Emésztő 2.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A program, amire szüksége van! Valós testsúlycsökkentő program igényes hölgyeknek – uraknak - gyermekeknek!
Advertisements

Középbél, máj, hasnyálmirigy, vastagbél
Táplálkozási alapfogalmak
Az A vércsoport.
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
Hormonális- és idegrendszer,
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Egészséges táplálkozás
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Fehérjék biológiai jelentősége és az enzimek
Táplálékok, tápanyagok
A vitaminok és ásványi sók
ISMERTESSE AZ EMLŐSÖK EMÉSZTŐKÉSZÜLÉKÉNEK FELÉPÍTÉSÉT ÉS EMÉSZTÉSÉT!
A szájnyílástól a belekig
Mik azok a fehérjék? A fehérjék aminosavak lineáris polimereiből felépülő szerves makromolekulák. Ezek kialakításában 20 féle aminosav vesz részt.
Emésztőrendszer.
A mellékvese.
Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei
BIOKÉMIAI ALAPOK.
TÁPLÁLKOZÁS.
A takarmányok összetétele
Közbülső anyagcsere 2.. Közbülső anyagcsere  =A megemésztett és felszívódott tápláló- anyagok kémiai, biokémiai átalakulásának sorozata  N tartalmú.
Az életfenntartás táplálóanyag szükséglete
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
A szervezet nitrogén- és fehérjeforgalma
A szervezet energiaforgalma
Az intermedier anyagcsere alapjai.
A helyes táplálkozás.
A szájnyílástól a belekig
Hasnyálmirigy.
Pajzsmirigy.
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Egészségügyi Mérnököknek 2010
A tápcsatorna funkciói:
Hasnyálmirigy Molnár Péter, Állattani Tanszék
A táplálkozási szervrendszer felépítése és működése
Horváth Krisztián A Vitamin.
ANATÓMIA-ÉLETTAN.
Az ember táplálkozása.
Mi és emésztőnedveink
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
A szervezet biokémiai folyamatai
A szervezet nitrogén- és fehérjeforgalma
A szervezet energiaforgalma
TÁPLÁLKOZÁS - ENERGIAFORGALOM
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
AZ EMÉSZTŐRENDSZER ÉLETTANA
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
 A z emberi szervezetben a csontban található és a vérben oldott állapotban. Sejten belüli információt közvetítő anyag. A kalcium ion beáramlása okozza.
Egyed alatti szerveződési szintek
A szervezet energiaforgalma
Az anyag és energiaforgalom élettana
Táplálkozás A mai táplálkozás legfőbb problémái Káros hatások
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
A SZÁJNYíLÁSTÓL A BELEKIG
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
A szervezet energiaforgalma
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Alultápláltság és veszélyei
Vegetatív működés II..
Előadás másolata:

emésztő 2

Emésztés, felszívódás, transzport, kiválasztás Mechanikus folyamat: darabolás, keverés, szállítás Emésztőenzimek: fehérjék, szénhidrátok, (epe jelenlétében) zsírok hidrolízise Transzport: az emésztés végtermékei + vitaminok, ásványi anyagok + víz felszívódása Kiválasztás

szájüreg Organoleptikus tulajdonságok érzékelése íz, struktúra ízlelőbimbók: édes, savanyú, sós, keserű, ízletes (ízletesség: peptidek, aminosavak Na-glutamát) Rágás, bolusképzés CH emésztés megkezdése

idegi szabályozás Nyálmirigyek: táplálék összetételétől, a nyelv nyálkahártya. 2/3-ad részének általános érző idege: n. lingualis; ízérző rostjait a n. facialisból kapja Nyálmirigyek: táplálék összetételétől, pszichés állapottól paraszimpatikus hatás /vasodilatáció, VIP hormonok/: bő, savós, enzimekben gazdag atropin /kolinerg gátló anyagok/ csökkenti a nyálelválasztást szimpatikus hatás /félelem, védekezés/ :nyálkás, mucinózus

