszám emelkedik) (böjt, kalória-megszorítás csökkenti a szimpatikus idegr. aktivitását, a finomított szénhidrátok fokozzák).

Kerülendők: Túlevés Nassolás Finomított élelmiszerek Érzelmi feszültség Fizikai inaktivitás

Megoldás: életmód-változtaás Állati termékektől, főleg állati zsíroktól mentes Növényi zsírokban, fehérjékben és nátriumban szegény étrend Mindennapos testgyakorlás