Függvények Egyenlőre csak valós-valós függvényekkel foglalkozunk.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Integritási tartományok
Advertisements

A differenciálszámítás alkalmazásai
Algebrai struktúrák.
Függvények.
Matematikai Analízis elemei
Műveletek logaritmussal
Függvényjellemzők A diasorozat az Analízis 1. (Mozaik Kiadó 2005.) c. könyvhöz készült. Készítette: Dr. Ábrahám István.
Sorozatok A diasorozat az Analízis 1. (Mozaik Kiadó 2005.) c. könyvhöz készült. Készítette: Dr. Ábrahám István.
Vektormező szinguláris pontjainak indexe
Euklidészi gyűrűk Definíció.
Egy f  R[x] polinom cS -beli helyettesítési értéke
Algebrai struktúrák 1.
Csoport részcsoport invariáns faktorcsoport részcsoport
Gyűrűk Definíció. Az (R, +, ·) algebrai struktúra gyűrű, ha + és · R-en binér műveletek, valamint I. (R, +) Abel-csoport, II. (R, ·) félcsoport, és III.
4. VÉGES HALMAZOK 4.1 Alaptulajdonságok
DIFFERENCIÁLSZÁMÍTÁS ALKALMAZÁSA
DIFFERENCIÁLSZÁMÍTÁS
Intervallum.
Halmazok, relációk, függvények
Fejezetek a matematikából
Év eleji információk Előadó: Hosszú Ferenc II. em Konzultáció: Szerda 9:50 – 10:35 II. em
Differenciál számítás
A lokális szélsőérték és a derivált kapcsolata
Lineáris algebra Mátrixok, determinánsok, lineáris egyenletrendszerek
Integrálszámítás Mire fogjuk használni az integrálszámítást a matematikában, hova szeretnénk eljutni? Hol használható és mire az integrálszámítás? (már.
Valós számok Def. Egy algebrai struktúra rendezett test, ha test és rendezett integritási tartomány. Def. Egy (T; +,  ;  ) rendezett test felső határ.
6. SZÁMELMÉLET 6.1. Oszthatóság
1.3 Relációk Def. (rendezett pár) (a1 , a2 ) := {{a1} , {a1 , a2 }} .
Készülj az érettségire
A számfogalom bővítése
PTE PMMK Matematika Tanszék dr. Klincsik Mihály Matematika III. előadások MINB083, MILB083 Gépész és Villamosmérnök szak BSc képzés 2007/2008. őszi félév.
Asszimptotikus viszonyok. Asszimptotikus viszonyok számításánál felhasználható ismeretek: 1.Az asszimptotikus viszonyok reláció-tulajdonságai: A következő.
Halmazok Összefoglalás.
1 Matematikai Analízis elemei dr. Szalkai István Pannon Egyetem, Veszprém nov. 08.
Matematikai Analízis elemei
Rendszerek sajátfüggvényei és azok tulajdonságai Folytonos (FT) rendszerekkel foglalkozunk,de az eredmények átvihetők diszkrét rendszerekre is. kt)kt)
Függvények.
Másodfokú függvények.
Lineáris függvények ábrázolása
Ábrahám Gábor Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium Szeged
Gazdaságstatisztika 11. előadás.
A differenciálszámtás alapjai Készítette : Scharle Miklósné
Vektorterek Definíció. Legyen V Abel-csoport, F test, továbbá
Katz Sándor: Módszertani szempontból fontos feladatok
Függvények jellemzése
1. MATEMATIKA ELŐADÁS Halmazok, Függvények.
Lineáris algebra.
Az informatika logikai alapjai
Rövid összefoglaló a függvényekről
Hozzárendelések, függvények
Műveletek, függvények és tulajdonságaik Mátrix struktúrák:
A MATEMATIKA FELÉPÍTÉSÉNEK ELEMEI
előadások, konzultációk
A folytonosság Digitális tananyag.
A Függvény teljes kivizsgálása
A HATÁROZOTT INTEGRÁL FOGALMA
Valószínűségszámítás II.
Többdimenziós valószínűségi eloszlások
előadások, konzultációk
A racionális számokra jellemző tételek
Ultrametrikus terek ELTE IK/Fraktálok - Varga Viktor.
2. gyakorlat INCK401 Előadó: Dr. Mihálydeák Tamás Sándor Gyakorlatvezető: Kovács Zita 2015/2016. I. félév AZ INFORMATIKA LOGIKAI ALAPJAI.
HÁLÓZAT Maximális folyam, minimális vágás
Integrálszámítás.
Függvények jellemzése
II. konzultáció Analízis Sorozatok Egyváltozós valós függvények I.
IV. konzultáció Analízis Differenciálszámítás II.
1.3 Relációk Def. (rendezett pár) (a1 , a2) := {{a1} , {a1 , a2 }} .
Matematika I. BGRMA1GNNC, BGRMA1GNNB előadás.
Matematika I. BGRMA1GNNC BGRMA1GNNB 3. előadás.
Előadás másolata:

Függvények Egyenlőre csak valós-valós függvényekkel foglalkozunk. Definíció. Legyen A és B két nem üres halmaz. Ha az A halmaz minden egyes eleméhez hozzárendeljük a B halmaz pontosan egy elemét, akkor az A halmazon értelmezett B-beli értékeket felvevő függvényről beszélünk. Az ilyen hozzárendelést egyértelmű hozzárendelésnek nevezzük. - ha akkor valós értékű függvényről, - ha akkor valós-valós függvényről beszélünk. Jelölés. , vagy Egyenlőre csak valós-valós függvényekkel foglalkozunk. Definíció. Két függvény egyenlősége: ha és

Függvények Példa. és és Definíció. Az függvény invertálható, ha a fordított hozzárendelés is függvény, azaz különböző képe különböző. Az ilyen hozzárendelést kölcsönösen egyértelmű hozzárendelésnek nevezzük. A fordított hozzárendelést, - ha ez is függvény - az eredeti függvény inverz függvényének nevezzük. Jelölés. Tétel. Ha f invertálható, akkor is invertálható és . Következmény. Az eredeti függvény és az inverz függvényének grafikonja szimmetrikus az egyenesre.