Nyálmirigyek – nyál 1,5 l/nap mucin, amiláz, hormonok, IgA, laktoferin, lizozim kis nyálmirigyek (nyelv, pofa, ajak) nagy „: gl. parotis (2. nagyörlő) szerózus gl. submandibularis 2/3 szerózus, 1/3 mucinózus gl. sublingualis mucinózus bevon, hígít, nedvesen tart feltételes nyálelválasztási reflex: az étel látványa, feltétlen reflex:csípős, ill. maró anyagok

fedősejtek: HCl, intrinsic faktor fősejtek: inaktív pepszin gyomornedv: 2-2,5l/nap fedősejtek: HCl, intrinsic faktor fősejtek: inaktív pepszin melléksejtek: nyák endokrinsejtek: gasztrin, szomatostatin, hisztamin Fehérjeemésztés: HCl hatására a pepszinogén pepszinné alakul az aromás aminosavak közötti peptidkötést bonja

A tápcsatorna szekrétumai CH F P gyomor pylorus α-amiláz lipáz pepszinogén HCl Intrinsic faktor máj epesavak pancreas prokolipáz profoszfolipáz koleszterin- észteráz tripszinogén kimotripszinogén karboxipeptidáz proelasztáz bikarbonát ribonukleáz dezoxi- ribonukleáz bél- nyálkahártya szacharáz izomaltáz maltáz laktáz enteropeptidáz proamino- peptidázok tripeptidázok dipeptidázok

Gasztointesztinális hormonok képződés helye szekréciót stimulálók élettani hatás gasztrin gyomor-nyálkahártya polipeptidek, aminosavak, kávé, alkohol, gyomor tágítása, vágusingerület HCl, pepszinogén, inrinsic f. és gyomormotilitás serkentése szekretin duodenum-nyálkahártya duodenum savas közege HCl szekréciót gátol, pancreasnedv és epeelválasztást serkent kolecisztokinin pankreozimin aminosavak,, peptidek, HCl, zsírsavak gyomorürülést gátol, epehólyag összehúzódást , enzimszekréciót serkent vazoaktív intesztinális polipeptid /VIP/ vékonybél- neuronok zsír, alkohol HCl elválasztást gátol, bélnedv, bikarbonát szekréciót fokoz gyomorműködést gátló polipeptid /GIP/ vékonybél glükóz, zsírok motilitást, HCl-t gátol Inzulinszekréciót serkent

gyomor – idegi és hormonális szabályozás motilitás - szekréció szimpatikus hatás: csökkenti a motilitást, a vérellátást a gyomorszekréciót idegi szabályozás: lokális vegetatív reflexek útján a nyálkahártyában lévő érző rostok synaptikus kapcsolatban vannak a helyi idegsejtekkel, ezek nyúlványai pedig a fedő sejtekkel, fő sejtekkel, s. izomsejtekkel

energia-bevitel energia-felhasználás egyensúlya

1g P ill. CH: 17,2 kJ energiát szolgáltat a tápanyagok energiája az anyagcsere folyamán mechanikai, kémiai és hőenergiává alakul 1g F : 38,9kJ 1g P ill. CH: 17,2 kJ energiát szolgáltat 1kcal 1kcal ~ 4,184 kJ anabolizmus: a sejtekbe jutott tápanyag-részecskékből ~ építés, pótlás, raktározás katabolizmus: a tápanyagok alapegységei/pl:glükóz, trigliceridek, aminosavak) a sejtekben elégnek, és közben energia szabadul fel

energia többlet: glikogén, v. zsír formájában raktározódik; 1kcal 1kcal ~ 4,184 kJ energia egyensúly energia többlet: glikogén, v. zsír formájában raktározódik; növekedés energia hiány energiaforgalom mérése: direkt zárt kamrában indirekt a leadott CO2 és a felhasznált O2 mennyiség hányadosából RQ vegyes táplálkozásnál:0,8-0,85

alapanyagcsere a napi energialeadás 60-75%-a örökletesen meghatározott szabályozás: trijódtironin (T3) és adrenalin stressz-syimpathicus izg., adrenalin, glikogenolízis, anyagcserenövekedés mértékét a zsírmentes testtömeg határozza meg férfiaknak 5-10%kal nagyobb 1-2 éves-, pubertáskorban nagy korral az izomtömeg csökkenésével csökken alváskor 10%-kal kisebb, terhesség, menses, láz növeli elhízásra való hajlam mérése :éber, testi és szellemi nyugalmi állapotban, semleges külső hőmérsékleten nyugalmi anyagcsere 3-4 órával az utolsó étkezés után

alapanyagcsere meghatározás: kor, nem, testtömeg szerint pl.: 18-30 éves f : 0,0640 X testtömeg + 2,84 MJ/nap 18-30 éves n : 0,0615 X testtömeg + 2,08 MJ/nap energiafelhasználás: alapanyagcsere és a fizikai aktivitás meghatározó faktor szorzata átlag: 1,5, nehéz fizikai munkánál: 1,9 a tápanyagok fajlagos hőhatása: a táplálékok elfogyasztása után nő az energiafelhasználás zsírok és glikogén szintézisének a következménye

3 év feletti gyermekek tápanyagszükséglete energia: fiú:1000+(100x évek száma) = kcal/nap „ lány:1000+(100x évek száma – 200)= kcal/nap fehérje: 2,0-3,5 g/100kcal 10-15 en% zsír: 3,3-3,5 „ 30 „ szénhidrát: 12-15 „ 50-60 „

Mire fordítja a szervezet a felvett energiát? energiafelhasználás: nyugalmi energia akaratlagos energia termikus hője a tápanyagok fajlagos hőhatása: a táplálékok elfogyasztása után nő az energiafelhasználás

alkalmazkodás különböző energiabevitelhez energia átalakítás, raktározás különböző hibás alkalmazkodás: takarékos génelhízás pl.amerikai indiánok elégtelen energiabevitel: csökken az alapanyagcsere az izomtömeg csökkenésnél nagyobb mértékben ok: csökken az inzulin-, a trijódtironin szekréció és a sympatikus idegrendszer aktivitása

A fehérjék testünk építőanyagai, de egyetlen élőlény sem képzelhető el fehérje nélkül Fehérjék alakítják ki a sejteket határoló hártyákat, a sejt protoplazmájának is lényeges elemei, és az élet szempontjából a döntően meghatározó funkciókat is fehérjék látják el. E tény felismerése jelenik meg a protein elnevezésben is (protein=fehérje). A görög protosz szó ugyanis elsőt, legfontosabbat jelent.  

A felnőttek testtömegének kb. 19 - 20%-a fehérje A felnőttek testtömegének kb. 19 - 20%-a fehérje. A testfehérjék 45%-a az izomszövetben található. A szervezetben betöltött igen sokrétű szerepük alapján különböző fehérjéket ismerünk: támasztó- és vázfehérjék: a bőr, a kötőszövet, az izmok, az inak, a csontok tartó, merevítő szerkezeti elemei, olyan védekező struktúrák, mint a szőr és a köröm, kontraktilis fehérjék: az izmok és az inak nyújtható, rugalmas elemei /nekik köszönhető a mozgás/, enzimek: a szervezetben lejátszódó kémiai reakciók katalizátorai transzportfehérjék: közreműködnek pl.: a vas, a réz, a kalcium, a lipidek és az O2 szállításában, immunfehérjék: a kórokozók és más idegen anyagok elleni védekezés receptorfehérjék: ingerület felvétel és továbbítás hormonok: az élettani funkciók szabályozásában vesznek részt, egy részük fehérjetermészetű pl.: a szénhidrát anyagcsere szabályozásában résztvevő inzulin, a pajzsmirígy hormonja a tiroxin, vagy a növekedési hormon stb., a folyadékegyensúly fenntartásában résztvevő fehérjék: a vér fehérjéi az érfalon nem tudnak az oldott anyagokkal együtt áthatolni, vizet kötnek meg, s az érpályában tartják a folyadékot.

egyszerű fehérjék csak aminosavakból állnak, az összetett fehérjék más anyagokat, pl.: cinket, vagy szénhidrátokat stb. tartalmaznak.   20 aminosavat tartunk számon. 9 aminosav esszenciális, Esszenciális aminosavak: hisztidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofán, valin. A nem esszenciális aminosavakat a szervezet maga is elő tudja állítani, Új szövetet csak akkor képződik, ha az esszenciális aminosavak mindegyike kellő mennyiségben van jelen. Ha csak egyetlen esszenciális aminosav bevitele hiányos, a többit is csak ennek megfelelő arányban tudja a szervezet hasznosítani: limitáló aminosavnak nevezzük.  