Függvények Példa. , , nem invertálható, mert nem kölcsönösen egyértelmű. Ezért az értelmezési tartományát leszűkítjük olyan intervallumra, ahol már kölcsönösen egyértelmű lesz. Jelölés: , Ciklometrikus függvények (A trigonometrikus függvények inverzei) 1./ nem invertálható, ezért , ekkor és

Függvények 2./ nem invertálható, ezért , ekkor és 3./ nem invertálható, ezért , ekkor

Függvények Összetett függvények 4./ nem invertálható, ezért , ekkor és Definíció. Legyen f és g két olyan adott függvény, amelyekre ! Az függvényen értjük azt a függvényt, amelynek értelmezési tartománya g értelmezési tartományának azon része, ahol g olyan értékeket vesz fel, amelyeken f értelmezve van. Az összetett függvény hozzárendelési szabálya:  

Függvények Példa. Legyen , . ; , . ; . ; . ; Függvények monotonitása Definíció. Az függvényt monoton növekedőnek (csökkenőnek) nevezzük, ha -re, melyre , az ( -re, az ). Szigorúan monoton növekvő (csökkenő), ha -re melyre , az . ( -re )

Függvények Függvények korlátossága Definíció. Az függvényt alulról korlátosnak nevezzük, ha , hogy -re teljesül, hogy . Az függvényt felülről korlátosnak nevezzük, ha , hogy -re teljesül, hogy . Az függvényt korlátosnak nevezzük, ha alulról és felülről is korlátos. Periodikus függvények Definíció. Az függvény periodikus, ha szám, amelyre igaz, hogy 1./ esetén , 2./ -re . Ekkor p-t az f függvény periódusának nevezzük. Természetesen, ha p periódus, ennek bármely egész számszorosa is periódus.

Függvények határértéke Definíció. (torlódási pont) A P pontot a H halmaz torlódási pontjának nevezzük, ha a P bármely környezete tartalmaz legalább egy P-től különböző H halmazbeli pontot. Elnevezés: A H halmaz torlódási pontjainak halmazát a H derivált halmazának nevezzük. Definíció: (végesben, véges határérték) Legyen függvény, és . Azt mondjuk, hogy az f függvény határértéke az a pontban A , ha -hoz , hogy , amelyre igaz, hogy . Jelölés: , vagy , vagy , ha .

Függvények határértéke Definíció: Átviteli elv (végesben, véges határérték) Legyen függvény, és . Azt mondjuk, hogy az f függvény határértéke az a pontban A , ha minden olyan -beli sorozatra, amelyre és igaz, hogy . Tétel: Az előbbi két definíció ekvivalens. Bizonyítás: nincs. Definíció: (végesben, végtelen határérték) Legyen függvény, és . Azt mondjuk, hogy az f függvény határértéke az a pontban , ha -hoz , hogy , amelyre igaz, hogy . Jelölés: , vagy

Függvények határértéke További (összesen 9) határérték definíciókat adhatnánk meg, de a továbbiakban néhányat csak szemléltetünk előadáson. Definíció: (Kétoldali határérték) Legyen függvény , és . Azt mondjuk, hogy az f függvény határértéke az a pontban jobbról A , ha -hoz , hogy , amelyre igaz, hogy . Jelölés: , vagy Megjegyzés: Baloldali határértékre a definíció hasonló. Tétel: Nyilvánvaló, hogy az ] a, b [ valamely x pontjában az f függvénynek a.cs.a. létezik határértéke, ha létezik bal- és jobboldali határértéke, és ezek megegyeznek.

Műveletek függvényekkel Definíció. Legyen és tegyük fel, hogy  . A két függvény 1./ összege az az f + g függvény, amelyre és 2./ szorzata az az függvény, amelyre és 3./ a g függvény reciproka, az az függvény, amelyre és .

Műveletek függvényekkel Tétel. Legyen és tegyük fel, hogy , továbbá és . Ekkor 1./ 2./ 3./ , ha Bizonyítás: Az átviteli elv miatt az állítások adódnak a sorozatok megfelelő tulajdonságaiból. Definíció. , azaz a valós számhalmazból és a , valamint a -ből áll.

Függvények folytonossága Tétel. Legyen Ekkor f a.cs.a. folytonos a-ban, ha 1./ f értelmezve van a-ban , 2./ Bizonyítás: nincs. Weierstrass-tétele Korlátos és zárt intervallumon értelmezett valós függvény az értelmezési tartományán felveszi a legkisebb és legnagyobb értékét. Bolzano tétele Legyen f folytonos az [a, b] intervallumon és , vagy Ekkor van olyan c hely, amelyre < c < b, és .

Szakadások Definíció. Legyen , D( f ) = ] a, b [. Ha az f függvénynek az pontban szakadása van és , valamint létezik, akkor azt mondjuk, hogy f-nek elsőfajú szakadása van x-ben. Egyébként a szakadást másodfajúnak nevezzük. Megjegyzés: Az elsőfajú szakadás kétféle lehet: 1./ 2./ Ekkor azt mondjuk, hogy az x helyen f-nek megszüntethető szakadása van.

Nevezetes határértékek Tétel. Bizonyítás: előadáson Következmény: Bizonyítás: nincs.