  A fehérjék biológiai értékét esszenciális aminosav tartalmuk határozza meg.   Komplett fehérjék: valamennyi esszenciális aminosavat a megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazzák, egyedüli fehérjeforrásként is számításba jöhetnek /az állati fehérjék zöme: hús, hal, tej, tojás/ Ezekben a nagy biológiai értékű fehérjékben az esszenciális aminosavak mennyisége és egymás közötti aránya megfelel az emberi fehérjéknek, ezért a szövetépítésre ezek a legalkalmasabbak. gyermekek fehérjeszükségletének 2/3-át, felnőttekének pedig 40-%-át komplett fehérjékkel javasolt fedezni.  

Az inkomplett fehérjék bizonyos esszenciális aminosavakban - lizin, triptofán vagy metionin - híányosak,, komplettálás: komplett, vagy másik inkomplett fehérjével kiegészítve teljes értékűvé tehető A másodrendű fehérjék csoportjába a növényi fehérjék tartoznak. A gabonafehérjék alacsony lizin-tartalmát a hüvelyesekben lévő nagymennyiségű lizin komplettálja. A komplettálás akkor lehet csak sikeres, ha a különböző fehérjékhez egyidőben jut hozzá a szervezet. Az inkomplett fehérje több órával az elfogyasztását követően már nem koplettálható.  

Naponta mitegy 300 - 400 g fehérje bomlik le és képződik újra   Az anyagcsere-folyamatok során a saját fehérjék lebomlanak, s a véráramban lévő szabad aminosavakból újraképződnek. A szabad aminosavak a táplálékfehérjékből, és részben a saját fehérjék lebontásából származnak. A felszívódott aminosavak a májba kerülnek, a máj osztja szét azokat a különböző szövetek között s a szükségletnek megfelelően használódnak fel szöveteink megújulásához, az elhasználódott sejtek pótlásához. Az aminosavak az emberre jellemző fehérjékké (pl.: hemoglobin, albumin, hormonok stb.) épülnek össze. A felesleges aminosavak átalakulnak a májban (nitrogén ureává), és a vesén keresztül a vizelettel kiürülnek. A táplálékfehérjék kb. 90%-a megemésztődik és felszívódik.

fehérjeszükséglet életkor (év) testtömeg(kg) fehérjeigény(g)   1 -3 13 16 4 -6 20 24 7 -8 28 28 fiú 11 -14 45 45 15 -18 66 59 19- 24 72 58 25 - 50 79 63 51 77 63 lány 11 - 14 46 46 15 - 18 55 44 19 -24 58 46 25 - 50 63 50 51 65 50 Érvényes: jó minőségű, első osztályú fehérjére. Rosszul emészthető, gyenge minőségű fehérjéből nagyobb a szükséglet.

Egyes élelmiszerek fehérjetartalma   100 g hús fehérjetartalma átlagban 20 g körül mozog, a tehéntejben 3,4 g, a sajtokban 22 - 28 g található. 1 kifli 10 g-ot, 100 g kenyér 8 - 10 g-t a zöldség- és főzelékfélék fehérjetartalma kicsi (1,5 - 5 g), a hüvelyeseké viszont nagy, különösen a szójáé. Mind a fehérje hiányos étkezés, mind a túlzott fehérjebevitel hátrányos.

A táplálékfehérjék kb. 90%-a megemésztődik és felszívódik A fehérjék emésztését a gyomor-, a hasnyálmirigy és a bélnyálkahártya fehérjebontó enzimei végzik , A felszívódás aminosavak (di- és tri-peptidek) formájában történik, s kb. 3 órával az étkezést követően végbemegy. Egyes fehérjék kis mennyiségben változatlan formában is felszívódhatnak jelentős szerepet játszva az ételallergia kialakulásában